Mechanische veteraan het zwijgen opgelegd: Corsair K70 Lux RGB review

35 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Corsair K70 Lux RGB
 3. 3. Cherry MX Silent Red-schakelaars
 4. 4. Corsair Premium Gaming PBT Double-Shot Keycaps Kit
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

De Corsair K70, bekend van zijn ontwerp waarbij de toetsen zonder omlijsting boven de bodemplaat 'zweven', is in diverse uitvoeringen al jaren op de markt - inmiddels telt onze Prijsvergelijker maar liefst 65 verschillende varianten van dit mechanische toetsenbord. Eens in de zoveel tijd brengt Corsair nieuwe uitvoeringen uit. De nieuwste iteratie heeft het achtervoegsel 'Lux' meegekregen, en is net als zijn voorgangers verkrijgbaar met verschillende varianten Cherry MX-switches. Wij testten de Corsair K70 Lux RGB Cherry MX Silent, een variant met de MX Silent-schakelaars, die het traditionele tiklawaai van mechanische modellen met hun ingebouwde schokdempers moeten uitdempen.

De Corsair K70 is sinds jaar en dag een van de populairste mechanische toetsenborden in onze Prijsvergelijker. De eerste versie van de K70, verkrijgbaar met Cherry MX Red-, MX Brown- en MX Blue-schakelaars en uitgerust met per toets instelbare rode of blauwe verlichting, testten we in 2013. Een jaar later kwam Corsair met de K70 RGB, waarbij iedere toets van rgb-verlichting is voorzien. In 2016 verscheen de Corsair K70 RGB Rapidfire LED Cherry MX. Dit toetsenbord beschikt over de destijds nieuwe, snellere Cherry MX Speed-switches. Corsair had daarnaast het lettertype op de keycaps getweakt, met een wat meer 'gamer'-achtige uitstraling. Daarbij verbeterde de fabrikant de rgb-verlichting en werd een usb-pass-through poort toegevoegd.

Corsair K70 LUX RGB Cherry MX Silent

Met stille schakelaars

De nieuwe K70 is herkenbaar aan het achtervoegsel 'Lux', en is geënt op het meest recente model K70 uit 2016. Net als het origineel is de Lux verkrijgbaar met rode of blauwe verlichting, maar ook met rgb-verlichting. De blauwe en rode variant zijn weer beschikbaar met drie verschillende switches: Cherry MX Red, MX Brown en MX Blue. De rgb-versie met bijbehorend achtervoegsel is leverbaar met red- en brown-switches, maar in deze review bekijken we een zeldzamere variant, die alleen verkrijgbaar is met rgb-verlichting: de K70 Lux RGB met Cherry MX Silent-switches. Die zijn tot dusver maar op twee andere toetsenborden beschikbaar.

Corsair K70 LUX RGB Cherry MX Silent

CUE who?

Nog steeds is de K70 configureerbaar via de bekende Corsair Utility Engine-software, kortweg CUE. We waren al eerder positief over dit softwarepakket: CUE biedt zeer uitgebreide opties voor het instellen van verlichtingseffecten en het maken van toepassing-specifieke macro's. Hetzelfde softwarepakket kan bovendien worden gebruikt om compatibele Corsair-muizen, -headsets en rgb-muismatten te configureren, zodat de verlichting ook eenvoudig kan worden gesynchroniseerd.

Corsair K70 Lux RGB

Wie de K70 in een van zijn vele iteraties al lang en breed kent, kan gerust doorgaan naar de pagina 'Cherry MX Silent-schakelaars'. Buiten de nieuwe switches is het toetsenbord identiek aan de versie uit 2016, die op zijn beurt erg weinig verschilt met het origineel uit 2013. Voor degenen die nog niet bekend zijn met het model, bespreken we eerst het ontwerp en de uitstraling.

