Sony SRS-XB40 Bluetooth speaker review: complete showpony

13 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk en aansluitingen
 3. 3. Installatie en app
 4. 4. In de praktijk
 5. 5. Accuduur
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Echt mooi weer is het op het moment van schrijven nog niet, maar het wordt langzaamaan weer langer licht en dat betekent dat de lente zich wederom zal gaan aandienen. En als het straks voor het eerst weer fijn is om zonder een dringende reden buiten te vertoeven, dan is een Bluetooth speaker een prima kompaan om het park bij jou in de buurt onveilig mee te maken. We bekeken zodoende de Sony SRS-XB40, een Bluetooth speaker die meer dan alleen geluid voortbrengt.  

Sony SRS-XB40 Black
Sony SRS-XB40

Waar we in diverse hardwaresegmenten regelmatig zien dat (gevestigde) merken afvallen en productgroepen in die zin steeds overzichtelijk worden, zijn er ook nog wel spullen die door meer dan op een hand te tellen fabrikanten worden gemaakt. Gelukkig ook maar, omdat meer concurrentie voor de consument positieve invloed kan hebben op zaken als aanschafprijs en technologische ontwikkeling. Wie bijvoorbeeld graag een Bluetooth speaker wil kopen heeft aan aanbieders geen gebrek. Uiteraard treffen we daar diverse household names  uit de audiowereld aan, zoals JBL, Bose, Creative, Harman en Bang & Olufsen. Nog zo'n fabrikant is het Japanse Sony dat dit zich mag bogen op jarenlange ervaring met het fabriceren van onder andere audio-apparaten van velerlei aard. 

Sony SRS-XB40 Black

De huidige generatie SRS-XB Bluetooth speakers bestaat uit vier individuele speakers. De cilindervormige SRS-XB10 is de kleinste van het stel, en tevens de goedkoopste. De SRS-XB20 en SRS-XB30 vormen samen het middensegment, waarbij de laatste wat meer kost en ook wat meer functionaliteit biedt. Wij bekijken hier echter het topmodel van de huidige generatie: de Sony SRS-XB40.

De XB40 is verkrijgbaar in de kleuren rood, blauw en de zwarte uitvoering die wij opgestuurd kregen van Sony. Waar je zoal op moet letten bij het kiezen van de juiste Bluetooth speaker zullen we uitgebreid bespreken, de prijs is daar natuurlijk een elementair onderdeel van. De Sony SRS-XB40 werd vorig jaar nog geïntroduceerd voor een prijs van 230 euro, inmiddels is de speaker aanzienlijk goedkoper geworden. De gemiddelde prijs in onze Prijsvergelijker staat op het moment van schrijven op 177 euro, maar deze draadloze speaker is ook goed vindbaar voor 149 euro. 

Winkel

Prijs BE

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

229,00 €

Prijsinformatie
229,00 €
0,00 €
229,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 229,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 229,00 €

Uiterlijk en aansluitingen

De Sony SRS-XB40 Bluetooth speaker heeft een redelijk ingetogen design, bestaande uit een enkelkleurige behuizing die is opgebouwd uit verschillende vlakken. Boven en aan de onderzijde is de speaker bedekt met een gladde, rubberachtige laag, terwijl de zijdes zijn bedekt met een eveneens rubberachtige materie die bedekt is met een relief bestaande uit kleine inkepinkjes. Behalve esthetisch gezien heeft dit tevens een praktische functie. Het zorgt ervoor dat je de XB40 zowel landscape als rechtop kan neerzetten, zonder dat deze in het laatste geval topzwaar wordt en omvalt. Aan de voorkant zien we de speaker achter een metalen en pil-vormige grille zitten. Op het rooster prijkt de merknaam van Sony.

