Razer Phone review: 120 Hz in de hand

33 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
 9. 9. Systeemprestaties: PCMark
 10. 10. Grafische prestaties: 3DMark
 11. 11. Grafische prestaties: GFXBench
 12. 12. Prestaties: Accuduur
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Het gebeurt niet vaak, maar als een fabrikant met een gevestigde naam iets nieuws gaat doen, zijn de ontwikkelingen niet zelden het volgen meer dan waard. Vandaag de introductie van de Razer Phone: wordt mobile gaming nu echt volwassen? 

Razer Phone
De Razer Phone

Het Singaporees-Amerikaanse Razer is al jaren een begrip in de gaming wereld, waarvoor het onder het kenmerkende logo toetsenborden, muizen, headsets en zelfs laptops op de markt brengt. Enige tijd geleden voegde het daaraan een nieuwe productcategorie toe: een smartphone. Het apparaat wordt simpelweg Razer Phone genoemd en heeft een beeldscherm met een verversingsfrequentie van 120 Hz, uniek voor smartphones, die normaal gesproken op 60 Hz blijven steken.

Het mag duidelijk zijn dat het betreden van de smartphonemarkt anno 2018 geen sinecure is. De markt is stevig in handen van Samsung en Apple die onderling het grootste deel van de taart verdelen. Daarbij is de marge die overblijft druk bezet door talloze andere spelers, waaronder reuzen als Sony, Huawei, HTC en Lenovo Motorola. Kortom, Razer zet een gewaagde stap, maar een hoog risico belooft vaak als het slaagt een navenant grote beloning. Aan zelfvertrouwen in ieder geval geen gebrek, er zijn al berichten over een Razer Phone 2 verschenen, die mogelijk een nieuw te ontwikkelen laptop moet kunnen gaan aandrijven (Project Linda). Of de eerste iteratie de verwachtingen waar kan maken lees je verder in deze review.

De Razer Phone zou eigenlijk helemaal niet uitgebracht worden in Nederland. Helaas staan wij voor fabrikanten die nieuwe markten willen ontginnen vaak niet op de A-lijst. Gelukkig was er ook in dit geval een Nederlands bedrijf eigenwijs genoeg om de Razer Phone alsnog naar Nederland te halen. Belsimpel bied je niet alleen de mogelijkheid een Razer Phone te kopen, door ons een sample te sturen maken ze tevens een inkijkje in de verdiensten van dit toestel mogelijk. De telefoon is op het moment van schrijven enkel in een zwarte uitvoering te koop voor een prijs van 799 euro. Wie hem rechtstreeks bij Razer bestelt, betaalt 749 euro, maar dan heb je natuurlijk niet te maken met een Nederlandse verkoper en alle voordelen vandien.

Uiterlijk

Het ontbreekt de Razer Phone zeker niet aan een onderscheidend uiterlijk. Razer heeft gekozen voor een geheel zwarte behuizing van aluminium, zonder modieus afgeronde hoeken, elegant aflopende randen en uiteindes. Enkel op de vier buitenhoeken is er sprake van een nauwelijks 2 mm brede afronding; verder zien we vooral loodrechte hoeken. Het geheel weegt  zo'n 195 gram en noteert buitenmaten van 159 x 72 x 8,1 mm. Daarmee is het toestel behoorlijk dik al vinden we dit, zeker gezien hij vermoedelijk vaak in landschapstand wordt vast gehouden, niet noodzakelijkerwijs een nadeel. Je hebt dan echt iets vast te houden. Dit wordt nog eens versterkt door de afwezigheid van afgeronde randen; het toestel ligt wellicht in portretstand iets minder goed in de hand, maar in landscape betekent dit juist een voordeel. 

Razer Phone
De achterkant van de Razer Phone met het kenmerkende Razer logo

Het geheel is zoals je mag verwachten van een toestel in deze prijsklasse keurig afgewerkt. Het maakt een robuuste en behoorlijk premium indruk. Aan de voorzijde van de telefoon loopt rondom het 5,7 inch scherm een bezel van zo'n 3 mm breed. Gezien de combinatie van een 5,7 inch schermdiagonaal en 2560 x 1440 resolutie komen we uit op een scherm-toestel ratio van 78%. Aan de boven- en onderzijde is er plaats voor twee speakergrills, die met de aanwezige ondersteuning voor Dolby Atmos voor een hoogwaardige audio-ervaring moeten zorgen. 

