Van alles wat: LG V30 review

7 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Camera
 6. 6. Systeemprestaties
 7. 7. Accuduur
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

LG's V-serie bestond altijd uit alternatief ogende smartphones vol extravagante extra's. Op het eerste gezicht breekt de V30 als jongste telg met die familiegeschiedenis: het toestel lijkt sprekend op de eeuwige concurrenten van Samsung, de toestellen uit de Galaxy S- en Galaxy Note-series. Het duurde bovendien tot december voordat de V30 hier eindelijk uitkwam; de nieuwe smartphones voor 2018 staan inmiddels bij veel merken in de startblokken. Weet de V30 zich ondanks een minder bijzondere uitstraling en het late introductiemoment te onderscheiden in het topsegment?

Zelfs wie Hardware.Info de afgelopen weken niet in de gaten heeft gehouden, zal wellicht hebben meegekregen dat er iets gaande was in Barcelona: de jaarlijkse presentatie van nieuwe smartphones op de Mobile World Congress, de grootste smartphonebeurs ter wereld. Waar Samsung met veel fanfare zijn nieuwe Galaxy S9 liet zien, bleef het bij eeuwige concurrent LG erg stil. Hoewel het merk met de V30S ThinQ in naam ook een nieuw topmodel liet zien, gaat het daarbij om een refresh van de in augustus gelanceerde V30 met minimale vernieuwingen: nieuwe camerasoftware en extra opslaggeheugen.

Minder herkenbaar, maar met evenveel features

In Nederland verscheen de V30 pas in december op de markt. LG heeft al aangekondigd dat we de V30S hier niet hoeven te verwachten: voorlopig blijft de V30 het Nederlandse topmodel. Wel heet LG al laten weten dat de slimme software van de ThinQ in de vorm van een firmware update naar de V30 (en de G6) gaat komen, naar verluidt wordt dat rond juni van dit jaar.

Net als de Galaxy Note-serie zijn de modellen in de V-serie gericht op power-users. Om die over de streep te trekken, volgt LG een wat andere benadering dan Samsung. De Galaxy Note-serie heeft als uniek kenmerk een extra groot scherm en een pennetje, terwijl de apparaten in de V-serie moeten overtuigen doordat ze zijn volgeladen met extraatjes. De V30 is bijvoorbeeld uitgerust met een 'Hifi-dac', een 'Hollywood-filmmodus' en 'Emotionele haptische feedback'.

Waar eerdere toestellen in de V-serie ook qua uiterlijk experimenteel waren, is de V30 juist een stuk minder herkenbaar dan zijn voorgangers. Je moet goed kijken om de smartphone niet te verwarren met de Galaxy-toestellen van Samsung. Aan de voorzijde lijkt LG's topmodel als twee druppels water op de toestellen van de grote concurrent, van het gebolde glas en de gekromde hoeken tot het metalen frame aan de zijkanten. Daarmee is de V30 een heel ander toestel dan zijn voorganger, de in Nederland niet officieel verkrijgbare V20. Dat toestel had nog een tweede scherm voor notificaties, een verwisselbare accu en een metalen behuizing. De V30 heeft al die eigenschappen niet meer en daarmee is iets van het unieke karakter van de eerdere V-toestellen verloren gegaan.

High-end met bijbehorend prijskaartje

Hoewel nieuwe toestellen als de Galaxy S9 inmiddels al klaarstaan om te pre-orderen, blijft de wat oudere V30 dus nog steeds het courante high-end model van LG. Daarbij past een bijbehorend prijskaartje, hoewel de prijs de afgelopen maand al wat is gezakt. Gemiddeld betaal je volgens onze Prijsvergelijker zo'n 731 euro voor het model, waarmee de prijs tussen die van de Galaxy S8 en Note 8 in ligt.

Bekijk ook onze videoreview

Winkel

Prijs BE

Computeruniverse.net Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
2,00 €
1,50 €
0,00 €
5,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: auf Lager, Lieferzeit 1-2 Werktage

289,90 €

Prijsinformatie
269,90 €
20,00 €
289,90 €
Voorraad onbekend prijsopbouw
Productprijs : 269,90 € Verzendkosten BE : 20,00 € Totaalprijs : 289,90 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 14 werkdagen

621,99 €

Prijsinformatie
621,99 €
0,00 €
621,99 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 621,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 621,99 €

Uiterlijk

Als bezitter van de LG V30 zul je vast weleens de vraag krijgen of je soms een Samsung Galaxy S8 of Note 8 hebt gekocht, doordat het design zoveel wegheeft van dat van de grote concurrent. In de hand voelt het design van Samsung toch net een slagje geraffineerder dan dat van de V30. De glazen voor- en achterkant van de Galaxy S8 gaan vrijwel naadloos over in het metalen frame aan de zijkanten, waardoor dat toestel zeer goed in de hand ligt.

