28 DDR4-geheugenkits vergelijkingstest: het beste geheugen voor Coffee Lake én Ryzen

36 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Vernieuwde testmethode
 3. 3. Corsair Vengeance LPX, LED, RGB & Dominator
 4. 4. Crucial Ballistix Sport, Elite & Tactical
 5. 5. G.Skill Flare X, Trident Z en Trident Z RGB
 6. 6. Geil Evo X
 7. 7. Kingston HyperX Fury & Predator
 8. 8. Benchmarks: AIDA64
 9. 9. Benchmarks: TechArp x264
 10. 10. Benchmarks: games
 11. 11. Compatibiliteit met AMD Ryzen
 12. 12. Overklokken
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Geheugen was lange tijd een van de saaiste componenten van een pc: je moest er vooral zo veel mogelijk van hebben; het specifieke type en de snelheid maakten weinig uit. Nu zijn die reepjes RAM opeens één van de meest besproken onderdelen. Tijd voor een grondige test.

Hoewel het inmiddels al enige tijd de belangrijkste standaard is, kwam het eerste ddr4-geheugen pas in 2014 op de markt, met het high-end Haswell-E platform. Een jaar later volgden de Skylake processors met de eerste iteratie van socket 1151, waarmee ddr4 ook zijn intrede deed in het middensegment.

Ten opzichte van ddr3 gingen de kloksnelheden van het geheugen omhoog. 2133 MHz is bij ddr4 de minimumsnelheid en in de praktijk zien we modules met nog veel hogere klokfrequenties. Hoewel de prestatiewinst deels ongedaan wordt gemaakt door hogere latencies, is de nieuwe generatie per saldo toch een stukje sneller. Voornamelijk voor laptops is ook de lagere operationele spanning een voordeel, wat resulteert in een zuinigere werking.

Geheugen kiezen anno 2018

Nu het geheugen weer even is opgefrist, is het tijd om de actuele ontwikkelingen te beschouwen. In 2016 doken er YouTube-video’s op die beweerden dat je tientallen fps zou winnen door sneller geheugen te installeren. Dat was in strijd met de consensus tot dan toe, namelijk dat sneller geheugen voor gaming weinig toegevoegde waarde had en je beter kon investeren in méér, dan in sneller geheugen. Wij trokken die bevindingen destijds na en dergelijke enorme fps-winsten konden wij niet reproduceren. Desondanks maten we vooral in scenario’s waar de cpu de flessenhals vormt, prestatiewinsten in de enkele cijfers. Een paar euro meer uitgeven aan een iets sneller kitje bleek dus eindelijk geen weggegooid geld meer te zijn.

Vorig jaar werd de markt nog eens opgeschud. AMD maakte met de Ryzen-processors zijn rentree in het duurdere segment. Inherent aan de Zen-architectuur is dat de cpu’s profiteren van sneller geheugen, maar helaas zijn de Ryzens tegelijkertijd behoorlijk kieskeurig wat de compatibiliteit van ddr4 betreft. De geïntegreerde geheugencontroller is beduidend minder krachtig dan die van Intel, zelfs na alle zogenaamde AGESA-updates die sinds de lancering zijn uitgebracht. Dat is op zich geen schande, want Intel heeft natuurlijk al jarenlang ervaring kunnen opdoen met het perfectioneren van zijn ddr4-controller, maar het betekent wel dat je niet blind elk type geheugen kunt kopen om met Ryzen te gebruiken.

Al met al zijn er tegenwoordig een hoop meer factoren om rekening mee te houden als je de online winkelschappen afstruint naar een aantrekkelijk geheugenkitje. Ook de prijs speelt daarbij een niet te onderschatten rol: door de tekorten aan dram-chips zijn de geheugenprijzen in 2017 fors gestegen. De verwachting (en in ieder geval onze hoop) is dat de prijzen in de loop van dit jaar zullen stabiliseren en tegen het einde van 2018 wellicht zelfs weer gaan dalen, maar voor nu zullen we ermee moeten leven dat intern geheugen een stuk duurder is dan we gewend waren.


De prijzen van ddr4-geheugen zijn in het afgelopen jaar fors gestegen.