Sony SRS-XB40 Black

Aan de achterzijde treffen we eveneens een metalen speakerrooster aan, zij het een aanzienlijk smaller exemplaar en met een sterk fijnmazige structuur. Dit rooster wordt geflankeerd door twee gladde vlakken die in een boogvorm aflopen. Op het linker vlak staan wat zeker over de fabrikant, het model en wat voedingsinformatie beschreven. Bovendien kan je dit deel met je nagel loswippen uit de behuizing, waarna je een usb type-a aansluiting ziet waarmee je de XB40 de facto als powerbank kunt gebruiken. Tevens zijn hier de dedicated voedingsaansluiting, 3,5mm line in ingang en reset-knop te vinden.   

Sony SRS-XB40 Black

De bovenzijde van deze Bluetooth speaker huisvest alle fysieke knoppen; we tellen er zeven in totaal. Aan de linkerzijde is er de extra bass / light knop die twee functies heeft. Kort indrukken zet de bass boost aan of uit en met langer indrukken schakel je de aanwezige rgb-verlichting in of uit. Verder opschuivend is er wederom een dubbelfunctie knop, die bij kort indrukken een gesprek aanneemt of afsluit en bij langer indrukken een gesproken indicatie van de accustatus laat horen. Dan volgt de play/pause toets en een knop waarmee je extra speakers kunt toevoegen met daarboven led-indicatoren voor 'links' en 'rechts' uit de stereo-opstelling. De plus- en min knoppen van de volumeregeling en de powertoets - die bij langer indrukken als pairing knop fungeert - complementeren het geheel. Tenslotte zien we nog het nfc logo - deze techniek wordt dus ondersteunt - en een led-indicator voor de Bluetooth verbinding, die knippert op het moment dat er gezocht wordt naar een verbinding.

Installatie en app

Hardware zonder app wordt steeds zeldzamer en Sony's SRS-XB40 is daar geen uitzondering. Begrijp ons niet verkeerd; het is prima mogelijk om de XB40 zonder app te gebruiken. Je zet simpelweg Bluetooth aan op je afspeelapparaat, houdt op de speaker de powertoets ingedrukt tot een stem 'pairing' zegt en je bent er. Of je zet simpelweg nfc op je smartphone of tablet aan en legt deze op de speaker. De speaker zal vervolgens automatisch pairen en beginnen met afspelen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om de speaker bedraad aan te sluiten. Dat spaart natuurlijk de accu, maar maakt de boel wel wat minder mobiel. Je kan het hoe dan ook allemaal met de XB40. 

Dat is ook een duidelijke verdienste van deze speaker; je kan op meerdere manieren verbinding maken met een afspeelapparaat, van alles aanpassen op het gebied van geluid met de equalizer en een geheel naar eigen smaak aangepaste lichtshow laten verschijnen; maar het hoeft niet. Dat het niet hoeft heeft onder andere te maken met het feit dat dit topmodel Bluetooth speaker van Sony wat betreft geluid standaard goed is afgesteld en de gebruiker de keuze biedt tussen opties instellen of direct aan de slag aan.  

Om maximaal te kunnen profiteren van alle mogelijkheden die de XB40 biedt is er de app Music Center van Sony, die overigens geen registratie vereist. Installatie is geen hogere wiskunde; je downloadt de app uit de betreffende store en volgt de instructies op het scherm om het device toe te voegen. Het hoofdmenu van de app bestaat uit diverse standaard snelkoppelingen - denk bijvoorbeeld aan Spotify en Google Play Music. Een handige feature van Sony's app is dat je vanuit het hoofdmenu zowel diverse speakerinstellingen kan regelen, maar ook die van je afspeelapparaat. Beide verschijnen na koppeling op het homescreen van Music Center. Hier kan je tevens met Wireless Party Chain tot maximaal 10 Sony Bluetooth speakers aan elkaar koppelen, die vervolgens keurig synchroon geluid en licht weergeven.   

Onder instellingen kan je diverse geluidsaanpassingen doen. Zo is er onder andere een equalizer beschikbaar, waar je voorgeprogrammeerde instellingen of je eigen presets kunt laden. Tevens heb je in Music Center de mogelijkheid om de rgb-verlichting en stroboscooplampen van de speaker naar je smaak in te stellen volgens diverse presets. Dit is in de standaarduitrusting van Music Centre mogelijk, maar als je helemaal het heft in eigen handen wilt nemen kan je altijd de Fiestable plugin toevoegen aan de app. Hier kan je onder andere zelf bepalen welke kleur licht de speaker geeft en of je je gezelschap laat kennis maken met de effecten van de stroboscoop. 

