33 muismatten review: op zoek naar de beste ondergrond voor je muis

68 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Gigabyte Aorus AMP500
 3. 3. ASUS ROG Scabbard, Sheath, Strix Edge en Whetstone
 4. 4. Corsair MM100, MM200, MM300, MM400 & MM600
 5. 5. Deltaco GAM-006 & GAM-007
 6. 6. Fnatic Gear Focus G1 XXL
 7. 7. Kingston HyperX Fury S Pro
 8. 8. Logitech G240, G640 & G840 XL
 9. 9. MSI Xield 5
 10. 10. Razer Goliathus Control Fissure Edition
 11. 11. Roccat Siru & Taito 2017
 12. 12. Steelseries QcK+ & DeX
 13. 13. RGB-muismatten: Corsair & Steelseries
 14. 14. Testresultaten
 15. 15. Conclusie
 16. 16. Besproken producten
 17. 17. Reacties

Inleiding

Ook al werken de meeste muizen tegenwoordig prima op een doorsnee bureau, een goede muismat zorgt voor meer precisie en comfort. Een goede muismat is zodoende niet alleen een vereiste voor gaming; ook de productieve gebruiker heeft er zeker baat bij. Wij testten maar liefst 33 exemplaren.

Onze vorige test van muismatten dateert alweer uit 2012, dus het was hoog tijd voor een opvolger. Vrijwel elke veeleisende computeraar gebruikt immers wel een muismat. De veranderingen gaan niet heel snel, maar vrijwel geen van de modellen uit onze vorige test is nog verkrijgbaar. Uiteraard zijn er veel nieuwe muismatten, ook van nieuwe spelers.

Nieuwe testmethode

Voor deze test hebben we een nieuwe testmethode gebruikt, gebaseerd op een tweetal muizen met de populairste optische en lasersensors van dit moment: de Pixart PMW3366 en de ADNS-9800. Op elke mat meten we met beide muizen hoe goed bewegingen worden geregistreerd, waarbij we letten op de snelheid en eventuele acceleratie. Ook meten we de minimale lift-off distance en testen we de gladheid van het oppervlak, door te kijken bij welke hoek de muis begint te glijden.

Nu is iets als de gladheid al behoorlijk afhankelijk van persoonlijke voorkeur, maar voor veel andere eigenschappen geldt dat helemaal. Heb je bijvoorbeeld liever een stoffen of een harde plastic muismat? Vind je een fijn of een ruw oppervlak fijner muizen? Bovendien zijn muismatten er in veel verschillende formaten. Als je een lage dpi-instelling (muisgevoeligheid) gebruikt wil je waarschijnlijk een wat grotere mat, terwijl zogenaamde high-sense muisgebruikers aan een klein matje genoeg hebben. Er zijn zelfs ultrabrede matten verkrijgbaar, waar je ook je toetsenbord op zet.

Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Goedkopere stoffen matten hebben bijvoorbeeld de neiging om te gaan rafelen aan de randen: een omgestikt naadje bij de duurdere modellen verhelpt dat.

Muismatten met draadloze oplader

Sinds kort zijn er ook enkele muismatten beschikbaar die een hiervoor geschikte muis draadloos kunnen opladen: de Logitech PowerPlay en Corsair MM1000, bijvoorbeeld. Die opties zijn vergeleken met de andere muismatten astronomisch duur en echt een aparte blik waard. Over PowerPlay publiceerden we al een losse review, van het Corsair-alternatief komt die binnenkort online. In deze round-up houden we het even bij de gewone matten.

Gigabyte Aorus AMP500

Gigabyte richt zich net als andere traditionele hardwaremerken steeds meer op randapparatuur. Onder de Aorus-merknaam verkoopt het de AMP500 in twee formaten, waarvan wij de grootste hebben getest. Het is een licht ruwe rubberen mat met een siliconen basis, waardoor hij veel grip heeft op je bureau. De randjes zijn netjes omgestikt, maar hij kost dan ook 30 euro.

