Met de looks van een topmodel: LG Q6 review

9 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
 9. 9. Geheugenprestaties: Androbench, PCMark
 10. 10. Grafische prestaties: GFXBench
 11. 11. Accuduur
 12. 12. Conclusie
 13. 3 besproken producten
 14. 9 reacties

Uiterlijk

Als je de Q6 uit de doos haalt, zou je kunnen denken dat je per ongeluk de G6 hebt ontvangen, zo treffend is de gelijkenis. Net als LG's topmodel voor 2017 heeft de Q6 een lang display met een beeldverhouding van 18:9 en afgeronde hoeken. Daarmee volgt het toestel een modetrend waarmee inmiddels veel duurdere toestellen pronken, maar die nog lang niet zo breed is doorgesijpeld naar goedkopere modellen.

Leg je de Q6 en de G6 naast elkaar, dan valt op dat de duurdere variant ook wat groter is - in het topmodel is een 5,7 inch display verwerkt, waar de Q6 een 5,5 inch scherm heeft. De afmetingen van de Q6 zijn 142,5 x 69,3 x 8,1 mm; omdat LG de schermranden bijna even smal heeft weten te houden als op de G6, beslaat het scherm 78% van de voorkant, voor een telefoon in deze prijsklasse een zeer hoge score. Net als bij de G6 bevat de bovenste bezel de luidspreker, sensoren en frontcamera, terwijl onderaan alleen het LG-logo prijkt. De bekende drie bedieningsknoppen van Android worden op het scherm getoond.

LG Q6 32GB Ice Platinum

Rondom zit een metalen frame, net als bij de G6, waarin ook alle fysieke knoppen op het toestel zijn verwerkt. Aan de linkerkant zitten twee aparte volumeknoppen, met aan de onderkant de tray voor een simkaart en een microSD-kaartje. Rechtsboven is de powerknop te vinden. Aan de onderzijde vinden we helaas nog geen type C-aansluiting, zoals bij de G6, maar een micro-usb-poort, met daarnaast een 3,5 mm jack. Het frame wordt verder onderbroken door vijf plastic antennelijnen: twee in elke bovenhoek, en eentje tussen de aansluitingen aan de onderzijde.

De achterkant brengt ons weer met beide benen op de grond. De Q6 is niet voorzien van een unibodybehuizing, maar volgt het ontwerp van de G6, met alleen in het midden metaal. Bij de G6 zijn zowel voor- als achterkant gemaakt van chique ogend glas, maar de Q6 heeft een achterzijde van glimmend plastic. LG heeft de niet verwijderbare kunststof klep een geborstelde afwerking meegegeven. Bij nadere beschouwing ziet dat er niet bijzonder luxe uit en het voelt ook niet zo aan. Het plastic kan een klein beetje worden ingedrukt, een tikje op de klep produceert een ietwat hol geluid, en gedurende onze testperiode waren er al meerdere kleine krasjes te zien op de coating. Ook vette vingerafdrukken vallen vlug op, tenzij je continu in de weer blijft met een poetsdoekje.

De kunststof achterkant wordt linksboven onderbroken door de camera, die gelukkig niet uitsteekt, terwijl linksonder op de achterkant de enkele speaker zit. Dat is een nogal onhandige plek: neem je het toestel in je rechterhand, dan blokkeer je al snel de opening. Prettig aan de achterkant is dat hij mooi is afgerond; de achterklep sluit bovendien overal goed aan. Met zijn ronde hoeken ligt de Q6 lekker in de hand. Daarbij voelt het toestel door zijn metalen frame stevig aan.

Ondanks de plastic achterkant is draadloos opladen er niet bij, een gemiste kans. Ook snelladen is niet mogelijk. LG levert een standaard oplader mee met een vermogen van 6 W. Eveneens ontbreekt afdichting tegen omgevingsinvloeden, al is dat voor een toestel in deze prijsklasse niet ongewoon.

LG Q6 32GB Ice Platinum

De smalle schermranden van de Q6 hebben het nadeel dat er voorop geen ruimte meer is voor een vingerafdrukscanner. Toptoestellen met smalle schermranden hebben te kampen met precies datzelfde probleem. Op sommige van die modellen zit de scanner daarom op de achterzijde, iets wat LG ook heeft gedaan bij de G6. Een alternatief is het inbouwen van een andere manier van biometrische authenticatie - het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld Face ID op de iPhone X, waarbij de smartphone je gezicht herkent.

LG heeft bij de Q6 voor de tweede optie gekozen: er zit geen vingerafdrukscanner op het toestel, maar in plaats daarvan is er een vorm van gezichtsherkenning. Omdat de Q6 niet beschikt over de speciale hardware die daarvoor in toptoestellen als de iPhone X wordt ingebouwd, werkt het echter niet zo goed. Bij goed verlichte omstandigheden gaat het unlocken aardig snel; wordt het donker, dan weigert de herkenning dienst. Bovendien blijkt de beveiliging bij de standaardinstelling gebrekkig: we wisten de gezichtsherkenning eenvoudig te foppen met een foto van hetzelfde gezicht. Het aanzetten van 'Geavanceerde gezichtsherkenning' in het menu verhelpt dat probleem, maar dan duurt iedere inlogpoging zelfs bij goed licht vervelend lang.

 


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
LG Q6 32GB Astro Black

LG Q6 32GB Astro Black

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 2160x1080
 • 13 MPixel
Niet verkrijgbaar
LG Q6 32GB Ice Platinum

LG Q6 32GB Ice Platinum

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 2160x1080
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

€ 159,00

1 winkel
LG Q6 32GB Terra Gold

LG Q6 32GB Terra Gold

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 2160x1080
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
0
*