Venz V10 Pro+ 4K HDR Kodi-box review: sneller maar ook beter?

32 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Kodi
 3. 3. Conclusie
 4. 4. Besproken producten
 5. 5. Reacties

Inleiding

Enige tijd geleden introduceerde Venz een nieuwe, uitvoering van haar V10 Kodi-mediaspeler; de V10 Pro+ heeft onder meer een snellere 64-bit processor en zou geschikt moeten zijn voor 4K hdr-video. Dat blijkt in de praktijk ook het geval, al heeft ook deze mediaspeler last van de gebruikelijke nadelen van de op de standaard versie van Android-gebaseerde mediaspelers.

De Venz V10 Pro+ is gebouwd rond de Amlogic S912 SoC, die een achttal Cortex A53 CPU-cores combineert met een ARM Mali-T830 GPU. Dit resulteert in een mediaspeler die lekker vlot reageert en waarbij we geen moment een gevoel van traagheid hebben. Dat de S912 een 64-bit chip is, geeft Venz de mogelijkheid om een moderne Android-versie op de box te installeren, Android 7.1.2 in dit geval. De mediaspeler bevat 2 GB ddr4 werkgeheugen en 16 GB eMMC opslag gehuegen, dat via een MicroSD kaart kan worden uitgebreid.

Achterop vinden we een hdmi 2.0 aansluiting, waardoor de speler middels maximaal 60 beelden per seconde op een Ultra HD televisie kan worden aangesloten. Verder vinden we op de achterkant een digitale SPDIF en een analoge stereo audio-aansluiting. De netwerkaansluiting is van het gigabit-type en daarnaast biedt speler dual-band (2,4 en 5 GHz) 802.11ac WiFi. Aan de linkerzijde van het apparaat vinden we een drietal usb 2.0 aansluitingen voor het aansluiten van externe storage of bijvoorbeeld het plaatsen van de ontvanger voor een draadloos toetsenbord.

Venz V10 Pro+
Venz V10 Pro+


De verschillende aansluitingen.

Standaard levert Venz bij de speler een infrarood afstandsbediening, die we nog het best kunnen omschrijven als "13-in-een-dozijn Chinese plastic remote". Bij de iets duurdere V10 Pro+ LS variant vind je in de doos nog een tweede afstandsbieding, die dankzij een ingebouwde gyroscoop dienst kan doen als luchtmuis én aan de achterzijde een volledig Qwerty-toetsenbord heeft. Aangezien veel Android apps niet ontwikkeld zijn voor gebruik op een TV maar voor aanraakbediening, is die luchtmuis functionaliteit in de praktijk absoluut geen overbodige luxe. Als je puur gebruik gaat maken van Kodi volstaat de standaard afstandsbediening ook - en kun je dankzij hdmi cec in de meeste gevallen ook gewoon de afstandsbieding van je TV gebruiken. Beide afstandsbedieningen hebben geen microfoon, dus de meest handige manier van tekst invoeren - dicteren via Google Assitant - is er niet bij.

Venz V10 Pro+ LS
Bij de LS-uitvoering zit een extra afstandsbediening met Qwerty-toetsenbord en gyroscoopmuis. Geen overbodige luxe.

De V10 Pro+ kost gemiddeld 120 euro. De variant met de tweede afstandsbieding is gemiddeld 5 euro duurder. Dat lijkt ons een no-brainer.

 • Venz V10 Pro+
 • Venz V10 Pro+ LS

Software: Android 7.1.2

Zoals geschreven maakt de V10 Pro+ gebruik van Android 7.1.2, maar voor de duidelijkheid hebben we het dan over de smartphone/tablet versie van Android en dus uitdrukkelijk niet over de voor TV's en mediaspelers bedoelde Android TV variant, die we bijvoorbeeld kennen van de Nvidia Shield.

Venz heeft Android voorzien van een eigen hoofdmenu dat geschikt is voor bediening met een afstandsbediening, maar je moet er uiteraard rekening mee houden dat wanneer je apps uit de Google Play Store gaat downloaden, deze in de regel niet voor een afstandsbediening zijn bedacht. Op het hoofdscherm vinden we een grote knop om de hoofdfunctie van het apparaat te gaan, namelijk de Kodi mediaspeler. Daarnaast zijn onder meer YouTube, Netflix en Facebook voorgeïnstalleerd. Of je Facebook op een TV wil gebruiken zal per persoon verschillen, bij YouTube en Netflix ligt dat meer voor de hand.

De versie van YouTube is echter de tablet-variant, die in combinatie met een afstandsbediening toch een stuk minder handig werkt dan de voor TV's geoptimaliseerde YouTube die we kennen van Android TV. Dat de bediening niet optimaal is, is niet het enige nadeel; de resolutie van YouTube in deze app is beperkt tot 1080p en dat is toch jammer voor een 4K-mediaspeler. Netflix hebben we niet getest, maar aangezien de speler niet de nieuwste Widevine DRM-standaard bevat, zal Netflix in Ultra HD ook niet mogelijk zijn.