Bij de V30 verloopt de overgang net wat minder mooi: er is aan alle kanten een klein randje te voelen, dat bovendien aan de rechterkant iets breder is dan aan de linkerkant. Aan de bovenkant en aan de onderkant zit er een naad tussen glas en metaal waar vuil in kan komen. De V30 heeft wel dezelfde waterdichtheid als de genoemde Galaxy-toestellen: de IP68-rating drukt uit dat het toestel blijft werken als je hem voor een half uur onderdompelt in water van 1,5 meter diep.

LG V30 Blue LG V30 Blue

De schermgrootte van de V30 ligt met 6 inch precies tussen die van de S8 en de S8+, waarvan de schermen van hoek tot hoek 5,8 inch en 6,2 inch meten. Het scherm van de Note 8 is met 6,3 inch nog een slagje groter. De toestellen van Samsung hebben echter een nog wat langere beeldverhouding dan de LG V30: 18,5:9 versus 18:9. Daarbij zijn de zijkanten van de panelen op de Galaxy S8-modellen gekromd, wat die smartphones nog wat smaller maakt. De V30 is daardoor ongeveer even breed als de Note 8, maar in de hoogte een centimeter korter.


Samsung Galaxy S8 (links) - LG V30 (midden) - Samsung Galaxy Note 8 (rechts).

In lijn met andere topmodellen van dit moment beslaat het scherm van de V30 81 procent van de voorkant. De bezels aan de zijkanten lijken wat breder dan bij de Galaxy-toestellen, omdat het scherm de kromming van de behuizing niet volgt. De schermrand aan de bovenkant bevat de speaker en de frontcamera, terwijl de onderste bezel geheel blanco is. Bij andere smartphones van LG zat daar nog het logo van de fabrikant, maar wat ons betreft maakt het ontbreken van dat designkenmerk de voorkant van de V30 weer een stukje strakker.

Evenals de Galaxy S8 en Note 8 heeft de V30 een glazen achterkant, maar waar Samsung gaat voor een ingetogen afwerking, oogt de V30 meer uitgesproken. Afhankelijk van het omgevingslicht neemt de staalblauwe achterkant van ons testmodel verschillende tinten aan, doordat het subtiele patroon op de achterkant het licht steeds wat anders verstrooit. LG noemt de kleur 'Moroccan Blue'; de V30 is daarnaast in het zilver beschikbaar.

LG V30 Blue

De dubbele cameramodule zit in een deel dat weliswaar net iets hoger ligt dan de rest van de achterkant, maar toch niet zo opvalt doordat het dezelfde kleur heeft gekregen als de rest. Daarnaast zitten de flitser en de laser voor autofocus. LG heeft gelukkig niet de fout gemaakt de onhandige plaatsing van de vingerafdrukscanner bij de laatste Galaxy-toestellen over te nemen. Net als op de V20 zit de scanner van de V30 verwerkt in de powerknop, die aan de achterzijde onder de camera is geplaatst. Om het toestel te ontgrendelen hoef je de knop overigens niet in te drukken, omdat het gaat om een always-on-scanner. Inloggen kan ook door middel van gezichtsherkenning, terwijl ook stemherkenning een optie is. We zouden toch de voorkeur geven aan de vingerafdrukscanner: de gezichtsherkenning werkt op zich prima, maar is nog steeds wat trager dan inloggen met vingerafdruk, terwijl die methode net als stemherkenning minder veilig is.

LG V30 Blue

Op steeds meer topmodellen verdwijnt de 3,5 mm-aansluiting voor een koptelefoon. Niet op de V30: de fabrikant zet juist in op de connector door het inbouwen van een 'quad-dac'. Alle apparaten met een analoge audioaansluiting hebben een digital-to-analog converter aan boord om het digitale muziekbestanden om te zetten tot een analoog signaal. De chip die LG in de V30 heeft gezet, de ES9218 Sabre van audiofabrikant ESS Technology, moet een betere geluidsweergave opleveren. In een korte vergelijkende luistertest klinkt de V30 inderdaad beter dan de Galaxy S8, met een vollere basweergave en meer gelaagdheid in het geluid.

Je kunt de speciale dac op de V30 overigens ook uitzetten om stroom te besparen. Dan neemt een minder speciale chip het over. Onhandig is dat de volumeregeling van beide dacs gekoppeld is, terwijl de 'quad-dac' veel luider klinkt bij dezelfde instelling. Schakel je over naar de betere dac, dan moet je dus even het volume terugdraaien. Dat is overigens alleen een probleem als je een hoofdtelefoon met hoge weerstand gebruikt, zoals een Sennheiser HD 650 - maar dat is natuurlijk wel een beetje waar deze luxe audiovoorziening op bedacht is.

