Corsair Obsidian 500D review: glas en aluminium

18 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling
 6. 6. Testresultaten geluidsproductie
 7. 7. Foto's
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

Corsair introduceert vandaag een nieuwe behuizing in de Obsidian familie. De Obsidian 500D is een kast uit de hogere klasse, voorzien van veel geanodiseerd aluminium, scharnierende glazen zijpanelen aan beide zijkanten en een zee van ruimte van binnen. Corsair heeft de adviesprijs van de Obsidian 500D vastgesteld op 155 euro, al leert onze prijsvergelijker dat je hem al op de kop kunt tikken vanaf ongeveer 140 euro. Het is de eerste nieuwe Obsidian sinds lange tijd, dus wij waren benieuwd en zochten uit wat je daarvoor precies krijgt.

Corsair Obsidian 500D Black

De Obsidian serie gaat al de nodige jaren mee, en wordt door Corsair omschreven als 'Rugged steel meets the subtle elegance of brushed aluminium', ofwel stevig metaal in combinatie met een aluminium afwerking. De nieuwe Obsidian 500D past mooi in die traditie. De kast heeft namelijk een dik stalen frame dat aan de voor- en bovenkant is afgewerkt met dikke aluminium panelen, terwijl beide zijkanten vrijwel geheel zijn opgetrokken uit gehard glas.

In de vergelijking

We vergelijken de Corsair Obsidian 500D met andere momenteel verkrijgbare behuizingen in de prijsklasse van 100 tot 190 euro, met een inhoud van 50 tot 70 liter en voorzien van minimaal één window. De Obsidian 500D valt zowel qua prijs als inhoud mooi in het midden van dit testveld.

Uiterlijk

De Obsidian 500D is een imposante vertoning. De geheel zwarte kast heeft gewelfde panelen aan alle kanten. Het 2 mm dikke aluminium bovenpaneel komt aan de zijkanten ongeveer een halve centimeter omhoog, terwijl het voorpaneel aan de zijkanten juist iets naar binnen krult. De glazen zijpanelen zijn aan de voorzijde van de kast voorzien van 4 mm dikke aluminiumstroken, die het voorpaneel optisch omarmen. Zeker dit samenspel aan de voorkant van de kast vinden wij zeer geslaagd.

Bovenop het voorpaneel vinden we de front-aansluitingen, die bestaan uit twee usb-a connectors en éénmaal usb-c - intern voorzien van een usb 3.1 gen 2 plug voor verbinding met moderne moederborden - als ook 3.5 mm aansluitingen voor een hoofdtelefoon en microfoon. Een powerknop en resetknop maken het voorpaneel compleet.

Corsair Obsidian 500D Black

Het bovenpaneel biedt door zijn welving ruimte om lucht van optionele casefans bovenin de behuizing naar de zijkanten af te voeren, terwijl het lage middendeel voorzien is van honderden driehoekige openingen waardoor lucht ook kan ontsnappen.

Corsair Obsidian 500D Black

De zijpanelen zijn zoals gezegd vrijwel geheel gemaakt van gehard glas, met uitzondering van de aluminiumstroken aan de voorkant van de behuizing. De zijpanelen hangen elk met twee scharnieren aan de achterzijde van de behuizing, waardoor het feitelijk deurtjes zijn die aan de voorkant met magneetjes vastgehouden worden. De panelen zijn gemaakt van donker glas en zijn niet voorzien van een verfrand. Dat laatste is een beetje jammer, want zeker wanneer je RGB-verlichting binnen de behuizing hebt, kan de niet-afgewerkte framerand zichtbaar zijn door het zijpaneel heen.

De Corsair Obsidian 500D is aan de voor-, boven- en onderkant voorzien van fijnmazige stoffilters die eenvoudig te verwijderen en schoon te maken zijn.

Intern en koeling

De binnenzijde van de Obsidian 500D is voorzien van een 'Direct Airflow Path', wat we een beetje oneerbiedig kunnen vertalen als 'de binnenkant is één grote open ruimte'. Zoals vrijwel alle behuizingen anno 2018 zijn er namelijk geen harddisk cages zichtbaar en ontbreken 5,25" brackets ook in het geheel. Het enige dat in het oog springt als we de kast openen is het losse compartiment voor de voeding onderin de behuizing. Anders dan bij veel andere behuizingen loopt dat compartiment niet geheel van voor naar achteren door, maar is het voorste deel van de behuizing vrijgehouden. Dit is gedaan om makkelijker een grote radiator voorin de behuizing kwijt te kunnen en om een reservoir en/of pomp te kunnen monteren. De bodem van de 500D is namelijk voorzien van meerdere schroefgaten en sleuven om dat mogelijk te maken. Mocht je bij het zien van het binnenwerk een deja-vu gevoel hebben dan kan dat kloppen, dan de Obsidian 500D deelt zijn opzet met de Crystal Series 570X.