Mocht je een Razer Phone in handen krijgen, is het eerste wat we je zouden aanraden om te doen onder instellingen/geluid het Dolby Atmos testbestand af te spelen. Voor een smartphonespeaker is het resultaat echt waanzinnig. Je kan er natuurlijk altijd voor opteren om je headphones op de Razer Phone aan te sluiten, maar dar voor is een adapter vereist: een 3,5 mm aansluiting ontbreekt. Om dat te compenseren levert Razer een 'THX-gecertificeerde' usb-c-naar-3,5mm-adapter mee. Sympathiek, maar we hadden liever de vertrouwde jack gezien en als we het er toch over hebben, een setje earphones hadden we ook niet afgeslagen.

We stipten al even aan dat het ontwerp van de Razer Phone een luxueuze uitstraling combineert - misschien zelfs ontleent aan - met eenvoud. Aan de rechterzijde treffen we een uitprikbare simtray met ruimte voor twee simkaarten of een sim en een microsd-kaartje. Daaronder is er plek voor de gladde powertoets die tevens als vingerafdrukscanner fungeert - iets dat we al vaker bij smartphones van Sony zagen. Deze locatie is wat ons betreft de beste plek voor een scanner en die van de Razer herkent je vinger overwegend direct. Wel jammer is dat het niet volstaat om je duim erop te leggen, je moet de knop fysiek indrukken om je telefoon te ontgrendelen. 

Aan de linkerzijde vinden we twee aparte ronde toetsen voor de volumeregeling. Aan de achterkant prijkt het logo van Razer en zien we linksboven de dubbele cameramodule en flitser, die licht uit de behuizing steken. Aan de onderzijde vinden we ten slotte een usb-c poort waar je de meegeleverde lader met een maximaal vermogen variërend van 15 W (5V/3A) tot 24 W (9V/2,67A en 12V/2A) op aan kan sluiten. Let wel, de meegeleverde stekker is van de Amerikaanse soort en behoeft dus een omvormer voor Europese stopcontacten. Niettegenstaande de op het oog prachtige afwerking van het toestel ontbreekt een IP-rating. Razer geeft zodoende geen garanties over wat de Phone aan water en stof kan verdragen.

Beeldscherm

De Razer Phone is voorzien van een bijzonder scherm met features die uniek zijn voor een smartphone. Het betreft een 5,7 inch IGZO lcd-scherm met een resolutie van 2560 x 1440 beeldpunten en een pixeldichtheid van maar liefst 515 ppi. Uniek is de verversingsfrequentie van 120 Hz, waar andere smartphones het met 60 Hz moeten doen. De Razer Phone kan dus maar liefst 120 beelden per seconden weergeven, waardoor animaties en video's er vloeiender uit moeten zien. Een functie die bij gaming zeker niet te versmaden is. Ook biedt het het scherm ondersteuning voor een breder kleurbereik, door Razer aangeduid als Wide Color Gamut. Het Ultra Motion display beschikt tevens over adaptive sync, een functie die ervoor zorgt dat de verversingssnelheid kan teruglopen zonder dat er tearing optreedt. In de pc-wereld is dit bekend als Freesync en G-Sync van respectievelijk AMD en Nvidia, in de wereld van mobiele apparaten is dit een betrekkelijk novum. Alleen Apple biedt in sommige van zijn recente devices vergelijkbare mogelijkheden.

Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 5 analysesoftware blijkt het scherm de Razer Phone sterkere en zwakke punten heeft. De piekhelderheid van wit blijft opvallend achter bij de concurrentie. We meten 379 cd/m² en dat is hoe je het ook bekijkt karig. De meeste toestellen uit de vergelijking halen ergens tussen de 600 en 800 cd/m², waarmee je ook als je lekker in de zon zit je scherm nog kan aflezen. Daarvoor heb je toch wel minimaal 400 cd/m² nodig, iets dat inmiddels ook door budget smartphones makkelijk wordt gehaald. Dat de Razer Phone deze minimumvereiste niet haalt is des te opmerkelijker. Gelukkig is de zwartwaarde van 0,27 cd/m² een stuk beter en komt de contrastratio nog uit op een aimabele 1403:1 uit. 

Dan door naar de afstelling van het scherm. De kleurtemperatuur ligt met 7646 K behoorlijk boven de streefstandaard van 6500 K. Dit zien we wel vaker - al is dit binnen dit high end testveld wel de hoogste afwijking -  en dient vaak als shortcut voor fabrikanten om de suggestie van meer helderheid te wekken. In dit geval dus in zoverre geen overbodige luxe. De grijsafwijking van 5,7 is ook aan de hoge kant, maar de kleurafwijking van 2,6 is prima, ruim onder de kritische grens van 3. Ook de afwijking van het gamma ten slotte (0,15) is acceptabel te noemen.