Omdat de powerknop aan de achterkant zit, bevat het frame alleen de twee losse volumeknoppen, die linksboven aan de zijkant zijn geplaatst. Aan de rechterkant zit op dezelfde plaats een tray voor een simkaart en een microSD-kaart. Onder zit de usb type-c-aansluiting, met daarnaast de enkele speaker. Die kan hard genoeg, maar de klank valt tegen: het geluid klinkt erg dunnetjes. Gezien de prijs van het toestel en de focus op audio hadden we daar meer van verwacht.

Eerder schreven we al over de speciale trilmotor die LG in de V30 heeft geplaatst. Vergelijkbaar met de Taptic Engine in de iPhone kan die verschillende soorten trillingen produceren. Zoom je bijvoorbeeld in met de camera-app, dan produceert de telefoon subtiele schokjes die lijken op het gevoel van een echt zoomwieltje dat in stapjes beweegt. Ook aan het uitklappen van de zwevende balk die LG aan de software heeft toegevoegd, is een speciaal trillinkje gekoppeld. Het verschil met een normale trilmotor is subtiel, maar draagt wel bij aan het gevoel van luxe. Bij een belsignaal of notificatie geeft de trilmotor van de V30 overigens precies dezelfde feedback als die van de Galaxy S8, zij het wat steviger.

Software

Hoewel Android 8 Oreo al meer dan een halfjaar beschikbaar is, draait LG's topmodel nog steeds de voorlaatste major-versie van Android met versienummer 7.1.2. Naar verluidt wordt de V30 in Nederland ergens dit kwartaal nog bijgewerkt naar Android Oreo. In thuisland Zuid-Korea is de update naar de jongste editie van het besturingssysteem al vrijgegeven. Jammer genoeg bevat de Oreo-update voor de V30 niet de verbeteringen in Project Treble, waarmee het voor fabrikanten en anderen makkelijker wordt om nieuwe versies uit te brengen voor een toestel.

Niet bekend is hoe lang LG in de toekomst updates blijft uitbrengen voor de V30. De onduidelijkheid rondom het verschijnen van de Oreo-update voor de V20 spreekt wat dat betreft boekdelen. Dat zien we helaas wel vaker bij Android-fabrikanten, al is het voor een topmodel als de V30 extra teleurstellend om weinig zekerheid te hebben. Ook met security-updates lijkt LG niet veel haast te maken. De recentst beschikbare patch voor Nederlandse V30-toestellen zou die van 1 januari 2018 zijn, maar ons testmodel houdt het bij de security patch van 1 september 2017 voor gezien met updaten.

Android 7 bevat ten opzichte van zijn voorganger vernieuwingen als een nachtmodus, die tijdens de donkere uren het blauwe licht van je scherm filtert en wat geliger maakt. Tevens is er ondersteuning voor Daydream, de vr-bril van Google. Smartphones moeten aan nogal wat eisen voldoen om Daydream te ondersteunen, maar het oled-scherm en de krachtige soc maken dat je de V30 ook voor vr-toepassingen kunt gebruiken. Tenslotte is er in Android 7 een mogelijkheid toegevoegd om apps in splitscreen te gebruiken.

Zoals gebruikelijk heeft LG de software weer opgeleukt met zijn eigen skin genaamd 'LG UX'. Net zoals de skin van Samsung zijn de wijzigingen in het uiterlijk van het os omvangrijk. Zo staan bij de V30 alle iconen standaard op het startscherm, waar een ongewijzigde Android-versie voorziet in een app drawer. LG heeft ook de stijl van de menu's, de iconen en het toetsenbord veranderd. De kleuren en lettertypes van de interface zijn overigens aanpasbaar door middel van thema's, te vinden in LG's nogal slecht vertaalde appstore. Die bevat tevens een schijnbaar willekeurige selectie van volstrekt onbekende apps en op hoge kwaliteit gemasterde Koreaanse popmuziek.

Naast de eigen appstore levert LG nog meer eigen applicaties mee die standaard aanwezige functionaliteit dupliceren, zoals een mailprogramma, bestandsbeheerder en gezondheidstracker. Wat ons betreft had de fabrikant zijn tijd beter kunnen besteden aan meer software die iets toevoegt aan het besturingssysteem, zoals de 'zwevende balk'. Dit uitschuifmenu, vergelijkbaar met het Edge Screen op de Galaxy S8, kan aan de zijkant van het scherm worden vastgemaakt en wordt over andere apps getoond. Je kunt aan het menu snelkoppelingen voor contacten, apps of de muziekspeler toevoegen. Dat moet het gemis van het tweede scherm van de V20 opvangen.