Aorus AMP500

Aorus AMP500

ASUS ROG Scabbard, Sheath, Strix Edge en Whetstone

ASUS zet ook hoog in op gaming-apparatuur en leverde maar liefst vier muismatten aan. Twee daarvan zijn met een breedte van bijna 90 centimeter duidelijk zogenaamde ‘ultrawides’, waarbij de Sheath een wat gladder en fijner stoffen oppervlak heeft dan de Scabbard. Beide zijn met een prijs rond de 50 euro behoorlijk duur.

Asus RoG Sheath 900x400 Black Asus RoG Scabbard Gaming Mouse Pad
De ASUS ROG Sheath en ROG Scabbard.

De Whetstone is compacter en gemaakt van waterafstotende gladde stof, met een siliconen achterzijde. Hij heeft een voelbaar motief, waardoor de muis niet erg soepel over het oppervlak glijdt. De Strix Edge is tamelijk tegendraads langer dan hij breed is. Deze verticaal oriëntatie is bedacht voor gebruikers die hun elleboog op het bureau laten rusten en dus wat verder van de rand af muizen.

Asus RoG Whetstone Mouse Pad Asus RoG Strix Edge Vertical Mouse Pad
De ASUS ROG Whetstone en Strix Edge.

Corsair MM100, MM200, MM300, MM400 & MM600

Corsair is met maar liefst elf matten het best vertegenwoordigd in deze test. De 13 euro kostende MM100 is een basic stoffen matje met een rubberen basis. De niet-omgestikte zijkanten zullen niet het eeuwige leven hebben, maar hij is dan ook erg betaalbaar. De iets duurdere MM200 is er in drie verschillende formaten van 17 tot 35 euro, maar qua materiaal en afwezig stiksel identiek.

Corsair Gaming MM100 Black Corsair Gaming MM200 Medium Mouse Mat
De Corsair Gaming MM100 en MM200.

Op de MM300 prijkt de Corsair piratenvlag. Hij kost 19 euro in de kleinste variant en biedt wel netjes omgestikte randen; hij is wel, net als de goedkopere matten, gemaakt van fijn stof. De testresultaten zijn ook zo goed als identiek daaraan.

Corsair Gaming MM300 Extended
De Corsair Gaming MM300 Extended.

De MM400 lijkt de volgende in de serie, maar is een geheel ander product, namelijk een harde plastic muismat (en dus lastiger oprolbaar), die wat gladder is dan de meeste stoffen exemplaren. Het design is vergelijkbaar met dat van de MM200.

Dan de MM600, die direct opvalt door zijn gewicht. Deze 40 euro kostende, halve kilo wegende muismat is gemaakt van aluminium en tweezijdig te gebruiken. Aan de ene kant is het plastic wat ruwer dan aan de andere. Rubbertjes op de hoeken moeten krassen voorkomen, maar al tijdens onze test bleef er wat schade achter van snelle muisbewegingen. Als je daar niet tegen kunt, kun je de MM600 misschien beter links laten liggen.

Corsair Gaming MM400 Medium Corsair Gaming MM600 Double-sided Mouse Mat
De Corsair Gaming MM400 en MM600.

Deltaco GAM-006 & GAM-007

Nee, we schakelen niet opeens over van muismatten naar de Mexicaanse keuken: Deltaco is het huismerk van een Scandinavische distributeur. De twee producten die we voor deze test ontvingen – een ultrabrede stoffen mat en een harde plastic mat van normaal formaat – vallen dan ook vooral op omdat ze erg betaalbaar zijn. Zeker de ultrawide is met een prijs van 20 euro buitengewoon goedkoop.

De GAM-007 heeft een licht ruw plastic oppervlak en is voorzien van een niet al te opvallende opdruk en een klein logo in de hoek. De stoffen GAM-006 is juist erg fijn en glad, maar voor dit geld krijg je uiteraard geen omgestikte randen.

Deltaco Gaming Hard Mousepad Deltaco Extra Wide Gaming Mousepad
Deltaco GAM-007 en GAM-006.