Zwevend maar degelijk

Zoals gezegd heeft de K70 Lux RGB een 'floating keycaps'-design, waarbij de doorzichtige switches onder de toetsen zichtbaar zijn als je het toetsenbord vanaf de zijkant bekijkt. Hoewel een dergelijk ontwerp tegenwoordig minder uniek is dan in 2013, maakt het nog altijd een fraaie indruk. De zwarte aluminium baseplate heeft een geborstelde afwerking en is op een paar punten gebogen, waardoor het middendeel met de toetsen iets dieper ligt. De vette belettering op de zwarte keycaps laat veel licht door. De toetsen zijn voorzien van een gladde afwerking, behalve de spatiebalk: die heeft zoals gebruikelijk voor Corsair-toetsenborden een traanplaat-textuur. Het geheel voelt mede door de dikke metalen plaat degelijk aan.

Corsair K70 LUX RGB Cherry MX Silent

Polssteun, geen macro-, wel mediatoetsen

Aan de kant van de gebruiker zit een soort richel in het metaal, waar de losse polssteun op vastklikt. De plastic polssteun heeft de gehele breedte van het toetsenbord en is afgewerkt met een rubberachtig materiaal. De verhoging aan de bovenzijde bevat het Corsair-logo en geheel aan de rechterkant het handige, vrij draaiende volumewiel, dat in tegenstelling tot op het K95-topmodel niet van metaal, maar van plastic is gemaakt. Daarnaast zitten nog de mute-knop, de bekende drie ledjes voor num-lock, scroll-lock en caps-lock, een knop om de Windows-toets uit te schakelen, en een knop om de helderheid van de verlichting in te stellen. In tegenstelling tot de K95 beschikt de K70 niet over losse macrotoetsen; wel zijn de vier mediatoetsen onder het volumewiel gehandhaafd.

De onderkant van het toetsenbord is gemaakt van matzwart plastic. Hoewel het invoerapparaat met zijn 1,2 kg bepaald niet licht te noemen is, voorkomen vier rubbertjes effectief dat de K70 over het bureau gaat schuiven. Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde kunnen voetjes worden uitgeklapt om het toetsenbord op die plaatsen omhoog te zetten. De voetjes aan de achterzijde hebben een stroeve, rubberachtige onderkant, de minder gebruikte exemplaren aan de voorkant niet.

Corsair K70 LUX RGB Cherry MX Silent

Ankerkabel

De K70 wordt aangesloten via een niet-afneembare kabel, met aan het uiteinde twee usb-stekkers: één voor het invoerapparaat zelf, één om de pass-through usb-poort op de achterzijde te laten werken. De kabel doet met zijn gevlochten afwerking luxe aan, maar met zijn overdreven dikke uitvoering is het geen snoer dat je even onopvallend kunt wegwerken. Je kunt er vermoedelijk ook een middelgroot schip mee voor anker leggen. Naast de usb-poort zit op de achterkant ook nog een schakelaar om de polling rate in te stellen - bij de standaardinstelling '1' wordt iedere milliseconde een nieuwe aanslag geregistreerd. De vijfde 'bios'-stand dient voor verhoogde compatibiliteit met oudere systemen: in die modus ligt de polling rate lager en worden de mediatoetsen uitgeschakeld. 

Corsair K70 LUX RGB Cherry MX Silent

Cherry MX Silent Red-schakelaars

Door de innige relatie tussen Corsair en Cherry, verantwoordelijk voor de mechanische schakelaars onder elke toets, kan Corsair regelmatig als eerste varianten van zijn toetsenborden op de markt brengen met nieuw ontwikkelde Cherry-switches, waarbij Corsair een poosje het alleenrecht houdt op de schakelaars. Het genoemde K70-toetsenbord met Cherry MX Speed-switches is een voorbeeld.