Of je dit allemaal leuk vindt moet je natuurlijk helemaal zelf bepalen, wel is het altijd fijn om opties te hebben. De leds zijn bovendien desgewenst makkelijk uit te schakelen door de Extra Bass knop wat langer ingedrukt te houden. Dat is geen overbodige luxe, want zaken als verlichting en extra bass leggen natuurlijk meer beslag op de accu.

In de praktijk

Om de kunsten van de Sony SRS-XB40 in kaart te brengen luisterden we naar uiteenlopende nummers van verschillende artiesten om zo tot een zo veel mogelijk afgewogen oordeel te komen. Zo luisterden we onder andere naar:

 • Bad Kingdom van Moderat
 • One Vision van Queen
 • Smells like Teen Spirit van Nirvana
 • Where is my Mind van de Pixies
 • Thunderstruck van ACDC
 • Give me One Reason van Tracy Chapman
 • Voodoo Child van Jimi Hendrix
 • Oops!... I did it again van Julia Zahra
 • Moonlight Sonata van Beethoven
 • A forest van The Cure
 • I'd love to change the world van Jetta
 • Nightcall van Kavinsky
 • Another Brick in the Wall van Pink Floyd
 • Een aflevering Homeland (Netflix)
 • Disgraceful van Tom Segura  (Netflix)
 • 500 jaar geschiedenis (deel 1) van Maarten van Rossem (Youtube) 

Sony SRS-XB40 Black

Laten we voorop stellen dat de Sony SRS-XB40 een prima speaker is met standaard een goed gebalanceerde afstelling tussen hoog, midden en laag. De speaker kan ook behoorlijk hard gezet worden. Wanneer het maximale volume zowel op je afspeelapparaat als de speaker op drie á vier clicks na bereikt zijn begin je wel enige vervorming te horen. Gelukkig is het niveau daarvoor al zo hard dat we het op een korte afstand in principe enkel voor buiten zouden adviseren. Qua body en bereik doet de SRS-XB40 het voor de formfactor zeker niet slecht, maar moet het wel zijn meerdere erkennen in bijvoorbeeld de JBL Xtreme die we eerder aan de tand voelden.

Sony SRS-XB40 Black

Een voordeel van de SRS-XB40 is dan weer dat het met een korte druk op de Extra Bass knop mogelijk is om wat extra bass en body toe te voegen aan de weergave van de muziek die je op dat moment luistert. Dat maakt ook duidelijk een verschil, al is het wat ons betreft wel afhankelijk van wat je luistert of het een verbetering betekent. De helderheid van de klanken die de speaker weet voort te brengen verdient hier een speciale vermelding. We kunnen je ook echt aanraden om naar het instrumentale tokkelstukje van Led Zeppelins Stairway to Heaven te luisteren. De gitaarklanken worden echt prachtig weergegeven, bijna alsof het daadwerkelijk naast je gespeeld wordt. Mocht je een extra kritische luisteraar zijn, of simpelweg denken dat je het beter weet, kan je de standaard afstelling van het geluid zelf verder fine tunen met de equalizer en diverse effecten in de Sony's app Music Center.

Sony SRS-XB40 Black

Accuduur

Voor het testen van accu's van Bluetooth speakers plaatsen we de speaker in kwestie in een geluidsdichte box en spelen we via een verbonden smartphone een zogenaamd white noise bestand af. We stellen vervolgens het volume van de speaker op een afstand van 20 centimeter van de microfoon af op 80 dB(A). Hierna plaatsen we de speaker (uiteraard met een volledig opgeladen accu) in een kleinere geluidsdichte box en zetten we een gevarieerde playlist aan op repeat. Door een audio-opname van het proces te maken en terug te luisteren bepalen we uiteindelijk hoe lang de speaker in kwestie het heeft volgehouden.  