Fnatic Gear Focus G1 XXL

Zoals de naam al zegt is deze muismat van Fnatic niet bepaald compact, maar hij heeft wel de traditionele verhoudingen. Het gaat om een stoffen mat met een glad oppervlak, zonder gestikte randjes. Hij is met zo’n 26 euro dan ook niet al te duur.

Fnatic Gear Focus G1 XXL

Kingston HyperX Fury S Pro

Kingston stuurde zijn HyperX Fury S Pro-muismat op in vier verschillende formaten, inclusief een XL-versie die 89 centimeter breed is. Het zijn vrij ingetogen vormgegeven matten, volledig zwart op een HyperX-logo in de hoek na. De randen zijn omgestikt, maar desondanks zijn de Fury’s heel betaalbaar. De kleinste versie heb je al voor gemiddeld 15 euro in huis, terwijl je voor de extra brede versie 35 euro betaalt.

Kingston HyperX Fury S Pro Gaming M
De Kingston HyperX Fury S Pro M.

Kingston HyperX Fury S Pro Gaming XL
De Kingston HyperX Fury S Pro XL.

Logitech G240, G640 & G840 XL

Ook Logitech is natuurlijk goed vertegenwoordigd in deze markt. We testten drie matten: de reguliere G240 en G640, en de ultrabrede G840 XL.

De stoffen Logitech G240 valt vooral op doordat hij heel dun is: we meten precies 1 millimeter. De randen zijn niet afgewerkt, wat toch wel een nadeel is voor een relatief kleine muismat die toch zo’n 20 euro kost.

Het volgende model is de grotere en dikkere G640, die voorzien is van een opvallende felblauwe rubberen achterkant voor extra grip. De voorzijde is van licht ruw polyester; de randen zijn heel lichtjes gestikt, de vraag is of het stiksel op lange termijn houdt. De prijs is met 40 euro niet mals.

Ten slotte heeft Logitech ook nog een ultrabrede mat, de G840 XL. Het stof van deze mat is wat ruwer dan die van de G240 en hij heeft dezelfde lichtblauwe achterkant als de G640. Ondanks de gemiddelde prijs van 50 euro zijn de randen niet afgewerkt.

Logitech G240 Cloth Gaming
De Logitech G240.

Logitech G640 Cloth Gaming
De Logitech G640.

Logitech G840 XL Gaming Mousepad
De Logitech G840 XL.

MSI Xield 5

Wie bij MSI niet aan muismatten denkt, heeft het mis. Als je de Xield 5 voor het eerst uitrolt, word je overweldigd door een enorme afbeelding van de draak en een groot MSI-logo. MSI fans kunnen er alleen daarom al niet omheen. Ben je dat niet, dan is 50 euro voor een vrij simpele stoffen mat zonder afwerking wel erg pittig.

MSI Xield 5 Gaming Mouse Pad Black/Silver

Razer Goliathus Control Fissure Edition

De Razer Goliathus zat al in onze round-up uit 2012 en is nog steeds te koop, zij het met een iets andere opdruk. Never change a winning team, moet men op het hoofdkantoor van deze Singaporees-Amerikaanse fabrikant hebben gedacht. De Goliathus Control Fissure Edition is een ruwe stoffen mat, bedekt met kleine ronde gaatjes. De achterkant is herkenbaar gifgroen en zorgt voor goede grip.

Razer heeft gezorgd voor netjes gestikte randjes. Wij testten de ultrabrede Extended-versie, die 40 euro kost. De normale medium-versie heb je echter al voor 20 euro.

Razer Goliathus Control Fissure Edition Extended

Roccat Siru & Taito 2017

Van Roccat ontvingen we twee heel verschillende muismatten. De Siru is een flinterdunne plastic mat van een halve millimeter dik, die je voor 15 euro in huis haalt. De plastic bobbeltjes aan de onderzijde zorgen voor verrassend veel grip, maar nog altijd minder dan bij matten met bijvoorbeeld een rubberen onderkant. Bovendien is het oppervlak erg glad, waardoor de muis heel soepel glijdt – soms ook onbedoeld. Dat moet je maar net liggen.