Corsair Obsidian 500D Black

De shroud die de voeding aan het zicht onttrekt is voorzien van perforaties voor ventilatie en van één grote rubberen grommet waardoor kabels direct naar boven geleid kunnen worden. Uiteraard is het ook mogelijk om voedingskabels via de achterzijde van de moederbordtray naar boven te brengen. 

Die moederbordtray biedt ruimte aan (micro)atx-moederborden met een breedte van maximaal 25 centimeter. Direct naast het moederbord zijn boven elkaar drie langwerpige grommets aangebracht om kabels via de achterkant van de moederbordtray aan het zicht te onttrekken. Omdat de ruimte naast het moederbord leeg is, kan je lekker lange insteekkaarten kwijt in de 500D, een videokaart van 37 centimeter is geen probleem. Indien gewenst kan je de videokaart overigens ook verticaal voor het zijpaneel monteren, al wordt de daarvoor benodigde pci-e riserkabel niet meegeleverd.

Corsair Obsidian 500D Black

Voorin de kast vinden we een uitneembaar bracket dat ruimte biedt aan maximaal drie 12 cm of twee 14 cm ventilatoren of maximaal een 280 / 360 mm radiator voor waterkoeling. Dit bracket is eenvoudig met twee duimschroeven te verwijderen, waardoor het monteren van de ventilatoren of radiator buiten de behuizing kan gebeuren, wat het inbouwgemak uiteraard ten goede komt. Ook bovenin de kast vinden we een vergelijkbaar bracket dat maximaal twee 14 cm ventilatoren of een radiator tot 280 mm kan herbergen. Corsair levert de Obsidian 500D standaard met twee RFW0016 12cm ventilatoren, één aan de voorzijde en de andere aan de achterzijde.

Als we de kast omdraaien zien we aan de achterkant van de moederbordtray direct twee kunststof trays voor 3,5 inch harddisks, waarin schijven tool-free gemonteerd kunnen worden. Daarnaast zijn er ook drie metalen trays voor 2,5 inch apparaten zoals ssd's. Deze zijn overigens niet tool-free, om een ssd te monteren zal je dus gewoon moeten schroeven. Centraal tussen de trays voor harddisks en ssds is verticaal een metalen afdekkap aangebracht waarachter je kabels kunt wegwerken. Dat is een optische fraaie oplossing, maar de diameter van deze 'koker' is beperkt, zodat het wat gefriemel kan opleveren als je er veel en/of dikke kabels in wilt wegwerken. 

Corsair Obsidian 500D Black

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

We testen behuizingen altijd met de meegeleverde koeling (ventilatoren), op de positie waar die standaard gemonteerd is.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de casefans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de casefans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

De testresultaten laten zien dat Corsair's Direct Airflow Path zijn werk goed doet, want de combinatie van de twee meegeleverde fans en de openingen tussen de voor- en zijpanelen zorgen dat de kast gemakkelijke koele lucht kan aanzuigen en warmte lucht efficiënt afvoert. Dat resulteert bij onze temperatuurmetingen in waarden die uiteenlopen van ongeveer 22 tot 27 graden, wat gewoon prima scores zijn.

 • 200 W 12 V
 • 200 W 7 V
 • 400 W 12 V
 • 400 W 7 V

Testresultaten geluidsproductie

We testen behuizingen allereerst altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. 

De open ruimtes tussen het voor- en de zijpanelen, maar ook openingen tussen de glazen zijpanelen en het metalen frame zorgen ervoor dat geluid aan alle kanten gemakkelijk de kast uit kan lekken. Wat bovendien opvalt is dat de Corsair Obsidian 500D er niet goed in slaagt het geluid van onze (lawaaierige) voeding te dempen. Ondanks het feit dat de harddisktrays voorzien zijn van siliconendempers, is het geruis van de harddisk duidelijk hoorbaar buiten de kast.

