25 AAA-batterijen getest: klein maar krachtig!?

73 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. AAA-batterijen
 3. 3. Oplaadbaar?
 4. 4. Hoe wij testen
 5. 5. Testresultaten
 6. 6. Prijs-prestatie
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Een jaar geleden testten we ruim 20 penlite batterijen, waarbij we zagen dat duurdere exemplaren niet per definitie beter waren dan goedkopere. Deze editie doen we die test nog eens dunnetjes over, maar dan met 24 nog kleinere Alkaline en Lithium AAA potlood-batterijen.

Batterijen zijn (helaas) niet uit ons dagelijks leven weg te denken. Hoewel apparaten die veel energie verbruiken steeds vaker voorzien zijn van oplaadbare accu’s, blijven bijvoorbeeld klokjes, keukenweegschalen en afstandsbedieningen veelal gebruik maken van standaard batterijen. In de meeste gevallen gaat het daarbij om AA ofwel penlite-modellen, maar bij compactere apparaten wordt ook vaak gekozen voor kleinere AAA, ofwel potlood-varianten.

Bij elke drogist, supermarkt en pompstation kan je batterijen kopen. De prijzen lopen daarbij sterk uiteen. Voor een setje van twee lithiumbatterijen kan je zo vijf euro neertellen, terwijl Ikea haar alkaline AAA-batterijen per tien verkoopt voor 1,79 euro. Batterijfabrikanten hebben vaak meerdere batterijen van hetzelfde type in hun assortiment, waarbij je extra betaalt voor ‘ultra’, ‘plus’ of ‘max’ modellen. De belofte die fabrikanten daarbij doen, of in ieder geval de suggestie die ze wekken, is dat dergelijke premium batterijen ook significant méér energie leveren dan hun goedkopere broertjes. Bij onze test van ruim 20 AA-batterijen zagen we vorig jaar echter dat de meerprijs die sommige fabrikanten vragen voor hun premiumbatterijen niet altijd in relatie staat tot de extra geboden energie.

Bekijk ook onze video review die bij deze test hoort.

AAA-batterijen

Vergeleken met AA-batterijen zijn AAA-exemplaren ongeveer een halve centimeter korter en dunner, wat resulteert in een netto inhoud die ongeveer de helft kleiner is. AAA-batterijen kunnen dus aanzienlijk minder energie bevatten dan penlites. AAA-batterijen worden daarom niet vaak gebruik in apparaten met een relatief hoog energieverbruik, zoals zaklampen of speelgoedauto’s. 

In tal van compacte apparaten waar je de batterijen logischerwijs maximaal éénmaal per jaar zou willen vervangen, is AAA echter in opkomst. Een decennium geleden maakten afstandsbedieningen van televisies bijvoorbeeld nog vaak gebruik van AA batterijen, terwijl er nu voornamelijk AAA-modellen gebruikt worden, waardoor afstandsbedieningen platter (en lichter) kunnen zijn.

Alkaline of lithium

Hoewel alle AAA-batterijen er uiterlijk hetzelfde uitzien, kunnen ze heel anders werken. In alle gevallen hebben batterijen een plus- en een minpool, waarbij het door een chemisch proces in de batterij mogelijk is om elektronen van de minpool naar de pluspool te laten stromen en zo energie te leveren. Bij normale batterijen is dit chemische proces onomkeerbaar: eenmaal ontladen is het niet mogelijk om de batterij opnieuw van een elektrische lading te voorzien. 
Bij onze test van AA-batterijen een jaar geleden kwamen wij bij het inkopen drie verschillende batterijtypes tegen: zink-kool, alkaline en lithium. Conclusie van onze test was toen dat zink-kool batterijen zodanig slecht presteren dat het eigenlijk nooit de moeite waard is om hiervoor te kiezen, terwijl lithiumbatterijen juist érg goed presteren, maar ook erg duur zijn. Alkaline-exemplaren zitten hier qua prestaties tussenin, terwijl de prijs van sommige alkalinebatterijen érg scherp is.
Bij ons inkooprondje voor AAA-batterijen voor deze test kwamen we eigenlijk alleen alkaline- en lithiumbatterijen tegen, zink-kool is daarom ook niet in deze test opgenomen.

                   
Uiterlijk vrijwel gelijk, maar heel anders van chemische samenstelling. Links alkaline, rechts lithium.

Oplaadbaar?