Roccat Siru Desk Fitting Gaming
De Roccat Siru.

De Taito is een oude bekende; het belangrijkste nieuwtje aan de 2017 versie is de blauwe rubberen onderzijde. De bovenzijde is van fijn polyester, terwijl de onderkant van rubber is gemaakt. De door ons geteste ultrabrede XXL-versie kost 31 euro, een redelijk bescheiden prijs voor dit formaat. Helaas beschikt de mat niet over gestikte randen en al tijdens de testperiode begonnen de zijkanten een beetje te rafelen.

Roccat Taito 2017 XXL
De Roccat Taito 2017 XXL.

Steelseries QcK+ & DeX

De QcK+ viert dit jaar zijn tienjarig jubileum! Deze grotere versie van de QcK is een rechttoe-rechtaan stoffen mat met een bescheiden Steelseries-logo en een rubberen onderzijde. Met een gemiddelde prijs van 21 euro is hij zeker niet duur, de kleinere versie van zo’n 12,50 euro al helemaal niet. Voor die prijs krijg je dan ook geen gestikt randje.

De DeX is ruim dubbel zo duur, maar voelt ook een stuk luxer. De stoffen bovenzijde is afgewerkt met een duidelijk voelbaar motief, maar desondanks glijdt de muis soepel over het oppervlak. De knaloranje onderkant is van siliconen. In vergelijking met andere mousepads valt de grip enigszins tegen. De randen zijn niet omgestikt, maar lopen wel naar beneden af en dat is eigenlijk net zo’n goede oplossing.

SteelSeries QcK+
De Steelseries QcK+.

SteelSeries DeX Gaming Mouse Pad Black/Orange
De Steelseries DeX.

RGB-muismatten: Corsair & Steelseries

Drie muismatten bespreken we apart, vanwege een danig onderscheidende feature: de Steelseries QcK Prism en Corsair MM800 (beschikbaar in zowel stoffen als plastic variant) hebben een rand van rgb-verlichting rondom de muismat, waarmee ze deze trend naar nog een product op je bureau uitbreiden.

Beide producten zijn ongeveer even duur, zo’n 70 euro. Uiteraard kun je de Corsair-matten synchroniseren met andere randapparatuur van hetzelfde merk via de CUE-software, terwijl hetzelfde geldt voor Steelseries met zijn eigen pakket. Bovendien zijn beide matten compatibel met de MSI Mystic Light-software. De rgb-software van ASUS, Gigabyte en ASRock wordt echter niet ondersteund.

De Steelseries QcK Prism is als het ware een frame met de kabel aan een zijkant, waarin je de mat zelf plaatst. Die heeft twee bruikbare oppervlakken: aan de ene kant hard en enigszins ruw plastic, aan de andere zijde gladde stof. Helaas krast de plastic kant vrij snel en is de stoffen zijde niet omgestikt, waardoor we vraagtekens zetten bij de levensduur, zeker als je vaak wisselt. Bovendien is de QcK Prism met 7 millimeter erg hoog, wat kan irriteren tijdens het gebruik.

SteelSeries QcK Prism Gaming RGB Black
De Steelseries QcK Prism RGB.

Bij Corsair moet je van tevoren kiezen tussen een hard of zacht oppervlak, maar krijg je daardoor wel een wat steviger geheel. Bovendien zijn ze met 4,8 millimeter duidelijk minder hoog. De randen zijn netjes afgewerkt. Een handige extra is de ingebouwde usb-poort om direct je muis aan te sluiten, maar de plaatsing in het midden is minder handig. Het blokje zit in de weg bij het muizen en eigenlijk zouden we deze mat het liefst gebruiken met een draadloze muis – die Corsair niet in het assortiment heeft.

Corsair Gaming MM800 RGB Polaris
De Corsair Gaming MM800 RGB Polaris.

