Panasonic 2018 TV preview

26 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. My Home Screen 3.0
  3. 3. LCD televisies met HDR
  4. 4. Panasonic 2018 OLED
  5. 5. Reacties

Inleiding

Panasonic bestaat 100 jaar en vierde dat eerder deze week tijdens haar jaarlijkse Panasonic Convention. Hardware.Info was erbij en hoewel wij uiteraard ook een houten bakje met saké hebben geheven op de verjaardag van de Japanse fabrikant, waren we toch vooral benieuwd naar de nieuwe televisies. Dit jaar is ook bij Panasonic een jaar van evolutie, met méér oled televisies en betere lcd-modellen.

 

Onze preview van de nieuwe Philips tv's liet zien dat de oled-trend dit jaar verder wordt doorgezet met drie nieuwe modelseries. Panasonic kan niet achterblijven en zal dit jaar ook drie verschillende oled-modellen hebben. Daarnaast zijn de lcd-televisies verbeterd met onder andere Bluetooth, ondersteuning voor hdr10+ en bij sommige series een 20% hogere helderheid ten opzichte van de modellen vorig jaar. Hoe de line-up precies in elkaar steekt, en wanneer we de nieuwe modellen mogen verwachten, leggen we op de komende pagina's uit. Wat we je helaas nog niet kunnen vertellen is wat de nieuwe televisies gaan kosten, Panasonic doet namelijk nog geen uitspraak over de prijzen van haar 2018 line-up.

My Home Screen 3.0

Panasonic maakt sinds 2015 gebruik van een smart tv systeem dat in eerste instantie door het leven ging als Firefox OS, maar later is omgedoopt naar My Home Screen. De nieuwe televisies voor 2018 maken gebruik van My Home Screen 3.0, waarbij een aantal hoofdzakelijk cosmetische veranderingen zijn doorgevoerd. Waar het hoofdmenu voorheen bestond uit drie ronde iconen die full screen werden weergegeven, heeft Panasonic de iconen nu kleiner gemaakt, en worden deze onderin het beeld te getoond. Voordeel is dat het televisiebeeld daarachter dus gewoon zichtbaar blijft. Standaard linken de iconen naar Live TV, Apps en Devices, maar dit is net als voorheen aan te passen. Nieuw is dat de televisie veelgebruikte apps automatisch aan het hoofdscherm toevoegt, apps die je meer dan vijfmaal opent zouden automatisch op het home screen moeten verschijnen. Ook het app-overzicht opent nu niet langer full screen, maar verschijnt onderin het beeld.


Het nieuwe My Home Screen 3.0 hoofdscherm


Het nieuwe My Home Screen 3.0 app-overzicht

Daarnaast heeft Panasonic een functie toegevoegd die het Bluetooth Audio Link noemt. Hiermee kan je de tv koppelen met een externe Bluetooth speaker waardoor het - bij gebruik van een goed exemplaar - mogelijk is om beter geluid te krijgen dan via de in de televisie ingebouwde luidsprekers.

Andere vernieuwingen die Panasonic heeft toegevoegd zijn een nieuwe game- en een sportmodus. Die laatste zorgt voor een - naar onze mening - overdreven verzadigd en contrastrijk beeld, maar de game mode is interessant omdat Panasonic de input lag hier naar eigen zeggen sterk heeft geminimaliseerd. Met de picture knop op de afstandsbediening kan je nu bovendien gemakkelijk wisselen tussen beeldmodi, zonder dat je daarvoor het menu van de televisie in hoeft te duiken. Kleine verbeteringen dus, maar op het eerste gezicht wel slimme.

LCD televisies met HDR

Panasonic toonde tijdens haar Convention een groot aantal nieuwe lcd-televisies, maar niet alle modelseries zullen daadwerkelijk in Nederland verkocht worden. Over het type panelen dat gebruikt wordt doet Pasasonic zoals gebruikelijk geen uitspraken, maar de televisies uit de hogere modelseries die wij op dit punt nader bekeken hebben, lijken sowieso allemaal gebruik te maken van IPS-panelen.

Daarnaast geldt dat de modellen die in Nederland verkocht gaan worden een iets andere naam hebben dan wat op de bordjes bij de demotoestellen stond. Dat komt omdat Nederland niet de standaard Europese, maar de Duitse versies van de televisies krijgt. Dat betekent dat de FS500 in Nederland verkocht zal worden als FSW504, terwijl de FX780 bij als FXW784 door het leven gaat.

Panasonic FSW504

Het instapmodel voor 2018 wordt de FS500 / FSW504 die beschikbaar komt in 24, 32, en 43 inch. De 24 en 32 inch modellen  maken gebruik van een hd-ready paneel, terwijl de 43 in variant full-hd is. De televisies bieden ondersteuning voor HDR bij hd-resoluties, wat voornamelijk bruikbaar is voor HDR-gaming met een console. De televisies ondersteunen adaptieve backlight dimming, de My Home Screen 3.0 functies en sport- en game modes. De FSW504 serie wordt verwacht in juni.