Beeldscherm

De LG V30 heeft een 6 inch display uit eigen stal: de fabrikant spreekt van een 'FullVision p-oled'-scherm. Met dat eerste wordt bedoeld dat het scherm met beeldverhouding van 18:9 bijna de gehele voorkant van het toestel inneemt, terwijl de 'p' in 'p-oled' staat voor het gebruikte substraat: plastic. Ook Samsungs oled-schermen gebruiken overigens een plastic onderlaag. Hoewel LG hoog opgeeft van de flexibele eigenschappen van het materiaal, merk je daarvan bij de V30 niks, omdat het scherm geheel plat is.

Het paneel telt 2880x1440 pixels en heeft net als de Galaxy S8 en Note 8 afgeronde hoeken. De radius van de kromming ligt tussen die van beide Samsung-toestellen, waarbij de S8 de rondste hoeken heeft. De ronding verloopt bij de V30 net wat mooier dan bij de LG G6, waarvan het display ietwat afgeplatte curves vertoont. Met een pixeldichtheid van 537 ppi is de beeldscherpte uitstekend, ook al heeft het oled-scherm net als bij Samsung een Pentile-pixelindeling met twee subpixels per pixel in plaats van de gebruikelijke drie.

Net als de genoemde toestellen van Samsung is de V30 geschikt voor hdr. Zoals ook op de televisies van LG gebruikelijk is, ondersteunt de V30 naast HDR10 ook Dolby Vision. Mits je een opname kijkt die in hdr is geschoten, wat bijvoorbeeld kan via de apps van Netflix of Youtube, is er daadwerkelijk een verschil te zien met normaal beeldmateriaal. Highlights worden helderder en kleuren spatten nog wat meer van het scherm.

Een tweede feature die alle genoemde smartphones delen is de always-on-functionaliteit van het scherm. Als de V30 standby staat, worden op het scherm nog steeds een klok, binnenkomende notificaties en het accuniveau getoond. Je kunt in die modus ook mediaknoppen of snelkoppelingen oproepen. Doordat een groot deel van het paneel zwart blijft, kost dat maar weinig stroom.

Kalibratie

Uit de meetresultaten, verkregen met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 5 analysesoftware, blijkt de kalibratie van het scherm in de standaardmodus ('Normaal') niet al te best. LG heeft de kleurtemperatuur afgesteld op 7820 K, en dat is een stuk hoger dan de gewenste 6500 K. De blauwe tint laat wit nog wat witter lijken, maar de gemiddelde grijsafwijking van 7,1 delta E is bepaald niet om over naar huis te schrijven. De kleurweergave is daarbij overdreven verzadigd: de standaardmodus volgt het native kleurbereik van het paneel en dat is erg groot is in vergelijking met de srgb-standaard, die nog steeds voor het meeste beeldmateriaal wordt toegepast. De gemiddelde gammawaarde is met 2,62 enorm hoog. Daardoor worden middentonen veel te donker getoond, wat de al verzadigde kleuren nog voller laat lijken, maar flink detailverlies in donkere delen van het beeld oplevert.

Gelukkig heeft LG in het instellingenmenu een optie beschikbaar gesteld om de schermkleuren aan te passen. Naast 'Normaal' zijn een aantal beeldmodi beschikbaar, waarvan 'Best voor web' volgens onze meetresultaten de meest nauwkeurige weergave oplevert. De kleurtemperatuur is nu 6775 K, terwijl het gamma gemiddeld iets te laag uitvalt, maar stukken beter in de buurt komt van de streefwaarde 2,2. Tevens is de oververzadiging teruggeschroefd, al is LG bij rood iets te hard van stapel gelopen. Daarom bedraagt de kleurdekking nog maar 93 procent van srgb.

 • Modus 'Normaal'
 • Modus 'Best voor web'

LG V30 Blue

LG V30 Blue

Uniformiteit

Waar Samsung al bijna een decennium oled-panelen voor smartphones produceert, is LG pas net begonnen met de fabricage van kleine oled-schermen. Dat roept vragen op over de kwaliteit. LG is inmiddels ook p-oled-schermen gaan leveren voor andere toestellen; bij die modellen zijn elders op internet klachten te lezen over de gebrekkige uniformiteit van het display.

Ook op 'onze' V30 is de uniformiteit van het beeld niet helemaal in orde. De boven- en onderkant vertonen een gelige gloed, die vooral goed opvalt bij het weergeven van effen kleuren. Om je een idee te geven, hebben we het effect op een foto vastgelegd. We hebben daarvoor de V30 (links) naast de Samsung Galaxy S8 (rechts) gelegd, waarbij beide toestellen een effen, donkergrijze afbeelding vertonen. Zoals je ziet zijn de variaties in helderheid en kleurtemperatuur bij de V30 over het gehele scherm een stuk groter dan bij de concurrent van Samsung. De S8 in ons testlab vertoont wel wat meer kleine variaties in helderheid, al kan dat er ook aan liggen dat we de S8 al een paar maanden hebben gebruikt voor testdoeleinden, terwijl de V30 nieuw is. Let wel: we hebben de kleuren op de afbeelding versterkt; in het echt is de variatie een stuk subtieler aanwezig.