Vernieuwde testmethode

De afgelopen vijf jaar werd snel geheugen vooral aangeschaft door overklokkers. Niet eens omdat overgeklokt geheugen een merkbare prestatietoename oplevert, maar er is een schare hobbyisten van zeker formaat die het simpelweg leuk vindt om het maximale uit snelle geheugenchips te persen. Naast de kloksnelheid en de primaire timings zijn er namelijk ook nog talloze secundaire timings die invloed hebben op de prestaties van een geheugenmodule, oftewel heel veel parameters om mee te spelen tijdens het overklokken.

Onze testmethode focuste zich dan ook vooral op het overklokken. Uit praktijktests bleek jarenlang geen verschil en op een gegeven moment hebben we die dan ook geschrapt uit de testmethode – continu dezelfde scores noteren was een uit de hand gelopen vorm van bezigheidstherapie. In het licht van de hiervoor besproken nieuwe ontwikkelingen, hebben we onze testmethode grondig herzien en de insteek van onze tests aangepast, waar deze round-up het eerste resultaat van is.

Voor onze vernieuwde test gebruiken we een gloednieuw systeem gebaseerd op een Intel Core i7 8700K uit de Coffee Lake-generatie, waarbij we zowel de cores als de cache overklokken naar 4,5 GHz. Als moederbord gebruiken we een ASUS ROG Maximus X Apex. Bij het ontwerp van dat moederbord is specifiek rekening gehouden met een zo efficiënt mogelijke aansturing van de geheugenkanalen, waardoor het mogelijk is om hoge kloksnelheden te behalen zonder instabiliteit. Door deze keuze weten we zeker dat de geteste geheugenmodules nooit tegengehouden zullen worden door de rest van de configuratie. Die bestaat uit een Nvidia GeForce GTX 1080 Ti videokaart, een Samsung 960 Pro 512GB SSD en een Seasonic Prime Titanium 650W voeding. Het systeem draait uiteraard op de nieuwste Windows 10 Fall Creators Update.


De ASUS ROG Maximus X Apex leent zich uitstekend voor het overklokken van geheugen.

We voeren twee sets tests uit op alle geheugenmodules, waarbij we elke kit met twee modules in dual-channel configuratie plaatsen. Voor de eerste set benchmarks stellen we de modules in op hun XMP-settings. Deze instellingen kun je op vrijwel elk moederbord met één klik in de BIOS laden en zijn de door de fabrikant geadviseerde instellingen. Zonder deze actie draait elke geheugenkit op de laagste ddr4-snelheid, namelijk 2133 MHz.

Om te beginnen meten we het geheugen door met AIDA64, dat zowel de doorvoersnelheden als de latency van het geheugen rapporteert. Daarnaast draaien we de video-encoding benchmark TechArp op elke kit en testen we twee games: DiRT Rally en GTA V op Full HD-resolutie en met zowel medium als ultra settings. Deze spellen hebben we specifiek uitgezocht omdat ze doorgaans goed schalen met sneller geheugen – je zou in deze tests dus duidelijk verschil moeten kunnen zien tussen langzamere en snellere kits. Ten slotte plaatsen we het geheugen nog eens in een tweede systeem met een AMD Ryzen 7 1800X-processor en een ASUS Crosshair VI Hero moederbord, waarop we wederom de XMP-settings laden en kijken of het systeem opstart en stabiel is. Hierbij zoeken we dus voor je uit of een specifieke geheugenkit geschikt is voor gebruik met AMD Ryzen.

Daarna draaien we een tweede serie tests, maar dit keer op de maximale overklok die we hebben kunnen bereiken. We verhogen hiervoor het voltage en zoeken vervolgens de best mogelijke combinatie tussen een hoge kloksnelheid en strakke timings op. Eigenlijk geldt onverminderd dat je geheugen overklokken vooral voor de leuk doet en de zware video-encoding en gaming tests laten we dan ook achterwege – vaak zijn die überhaupt niet stabiel op de hoogst mogelijke snelheden. Wel draaien we opnieuw de AIDA64-benchmark en het voor overklokkers interessante SuperPi 8M, een benchmark die erom bekendstaat goed te schalen met snel geheugen.