In deze test richten we ons op batterijen voor eenmalig gebruik, maar uiteraard zijn ook AAA als oplaadbare versies beschikbaar. Deze zijn in aanschaf (iets) duurder dan de meeste alkalinebatterijen, maar het voordeel van oplaadbare batterijen is uiteraard dat je ze meerdere keren kunt gebruiken. Zeker bij apparaten die veel energie verbruiken en waar je de batterijen vaak moet verwisselen, loont het daarom om oplaadbare batterijen te gebruiken. Oplaadbare batterijen zijn echter niet altijd een betere keuze. De meeste oplaadbare batterijen hebben een relatief hoge zelfontlading, wat wil zeggen dat ze ook zonder belasting energie verliezen. Bij gangbare NiMh-batterijen kan dat tot wel 4% per dag zijn. Voor klokken, rookmelders en apparaten waarvan het wenselijk is dat ze erg lang op één batterijlading kunnen werken, ligt het gebruik van oplaadbare batterijen daarom niet voor de hand. Let wel: er zijn tegenwoordig oplaadbare batterijen met een zeer lage zelfontlading, de Eneloop modellen van Panasonic zijn daarvan een goed voorbeeld. Op dit moment zijn wij bezig met een test van oplaadbare AA batterijen, maar de resultaten daarvan zullen nog enige tijd op zich laten wachten, omdat we ook in kaart willen brengen in hoeverre batterijen last hebben van zelfontlading.


Momenteel in test.... oplaadbare AA-batterijen. 

Hoe wij testen

Voor deze test hebben wij bij verschillende winkels AAA-batterijen van veelvoorkomende merken gekocht. Waar mogelijk kochten we ook verschillende batterijen van hetzelfde merk om zo uit te zoeken of premium-batterijen daadwerkelijk (veel) betere prestaties leveren dan de basisversies. Het gros van alle batterijen in deze test is van het alkaline type, slechts een paar batterijen maken gebruik van een lithiumsamenstelling. In tegenstelling tot bij onze eerdere test van AA-batterijen kwamen we bij onze strooptocht om AAA-batterijen in te slaan zoals gezegd geen zink-kool modellen tegen. Wat ons betreft een goede zaak, want de capaciteit van zink-kool batterijen is aanzienlijk lager dan die van alkalines en bovendien hebben zink-kool batterijen er een handje van om na verloop van tijd te gaan lekken, iets waar alkalines minder last van hebben.

Met een computergestuurde batterijentester meten we nauwkeurig hoeveel energie batterijen kunnen leveren.

Om te kijken hoe de batterijen presteren hebben we ze allemaal getest met onze West Mountain Radio CBA IV battery tester. Dit apparaat kan batterijen met een vaste of wisselende belasting ontladen, waarbij continu het voltage en de stroomsterkte worden geregistreerd, zodat we aan het eind van de test precies weten hoeveel mAh en hoeveel Wh elke batterij heeft geleverd.
Wij hebben elk type batterij met een constante stroomsterkte van 200 mA ontladen, waarbij we de test stoppen op het moment dat de spanning onder 0,8 volt komt. Hiermee bootsen we een scenario na waarbij een AAA-batterij – gezien zijn grootte – gemiddeld belast wordt, en de meeste batterijen houden het in deze test tussen de vier en vijf uur uit.

Testresultaten

Bij het bekijken van de prestaties van batterijen zijn er wat ons betreft twee zaken van belang. Allereerste de prestaties zelf, oftewel hoeveel Wh kan een batterij leveren voordat de spanning gedaald is naar 0,8 volt en we de batterij als ‘leeg’ kunnen beschouwen. Een tweede component is de prijs ten opzichte van die prestaties, oftewel het aantal Wh dat je per euro krijgt.
Laten we beginnen met het simpelste deel, namelijk de pure prestaties. Omdat we ditmaal geen zink-kool batterijen in de test hebben, zien we eigenlijk geen gekke uitschieters naar beneden als het om de geleverde energie gaat. 