Razer Phone
Razer Phone

Camera

Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S8 als referentiemodel. Dit is wat ons betreft op dit moment één van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. Gezien de vergelijkbare introductieprijs van de S8 en Razer Phone zijn we benieuwd hoe de praktijkvergelijking zal uitvallen. Niet in de laatste plaats omdat er onder de gebruikers van het eerste uur wel wat kritiek bestond over zowel de functionaliteit van de camera als de mogelijkheden van de app. Dit had zeker ook haar weerslag in diverse reviews van het toestel, maar zou dus inmiddels met updates (deels) ondervangen moeten zijn. We gaan zo direct zien hoe dit in de praktijk uitpakt, maar eerst kijken we nog even naar de aanwezige hardware. 

Razer Phone

De Razer Phone is aan de voorzijde voorzien van een 8 megapixel camera met een diafragma van f/2.2. Aan de achterzijde is er ruimte voor een een dubbele camera opstelling, bestaande uit twee 12 megapixel exemplaren met een diafragma van respectievelijk f/1.75 en f/2.6. Hiermee moet je volgens Razer makkelijk kunnen wisselen tussen het vastleggen van een wijds panorama en een focus leggen op een specifiek onderwerp. Voor die laatste is er een 2x optische zoomfunctie aanwezig. Het geheel wordt gecomplementeerd door een dubbele, tweekleurige led-flitser. 

Bij het eerste scenario van de vergelijkende cameratest nemen we een foto in onze onverlichte fotostudio met de deur op een kier. Het is geen al te best begin voor de Razer Phone, die een wat groenig beeld laat zien, met minder details en scherpte, en significant meer ruis dan de foto van de S8. Zeker geen schande, daar de S8 met reden regelmatig king of lowlight wordt genoemd. Aan de andere kant moeten we ook de huidige, siginificant hogere aanschafprijs van de Razer Phone niet uit het oog verliezen.


Razer Phone (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts) zonder flitser

Wanneer we in dezelfde onverlichte fotostudio met behulp van de flits een foto nemen doet de Razer Phone het duidelijk een stukje beter dan tijdens het vorige scenario. De S8 echter ook, en zelfs wanneer je de foto van de S8 uit scenario 1 naast het beeld van de Razer Phone in scenario 2 legt, delft de laatste het onderspit. De sensor van de Razerphone laat ook op het tweede onderdeel minder details, scherpte en contrast zien, terwijl de hoeveelheid ruis aanzienlijk is te noemen en wederom de kleuren naar groen neigen. 


Razer Phone (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts) met flitser

Bij het volgende onderdeel maken we met beide toestellen een foto op ons kantoor, terwijl de zon voor de tijd van het jaar uitbundig door de ramen naast en achter ons schijnt. De Razer Phone boekt hier allezins een prima resultaat. De detail- en contrast weergave, met name op de salontafel en van de kranten, is bij de S8 weliswaar beter maar het verschil is kleiner dan in de voorgaande tests. 


Razer Phone (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts)

Eenmaal buiten aan gekomen op een zonnige winterse dag, zien we weer wat duidelijker dat de Razer Phone minder details weet weer te geven dan S8. Vooral de details in het water zijn aanzienlijk beter te onderscheiden bij de laatste.  


Razer Phone (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts)

Onder de streep moeten we concluderen dat de camera van de S8 op[ elk onderdeel die van de Razer Phone verslaat. De verschillen zijn de ene keer wat groter dan de andere keer, maar op elk onderdeel zichtbaar. De Razer Phone heeft zeker geen slechte camera, maar die van de inmiddels goedkopere Samsung Galaxy S8 is simpelweg nog beter en op dit onderdeel dan ook de betere keuze.

Intern

De Razer Phone is door de fabrikant voorzien van het huidige topmodel van de Amerikaanse chipsetgigant Qualcomm; de Snapdragon 835 (MSM8998). De 835 is een 10 nm FinFET SoC, bestaande uit een octacore processor met twee clusters van elk vier Kryo rekenkernen, die respectievelijk op 2,5 en 1,9 GHz zijn geklokt. Het modem is Qualcomms eigen X16 LTE modem, waarmee maximaal 1 Gbps (down) en 150 Mbps (up) kan worden gehaald. De Snapdragon 835 wordt vergezeld door de Adreno 540 gpu, die geklokt is op 710 MHz. 