Corsair Vengeance LPX, LED, RGB & Dominator

Corsair doet met vijf verschillende geheugenkits mee aan deze test. De betaalbaarste kits zijn de Vengeance LPX Black 16GB ddr4-2400 CL16 kit en de Vengeance LPX Black 16GB ddr4-3000 CL15 kit, die respectievelijk gemiddeld 191 en 209 euro kosten. De Vengeance LPX-serie bestaat uit relatief simpel vormgegeven geheugenrepen met een neutrale en niet al te hoge metalen heatspreader. Corsair heeft geen eigen chipfabrieken en de door onze geteste modules maken dan ook gebruik van SK Hynix geheugenchips.

Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4-3000 CL15 kit
Corsairs Vengeance LPX-geheugen ziet er strak uit en heeft een vriendelijke prijs.

Voor liefhebbers van lampjes heeft Corsair twee series, namelijk de Vengeance LED en de Vengeance RGB. Voor deze wat duurdere geheugenmodules maakt de Amerikaanse fabrikant gebruik van Samsung B-die chips, die hoog staan aangeschreven bij overklokkers. Beide setjes geheugen werken op 3200 MHz met CL16. Het onderscheid tussen beide kits mag duidelijk zijn: de Vengeance LED heeft verlichting in één kleur en is te verkrijgen met de kleuren blauw, rood en wit, terwijl de Vengeance RGB instelbaar is in alle kleuren van de regenboog. Je kunt de verlichting aansturen via de Corsair Link-software en de rgb-kits worden tevens ondersteund door de rgb-software van ASUS, Gigabyte en MSI. Sinds kort is de Vengeance RGB bovendien ook beschikbaar met een witte in plaats van een zwarte heatspreader.

Corsair Vengeance LPX RGB 32GB DDR4-3200 CL16 quad kit
Corsair heeft de implementatie van zijn Vengeance RGB-geheugen goed voor elkaar.

Crucial Ballistix Sport, Elite & Tactical

Crucial heeft via zijn moederbedrijf Micron wel de beschikking over eigen geheugenfabrieken, maar opvallend genoeg maken lang niet alle geheugenmodules die de fabrikant ons opstuurde daar gebruik van. Onder de heatspreader van de wat duurdere Ballistix Elite en Tactical kits met kloksnelheden van 3000 en 3200 MHz vinden we bijvoorbeeld Samsung E-die chips terug. De betaalbaardere Ballistix Sport op 2400 MHz en de ronduit goedkope 2133MHz-kit zijn wel volledig afkomstig uit eigen fabriek.

De verschillen tussen de diverse series die Crucial aanbiedt zitten verder vooral in de gemonteerde heatspreader, dan wel het gebrek daaraan. De goedkoopste 16GB 2133MHz-kit die de fabrikant opstuurde heeft verder geen serie-aanduiding en schaf je al voor gemiddeld 170 euro aan, maar dan heb je wel een kale, groene module zonder plaatje aluminium op de zijkanten. De 16GB-kit met een snelheid van 3000 MHz uit de Tactical-serie ziet er wat stijlvoller uit, maar kost dan ook gemiddeld 200 euro. Als je echt helemaal niks geeft om uiterlijk en snelheid, kun je dus het nodige besparen.

Crucial 16GB DDR4-2133 CL15 kit
Crucial levert het goedkoopste geheugenkitje in deze test, maar dat zie je er dan ook aan af.

Crucial Ballistix Sport LT 16GB DDR4-2400 CL16 kit
De Crucial Ballistix Sport-reepjes zijn een goede betaalbare keuze.

G.Skill Flare X, Trident Z en Trident Z RGB

Ook G.Skill stuurde vijf deelnemers in voor deze test. G.Skill was natuurlijk altijd al één van de merken om rekening mee te houden als je overklokgeheugen zocht, maar dit voorjaar kreeg de fabrikant een extra boost in populariteit doordat het vaak high-end B-die chips van Samsung toepast. Die bleken erg goed te werken in combinatie met AMD Ryzen-processors, terwijl andere soorten geheugenchips moeilijker werkend te krijgen waren op hoge snelheden.