De meeste alkinebatterijen in de test leveren bij een belasting van 0,2 ampère tussen de 0,7 en 1,0 Wh. Een negatieve uitzondering is de Energizer Ultra + batterij, die slechts 0,55 Wh leverde. We hebben voor de zekerheid extra samples van deze batterij gekocht, maar het resultaat bleef hetzelfde. Positieve uitschieters bij de alkalinemodellen zijn de premium huismerkbatterijen van Hema en Albert Heijn en de Ultra Power batterijen van Duracell. Deze leveren alle nét iets meer dan 1 Wh. De allerbeste prestaties worden echter geleverd door de drie lithiumbatterijen die we getest hebben. Deze batterijen van Ansmann, Philips en Varta leveren alle meer dan 1,3 Wh, waarbij de Ansmann Extreme Lithium met 1,56 Wh de hoogste score liet noteren.

Prijs-prestatie

Voordat je echter naar de winkel rent om lithiumbatterijen in te slaan, is het goed om ook de andere kant van de medaille te bekijken, met andere woorden: het prijskaartje. Wij betaalden voor de lithiumbatterijen namelijk minimaal twee euro per stuk, terwijl we voor de goedkoopste alkalines slechts 18 cent betaalden. Een snelle rekensom leert dat het prijsverschil in dat geval een factor tien is, terwijl je daar dus maximaal een factor drie betere prestaties voor terugkrijgt.

Prijzen van batterijen zijn helaas niet eenvoudig in kaart te brengen. Huismerkbatterijen zoals die van de Hema, Ikea, Albert Heijn en Lidl (Aerocell) zijn uiteraard via slechts één keten beschikbaar, tegen een vaste prijs. Batterijen van merken als Philips, Varta, Energizer en Duracell zijn echter bij honderden verkooppunten beschikbaar, en de prijzen voor precies dezelfde batterijen lopen daarbij sterk uiteen. Voor het berekenen van de prijs-prestatieverhoudingen van de verschillende batterijen hebben wij daarom getracht een zo goed mogelijke gemiddelde prijs te berekenen, waar mogelijk op basis van verpakkingen met vier stuks. We denken hiermee een goed beeld te geven, maar let er dus wel op dat je de merkbatterijen in het wild zowel voor lagere als ook voor (veel) hogere prijzen kunt tegenkomen.

Dat gezegd hebbende zijn er eigenlijk twee batterijen die met kop en schouders boven de rest van het veld uitkomen als we naar de geleverde energie per euro kijken. De absolute winnaar is – net als bij onze test van AA-batterijen een jaar gelezen – de Alkalisk van Ikea. Hoe de Zweedse grootgrutter het voor elkaar krijgt weten we niet precies, maar met een prijs van 1,79 euro per tien stuks zijn de Alkalisks met afstand de goedkoopste batterijen die we getest hebben. Neem daarbij dat de prestaties met 0,93 Wh ook gewoon prima zijn, en de toppositie in het prijs-prestatieklassement is meteen verklaard. Op de tweede plek komt Lidl met haar Aerocell batterijen. Wij betaalden voor een verpakking met 8 stuks 1,89 euro. Iets meer dus dan wat je bij Ikea voor tien stuks betaalt, maar nog altijd erg goedkoop. Ook deze batterijen leveren met 0,94 Wh gewoon prima prestaties. Bij alle andere batterijen in de test is de prijs-prestatieverhouding minimaal de helft lager dan die van de Ikea Alkalisk. De eerder genoemde goed presterende huismerkbatterijen van de Hema en Albert Heijn, leveren weliswaar iets betere prestaties, maar kosten 3,50 euro per vier, ofwel ruim 87 cent per stuk, waar de Ikea batterijen nog geen 18 cent kosten. 

Bij de geteste lithiumbatterijen is de prijs-prestatieverhouding uiteraard nog wat minder rooskleurig. Voor de Ansmann Extreme Lithium die op dit punt het beste presteert, betaal je ruim zeven maal zoveel per Wh als bij de Alkalisks van IKEA.

