Waarom zijn videokaarten nu zo duur?

180 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Invloed voorraadniveau op prijzen
  3. 3. Tekort door miners?
  4. 4. Meer oorzaken voor hoge prijzen
  5. 5. Toekomstperspectief
  6. 6. Samengevat
  7. 180 reacties

Inleiding

Videokaarten zijn al geruime tijd erg duur en naarmate de tijd vordert komt er maar geen verbetering. Daarbij is de verkrijgbaarheid op momenten zo slecht, dat het moeite kost om er nog een te bemachtigen. Wat is er aan de hand? Hardware.Info sprak met diverse bronnen in de industrie en in dit artikel lees je waarom jouw beoogde videokaart nu opeens zo prijzig is.

Cryptovaluta worden bijna eenduidig aangewezen als de oorzaak van de gpu-schaarste. Het berekenen van een nieuwe eenheid van een digitale valuta (ofwel minen) gaat, afhankelijk van de soort, erg goed met een videokaart. Dit omdat de berekeningen die ten grondslag liggen aan vele munten geschreven zijn voor de parallelle rekenkracht van een gpu. Om sneller deze zogenaamde hashes te genereren, loont het om zo veel mogelijk videokaarten te combineren: de rekenkracht schaalt perfect. Kortom: meer is beter en brengt meer op. Hierdoor worden videokaarten dus in grote hoeveelheden ingekocht. Meer hierover kan je lezen in ons diepgravende artikel over gpu-mining.

Waarom blijven videokaarten zo duur?

De lage voorraad en hieruit volgende hoge prijzen duren nu echter al zo lang voort, dat we ons af gaan vragen waar het probleem nu zit. Is de mining-koorts echt de enige oorzaak van de hoge prijzen of is dat niet zo gemakkelijk te stellen? Waarom wordt er niet gewoon meer geproduceerd? Waarom dalen de prijzen niet als de voorraad toeneemt? Er zijn toch speciale videokaarten voor miners en waarom lossen die het tekort niet op?

Met dit artikel proberen we deze vragen te beantwoorden. Hiervoor kijken we naar eigen gegevens, maar hebben we ook gesproken met betrouwbare bronnen binnen de videokaartenindustrie. Zij wilden zonder uitzondering alleen off the record uitspraken doen.

Bekijk ook onze video over dit onderwerp.

Op deze plaats stond content van een externe website, deze is verwijderd om ongewenste tracking-mogelijkheden te voorkomen.

0