De hoogst geklokte kit die we voor deze round-up ontvingen komt uit de Trident Z-serie en klokt standaard op maar liefst 4000 MHz met CL19. In theorie is het daarmee de snelste geheugenset uit de test. Daar is de prijs dan ook wel naar: voor minder dan 300 euro haal je deze modules niet in huis. Iets betaalbaarder is de variant op 3866 MHz met CL18, die we eveneens binnenkregen. Uit dezelfde serie nemen we bovendien de ddr4-3200 CL16-18 kit mee, met een veel beter te behappen gemiddelde prijs van 224 euro. Ze zijn allemaal voorzien van dezelfde metalen heatspreaders met een geborstelde look.

Verder biedt ook G.Skill inmiddels geheugenmodules met ingebouwde rgb-verlichting aan, die je op dit moment alleen kunt synchroniseren met hardware van ASUS. De Trident Z RGB-kit die wij hebben getest draait op 3600 MHz met CL16 en kost gemiddeld 277 euro. De meerprijs ten opzichte van gelijksoortig geheugen zonder rgb-verlichting blijft daarmee beperkt tot een tientje. Overigens geeft alleen een strip aan de bovenzijde licht en is het ontwerp verder vergelijkbaar met dat van de gewone Trident Z’s.

De laatste set van G.Skill is afkomstig uit de Flare X-reeks, die speciaal is geoptimaliseerd voor gebruik met AMD Ryzen. Op het oog verschilt alleen het uiterlijk van de heatspreader, maar onderliggend zijn subtimings net iets anders ingesteld, zodat ze optimaal passen bij de geïntegreerde geheugencontroller van Ryzen.

G.Skill Trident Z Silver/Red 16GB DDR4-4000 CL19 kit
G.Skills Trident Z-geheugen is een droom die werkelijkheid wordt voor overklokkers.

G.Skill Trident Z RGB 16GB DDR4-3600 CL16 kit
Er is ook een rgb-versie met instelbare verlichting van de Trident Z’s.

Geil Evo X

Hoewel dit merk in de Benelux niet al te goed verkrijgbaar is, vonden we ook Geil bereid om mee te doen aan de test. Het stuurde zijn Evo X ddr4-3200 CL16 kit op, waarmee het vorig jaar één van de eerste fabrikanten was die met rgb-geheugen kwam. De aanpak is redelijk basaal: bovenop de geheugenmodules zijn leds aangebracht, die je synchroniseert door de modules met kabeltjes met elkaar te verbinden. Vanaf de laatste module loopt vervolgens een kabel naar de rgb-header op je moederbord. Het voordeel is dat de functionaliteit dus met elk merk moederborden werkt, maar heel mooi en doordacht ziet het geheel er niet uit.

Synchroniseer je de verlichting niet, dan bepaalt een slider bovenop wat er wordt weergegeven. Een deel van de heatspreader is namelijk heen en weer te bewegen, waarmee je kunt kiezen uit vier standen: color-cycling tussen 256 kleuren, color-cycling tussen de 4 primaire kleuren, een vaste kleur uit die vier en een vaste kleur uit alle 256. Met die laatste optie kan het wel even duren voordat je bij de juiste kleur bent aanbeland, maar zo kun je hem wel heel precies kiezen.

Geil Evo X 16GB DDR4-3200 CL16 kit
De Geil Evo X heeft een vrij basale vorm van rgb-verlichting.

Kingston HyperX Fury & Predator

Ten slotte mag Kingston natuurlijk niet ontbreken in een geheugen round-up. De kits van deze geheugengigant waren enige tijd wat slechter verkrijgbaar, maar zijn inmiddels weer volop te koop en voor de online publicatie van deze round-up kon Kingston dan ook diverse sets aanleveren, die in de eerdere magazine-versie van dit artikel nog ontbraken. Kingston moet zijn geheugenchips inkopen – het heeft geen eigen fabrieken – en wellicht zorgde de krappe markt daar voor problemen.

Kingston HyperX Fury Black 16GB DDR4-2666 CL16 kit
Het Kingston HyperX Fury-geheugen.

Uiteindelijk hebben we vijf kits kunnen testen, namelijk één uit de mid-range HyperX Fury-reeks en vier sets uit de luxere Predator-serie, waarmee Kingston het hogere segment bedient. De Fury's lopen op 2666 MHz met een latency van 15, terwijl de Predators kloksnelheden van 3000, 3200, 3333 en 3600 MHz hebben. Bovendien is de zwarte heatspreader van die laatste modellen wat meer uit de kluiten gewassen.

