Met de looks van een topmodel: LG Q6 review

9 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
 9. 9. Geheugenprestaties: Androbench, PCMark
 10. 10. Grafische prestaties: GFXBench
 11. 11. Accuduur
 12. 12. Conclusie
 13. 3 besproken producten
 14. 9 reacties

Camera

Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S8 als gouden standaard. Dit is wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. De S8 is een high-end, en dus ook duurder toestel. Je kan natuurlijk niet zonder meer verwachten dat een camera van een (veel) goedkopere smartphone vergelijkbare prestaties levert, maar de lat moet ergens liggen. 

We zeiden het al in de inleiding: bij budgettoestellen wordt vaak bespaard op de camera. Dat is ook weer terug te zien bij de Q6. Waar de G6 beschikte over een dubbele cameraopstelling achterop met een dual-led flash, heeft de Q6 aan de achterzijde één camera met een enkel flitslampje. De 13 megapixel sensor van onbekende makelij gaat schuil achter een lens met een relatief kleine maximale lensopening van f/2.2 - opnieuw een eigenschap overeenkomstig de lage adviesprijs van het toestel. Daardoor vangt de camera in donkere omstandigheden minder licht ten opzichte van duurdere modellen voorzien van een betere lens.

Met de 5 megapixel selfie-camera aan de voorkant is iets bijzonders aan de hand: LG heeft er een groothoeklens van 100° voorgezet, waardoor je met het toestel op armlengte al een hele groep mensen kunt vastleggen. Jammer genoeg zien de foto's er niet zo heel goed uit, met weinig detail en doortekening. In de interface zit een knop om de beeldhoek wat te verkleinen. Hoe dat werkt is niet helemaal duidelijk. Wellicht maakt de software simpelweg een uitsnede van een groter beeld. Ook ingezoomd missen de beelden detail.


LG Q6 (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts) zonder flitser

Bij de eerste halte op ons testparcours voor de achtercamera wreekt zich gelijk de kleine maximale lensopening van de Q6. De eerste foto maken we traditiegetrouw in onze onverlichte fotostudio met de deur op een kier, en de flitser uitgeschakeld. De Q6 kiest een hoge ISO-waarde van 2200 en een lange sluitertijd van 1/10, wat geheid een bewogen foto oplevert. Niettemin is de resulterende foto erg donker.


LG Q6 (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts) met flitser

Ook met de flitser aan weet de Q6 zich in deze situatie niet te redden. Er zit erg veel ruis in de foto, waaronder ook veel storende kleurruis. De Galaxy S8 laat nog even zien wat voor verschil een echt goede smartphonecamera maakt met de camera van een goedkoper model.


LG Q6 (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts)

Bij de foto van de kranten kan de Q6 zich aardig revancheren voor de tegenvallende resultaten bij weinig licht. De foto ziet er prima uit, met voldoende detail en dynamisch bereik. Ook ten opzichte van de S8 is het verschil niet al te groot. Op de foto van de Q6 is minder ruis te zien, maar ook minder detail.


LG Q6 (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts)

Wanneer we naar buiten gaan, zien we dat de S8 een helderder en contrastrijker foto produceert dan de Q6, die in vergelijking een wat vlakker plaatje maakt. Ook het detailniveau ligt bij de S8 hoger, waar de foto van de Q6 ingezoomd tot 100 procent op sommige plaatsen meer oogt als een waterverfschilderij - een beetje minder ruisreductie had wellicht kunnen helpen. Om het verloren gegane detail te camoufleren past de Q6 meer verscherping toe dan de S8 - hier wat teveel, naar onze smaak.


LG Q6 (boven) en Samsung Galaxy S8 (onder) met hdr uit (links) en hdr aan (rechts)

We hebben ook de hdr-modus van beide camera's getest. De hdr-functie moet foto's opleveren met meer details in lichte en donkere delen van het beeld. Omdat daarvoor verschillende foto's worden samengevoegd, is het eindproduct minder scherp dan een gewone foto, iets wat op de voorbeelden hierboven inderdaad is terug te zien. Handig is dat de Q6 beschikt over automatische hdr, iets wat we nog niet terugzien op alle toestellen in deze prijscategorie. 

In deze situatie met fel tegenlicht kan een goede hdr-functie zich bewijzen; de Q6 produceert een prima plaatje. Het toestel slaagt er zelfs in het ruisniveau in donkere delen van de foto verder te beperken dan de S8, al is de foto wel minder gedetailleerd.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
LG Q6 32GB Astro Black

LG Q6 32GB Astro Black

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 2160x1080
 • 13 MPixel
Niet verkrijgbaar
LG Q6 32GB Ice Platinum

LG Q6 32GB Ice Platinum

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 2160x1080
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

€ 159,00

1 winkel
LG Q6 32GB Terra Gold

LG Q6 32GB Terra Gold

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 2160x1080
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
0
*