Testresultaten

Zoals gezegd hebben we een uitgebreide testprocedure bedacht voor deze muismatten, maar de resultaten daarvan vielen erg mee – of tegen, zo je wil. Alle geteste matten bleken met zowel de optische als de lasersensor feilloos te presteren. Wel constateerden we verschillen in gladheid, maar gladder of stroever is niet per se ‘beter’ – dat is grotendeels persoonlijke voorkeur.

De minimale lift-off distance na kalibratie verschilt van 0,4 tot 1,2 mm – we kunnen ons niet voorstellen dat er low-sense gamers zijn die hun muis maar een millimeter optillen, dus ook daarop hoef je je keuze eigenlijk niet te baseren.

Conclusie

Ben je op zoek naar een goede stoffen muismat, maar wil je niet te veel betalen? Dan is de gehele Kingston HyperX Fury S Pro-serie een goede keuze. Voor zo’n 15 euro heb je al het kleinste model in huis, met goede grip, een fijn oppervlak en duurzaam afgewerkte randen. Ook het ultrabrede model is lekker betaalbaar en zijn beperkte meerprijs ten opzichte van de nog goedkopere Deltaco GAM-006 wat ons betreft meer dan waard: een Great Value award is hier op zijn plaats.

Gebruik je liever een plastic mat, dan zou de Corsair Gaming MM400 onze eerste keuze zijn. Hij is met 30 euro aan de prijs, maar wel goed afgewerkt en voorzien van een fijne textuur. Een Excellent Choice award is op zijn plaats. Voor een stoffen mat is de gouwe ouwe Razer Goliathus Control Fissure Edition onze favoriet, met een goede afwerking en nog altijd vrij scherpe prijzen – 20 euro voor een normaal formaat, 40 voor ultrabreed. Ook deze mat ontvangt een Excellent Choice award.

Dan nog de buitencategorie: muismatten met lampjes. Corsair heeft naar onze mening de best uitgedachte totaaloplossing die bovendien het fijnst muist – toch een belangrijk aspect. In een tweede versie zouden we graag een handigere plaatsing van de usb-aansluiting zien en bovendien hopen we dat het synchroniseren van hardware van verschillende merken steeds makkelijker blijft worden – nu ben je beperkt tot Corsair en MSI. Voor nu is een Ultimate Product award echter op zijn plaats.