Geheugenmodules met verlichting of andere gekkigheid heeft Kingston vooralsnog niet in zijn assortiment.

Kingston HyperX Predator 16GB DDR4-3000 CL15 kit
De HyperX Predator-serie is sneller en ziet er wat excentrieker uit.

Benchmarks: AIDA64

De synthetische AIDA64-tests laten uitstekend zien waartoe de verschillende geheugenkits in staat zijn. De lees- en schrijfsnelheden schalen vooral met kloksnelheid en daar zien we grote verschillen: de goedkoopste Crucial ddr4-2133 kit leest en schrijft met 33 GB/s, terwijl de snelste kit van G.Skill over de 55 GB/s heen gaat. In de latency test speelt de CL-rating een grotere rol en doen de kits die hogere kloksnelheden met strakke timings combineren het goed.

 • Read
 • Write
 • Latency

Benchmarks: TechArp x264

In de TechArp video-encoding test zijn de prestatieverschillen een stuk kleiner dan je op basis van de snelheidsverschillen zou verwachten. De snelste kit is net-aan 3% sneller dan de allertraagste in pass 1 en in de zwaardere tweede pass meten we zelfs maar 1% verschil. Het is een goede herinnering dat zelfs voor sommige zware taken de snelheid van het geheugen nog altijd niet veel uitmaakt.

 • Pass 1
 • Pass 2

Benchmarks: games

De games laten relatief grote verschillen zien. DiRT Rally loopt tot 17% vlotter op een snelle geheugenkit en de framerate in GTA V stijgt met maximaal 18%. Veruit de meeste winst wordt geboekt tussen ddr4-2133 en ddr4-3000: hogere kloksnelheden hebben duidelijk te lijden onder diminishing returns. Tussen ddr4-3000 en de snelste kits is er nog maar 5% fps-winst in beide games.

 • DiRT Rally - medium
 • DiRT Rally - ultra
 • GTA V - medium
 • GTA V - ultra

Compatibiliteit met AMD Ryzen

Ten slotte hebben we alle kits getest op hun compatibiliteit met AMD Ryzen. Van de 28 geteste setjes geheugen kregen we er 10 niet aan de praat met Ryzen op de door de fabrikant opgegeven snelheid. Dat geeft maar weer eens aan dat het echt verstandig is om je te verdiepen in je geheugenkeuze als je een AMD-systeem gaat samenstellen. Alles boven de ddr4-3200 werkte sowieso niet, maar ook sommige wat oudere kits op lagere snelheden leverden problemen op.

  Ryzen compatible (XMP)
Corsair Dominator Platinum 16GB DDR4-3000 CL15 kit Nee
Corsair Vengeance Black/Red LED 16GB DDR4-3200 CL16 kit Ja
Corsair Vengeance LED 32GB DDR4-3200 CL16 quad kit Ja
Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4-2400 CL16 kit Ja
Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4-3000 CL15 kit Ja
Corsair Vengeance LPX RGB 16GB DDR4-3200 CL16 kit Ja
Corsair Vengeance LPX RGB 32GB DDR4-3200 CL16 quad kit Ja
Crucial 16GB DDR4-2133 CL15 kit Ja
Crucial Ballistix Elite 8GB DDR4-3000 CL15 kit Nee
Crucial Ballistix Elite 8GB DDR4-3200 CL16 kit Nee
Crucial Ballistix Sport 16GB DDR4-2400 CL16 kit Ja
Crucial Ballistix Sport LT 16GB DDR4-2400 CL16 kit Ja
Crucial Ballistix Sport LT Grey 16GB DDR4-2666 CL16 DR kit Ja
Crucial Ballistix Sport LT Grey 32GB DDR4-2666 CL16 kit Ja
Crucial Ballistix Tactical 16GB DDR4-3000 CL16 kit Ja
G.Skill Flare X 16GB DDR4-3200 CL14 kit Ja
G.Skill Flare X 32GB DDR4-3200 CL14 quad kit Ja
G.Skill Trident Z 16GB DDR4-3200 CL16-18 kit Nee
G.Skill Trident Z 16GB DDR4-3866 CL18 kit Nee
G.Skill Trident Z RGB 16GB DDR4-3600 CL16 kit Nee
G.Skill Trident Z RGB 32GB DDR4-3600 CL16 quad kit Nee
G.Skill Trident Z Silver/Red 16GB DDR4-4000 CL19 kit Nee
Geil Evo X 16GB DDR4-3200 CL16 kit Ja
Kingston Hyper X Fury Black 16GB DDR4-2666 CL16 kit Ja
Kingston HyperX Predator 16GB DDR4-3000 CL15 kit Ja
Kingston HyperX Predator 16GB DDR4-3200 CL16 kit Ja
Kingston HyperX Predator 16GB DDR4-3333 CL16 kit Nee
Kingston HyperX Predator 16GB DDR4-3600 CL17 kit Nee