Panasonic FS500 / FSW504

Panasonic FXW654

De instapmodellen in het ultra-hd segment vinden we in de FX650 / FXW654 serie, die vanaf april in 43, 49, 55 en 65 inch geleverd zullen worden. Het 43 inch model krijgt twee vaste aluminium voetjes aan de zijkanten, terwijl de grotere varianten een switch design hebben, waarbij je de voeten naar keuze dicht bij elkaar in het midden, of juist aan de zijkanten kan plaatsen. De FXW654 ondersteunt drie hdr-varianten, te weten HLG, HDR10 en HDR10+. Volgens Panasonic is de kleurweergave bij de FXW654  door gebruik van een 'virtuele LUT' (look up table) verbeterd ten opzichte van de 2017 modellen, terwijl adaptive backlight dimming moet zorgen voor een verbeterd contrast.

 
Panasonic FX650 / FXW654

Panasonic FXW724

Boven de FXW654 positioneert Panasonic de FX720 / FXW724, die vanaf april te koop moet zijn in 40, 49, 55 en 65 inch. De FXW724 heeft ook het switch design met verplaatsbare voetjes, maar heeft een aluminiumkleurige in plaats van een zwarte rand ronds het scherm. De tv biedt daarnaast ook multi-hdr ondersteuning, local dimming, My Home Screen 3.0 en een quad-tuner. De FXW724 is bovendien het eerste model in de line up met ondersteuning voor wide color gamut. Wat voor backlight-technologie hiervoor gebruikt wordt en welk deel van de DCI-P3 kleurruimte de televisies afdekken, wilde Panasonic niet vertellen. Volgens Panasonic is de helderheid van de FXW724 met 20% toegenomen ten opzichte van zijn voorganger, wat voor meer impact bij HDR-weergave moet zorgen.


Panasonic FX 720 / FXW724

Panasonic FXW784

Het topmodel in het lcd-segment is de FX780 / FXW784. Ook deze televisies zouden vanaf april te koop moeten zijn in 49, 55, 65 en 75 inch. De FXW784 -modellen hebben een glazen frameloos design en staan op een compacte metalen voet met één centrale hals. De FXW784 biedt alle functies van de andere lcd-modellen, en voegt daar Panasonic's HCX-processor aan toe. Deze beeldverwerkingschip moet zorgen voor zeer nauwkeurige kleurweergave.


Panasonic FX780 / FXW784

Panasonic 2018 OLED

Panasonic's 2017 oled televisies zijn zeer goed ontvangen, wat ondermeer te danken was aan de uitstekende beeldverwerking. De Japanners hebben door hun jarenlange ervaring met plasmatelevisies veel ervaring in de aansturing van self-emmitting schermen, waardoor Panasonic er zeer goed in slaagde om ook bijna-zwart details weer te geven. Voor 2018 claimt Panasonic wederom kleine verbeteringen op dit punt, wat samen met de toevoeging van HDR10+ en een pseudo-HDR beeldmodus moet zorgen voor een stap(je) voorwaarts in de beeldkwaliteit. Een macro-foto die wij konden maken van de pixelstructuur van de demo-schermen leert dat Panasonic maakt bovendien gebruik van de nieuwste 2018-generatie panelen van LG. Hoewel deze volgens de specs van LG Display hetzelfde presteren als de panels van vorig jaar, is de vorm van de groene subpixel licht aangepast. Panasonic doet geen uitspraken over de maximale helderheid van haar oled-televisies, maar deze zal naar verwachting in lijn liggen met die van andere 2017 en 2018 oled-schermen.

Panasonic FZW804

De 'instap oled' voor 2018 wordt de FZ800 / FZW804 die gemaakt wordt in 55 en 65 inch en vanaf juni op de markt zal verschijnen. Deze televisie staat net als het topmodel uit de lcd-range op een vlakke metalen voet met een centrale hals. Het oled-scherm is verder voorzien van een dunne zwarte rand. De tv beschikt over Panasonic's high-end HCX beeldprocessor en is THX 4K Display gecertificeerd. Het absolute black filter dat Panasonic vorig jaar toepaste op haar high-end oled-televisie is vanaf dit jaar bij alle oled-modellen te vinden. Het filter moet zorgen voor minder reflecties, en moet bovendien tegengaan dat reflecties een paarsige kleurzweem hebben.


Panasonic FZ800 / FZW804

Panasonic FZW954

Het nieuwe topmodel in de oled-lijn is de FZ950 / FZW954, beschikbaar vanaf mei in 55 en 65 inch. Qua beeldtechnologie is dit model identiek aan de FZW804, het verschil zit hem in in het geluid. De FZW954 beschikt namelijk over een 'Tuned by Technics' soundbar die tevens dienst doet als voet van de tv. Daarmee borduurt Panasonic voort op de EZW1004 van vorig jaar, die ook al zo'n soundbar had. Bij het nieuwe model is de inhoud van de klankkast echter toegenomen, wat moet zorgen voor nog betere geluidsweergave. Daarnaast is de soundbar nu dichter op het scherm geplaatst, en sluit deze ook wanneer de tv wordt opgehangen nauw op het scherm aan.


Panasonic FZ950 / FZW954

Panasonic EZW1004

De oled-lineup voor 2018 bevat naast deze twee nieuwe modellen ook de 77-inch versie van de EZW1004 die vorig jaar al op de markt kwam. Panasonic liet weten dat deze televisie - evenals de EZW954 - waarschijnlijk in mei een software update zal krijgen zodat deze ook geschikt zal zijn voor HDR10+.

 
Panasonic EZ1000  / EZW1004

Lees ook onze previews van de televisies van 2018 van LG, Philips, Sony en Samsung.

0
*