Ook deze MX Silent-schakelaars, geïntroduceerd in 2016, kwamen namelijk voor het eerst op een toetsenbord van Corsair beschikbaar: de eerder door Hardware.Info besproken Corsair Strafe RGB Silent. Hoewel de exclusiviteitsafspraak tussen Corsair en Cherry voor de Silent-schakelaars inmiddels is verlopen, is de Strafe RGB Silent nog steeds één van de enige toetsenborden in onze Prijsvergelijker met de Silent-switches aan boord. Sterker nog, behalve de Strafe RGB Silent en de K70 Lux RGB is het enige andere toetsenbord met Silent-switches het MX Board Silent-toetsenbord, een soort referentiemodel van Cherry, dat niet op gaming is gericht.

Corsair K70 LUX RGB Cherry MX Silent

Interne schokdempers

Zoals de naam al zegt moeten de MX Silent-switches het typegevoel van mechanische toetsenborden bieden, maar dan met minder lawaai. Voorheen moest je zelf aan de slag met rubberen O-ringen om het geluid van een mechanisch toetsenbord te dempen. De MX Silent-schakelaars zijn al voorzien van interne schokdempers.

Net als de niet op stilte gerichte Cherry MX-switches zijn de Silent-exemplaren verkrijgbaar in verschillende typen; iedere kleur switch heeft een ander typegevoel. De stille switches zijn vooralsnog beschikbaar in de kleuren rood en zwart, waarbij de K70 Lux RGB beschikt over de rode switches. Evenals de standaard MX Red-switches hebben die een lineaire, lichte aanslag.

Het typegevoel van de MX Silent Red-schakelaars is toch wat anders dan de reguliere rode switches. Dat begint bij de subtiel hogere kracht die nodig is voor een toetsaanslag. In de onderstaande grafiek hebben we de K70 Lux RGB met MX Silent Red-schakelaars aangegeven met een rood balkje, terwijl de van de gewone MX Red-schakelaars voorziene K70 een paars balkje heeft. Het Cherry MX Board Silent-toetsenbord, een van de weinige andere toetsenborden met MX Silent-schakelaars, heeft een groen balkje.

De toetsen hebben door de MX Silent-schakelaars iets meer demping wanneer je de toetsen tot op de bodem indrukt. Daardoor voelt het typen ietwat sponziger aan, zoals op een membraantoetsenbord. Wel zijn de stille schakelaars inderdaad wat minder lawaaiig dan de standaardvariant, waarbij de frequentie van het geluid ook wat lager ligt dan het hoge geklik van de normale rode switches. Ondanks de aanpassingen zouden we de K70 Lux RGB nog steeds niet echt betitelen als een stil toetsenbord - vooral de spatiebalk klinkt ouderwets rumoerig, waarbij de veertjes onder de toetsen bij een beetje doortikken goed van zich laten horen.

 • L-Shift
 • R-Shift

 • Kracht min.
 • Kracht max.

Corsair Premium Gaming PBT Double-Shot Keycaps Kit

Standaard monteert Corsair op de K70 Lux RGB keycaps van ABS-plastic. Dat is niet bijzonder luxe te noemen, maar min of meer standaard in het prijssegment waarin het model zich begeeft. Voor gamers die prijs stellen op betere toetsen, heeft de fabrikant een setje losse keycaps in het assortiment opgenomen om het toetsenbord verder mee te verfraaien, de 'Premium Gaming PBT Double-Shot Keycaps Kit'.

Corsair PBT Double-shot Keycaps Full 104/105-Keyset White

PBT voordelen

Fans van mechanische toetsenborden zullen ongetwijfeld al aan de naam van de kit genoeg hebben om te weten waarin het verschil schuilt tussen de losse keycaps en de toetsen die normaal worden meegeleverd. Allereerst heeft Corsair de keycaps in de kit gemaakt van PBT-plastic, dat minder snel slijt dan het ABS-plastic waarvan de meegeleverde toetsen zijn gemaakt. ABS heeft de eigenschap dat het plastic na verloop van tijd gaat glimmen, iets wat niet gebeurt bij de PBT-toetsen, waarvan het oppervlak sowieso al wat ruwer aanvoelt. Daarbij heeft Corsair de 'Premium Keycaps' een stuk dikker gemaakt, wat duidelijk te zien is als je de toetsen omdraait: de exemplaren van PBT-plastic zijn twee keer zo dik als de normale toetsen.