Overklokken

Het overklokken van geheugen blijft een interessant onderwerp en bovendien leuk om te doen. We hebben de kits zo ver mogelijk over proberen te klokken en in de gevallen dat we voldoende overklokpotentieel constateerden, hebben we ook diverse benchmarks gedraaid. Vaak zijn extreem hoge snelheden niet al te stabiel en de vrij zware game- en videotests hebben we daarom weggelaten, maar AIDA64 en de overklokkersbenchmark SuperPi draaien we wel.

G.Skill blijkt zijn naam als hofleverancier voor overklokkers waar te maken: we krijgen maar liefst drie kits van dat merk stabiel op 4400 MHz met latencies van 19-21-21-42 en een spanning tussen de 1,7 en 1,8 volt. De Trident Z ddr4-4000 kit had daarvoor de minste spanning nodig en lijkt dus het beste ‘gebind’ te zijn, wat gezien de positionering van dat geheugen niet gek is. Ook het Corsair Vengeance RGB geheugen blijkt een goede overklokker. Met die kit was een kloksnelheid van 4300 MHz met 19-21-21-40 timings op 1,75 volt mogelijk. Noemenswaardig zijn verder ook de betaalbare Crucial kits van 2133 en 2400 MHz, die we met 1,45 volt stabiel kregen op respectievelijk 2933 en 3100 MHz met bijzonder lage CL12-latencies. De high-end HyperX Predator 16GB DDR4-3600 CL17 kit bleek niet in staat om hogere snelheden te halen, de 3200MHz-kit kregen we tot 3600 MHz overklokt.

Ben je benieuwd naar de exacte voltages en latencies van elke overgeklokte geheugenkit? Die vind je terug in de vergelijkingstabel.

 • Max. OC
 • Copy
 • Latency
 • SuperPi 8M

Conclusie

16 GB is de hoeveelheid geheugen die we nu voor de meeste pc’s zouden aanbevelen. Voor het betere kantoor- en surfwerk, gaming en veel andere doeleinden heb je daar voorlopig ruim voldoende aan. Videobewerkers zouden er bijvoorbeeld wel goed aan doen om voor nog meer werkgeheugen te gaan, terwijl we alleen voor budget-pc’s terug zouden schalen naar 8 GB. Zorg er dan wel voor dat je nog geheugensloten vrij houdt, zodat je in de toekomst makkelijk geheugen bij kunt prikken als je daar behoefte aan krijgt.

De goedkoopste kits in deze test zijn afkomstig van Crucial. Voor 170 euro heb je een ddr4-2133 instapkit, maar voor enkele euro’s meer ben je al de eigenaar van een ddr4-2400 kit die er door de toepassing van heatspreaders bovendien een stuk aantrekkelijker uitziet. Als je niet al te veel te besteden hebt aan werkgeheugen, is deze Crucial Ballistix Sport LT 16GB ddr4-2400 CL16 kit een prima keuze en derhalve een Great Value award waard.

Voor iets meer dan 200 euro haal je een echt goed presterende geheugenkit in huis. Alle spelers hebben hier een aanbod, al is G.Skill wel wat prijziger dan de rest. Onze voorkeur gaat uit naar de Corsair Vengeance LPX Black 16GB ddr4-3000 CL15 kit en Crucial Ballistix Tactical 16GB ddr-3000 CL16 kit, die niet al te prijzig zijn en bovendien uitstekend werken met AMD Ryzen. Met deze twee sets heb je het overgrote deel van de prestatiewinst die je kan boeken met sneller geheugen al binnen, zonder je blauw te betalen. Een Excellent Choice award is voor beide producten op zijn plaats.