We hebben het al vaker geschreven: het feit dat de meeste Kodi-boxen op standaard Android draaien lijkt een voordeel, maar in de praktijk is eigenlijk Kodi het enige wat goed werkt op dergelijke devices. Hoe Kodi bevalt op de Venz V10 Pro+ lees je op de volgende pagina.

Kodi

Venz heeft de speler voorzien van de nieuwste versie van Kodi, versie 16.7. Goed nieuws dus! Ook binnen Kodi blijkt dat de Amlogic S912 een rappe CPU is; zelfs wanneer we de mediaspeler software flink wat werk geven - bijvoorbeeld door het indexeren van een grote verzameling muziekbestanden - blijft de interface snappy. 

De vraag is natuurlijk hoe de speler presteert. Daartoe testten wij de speler in combinatie met een LG Ultra HD OLED TV en een Yamaha hdmi 2.0 surround receiver.

Om met video te beginnen, dankzij hdmi 2.0 kan de speler zoals geschreven keurig in Ultra HD-resolutie (3840x2160) met 60 Hz op de TV worden aangesloten. Wat wel opvalt is dat de Kodi interface altijd in 1920x1080 60Hz draait, ongeacht de resolutie en verversingsfrequentie die we selecteren in het instellingenmenu van Venz. 

Alle H.264 en H.265 testbestanden die we afspelen worden door de V10 Pro+ uitstekend afgespeeld. Ook de belofte van hdr wordt nagekomen; wij testten zo'n tien verschillende hdr-video's volgens de hdr10 standaard en allen werden keurig en zonder enige probleem in hdr getoond op onze TV. Tot zover goed nieuws!

Waar het mis gaat is - zoals (bijna) altijd bij op standaard Android gebaseerde Kodi-boxen - het automatisch schakelen van de versingsfrequentie. Dat kun je inschakelen in Kodi, maar lijkt simpelweg niet te werken. Als we de box instellen op 60 Hz en daarna een 24p film starten, is dat niet volledig soepel. Enkel wanneer we de box handmatig op 24 Hz zetten spelen de films wel volledig soepel. Toch gaat dat handmatig instellen ook niet altijd even lekker; wanneer we de speler instellen op 50 Hz speelt video met 50 beelden per seconde nog altijd niet soepel en functioneert de Kodi interface enkel met horten en stoten.

We weten dat het automatisch schakelen van verversingsfrequenties een probleem is bij op Android gebaseerde spelers. Spelers gebaseerd op Android TV (zoals de Nvidia Shield) op OpenElec/LibreElec (zoals de Eminent EM7680) doen dat wél goed.

Speler hdmi-uitgang H.264 Full HD video H.264 Ultra HD video H.265 Full HD video H.265 Ultra HD video H.265 Ultra HD hdr 10 video Auto refreshrate
Eminent EM7580 hdmi 1.4 Ja - Ja - - Ja
Venz V10 hdmi 2.0 Ja Ja Ja Ja ? -
Nvidia Shield TV hdmi 2.0 Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Eminent EM7680 hdmi 2.0 Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Venz V10 Pro+ hdmi 2.0 Ja Ja Ja Ja Ja -

De tweede tabel toont de geschiktheid voor audioformaten. Dolby Digital, Dolby True HD, DTS en DTS Master Audio worden keurig gedecodeerd (in stereo) weergegeven, maar ook probleemloos via bitstream 1-op-1 doorgegeven naar de receiver. Dolby Atmos en DTS:X hebben we niet getest, maar ondersteuning daarvoor zou er volgens de website van Venz sowieso niet zijn. 

De surround formaten doorzetten als multi-channel PCM naar een oudere surround receiver, die wél hdmi biedt maar niet de moderne audio formaten native ondersteunt, werkt niet. Overigens is dit een functie die vrijwel niemand nodig heeft en in onze ervaring puur door de Nvidia Shield geboden wordt.

Speler AAC
decode
Dolby Digital
decode / bitsteam
DTS
decode / bitstream
Dolby Digital TrueHD
decode / bitstream
DTS Master Audio
decode / bitstream
Multi-channel LPCM
via hdmi
Eminent EM7580 Ja Ja Ja Ja Ja -
Venz V10 Ja Ja Ja Ja Ja -
Nvidia Shield TV Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Eminent EM7680 Ja Ja Ja Ja Ja -
Venz V10 Pro+ Ja Ja Ja Ja Ja -

Dan bekijken we ook altijd of de mediaspelers goede deinterlacing functionaliteit aan boord hebben. Dat is van belang wanneer je live tv-beelden wilt bekijken die in 1080i, in plaats van 1080p formaat zijn. Wat we al bij eerdere mediaspelers hadden gezien is dat Amlogic goed werkende, adaptive deinterlacing technologie heeft. 