Razer Phone

Aangaande het geheugen zijn we iets enthousiaster over de aanwezigheid van 8 GB aan werkgeheugen dan over de 64 GB aan opslagcapaciteit. Qua ram is de Razer Phone samen met de OnePlus 5T de trotse lijstaanvoerder. Op het gebied van opslag zijn er diverse Androids die het dubbele bieden en de verschillende iPhones gaan zelfs tot 256 GB. Bij Razer kan je de 64 GB dan wel weer aanvullen met een microsd-kaartje van maximaal 2TB. Met oog op de gaming achtergrond van de fabrikant en overeenkomstige doelgroep was wat meer interne opslag de meer voor de hand liggende keuze geweest.

De Razer Phone is, we stipten het eerder al aan, één van de weinige highend toestellen die een dual-simfunctie bieden. Vaak willen (Nederlandse) providers er niet aan, maar wat ons betreft is het vanuit het perspectief van de gebruiker een no brainer en een groot voordeel. Draadloos opladen is er gezien de aluminium unibody niet bij, maar daar valt volgens ons prima mee te leven. Wat betreft connectiviteit kunnen we ten slotte weinig anders dan tevreden zijn met de aanwezige ondersteuning voor dual band wifi 802.11ac, nfc, 4G, Bluetooth 4.2 en wifi-direct.

Software

De Razer Phone is voorzien van Android 7.1.1 - en dus niet de meest recente versie 7.1.2 - terwijl Android 8.0 inmiddels al weer enige tijd op de markt is. Het gerucht gaat dat er een update op stapel staat, maar wanneer en of dit naar de meest courante versie van Nougat of Oreo zal zijn, blijft even afwachten.


Het homescreen en de app drawer op de Razer Phone

In Android 7 heeft Google naast de normale bugfixes weer enkele verbeteringen aangebracht ten opzichte van de voorganger. Zo moet een update van de Doze functie ervoor zorgen dat de accu nog langer meegaat en worden updates van nu af aan op de achtergrond geïnstalleerd. Ook is er een nachtmodus toegevoegd die tijdens de donkere uren het blauwe licht van je scherm filtert en wat geliger maakt, omdat dit rustiger voor je ogen is. Tenslotte is er in Android 7 een mogelijkheid voor een splitscreenmodus ingevoegd. Als het werkt is dit echt een fijne toevoeging en is het dus eindelijk mogelijk om op je Android phone twee dingen tegelijk te doen.


Game Booster functie op de Razer Phone

Specifiek voor de Razer Phone is de toevoeging van een stukje software dat bekend staat onder de naam Game Booster. Hiermee kan je aan elke game (of toepassing) een profiel koppelen met een aangepaste verversingsfrequentie, resolutie, cpu-gebruik en anti-aliasing. Zeker met oog op het sparen van de accu wanneer het kan, is dit een uiterst praktische toevoeging die de gebruiker werk uit handen neemt. 

Specificaties

Algemeen
 
MerkRazer
ProductnaamPhone
ProductcodeRZ35-02150300-R341
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 7.1
Geheugen
Werkgeheugen8192 MB
Opslaggeheugen64 GB
Beschikbaar opslaggeheugen48.89 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCD
Schermdiagonaal5.7 inch
Schermresolutie2560x1440
Pixeldichtheid515 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 835
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal8
Multi cluster
Type cluster 1Qualcomm Kryo
Snelheid cluster 12450 MHz
Aantal cores cluster 14
Type cluster 2Qualcomm Kryo
Snelheid cluster 21900 MHz
Aantal cores cluster 24
GPUAdreno 540
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)12 MPixel
Tweede camera (achter)
Tweede cameraresolutie (achter)12 MPixel
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)8 MPixel
Tweede camera (voor)
Optische zoom2.6 x
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie3840x2160
Maximale resolutie bij 30 fps3840x2160
Video framerate30 fps
Toestel
Model typeBar
SIM typeNanosim
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
Accu
Verwisselbare accu
Accucapaciteit4000 mAh
AccutypeLi-Ion
Snelladen
Snellaad-techniekQuick Charge 4.0
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 4.2
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte159 mm
Breedte72 mm
Dikte8.1 mm
Gewicht195 gram
KleurZwart
Functionaliteit
Barometer
GPS
DLNA
Elektronisch kompas
Miracast
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Overige
Garantie2 jaar

Systeemprestaties: Geekbench

Met de benchmarks van Geekbench testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. De A11 Bionic chipset van de iPhones kent zijn gelijke niet onder de Android SoC's. Onder de Android-toestellen zijn de verschillen overwegend klein en de Razer Phone hoort daar duidelijk bij de top van het testveld. 

