'Retina' van Iiyama: Iiyama ProLite XB2779QQS 5K-monitor review

15 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Iiyama ProLite XB2779QQS
 3. 3. 5K in de praktijk
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Helderheid en contrast
 6. 6. Uniformiteit
 7. 7. Kleurweergave
 8. 8. Kijkhoeken
 9. 9. Gaming: responstijd en inputlag
 10. 10. Energieverbruik
 11. 11. Specificaties en testresultaten
 12. 12. Afbeeldingen
 13. 13. Conclusie
 14. 1 besproken product
 15. 15 reacties

Iiyama ProLite XB2779QQS

Zoals gezegd is niet alleen het paneel van de XB2779QQS hetzelfde als dat in de Apple iMac met Retina-scherm. Ook qua vormgeving misstaat het scherm niet in een omgeving met Apple-apparatuur. Aan de voorzijde heeft de monitor veel weg van een product van het fruitmerk: het paneel gaat schuil achter een glasplaat, die aan de bovenkant en aan de zijkanten doorloopt tot de randen van het scherm. De oude XB2779QS uit 2013 was leverbaar in zilver en in zwart; de zilver-zwarte plastic behuizing van de XB2779QQS bevat simpelweg een aantal onderdelen van beide kleurenversies van de eerdere monitor.

Iiyama ProLite XB2779QQS

De glossy afwerking heeft zo zijn voordelen - het beeld oogt nog wat 'vloeiender' en meer sprankelend doordat een matte, licht verstrooiende laag voor het paneel ontbreekt. Tegelijk zie je lichtbronnen achter de monitor eerder storend reflecteren. Nu is dat voor de XB2779QQS niet zo'n probleem, en wel om twee redenen. Iiyama heeft de glasplaat een antireflectiecoating meegegeven, die inderdaad redelijk effectief blijkt in het tegengaan van weerspiegeling. Bovendien heeft het scherm een enorm hoge maximale helderheid, zoals we dadelijk zullen zien bij de testresultaten.

De bezels van monitoren zijn de laatste jaren stukken smaller geworden, maar die trend is aan de XB2779QQS voorbij gegaan. We meten aan de bovenkant en zijkanten een zwarte rand van 2,7 centimeter voordat het beeld begint. Aan de onderzijde is de rand zelfs nog breder, want daar zit een stuk zilvergrijs plastic, dat lijkt op het aluminium dat Apple op die plaats toepast. Rechtsonder zijn daarop aanraakgevoelige menuknoppen te vinden, die een sober grijs-wit menu tevoorschijn laten komen. Tussen de menuknoppen en de aan-en-uitknop zit de blauwe power-led; hoewel hij eruit ziet als een knop, is de aan-en-uitknop eigenlijk niet in te drukken.

Ook op andere manieren valt op dat de afwerking van de monitor niet helemaal op hetzelfde niveau ligt als bij veel Apple-producten. Het donkergrijze Iiyama-logo aan de voorzijde is net wat scheef op de bezel gedrukt, terwijl de glasplaat over het paneel niet helemaal goed aansluit op de rest van de behuizing, wat een zichtbare overgang oplevert.

Iiyama ProLite XB2779QQS

De voet en de achterkant van het paneel zijn in tegenstelling tot bij de zilveren XB2779QS uitgevoerd in matzwart plastic. De traditioneel ogende plastic voet van Iiyama prefereren we zeker boven de fraaie, maar nauwelijks verstelbare aluminium voet die we van de iMac kennen. De XB2779QQS is namelijk in hoogte verstelbaar, draaibaar en kantelbaar. Hoewel een sticker op de voet uitdrukkelijk waarschuwt dat het paneel niet kan worden geroteerd, lukte het ons zonder problemen om het paneel 90 graden te draaien. Het enige nadeel van de voet is wat ons betreft dat het scherm zelfs al bij een lichte aanraking heen en weer wiebelt.

Iiyama ProLite XB2779QQS Iiyama ProLite XB2779QQS

Qua aansluitingen is de XB2779QQS lekker compleet. Linksonder vinden we drie hdmi 2.0-ingangen, terwijl er ook nog twee displayport 1.4-connectors beschikbaar zijn. Daarvan heb je er overigens maar één nodig om het scherm op de volledige 5K-resolutie te kunnen gebruiken, waarover op de volgende pagina meer. De monitor beschikt naast ingebouwde 2 W-speakers over een 3,5 mm headphone-jack.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Iiyama ProLite XB2779QQS

Iiyama ProLite XB2779QQS

 • 27 inch
 • 5120x2880
 • 218 ppi
 • IPS / PLS / AHVA
 • 60 Hz
 • HDMI
 • DisplayPort
 • 4 ms
 • 440 cd/m²
 • 1200 : 1

706,95 €

2 winkels
0
*