Camera

Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S8 als gouden standaard. Dit is wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. Het high-end model is bovendien een directe concurrent voor de LG V30, wat de vergelijking extra interessant maakt. Voor deze review hebben we daarnaast de Note 8 ter hand genomen. De prestaties van de primaire camera van dat toestel zijn vergelijkbaar met die van de Galaxy S8, maar de Note 8 beschikt net als de V30 over een tweede camera aan de achterzijde. Zoals we zullen zien, hebben beide fabrikanten de dual-camerafunctionaliteit op een andere manier geïmplementeerd.

Hoofdcamera met 'kristalheldere lens'

Toen LG de V30 afgelopen augustus voor het eerst aan het internationale publiek liet zien, was een van de speerpunten de hoofdcamera met zijn 'kristalheldere lens'. Daarmee doelde LG op de grootste lensopening die tot dan toe op een smartphonecamera was vertoond: f/1.6. De Galaxy S8 en Note 8 blijven achter met een lensopening van f/1.7. Op de enkele dagen geleden geïntroduceerde Galaxy S9 en S9+ slaat LG's grootste concurrent weer terug: die heeft een maximale lensopening van f/1.5.

Zoals gezegd toonde LG op de afgelopen MWC zijn nieuwe V30S, een refresh voor de V30 niet naar Nederland komt. Die heeft als grootste nieuwe feature nieuwe camerasoftware met objectherkenning. Twee van de nieuwe functies van die software komen ook naar de V30: 'Qlens' en de 'Bright Mode'. De eerste stelt je in staat producten in te scannen om ze vervolgens online op te zoeken, terwijl de Bright Mode door middel van pixel binning helderder foto's moet opleveren.

Achter de speciale lens van de V30 zit een 16 megapixel sensor, naar verluidt de IMX 351 van Sony. Het formaat van de sensor is met 1/3.1" aan de kleine kant; iedere pixel heeft dus ook kleine afmetingen van 1 µm. Dat is fors kleiner dan op de sensor van de Galaxy S8, waar iedere pixel 1,4 µm meet. Net als veel andere duurdere smartphones heeft de V30 beeldstabilisatie op de primaire camera. Daarmee kan de sluiter wat langer blijven openstaan zonder dat dat direct een bewogen foto oplevert, om op die manier meer licht te vangen.

Zoals we kennen van LG, vertrouwt de V30 voor autofocus op een combinatie van maar liefst drie technieken: contrastdetectie, fasedetectie en laser-autofocus. De eerste twee zien we wel vaker, maar LG is een van de enige grote fabrikanten die ook een laser toevoegt om de afstand tot objecten te meten. Ook met alle techniek aan boord lijkt de V30 niet echt sneller te focussen dan de Galaxy S8.


LG V30 (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts) zonder flitser

Ondanks de meer lichtdoorlatende lens van de LG V30 produceert de Samsung Galaxy S8 op de eerste halte van ons testparcours een lichtere foto dan de smartphone van LG. We nemen de eerste foto altijd in onze fotostudio met het licht uit, de flitser gedwongen uit en de deur op een kier. De S8 kiest hier voor een relatief hoge ISO-waarde van 1250, waardoor er wel veel ruis te zien is. De V30 laat meer detail zien. Dat is voor een deel ook te danken aan de iets kleinere beeldhoek gecombineerd met de hogere sensorresolutie - 16 megapixel versus 12 megapixel voor de S8. Zoals we kennen van LG past het merk eveneens meer ruisreductie en verscherping toe, wat het detailniveau ook groter kan doen lijken.


LG V30 (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts) met flitser

Zetten we de flitser aan, dan gaat de Galaxy S8 aan kop. De kleurtoon van de foto oogt een stuk natuurlijker dan het kille wit op de foto van de V30. Overigens is geen van beide toestellen uitgerust met een flitser met meerdere led's, waardoor de kleurtoon kan worden aangepast aan het omgevingslicht. Zoomen we in, dan valt op dat de foto van de S8 veel minder ruis bevat. De V30 is namelijk gegaan voor een half zo lange sluitertijd, wat een flink hogere ISO-waarde oplevert.


LG V30 (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts)

Bij de foto van de kranten, binnen met invallend daglicht, presteren beide camera's nagenoeg gelijk als je de foto op volledig formaat bekijkt. De kleuren, het detailniveau en het dynamisch bereik ogen nagenoeg identiek. Zoomen we op pixelniveau in, dan gaat de S8 er met de winst vandoor. De agressieve ruisreductie van de V30 laat het tapijt ogen als een waterverfschilderij, waar de stof bij de S8 nog detail bevat.