Speler Deïnterlacing Bob Deïnterlacing Adaptive Deïnterlacing Adaptive - Kwaliteit
Eminent EM7580 Ja Ja ★★☆☆☆
Venz V10 Ja Ja ★★★☆☆
Nvidia Shield TV Ja Ja ★★★★☆
Eminent EM7680 Ja Ja ★★★☆☆
Venz V10 Pro+ Ja Ja ★★★☆☆

Hoe zit het ten slotte met hdmi cec, de technologie die ervoor zorgt dat je meerdere apparaten met één afstandsbediening kunt gebruiken? De belangrijkste functie gaat goed; aangesloten op een hdmi cec compatible TV kun je probleemloos de Venz V10 Pro+ en daarmee ook Kodi bedienen met de afstandsbieding van de TV.

Omgekeerd werkt het niet: zo is het niet mogelijk om met de afstandsbediening van de Venz box bijvoorbeeld het volume van receiver of TV aan te passen. Maar laten we eerlijk zijn, we kunnen ons niet voorstellen dat je de afstandsbediening van de Venz zou prefereren boven die van je TV.

Conclusie

Wat op de doos staat, doet de Venz V10 prima: H.264 en H.265 (HEVC) video wordt keurig afgespeeld door de Kodi-box, ook in Ultra HD en zelfs in hdr. Moderne audioformaten als Dolby True HD en DTS Master Audio worden ook prima ondersteund. En de Amlogic S912 SoC blijkt lekker snel, met een snappy interface tot gevolg. Het kastje is verder stevig gebouwd en biedt meer dan voldoende aansluitmogelijkheden. 

Tot zover het goede nieuws. De keuze voor Android als basis en niet Android TV of LibreElec lijkt op papier slim, maar keer op keer blijkt toch weer dat de extra apps die je dankzij deze keuze kunt installeren primair zijn bedoeld voor smartphones en tablets en op een TV simpelweg niet handig in gebruik zijn en/of grote beperkingen hebben. Dat bijvoorbeeld de YouTube player niet bijster handig werkt én is beperkt tot 1080p is niet bepaald ideaal. Zoals we bij (vrijwel) alle op Android gebaseerd Kodi-boxen hebben gezien werkt bovendien het automatisch schakelen van verversingsfrequentie binnen Kodi niet. Wil je films, series en video's geheel soepel bekijken, dan zul je dus altijd zelf moeten schakelen tussen 50 Hz, 60 Hz en 24 Hz, waarbij in ieder geval 50 Hz in de praktijk niet lekker blijkt te werken. 

Venz V10 Pro+ LS

Al met al maakt dit dat de Venz V10 Pro+ ook op zijn primaire gebruiksdoel steken laat vallen. Wil je een betaalbare mediaspeler, dan is de halverwege vorig jaar besproken, op LibreElec gebaseerde Eminent EM7680 de beste optie. Flink duurder, maar onovertroffen blijft natuurlijk de Nvidia Shield TV; dat is de enige die een volledig compromisloze Kodi-ervaring biedt, met daar bovenop de voordelen van Android TV (en daarmee voor TV geoptimaliseerde apps), een veel betere afstandsbediening met steminvoer en - voor wie het leuk vindt - de gaming mogelijkheden. De variant met enkel afstandsbediening koop je tegenwoordig voor 199 euro en hoewel dat zo'n 75 euro duurder is dan de Venz V10 Pro+, geldt wat ons betreft in dit geval het bekende adagium van "goedkoop is duurkoop".

In het kort

Ondank de prima ondersteuning voor 4k hdr, heeft de Venz V10 Pro+ ook voor zijn primaire gebruiksdoel (media afspelen in Kodi) te veel nadelen om het apparaat te kunnen aanraden. Voor minder geld koop je in de vorm van de Eminent EM7680 een beter mediaspeler en de compromisloze Nvidia Shield TV is slechts 75 euro duurder dan de Venz.

 • Standaard Android is en blijft niet erg geschikt voor gebruik op TV
 • Geen automatische omschakeling van verversingsfrequentie.
 • Matige afstandsbieding, geen steminvoer.
 • H.264 en H.265 wordt prima afgespeeld, ook in Ultra HD en hdr10
 • Amlogic S912 SoC is lekker snel - snappy interface
 • Dolby TrueHD en DTS Master Audio ondersteuning

Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Venz V10 Pro+

Venz V10 Pro+

 • Amlogic S912
 • 16 GB
 • 2 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.1
Niet verkrijgbaar
Venz V10 Pro+ LS

Venz V10 Pro+ LS

 • Amlogic S912
 • 16 GB
 • 2 GB
 • HDMI 2.0
 • Android 7.1
Niet verkrijgbaar
0
*