Systeemprestaties: PCMark

Met de benchmarks van PCMark testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. In PCMark - waar enkel de Android toestellen meedoen - presteert de Razer Phone overwegend uitstekend. De Snapdragon 835 wordt duidelijk op de juiste wijze toegepast.  

Grafische prestaties: 3DMark

Met de benchmarks van 3DMark gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. Een smartphone van Razer met het predicaat 'gaming' voorziet uiteraard in hoge verwachtingen bij de grafische benchmarks die vooral de mogelijkheden van de gpu moeten weerspiegelen. Door de bank genomen eindigt de Razer Phone ergens tussen de top en de subtop van de ranglijst. Zeker niet slecht, maar er zijn zowel geduchte Android als iOS concurrenten.

Grafische prestaties: GFXBench

Met de benchmarks van GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. Net als bij 3DMark al het geval was, moet de Razer Phone ook bij GFXBench met regelmaat toestellen voor zich dulden. Het apparaat is ook hier overwegend een (sub)topper op de ranglijst.

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

De Razer Phone is uitgerust met een niet-verwisselbare Li-Ion batterij met een capaciteit van 4000 mAh. Op papier een waarde die in dit testveld enkel door de Huawei Mate 10 Pro geëvenaard wordt. Ook al geldt bij smartphones dat het niet alleen een kwestie is van het aantal mAh's maar vooral ook wat je ermee doet, schept een dikke accu toch verwachtingen. Bovendien is de accu bij een gaming device zeker niet onbelangrijk gezien het beroep die daar bijhorende toepassingen onvermijdelijk op de stroomvoorziening doen.

De prestaties van de Razer Phone spreken echter niet direct erg tot de verbeelding. De lage notering bij de Accutest - Videotest kunnen we verklaren met lcd versus oled, maar de een na laatste plaats bij PCMark Work 2.0 is teleurstellend. Gelukkig doet de Razer Phone het in beide browse tests een stuk beter, enkel de iPhone 8 (Plus) en Huawei Mate 10 Pro doen het nipt beter. De laadtests zijn ten slotte weer net wat minder aansprekend.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat Razer met de introductie van zijn eerste smartphone een hoop dingen goed doet. Het toestel is voorzien van een onderscheidend ontwerp met op het oog een uitstekende bouwkwaliteit. De geheugenconfiguratie is met 8GB/64GB een kwestie van uitstekend/toereikend, maar kan nog opgekrikt worden met een geheugenkaartje. De prestaties in de diverse systeem- en grafische benchmarks zijn overwegend goed, maar dat geldt voor meer toestellen uit dit testveld. De accuprestaties zijn geen onverdeeld succes, al zijn de resultaten in de browsetests prima. De audiomogelijkheden van het toestel zijn wel weer een slam dunk.

Razer Phone

Er zijn ook nog genoeg punten waarop het echt beter kan. De camera kan de vergelijking met bijvoorbeeld die van de S8 niet aan, we verwachten echt meer van een camera in een toestel in deze prijsklasse. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het bijzondere beeldscherm: het zou erg profiteren (fors) meer helderheid en een op details betere afstelling. Voor 799 euro hebben we hoge verwachtingen, waarbij we ook nog wel iets kunnen mompelen over een 3,5 mm aansluiting en een bijgeleverd setje oordopjes.

Onder de streep is het zeker voor een bedrijf dat voor het eerst een smartphone ontwikkelt een overwegend geslaagd project, met ruimte voor verbetering én reeds bestaande verdiensten. De prijs is die van een top-Android toestel bij introductie, maar daar krijg je een onderscheidend toestel met uniek features voor terug die met name maar niet uitsluitend gamers en liefhebbers van videocontent bekijken op een smartphone zullen bekoren. Voor een Ultimate Product award zien we nog genoeg ruimte voor verbetering en voor een Excellent Choice is de prijs te hoog. De vernieuwing die het toestel brengt zal echter niemand ontgaan: een Hardware.Info Innovation award is op zijn plaats. 

Razer Phone


Razer Phone


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Innovation Razer Phone 64GB Black

Razer Phone 64GB Black

 • Google Android 7.1
 • 8192 MB
 • 64 GB
 • 5.7 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*