Dat harddiskgeluid overstemt de relatief stille ventilatoren bovendien bij onze 7 volt test, waardoor de 500D ook hier geen heel hoge ogen gooit. Pas als we de ventilatoren op maximale snelheid laten draaien - en het geluid van de harddisk dus minder invloed heeft op de totale geluidsproductie - zien we dat de kast in de grafiek omhoog klimt. Maar met waarden tussen 37,7 en 41 dB zouden we de Obsidian 500D echter zeker niet als stille kast willen bestempelen.

 • Zonder casefans
 • Casefans 7 V
 • Casefans 12 V

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Corsair Obsidian 500D.

Specificaties

Hieronder vind je alle specificaties van de Corsair Obsidian 500D.

Algemeen
 
MerkCorsair
ProductnaamObsidian 500D Black
ProductcodeCC-9011116-WW
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatATX
MateriaalAluminium / Staal / Plastic / Glas
KleurZwart
Afmeting - Breedte23.3 cm
Afmeting - Diepte50.4 cm
Afmeting - Hoogte50.5 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)59.3 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern0
2,5 inch / 3,5 inch intern combinatie2
2,5 inch intern exclusief3
3,5 inch intern exclusief0
2,5 inch intern totaal5
3,5 inch intern totaal0
2,5 inch maximaal5
3,5 inch maximaal2
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten9
Low profile
Standaard lengte videokaart39.6 cm
Maximale lengte videokaart42.5 cm
Maximale hoogte CPU-koeler17.3 cm
Standaard lengte voeding27.9 cm
Maximale lengte voeding44.8 cm
Formfactor voedingATX
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities6
140 mm fan posities4
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans2 fans
Totaal aantal fan posities6
Type fanaansluiting3-pins
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator4
Ruimte voor 140 mm radiator2
Ruimte voor 240 mm radiator2
Ruimte voor 280 mm radiator2
Ruimte voor 360 mm radiator1
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenVrijwel geen (1)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
USB Type-C1
USB Type-C standaardUSB 3.1 rev 2 (USB 3.1)
Frontaansluitingen - HDMI
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
Chassis open detectie
Verlichting

Conclusie

De Corsair Obsidian 500D is een zeer solide behuizing die een zee aan ruimte biedt voor bijvoorbeeld custom waterkoeling en ook niet schrikt van lange insteekkaarten. Geheel volgens de laatste mode kunnen we de indeling van de kast vooral als 'leeg' omschrijven; Corsair heeft de twee 3,5 inch en drie 2,5 inch posities voor harddisks en ssd's zelfs allemaal naar de achterzijde van de tray verhuisd.

De Obsidian 500D is voorzien van een dik aluminium bovenpaneel en nog dikkere aluminiumstrips aan de voorkant van de zijpanelen, wat de kast een high-end uiterlijk geeft. De donkere glazen zijpanelen hangen bovendien scharnierend als deuren aan de behuizing, waardoor het gemakkelijk is de kast te openen, ideaal wanneer je vaak van componenten wisselt. Qua aansluitingen mag de usb-c 3.1 gen 2 socket op het voorpaneel niet onbenoemd blijven, terwijl ook de standaard usb- en front-audio aansluitingen uiteraard niet ontbreken. 

De koelprestaties van de 500D zijn met de twee meegeleverde casefans al prima en de kast biedt veel ruimte voor meer casefans en/of waterkoeling, dus op dat punt zit het wel snor. Helaas kunnen we de Obsidian 500D niet stil noemen, door de vele openingen is van geluiddemping weinig sprake. Stel je prijs op stilte, dan is deze kast dus niet voor jou.

Gezien de relatief hoge adviesprijs van 155 euro vinden we het sowieso lastig om deze kast tot onvoorwaardelijke aanrader te bestempelen. Het uiterlijk is fraai en het gebruik van veel glas en aluminium maakt duidelijk dat je deze kast niet goedkoop kan zijn, maar buiten zijn fraaie uiterlijk biedt de Obsidian 500D vooral heel veel ruimte, maar verder weinig features die hem uniek maken. Ook is de afwerking niet van het niveau dat we in dit prijssegment verwachten: een verf- of andere rand langs de glazen panelen om de kastranden aan het zicht te onttrekken ontbreekt bijvoorbeeld, evenals een vorm van demping tussen chassis en de glazen panelen. De awards blijven dan ook in de kast.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Corsair Obsidian 500D Black

Corsair Obsidian 500D Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 2 fans

99,95 €

8 winkels
0
*