Venz V10 Pro+ 4K HDR Kodi-box review: sneller maar ook beter?

31 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Kodi
 3. 3. Conclusie
 4. 2 besproken producten
 5. 31 reacties

Kodi

Venz heeft de speler voorzien van de nieuwste versie van Kodi, versie 16.7. Goed nieuws dus! Ook binnen Kodi blijkt dat de Amlogic S912 een rappe CPU is; zelfs wanneer we de mediaspeler software flink wat werk geven - bijvoorbeeld door het indexeren van een grote verzameling muziekbestanden - blijft de interface snappy. 

De vraag is natuurlijk hoe de speler presteert. Daartoe testten wij de speler in combinatie met een LG Ultra HD OLED TV en een Yamaha hdmi 2.0 surround receiver.

Om met video te beginnen, dankzij hdmi 2.0 kan de speler zoals geschreven keurig in Ultra HD-resolutie (3840x2160) met 60 Hz op de TV worden aangesloten. Wat wel opvalt is dat de Kodi interface altijd in 1920x1080 60Hz draait, ongeacht de resolutie en verversingsfrequentie die we selecteren in het instellingenmenu van Venz. 

Alle H.264 en H.265 testbestanden die we afspelen worden door de V10 Pro+ uitstekend afgespeeld. Ook de belofte van hdr wordt nagekomen; wij testten zo'n tien verschillende hdr-video's volgens de hdr10 standaard en allen werden keurig en zonder enige probleem in hdr getoond op onze TV. Tot zover goed nieuws!

Waar het mis gaat is - zoals (bijna) altijd bij op standaard Android gebaseerde Kodi-boxen - het automatisch schakelen van de versingsfrequentie. Dat kun je inschakelen in Kodi, maar lijkt simpelweg niet te werken. Als we de box instellen op 60 Hz en daarna een 24p film starten, is dat niet volledig soepel. Enkel wanneer we de box handmatig op 24 Hz zetten spelen de films wel volledig soepel. Toch gaat dat handmatig instellen ook niet altijd even lekker; wanneer we de speler instellen op 50 Hz speelt video met 50 beelden per seconde nog altijd niet soepel en functioneert de Kodi interface enkel met horten en stoten.

We weten dat het automatisch schakelen van verversingsfrequenties een probleem is bij op Android gebaseerde spelers. Spelers gebaseerd op Android TV (zoals de Nvidia Shield) op OpenElec/LibreElec (zoals de Eminent EM7680) doen dat wél goed.

Speler hdmi-uitgang H.264 Full HD video H.264 Ultra HD video H.265 Full HD video H.265 Ultra HD video H.265 Ultra HD hdr 10 video Auto refreshrate
Eminent EM7580 hdmi 1.4 Ja - Ja - - Ja
Venz V10 hdmi 2.0 Ja Ja Ja Ja ? -
Nvidia Shield TV hdmi 2.0 Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Eminent EM7680 hdmi 2.0 Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Venz V10 Pro+ hdmi 2.0 Ja Ja Ja Ja Ja -

De tweede tabel toont de geschiktheid voor audioformaten. Dolby Digital, Dolby True HD, DTS en DTS Master Audio worden keurig gedecodeerd (in stereo) weergegeven, maar ook probleemloos via bitstream 1-op-1 doorgegeven naar de receiver. Dolby Atmos en DTS:X hebben we niet getest, maar ondersteuning daarvoor zou er volgens de website van Venz sowieso niet zijn. 

De surround formaten doorzetten als multi-channel PCM naar een oudere surround receiver, die wél hdmi biedt maar niet de moderne audio formaten native ondersteunt, werkt niet. Overigens is dit een functie die vrijwel niemand nodig heeft en in onze ervaring puur door de Nvidia Shield geboden wordt.

Speler AAC
decode
Dolby Digital
decode / bitsteam
DTS
decode / bitstream
Dolby Digital TrueHD
decode / bitstream
DTS Master Audio
decode / bitstream
Multi-channel LPCM
via hdmi
Eminent EM7580 Ja Ja Ja Ja Ja -
Venz V10 Ja Ja Ja Ja Ja -
Nvidia Shield TV Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Eminent EM7680 Ja Ja Ja Ja Ja -
Venz V10 Pro+ Ja Ja Ja Ja Ja -

Dan bekijken we ook altijd of de mediaspelers goede deinterlacing functionaliteit aan boord hebben. Dat is van belang wanneer je live tv-beelden wilt bekijken die in 1080i, in plaats van 1080p formaat zijn. Wat we al bij eerdere mediaspelers hadden gezien is dat Amlogic goed werkende, adaptive deinterlacing technologie heeft. 

Speler Deïnterlacing Bob Deïnterlacing Adaptive Deïnterlacing Adaptive - Kwaliteit
Eminent EM7580 Ja Ja ★★☆☆☆
Venz V10 Ja Ja ★★★☆☆
Nvidia Shield TV Ja Ja ★★★★☆
Eminent EM7680 Ja Ja ★★★☆☆
Venz V10 Pro+ Ja Ja ★★★☆☆

Hoe zit het ten slotte met hdmi cec, de technologie die ervoor zorgt dat je meerdere apparaten met één afstandsbediening kunt gebruiken? De belangrijkste functie gaat goed; aangesloten op een hdmi cec compatible TV kun je probleemloos de Venz V10 Pro+ en daarmee ook Kodi bedienen met de afstandsbieding van de TV.

Omgekeerd werkt het niet: zo is het niet mogelijk om met de afstandsbediening van de Venz box bijvoorbeeld het volume van receiver of TV aan te passen. Maar laten we eerlijk zijn, we kunnen ons niet voorstellen dat je de afstandsbediening van de Venz zou prefereren boven die van je TV.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Venz V10 Pro+

Venz V10 Pro+

 • Amlogic S912
 • 16 GB
 • 2 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.1
Niet verkrijgbaar
Venz V10 Pro+ LS

Venz V10 Pro+ LS

 • Amlogic S912
 • 16 GB
 • 2 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.1
Niet verkrijgbaar
0