Double shot

Ook het 'double-shot' maakproces van de keycaps draagt bij aan de degelijkheid. De standaard keycaps op de backlit toetsenborden van Corsair worden gemaakt van transparant plastic, dat daarna wordt geverfd in de kleur van de toets. Een laser verwijdert vervolgens de verflaag op de plaats waar de letter moet komen, zodat de achtergrondverlichting er doorheen kan schijnen. Er zit daardoor een hele kleine overgang tussen het opschrift en de rest van de toets, waarin zich vuil kan verzamelen. Bij de 'double-shot'-keycaps is dat niet het geval: die toetsen worden gemaakt van twee verschillende stukken plastic, die door verhitting aan elkaar worden bevestigd tot één naadloze keycap.

De Premium Gaming PBT Double-Shot Keycaps Kit past op de meeste gaming-toetsenborden van Corsair, waaronder de verschillende iteraties van de K70, maar ook op de K95, K65, K66, K63 en Strafe-toetsenborden. De keycaps passen niet op de K68, omdat het formaat van de toetsen op dat model iets afwijkt. In de doos zitten 105 toetsen, waarmee je op het topmodel K95 niet uitkomt: die beschikt namelijk nog over extra macro-toetsen. Bij die toetsen zul je dus de originele exemplaren moeten laten zitten.

Corsair PBT Double-shot Keycaps Full 104/105-Keyset White

De kit kost 50 euro. Als je een beetje gaat rondkijken op internet, zijn er zeker goedkopere sets van PBT-toetsen te vinden. Aan de andere kant: die zijn lang niet allemaal lichtdoorlatend. Daarbij gebruikt Corsair op zijn toetsenborden een iets afwijkende layout, waardoor de onderste rij bij sets geschikt voor standaard Cherry MX-toetsenborden niet past. Koop je de keycaps van Corsair, dan weet je zeker dat ze passen. Daarbij kunnen ze de geïnstalleerde keycaps qua font één op één vervangen, wat zeker in combinatie met de K95 goed uitkomt, omdat die meer toetsen heeft dan een standaard toetsenbord.

Conclusie

De K70 is al langere tijd een van Corsairs populairste gaming-toetsenborden. Dat is niet zonder reden: de behuizing maakt een stevige indruk, qua features is het model compleet uitgerust, en hoewel smaken verschillen maakt het toetsenbord met zijn floating keycaps-design een fraaie indruk.

Bij de K70 Lux met MX Silent-switches zit in de switches zelf een flexibel gedeelte, om het lawaaiige gekletter van de mechanische switches een halt toe te roepen. Dat werkt redelijk, al is de K70 ook met stille switches bepaald geen geruisloos invoerapparaat. Het geluid wordt voornamelijk wat lager - van een scherper klikklik naar een doffer klakklak.

In elk geval is de K70 met MX Silent-switches maar nauwelijks duurder dan hetzelfde toetsenbord met Red-switches. Gemiddeld kost het toetsenbord nu zo'n 168 euro. Dat is niet goedkoop, maar de featureset is uitgebreid genoeg om het bedrag te rechtvaardigen. Daarbij komt dat het geteste model is voorzien van MX Silent-switches, die sowieso slechts beschikbaar zijn op enkele toetsenborden. De K70 steekt daar qua uitstraling en functionaliteit ruim bovenuit, reden voor een Excellent Choice-award.


Corsair K70 Lux RGB Cherry MX Silent


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Corsair K70 LUX RGB Cherry MX Silent

Corsair K70 LUX RGB Cherry MX Silent

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Corsair PBT Double-shot Keycaps Full 104/105-Keyset White

Corsair PBT Double-shot Keycaps Full 104/105-Keyset White

 • Toetsenbord

46,14 €

1 winkel
0
*