LG V30 (links) en Samsung Galaxy S8 (rechts)

Bij deze lastige tegenlichtscène buiten kwijten zowel de Galaxy S8 als de LG V30 zich prima van hun taak. Op de foto van de Galaxy S8 zijn de schaduwen een stuk helderder, waar het gras op de foto van de V30 een vrij donkere indruk maakt. Op zijn beurt toont de V30 weer wat meer detail in de verte - opnieuw een combinatie van de extra sensorresolutie en extra verscherping, die subtiele verschillen accentueert. Op deze foto is opnieuw goed zichtbaar dat de beeldhoek van de standaardcamera van de V30 iets kleiner is dan die van de Galaxy S8: 71 graden om 77 graden. Daardoor is de weergave op de V30 iets verder ingezoomd.

Dual camera: wide versus tele

De LG V30 is net als de V20 voorzien van een dual camera-setup waarbij de tweede camera is voorzien van een flink grote beeldhoek: 120 graden. Door het ver 'uitgezoomde' beeld van de wide-angle lens krijg je op armlengte al een hele groep mensen op de foto. Samsung maakt precies de tegenovergestelde keuze: bij de Galaxy Note 8 is de tweede camera juist bedoeld om verder te kunnen inzoomen.

Wat betreft specificaties staat de tweede camera duidelijk op het tweede plan. De lensopening is met f/1.9 ietwat kleiner dan de hoofdcamera, terwijl ook de sensorresolutie met 13 megapixel wat lager is. Optische beeldstabilisatie is er op de tweede camera niet bij. Opvallend is verder het totale gebrek aan autofocus, al is dat ook niet echt nodig. Vanaf zo'n tien centimeter afstand tot de camera is het beeld al scherp. De vervorming in de hoeken blijft daarbij redelijk binnen de perken. 

De foto's hieronder, genomen met de LG V30 en de Samsung Galaxy Note 8 vanaf hetzelfde standpunt, geven een indruk van de tegenovergestelde benadering die beide fabrikanten hebben gekozen voor de tweede camera.


LG V30 hoofdcamera (links) en secundaire camera (rechts)


Samsung Note 8 hoofdcamera (links) en secundaire camera (rechts)

4K-video met Hollywood-aspiraties

LG geeft hoog op van de 'Cine Video Modus', die gebruikers in staat zou stellen met de V30 te filmen 'zoals een professional'. De praktische uitwerking bestaat uit een stel kleurenfilters die de geschoten beelden direct een bepaalde sfeer kunnen meegeven, zoals 'Romantische comedy' of 'Noir'.

In 'Cine Video' is tevens de functie 'Point Zoom' beschikbaar, waarmee je vloeiend kunt inzoomen op een bepaald deel van het beeld. Je zou vermoeden dat LG daarvoor de verschillende brandpuntsafstand van beide achtercamera's benut, maar niets is minder waar: alle geavanceerde filmfuncties werken alleen op de hoofdcamera. Daarmee is het nut van Point Zoom beperkt. Er wordt slechts een uitsnede gemaakt van het originele beeld, al gaat dat met Point Zoom allicht sneller dan achteraf met een bewerkingsprogramma.

Voor gevorderden is interessant dat de standaard camera-app de mogelijkheid biedt om video in Log-formaat op te nemen. Dit is een formaat dat we kennen van professionele camera's. Door de aangepaste gammacurve blijft zoveel mogelijk informatie behouden in het signaal, waar de normaal gebruikte gammacurve informatie weggooit voor een aantrekkelijker weergave. Standaard ziet materiaal dat je in Log-formaat opneemt er flets uit; het voordeel van het formaat is dat je er bij de nabewerking meer aan hebt, vergelijkbaar met het schieten van foto's in raw. Overigens kun je ook op andere toestellen als de Galaxy S8 Log-video opnemen, maar dan moet je eerst een extra app aanschaffen.

Aan alle extra functies heb je natuurlijk niet veel als de kwaliteit van de geschoten beelden tegenvalt. Gelukkig is dat niet het geval. Zoals gebruikelijk voor een high-end toestel kan de LG V30 filmen in 4K-resolutie met 30 fps, 1080p met 60 fps en 720p met 120fps. Het detailniveau en dynamisch bereik zijn heel behoorlijk; de LG V30 en Galaxy S8 zijn zeer aan elkaar gewaagd.

Frontcamera als sluitpost

Waar de achtercamera imponeert met foefjes als laserautofocus en Hollywood-kleuren, heeft LG aan de voorzijde een doodgewone 5 megapixel frontcamera gemonteerd. Dat is voor een toestel van dit kaliber op zijn minst opvallend te noemen. Net als bij de LG Q6 kan de frontcamera op twee verschillende standen worden gebruikt: groothoek en standaard. De kwaliteit van de beelden is redelijk, maar ook niet meer dan dat.