Sony SRS-XB40 Black

Volgens Sony moet de accu van de SRS-XB40 het 24 uur kunnen volhouden. De XB40 is pas de derde Bluetooth speaker die wij met de hierboven beschreven methode testen en dus is er nog weinig vergelijkingsmateriaal - iets dat met mettertijd zal veranderen. De XB40 houdt het met onze test 26,5 uur vol en dat is dus iets langer dan de door de fabrikant opgegeven 24 uur.  Let wel, dat is zonder extra bass en verlichtingseffecten. Als we die functies wel aanzetten weet de accu het 18 uur vol te houden. Fors minder, maar een accuduur van tussen de 18 en 24 uur zal voor de meeste gelegenheden meer dan genoeg zijn.

Specificaties

Algemeen
 
MerkSony
ProductnaamSRS-XB40 Black
ProductcodeSRSXB40B.EU8
DetailsProductinfo
Algemeen
Afmeting - hoogte10 cm
Afmeting - breedte27.9 cm
Afmeting - diepte10.5 cm
Gewicht1500 gram
Waterdicht normIPX5
IP-classificatieIPX5 sproeidicht
Aansluitingen
Lijningang 3,5 mm jack
Streaming standaarden
Apple Airplay
Draadloze verbindingen
Bluetooth
Bluetooth versie4.2
Bluetooth A2DP
Bluetooth AVRCP
Bluetooth HFP
Bluetooth HSP
Bluetooth AAC codec
Bluetooth LDAC codec
NFC
WiFi
Speakers
Ingebouwde speakers
Aantal speakers1
Uitgangsvermogen RMS totaal0
Bediening
Afstandsbediening
Stroomvoorziening
Batterij/accu
Batterij/accu oplaadbaar
Accu/batterij verwisselbaar
Opgegeven accuduur24 uur
Extra functies
Speakerphone
Powerbank
Fabrikantopgave
USB poort
Opladen via USB
Ondersteund audioformaat
AAC

Conclusie

Sony's topmodel uit de huidige SRS-serie, de XB40 is een puike Bluetooth speaker. Het geluid is van doos uit goed gebalanceerd afgesteld en zal voor menige luisteraar - zeker in combinatie met de bass boost - afdoende zijn. Voor wie net wat meer eisen stelt en bijvoorbeeld meerdere equalizer presets wilt gebruiken kan met behulp van de Sony Music Center app een heel eind komen. Daar kan je tevens terecht als je de aanwezige rgb-verlichting en stroboscopen zelf wilt aansturen. Goed nieuws voor zowel de zorgeloze gebruikers als de control freak dus. Zefs als je deze extra aanzet houdt de accu het een goede 18 uur vol. Beperk je jezelf tot de muziek komt daar nog eens 6,5 uur bij.

Sony SRS-XB40 Black

Wat betreft functionaliteit zien we ook weinig hiaten. Ondersteuning voor nfc, Bluetooth 4.2, extra bass en licht, en het koppelen van meerdere speakers maken dit tot een behoorlijk complete Bluetooth speaker die tevens een uitstekend geluid weet voor te brengen. Dat geluid verdient vooral lofprijzing wat betreft helderheid en hoorbare details. Qua volume en body doet de XB40 het voor zijn form factor prima, maar als je enkel wil knallen is wat ons betreft de JBL Xtreme de betere, maar ook duurdere keuze. Als je echter op zoek bent naar een speaker die meer een alleskunner dan een specialist is - en bovendien een stuk goedkoper -  dan is de Sony SRS-XB40 wat ons betreft zeker het overwegen waard.


Sony SRS-XB40 


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Great Value Sony SRS-XB40 Black

Sony SRS-XB40 Black

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu

229,00 €

1 winkel
Sony SRS-XB40 Blue

Sony SRS-XB40 Blue

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth

142,43 €

2 winkels
Sony SRS-XB40 Red

Sony SRS-XB40 Red

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu

151,99 €

3 winkels
0
*