Conclusie

Wil je AAA-batterijen die de best mogelijke prestaties leveren, dan zijn modellen op basis van een lithiumsamenstelling de beste keuze. De geteste modellen van Ansmann, Philips en Varta presteren het beste van alle geteste batterijen in deze test. Nadeel is echter de stevige prijs, want je betaalt voor deze batterijen gemiddeld ruim 2 euro per stuk. Alkalines zijn dan ook een prijsgunstigere keuze. De capaciteit ligt weliswaar lager dan die van lithiummodellen, maar dat geldt gelukkig ook voor de prijs. Het goede nieuws is sowieso dat de onderlinge prestatieverschillen bij alkalinebatterijen beperkt zijn. De minste energie wordt geleverd door de Energizer Ultra+, Energizer Alkaline Power en Philips Power Alkaline modellen, wat meteen aangeeft dat duurdere batterijen niet altijd beter presteren dan goedkopere modellen.
De prijzen van batterijen lopen sowieso sterk uiteen, maar Ikea weet met haar scherpe prijsstelling de concurrentie alle wind uit de zeilen te nemen. Ikea’s Alkalisk AAA-batterijen kosten namelijk 1,79 euro per tien stuks. Onze test laat bovendien zien dat ze qua capaciteit tot de betere behoren, en dus is Ikea qua prijs-prestatieverhouding onovertroffen. Ook de goedkope Aerocell batterijen van de Lidl presteren erg goed. 

De best presterende Alkalinebatterijen uit de test zijn de Hema Alkaline Extra Power, Albert Heijn Alkaline en Duracell Ultra Power. De verschillen met de batterijen van Ikea en Lidl zijn echter beperkt, terwijl de prijs wel aanzienlijk hoger is.


Ansmann Extreme Lithium


Ikea Alkalisk AAA
Aerocell AAA


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Aerocell Alkaline AAA

Aerocell Alkaline AAA

 • 0.943 Wh
Niet verkrijgbaar
Albert Heijn Alkaline AAA

Albert Heijn Alkaline AAA

 • 1.027 Wh
Niet verkrijgbaar
Albert Heijn Alkaline Basic AAA

Albert Heijn Alkaline Basic AAA

 • 0.872 Wh
Niet verkrijgbaar
Ansmann Alkaline AAA

Ansmann Alkaline AAA

 • 0.805 Wh

9,60 €

5 winkels
Excellent Ansmann Extreme Lithium AAA

Ansmann Extreme Lithium AAA

 • 1.562 Wh

7,80 €

4 winkels
Ansmann Industrial AAA

Ansmann Industrial AAA

 • 0.767 Wh
Niet verkrijgbaar
Ansmann X-power AAA

Ansmann X-power AAA

 • 0.84 Wh

4,94 €

2 winkels
Duracell Plus Power AAA

Duracell Plus Power AAA

 • 0.938 Wh

4,99 €

7 winkels
Duracell Ultra Power AAA

Duracell Ultra Power AAA

 • 1.001 Wh

6,30 €

6 winkels
Energizer Alkaline Power AAA

Energizer Alkaline Power AAA

 • 0.678 Wh

5,83 €

3 winkels
Energizer Eco Advanced AAA

Energizer Eco Advanced AAA

 • 0.813 Wh

7,80 €

1 winkel
Energizer MAX AAA

Energizer MAX AAA

 • 0.780 Wh

6,98 €

2 winkels
Energizer Ultra+ AAA

Energizer Ultra+ AAA

 • 0.549 Wh
Niet verkrijgbaar
GP Super AAA

GP Super AAA

 • 0.897 Wh

6,74 €

4 winkels
GP Ultra AAA

GP Ultra AAA

 • 0.824 Wh

5,14 €

4 winkels
GP Ultra Plus AAA

GP Ultra Plus AAA

 • 0.845 Wh

6,20 €

2 winkels
HEMA Alkaline AAA

HEMA Alkaline AAA

 • 0.813 Wh
Niet verkrijgbaar
HEMA Alkaline Extra Power AAA

HEMA Alkaline Extra Power AAA

 • 1.029 Wh
Niet verkrijgbaar
HQ Alkaline Ultra Power AAA

HQ Alkaline Ultra Power AAA

 • 0.860 Wh

11,90 €

1 winkel
Great Value Ikea Alkalisk AAA

Ikea Alkalisk AAA

 • 0.927 Wh
Niet verkrijgbaar
Panasonic Panasonic Alkaline Power AAA

Panasonic Panasonic Alkaline Power AAA

 • 0.846 Wh

3,49 €

1 winkel
Philips Lithium Ultra AAA

Philips Lithium Ultra AAA

 • 1.353 Wh

9,44 €

1 winkel
Philips Power Alkaline AAA

Philips Power Alkaline AAA

 • 0.728 Wh

5,95 €

3 winkels
Varta High Energy AAA

Varta High Energy AAA

 • 0.862 Wh

6,95 €

2 winkels
Varta Lithium AAA

Varta Lithium AAA

 • 1.524 Wh

8,95 €

6 winkels
0
*