Kingston HyperX Fury S Pro


Corsair Gaming MM400
Razer Goliathus Control Fissure Edition


Corsair MM800 RGB Polaris


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Aorus AMP500

Aorus AMP500

 • Rubber en polyester
 • Fijn
 • Oprolbaar

31,94 €

2 winkels
Asus RoG Scabbard Gaming Mouse Pad

Asus RoG Scabbard Gaming Mouse Pad

 • Rubber en polyester
 • Halverwege fijn/ruw
 • Oprolbaar

39,99 €

4 winkels
Asus RoG Sheath 900x400 Black

Asus RoG Sheath 900x400 Black

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

41,94 €

6 winkels
Asus RoG Strix Edge Vertical Mouse Pad

Asus RoG Strix Edge Vertical Mouse Pad

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

31,94 €

4 winkels
Asus RoG Whetstone Mouse Pad

Asus RoG Whetstone Mouse Pad

 • Siliconen en stof
 • Halverwege fijn/ruw
 • Oprolbaar

42,11 €

4 winkels
Corsair Gaming MM100 Black

Corsair Gaming MM100 Black

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

9,95 €

9 winkels
Corsair Gaming MM200 Extended Mouse Mat

Corsair Gaming MM200 Extended Mouse Mat

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

29,00 €

10 winkels
Corsair Gaming MM200 Medium Mouse Mat

Corsair Gaming MM200 Medium Mouse Mat

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

18,00 €

11 winkels
Corsair Gaming MM200 Small Mouse Mat

Corsair Gaming MM200 Small Mouse Mat

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

14,99 €

7 winkels
Corsair Gaming MM300 Extended

Corsair Gaming MM300 Extended

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

33,95 €

9 winkels
Corsair Gaming MM300 Medium

Corsair Gaming MM300 Medium

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

19,99 €

10 winkels
Corsair Gaming MM300 Small

Corsair Gaming MM300 Small

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

14,99 €

6 winkels
Excellent Corsair Gaming MM400 Medium

Corsair Gaming MM400 Medium

 • Plastic
 • rubber
 • Fijn

41,95 €

2 winkels
Corsair Gaming MM600 Double-sided Mouse Mat

Corsair Gaming MM600 Double-sided Mouse Mat

 • Aluminium en plastic
 • Fijn

39,99 €

3 winkels
Ultimate Corsair Gaming MM800 RGB Polaris

Corsair Gaming MM800 RGB Polaris

 • Plastic
 • rubber
 • Fijn

64,00 €

10 winkels
Ultimate Corsair Gaming MM800 RGB Polaris Cloth Edition

Corsair Gaming MM800 RGB Polaris Cloth Edition

 • Plastic
 • rubber en stof
 • Fijn

54,90 €

8 winkels
Deltaco Extra Wide Gaming Mousepad

Deltaco Extra Wide Gaming Mousepad

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

18,50 €

1 winkel
Deltaco Gaming Hard Mousepad

Deltaco Gaming Hard Mousepad

 • Plastic
 • rubber
 • Halverwege fijn/ruw

16,50 €

1 winkel
Fnatic Gear Focus G1 XXL

Fnatic Gear Focus G1 XXL

 • Rubber en polyester
 • Fijn
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
Great Value Kingston HyperX Fury S Pro Gaming L

Kingston HyperX Fury S Pro Gaming L

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

19,95 €

9 winkels
Great Value Kingston HyperX Fury S Pro Gaming M

Kingston HyperX Fury S Pro Gaming M

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

14,90 €

8 winkels
Great Value Kingston HyperX Fury S Pro Gaming SM

Kingston HyperX Fury S Pro Gaming SM

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

11,99 €

8 winkels
Great Value Kingston HyperX Fury S Pro Gaming XL

Kingston HyperX Fury S Pro Gaming XL

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

32,90 €

9 winkels
Logitech G240 Cloth Gaming

Logitech G240 Cloth Gaming

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

17,48 €

12 winkels
Logitech G640 Cloth Gaming

Logitech G640 Cloth Gaming

 • Rubber en polyester
 • Fijn
 • Oprolbaar

29,39 €

11 winkels
Logitech G840 XL Gaming Mousepad

Logitech G840 XL Gaming Mousepad

 • Rubber en stof
 • Halverwege fijn/ruw
 • Oprolbaar

44,99 €

8 winkels
MSI Xield 5 Gaming Mouse Pad Black/Silver

MSI Xield 5 Gaming Mouse Pad Black/Silver

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
Excellent Razer Goliathus Control Fissure Edition Extended

Razer Goliathus Control Fissure Edition Extended

 • Rubber en stof
 • Ruw
 • Oprolbaar

36,53 €

7 winkels
Roccat Siru Desk Fitting Gaming

Roccat Siru Desk Fitting Gaming

 • Plastic
 • rubber
 • Fijn
 • Oprolbaar
Niet verkrijgbaar
Roccat Taito 2017 XXL

Roccat Taito 2017 XXL

 • Rubber en polyester
 • Fijn
 • Oprolbaar

28,48 €

1 winkel
SteelSeries DeX Gaming Mouse Pad Black/Orange

SteelSeries DeX Gaming Mouse Pad Black/Orange

 • Siliconen en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

54,90 €

1 winkel
SteelSeries QcK+

SteelSeries QcK+

 • Rubber en stof
 • Fijn
 • Oprolbaar

19,94 €

8 winkels
SteelSeries QcK Prism Gaming RGB Black

SteelSeries QcK Prism Gaming RGB Black

 • Plastic
 • rubber en stof
 • Fijn

61,36 €

6 winkels
0
*