Overklokkers hebben maar één keuze, en die heet G.Skill. De Trident Z 16GB ddr4-4000 CL19 kit is met gemiddeld 255 euro behoorlijk prijzig, maar klokt in onze test met gemak naar 4400 MHz en is dankzij de kwalitatief uitstekende Samsung-chips een waar genot om mee over te klokken. Ook de andere Trident Z en Flare X kits zijn uitstekende overklokkers, maar niet verrassend had de standaard hoogst geklokte kit voor deze overklok het minste extra voltage nodig. Die kit gaat er dan ook met de Ultimate Product award vandoor.

Ten slotte is er nog een buitencategorie, namelijk die van de geheugenmodules met rgb-verlichting. Doorgaans is de meerprijs hiervoor niet heel hoog, terwijl we ons kunnen voorstellen dat je je rgb-build op deze manier helemaal compleet wil maken. De optie van Geil vinden we het minst elegant door alle benodigde kabels, die het belangrijkste USP van rgb-kits – het uiterlijk – grotendeels teniet doen. Corsair heeft wat ons betreft de beste implementatie, die zich laat kenmerken door de integratie met alle belangrijke rgb-softwarepakketten en een strakke afwerking. G.Skill heeft ook een prima product in handen, maar op het gebied van compatibiliteit is er nog het nodige werk te verzetten – qua synchronisatie ben je bij die fabrikant beperkt tot hardware van ASUS. Kortom, Corsair mag wederom met een Excellent Choice award naar huis.


Crucial Ballistix Sport LT 16GB DDR4-2400 CL16 kit


Crucial Ballistix Tactical 16GB DDR4-3000 CL16 kit
Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4-3000 CL15 kit
Corsair Vengeance LPX RGB 16GB DDR4-3200 CL16 kit


G.Skill Trident Z 16GB DDR4-4000 CL19 kit


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate Corsair Dominator Platinum 16GB DDR4-3000 CL15 kit

Corsair Dominator Platinum 16GB DDR4-3000 CL15 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3000 MHz
 • DIMM
 • CL15
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

103,90 €

5 winkels
Corsair Vengeance Black/Red LED 16GB DDR4-3200 CL16 kit

Corsair Vengeance Black/Red LED 16GB DDR4-3200 CL16 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3200 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

164,57 €

3 winkels
Corsair Vengeance LED 32GB DDR4-3200 CL16 quad kit

Corsair Vengeance LED 32GB DDR4-3200 CL16 quad kit

 • 32 GB
 • 4 x
 • DDR4
 • 3200 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning
Niet verkrijgbaar
Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4-2400 CL16 kit

Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4-2400 CL16 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 2400 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.2 V
 • XMP ondersteuning

58,90 €

8 winkels
Great Value Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4-3000 CL15 kit

Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4-3000 CL15 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3000 MHz
 • DIMM
 • CL15
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

63,99 €

12 winkels
Excellent Corsair Vengeance LPX RGB 16GB DDR4-3200 CL16 kit

Corsair Vengeance LPX RGB 16GB DDR4-3200 CL16 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3200 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

157,00 €

5 winkels
Corsair Vengeance LPX RGB 32GB DDR4-3200 CL16 quad kit

Corsair Vengeance LPX RGB 32GB DDR4-3200 CL16 quad kit

 • 32 GB
 • 4 x
 • DDR4
 • 3200 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

272,96 €

1 winkel
Crucial 16GB DDR4-2133 CL15 kit

Crucial 16GB DDR4-2133 CL15 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 2133 MHz
 • DIMM
 • CL15
 • 1.2 V
Niet verkrijgbaar
Crucial Ballistix Elite 8GB DDR4-3000 CL15 kit

Crucial Ballistix Elite 8GB DDR4-3000 CL15 kit

 • 8 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3000 MHz
 • DIMM
 • CL15
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

57,76 €

2 winkels
Crucial Ballistix Elite 8GB DDR4-3200 CL16 kit

Crucial Ballistix Elite 8GB DDR4-3200 CL16 kit

 • 8 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3200 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

79,90 €

1 winkel
Crucial Ballistix Sport 16GB DDR4-2400 CL16 kit

Crucial Ballistix Sport 16GB DDR4-2400 CL16 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 2400 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.2 V
 • XMP ondersteuning
Niet verkrijgbaar
Great Value Crucial Ballistix Sport LT 16GB DDR4-2400 CL16 kit