Systeemprestaties

Was de LG G6 nog voorzien van een oudere soc, de in augustus 2017 geïntroduceerde V30 bevat het destijds courante topmodel van chipmaker Qualcomm. We zien deze Snapdragon 835 ook in veel andere smartphones uit het topsegment. De op 10 nm gebakken soc bevat acht semi-custom Kryo-rekenkernen, verdeeld over twee clusters. Het ene kwartet is geklokt op maximaal 2,45 GHz, de andere vier kernen hebben een maximale kloksnelheid van 1,9 GHz. De cpu-cores gaan vergezeld van de Adreno 540 gpu.

De connectiviteit wordt verzorgd door Qualcomms eigen X16 lte-modem, waarmee maximale snelheden van 1 Gbps (down) en 150 Mbps (up) kunnen worden gehaald. Ook dual-band ac-wifi, nfc, bluetooth 5.0 en wifi-direct zijn allemaal aanwezig. Voor sommigen wellicht interessant is de aanwezigheid van een fm-radio. Jammer is dat de V30 in Nederland niet wordt geleverd als dual-sim-model, terwijl dat in andere landen wel beschikbaar is.

De V30 biedt een combinatie van 64 GB opslag en 4 GB werkgeheugen en dat is gemiddeld voor een toestel in het topsegment. De op de Mobile World Congress aangekondigde V30S, een refresh van de V30, heeft als enige hardwarematige verandering ten opzichte van het origineel extra werk- en opslaggeheugen meegekregen: 128 GB opslag en 6 GB werkgeheugen. De geheugenconfiguratie van de V30 is op zich tevredenstellend, dus wat dat betreft is het geen groot gemis dat het nieuwe toestel niet naar de Benelux komt. Mocht je 64 GB opslag toch te krap vinden, dan is het goed om te weten dat het geheugen kan worden uitgebreid met een microSD-kaartje.

In de onderstaande grafieken wordt de V30, aangegeven door een rood balkje, vergeleken met smartphones uit hetzelfde segment. De goedkopere LG G6 wordt aangegeven met een groen balkje.

Systeemprestaties: Geekbench 4.1

Geekbench test de snelheid van het cpu-gedeelte van de soc. De smartphones in de grafiek zijn bijna allemaal uitgerust met een vergelijkbare soc als de LG V30, niet zelden zelfs precies dezelfde Snapdragon 835. De verschillen zijn dus minimaal. Vooral de Multi-score van de V30 is wat aan de lage kant: andere fabrikanten hebben de tuning van de chip blijkbaar beter voor elkaar.

 • Geekbench 4.1 Single
 • Geekbench 4.1 Multi

Geheugenprestaties: Androbench, PCMark

Met de PCMark- en Androbench-benchmarks testen we de snelheid van het interne opslaggeheugen. Die springen er niet echt uit: in de tests van de leessnelheid bungelt de V30 onderaan de grafiek. Ook het schrijven verloopt niet bijzonder vlug. De PCMark Storage-benchmark laat niettemin een ander beeld zien, waarbij de V30 min of meer op dezelfde voet staat met soortgelijke modellen.

 • Seq.read
 • Seq.write
 • Random read
 • Random write
 • PCMark Storage

Grafische prestaties: GFXBench

Met de benchmark GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. De meeste toestellen in de vergelijking beschikken over dezelfde gpu, waardoor de verschillen in de eerste grafiek vooral voortkomen uit de verschillen in schermresolutie. De LG V30 is hier in het nadeel: het scherm telt relatief veel pixels, wat de last op de gpu verhoogt. Daardoor eindigt de smartphone bij deze test in het onderste deel van de grafiek. Bij de 'offscreen'-benchmark moeten alle smartphones beelden op dezelfde resolutie renderen. De V30 zet dan een gemiddelde score neer.

 • Manhattan
 • Manhattan offscreen
 • T-Rex
 • T-Rex offscreen

Accuduur

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

 • PCMark Work
 • Videotest
 • Web browse Wifi
 • Web browse 4G

De V30 heeft een 3300 mAh-accu en dat is gemiddeld in vergelijking met de concurrentie. In vergelijking met de Galaxy-toestellen heeft de Note 8 bijvoorbeeld precies dezelfde accucapaciteit. De Samsung Galaxy S8 beschikt over een iets kleinere accu van 3000 mAh, terwijl de grotere S8+ ook een grotere 3500 mAh-accu heeft. De werktijd van de V30 is dan ook gemiddeld. Relatief gezien zet de V30 de beste score neer in de videotest, waarschijnlijk te danken aan het onder die omstandigheden zuinige oled-scherm.