Crucial Ballistix Sport LT 16GB DDR4-2400 CL16 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 2400 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.2 V
 • XMP ondersteuning

115,00 €

1 winkel
Crucial Ballistix Sport LT 32GB DDR4-2666 CL16 kit Grey

Crucial Ballistix Sport LT 32GB DDR4-2666 CL16 kit Grey

 • 32 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 2666 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.2 V
 • XMP ondersteuning

141,60 €

3 winkels
Crucial Ballistix Sport LT Grey 16GB DDR4-2666 CL16 DR kit

Crucial Ballistix Sport LT Grey 16GB DDR4-2666 CL16 DR kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 2666 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.2 V
 • XMP ondersteuning
Niet verkrijgbaar
Excellent Crucial Ballistix Tactical 16GB DDR4-3000 CL16 kit

Crucial Ballistix Tactical 16GB DDR4-3000 CL16 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3000 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning
Niet verkrijgbaar
Excellent G.Skill Flare X 16GB DDR4-3200 CL14 kit

G.Skill Flare X 16GB DDR4-3200 CL14 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3200 MHz
 • DIMM
 • CL14
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

133,45 €

3 winkels
G.Skill Flare X 32GB DDR4-3200 CL14 quad kit

G.Skill Flare X 32GB DDR4-3200 CL14 quad kit

 • 32 GB
 • 4 x
 • DDR4
 • 3200 MHz
 • DIMM
 • CL14
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

274,00 €

4 winkels
G.Skill Trident Z 16GB DDR4-3200 CL16-18 kit

G.Skill Trident Z 16GB DDR4-3200 CL16-18 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3200 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

82,90 €

5 winkels
Ultimate G.Skill Trident Z 16GB DDR4-3866 CL18 kit

G.Skill Trident Z 16GB DDR4-3866 CL18 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3866 MHz
 • DIMM
 • CL18
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

188,90 €

1 winkel
G.Skill Trident Z RGB 16GB DDR4-3600 CL16 kit

G.Skill Trident Z RGB 16GB DDR4-3600 CL16 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3600 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

177,90 €

8 winkels
Ultimate G.Skill Trident Z RGB 32GB DDR4-3600 CL16-16-16-36 quad kit

G.Skill Trident Z RGB 32GB DDR4-3600 CL16-16-16-36 quad kit

 • 32 GB
 • 4 x
 • DDR4
 • 3600 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

363,60 €

5 winkels
Ultimate G.Skill Trident Z Silver/Red 16GB DDR4-4000 CL19 kit

G.Skill Trident Z Silver/Red 16GB DDR4-4000 CL19 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 4000 MHz
 • DIMM
 • CL19
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

177,85 €

2 winkels
Geil Evo X 16GB DDR4-3200 CL16 kit

Geil Evo X 16GB DDR4-3200 CL16 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3200 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning
Niet verkrijgbaar
Kingston HyperX Fury Black 16GB DDR4-2666 CL16 kit

Kingston HyperX Fury Black 16GB DDR4-2666 CL16 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 2666 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.2 V
 • XMP ondersteuning

73,90 €

2 winkels
Kingston HyperX Predator 16GB DDR4-3000 CL15 kit

Kingston HyperX Predator 16GB DDR4-3000 CL15 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3000 MHz
 • DIMM
 • CL15
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

85,90 €

10 winkels
Kingston HyperX Predator 16GB DDR4-3200 CL16 kit

Kingston HyperX Predator 16GB DDR4-3200 CL16 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3200 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

89,90 €

11 winkels
Kingston HyperX Predator 16GB DDR4-3333 CL16 kit

Kingston HyperX Predator 16GB DDR4-3333 CL16 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3333 MHz
 • DIMM
 • CL16
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning

85,90 €

7 winkels
Kingston HyperX Predator 16GB DDR4-3600 CL17 kit

Kingston HyperX Predator 16GB DDR4-3600 CL17 kit

 • 16 GB
 • 2 x
 • DDR4
 • 3600 MHz
 • DIMM
 • CL17
 • 1.35 V
 • XMP ondersteuning
Niet verkrijgbaar
0
*