 • Laadtest: vol na 30 min.
 • Laadtest: tijd tot volledig vol

Zoals past voor een toestel van dit kaliber beschikt de V30 over ondersteuning voor snelladen, in de vorm van Quick Charge 3.0. In de doos zit al een geschikte adapter met een vermogen van 16 W. Daarmee zit de accu na 30 minuten laden voor 35 procent vol, in lijn met andere toestellen die snel kunnen worden opgeladen. Na 141 minuten is de accu van de V30 volledig opgeladen. Ook dat is gemiddeld, al zijn de Galaxy-toestellen die beschikken over een door Samsung zelf ontwikkelde snellaadmethode ongeveer een half uur sneller opgeladen.

Specificaties

Algemeen
 
MerkLG
ProductnaamV30 Blue
ProductcodeLGH930.ADECBL
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 7.1
Geheugen
Werkgeheugen4096 MB
Opslaggeheugen64 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeOLED
Schermdiagonaal6 inch
Schermresolutie2880x1440
Pixeldichtheid537 ppi
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 835
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal8
Multi cluster
Type cluster 1Qualcomm Kryo
Snelheid cluster 12450 MHz
Aantal cores cluster 14
Type cluster 2Qualcomm Kryo
Snelheid cluster 21900 MHz
Aantal cores cluster 24
GPUAdreno 540
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)16 MPixel
Tweede camera (achter)
Tweede cameraresolutie (achter)13 MPixel
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)5 MPixel
Tweede camera (voor)
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie3840x2160
Maximale resolutie bij 30 fps3840x2160
Maximale resolutie bij 60 fps1920x1080
Maximale resolutie bij 120 fps1280x720
Video framerate30 fps
Toestel
Model typeBar
SIM typeNanosim
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
IP-classificatieIP68 stof (volledig) en waterdicht
Accu
Gesprekstijd12.16 uur
Stand-by tijd82 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit3300 mAh
AccutypeLi-Ion
Snelladen
Snellaad-techniekQuick Charge 3.0
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte151.1 mm
Breedte74 mm
Dikte7.8 mm
Gewicht155 gram
KleurBlauw
Functionaliteit
Barometer
GPS
DLNA
Elektronisch kompas
Miracast
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP)
Hands-Free Profile (HFP)
Human Interface Device Profile (HID)
Headset Profile (HSP)
Object Push Profile (OPP)
Personal Area Networking Profile (PAN)
Phone Book Access Profile (PBAP, PBA)
SIM Access Profile (SAP, SIM, rSAP)
Audioformaten
mp3
Videoformaten
h.264
h.265
MPEG 4
Overige
Garantie2 jaar

Conclusie

Op het oog lijkt LG met de V30 een nieuwe weg ingeslagen ten opzichte van de eerdere toestellen uit de V-serie. Het experimentele uiterlijk met het dubbele scherm heeft plaatsgemaakt voor een minimalistische voorzijde die wel erg veel wegheeft van die van de Galaxy S8 en Note 8. Nu vinden we het ontwerp van die toestellen zeer geslaagd. In die zin is het juist goed dat LG niet aan een eigen uiterlijk heeft vastgehouden om eigenzinnig te zijn, maar het gevaar is dat de V30 daardoor verwordt tot een kopie zonder eigen identiteit.

Gelukkig is dat niet het geval, want binnenin heeft LG het eigenzinnige karakter van de V-serie behouden, met een overvloed aan technische snufjes. Dat begint al als je het toestel wilt ontgrendelen: de V30 biedt liefst drie manieren voor herkenning van de gebruiker. De camera heeft ruime instelmogelijkheden voor foto en video, terwijl ook de tweede camera met wide-angle lens het camerasysteem veelzijdiger maakt. We kunnen ons ook voorstellen dat de uitgebreide audiovoorzieningen of het oledscherm met hdr sommige gebruikers over de streep zullen trekken.

De V30 is dus van alle markten thuis, maar blinkt op individuele punten niet echt uit ten opzichte van de concurrentie, van de systeemprestaties tot de accuduur. Bovendien zwelt de concurrentie aan nu de eerste smartphones van 2018 het winkelschap bereiken. Gelukkig voor de V30 lijken de nieuwe apparaten vooralsnog vooral evolutionaire verbeteringen te bieden. Daarmee blijft de V30 interessant voor de veeleisende consument, zeker als de huidige prijsdaling van het model zich doorzet.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

LG V30 64GB Blue

LG V30 64GB Blue

 • Google Android 7.1
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 6 inch
 • 2880x1440
 • 16 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

399,00 €

2 winkels
LG V30 Silver

LG V30 Silver

 • Google Android 7.1
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 6 inch
 • 2880x1440
 • 16 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*