Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming 2.0 review: zelfde ronde, nieuwe kans?

11 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Ultra Gaming 2.0: de herkansing
 3. 3. Specificaties en bios-screenshots
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Benchmarks (CPU)
 6. 6. Benchmarks (geheugen en GPU)
 7. 7. Usb 3.1
 8. 8. Stroomverbruik
 9. 9. Geluidskwaliteit
 10. 10. VRM test
 11. 11. Conclusie
 12. 2 besproken producten
 13. 11 reacties

Ultra Gaming 2.0: de herkansing

Met de Z370 Aorus Ultra Gaming brengt Gigabyte feitelijk hetzelfde Ultra Gaming-moederbord nog een keer op de markt, maar dan met een zwaardere stroomvoorziening. Waar we op de originele Ultra Gaming nog een vrm met zeven fasen troffen, is dat bij de Ultra Gaming 2.0 toegenomen tot 11 stuks. De pwm-controller is daarbij overigens gelijk gebleven; nog steeds hebben we van doen met de ISL95866 van Intersil. Deze controller ondersteunt 4+3 fasen, en zo werd deze ook gebruikt op de Ultra Gaming. Daarentegen wordt er door middel van doublers op de Ultra Gaming 2.0 en op de Ultra Gaming WiFi effectief gebruik gemaakt van 8+3 fasen, in totaal 11 dus. Omdat zo elke fase een kleiner deel van de stroomvoorziening voor zijn rekening moet nemen, wordt de belasting beter verdeeld dan bij de voorganger het geval was.

 

Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming WiFi

Opslag

Net als bij de Ultra Gaming komen we op de twee nieuwe borden ook weer zes keer sata 600 tegen, waarvan opnieuw vier connectors haaks geplaatst staan en twee rechtop. Ook zien we weer twee m.2-sloten op dezelfde plekken terug, maar bij de nieuwe Ultra Gamings is daar bij het m.2-slot boven de verstevigde pci-e sloten nu een koelblok aanwezig voor de m.2-schijf, dat op de originele Ultra Gaming nog afwezig was.

USB

Op het i/o-paneel komen we dezelfde aansluitingen tegen als bij de Ultra Gaming: twee keer usb 2.0, vier maal usb 3.0 en twee keer usb 3.1, waarvan één in de vorm van een type-C connector. Identiek aan de voorganger dus, en geen bijzonderheden. Qua headers heeft Gigabyte twee usb 2.0-headers gekozen, en daarnaast nog een usb 3.0 én een Type-C header. In dat laatste geval is het even opletten, want deze Type-C header levert niet zoals gewoonlijk usb 3.1, maar is beperkt tot usb 3.0. In feite gaat het dus om nog een usb 3.0 header in een andere vorm.

Netwerk

Een terugkerend component is de lan-chip van Intel. Het gaat dan om de i219-V, die we op de originele Ultra Gaming ook al tegenkwamen. Ondersteuning voor draadloze netwerken heeft het moederbord out of the box niet, maar van de Ultra Gaming 2.0 is er wel een versie beschikbaar die dit wél heeft, in de vorm van - hoe kan het ook anders - de Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming WiFi. Dit laatste moederbord heeft zowel ondersteuning voor 802.11ac op 867 Mbit per seconde als Bluetooth versie 4.2.

Audio en video

Opnieuw wordt gebruik gemaakt van de ALC1220 van Realtek. Dit is een populaire audiocodec die we op veel Z370-borden, maar ook veel andere moederborden tegenkomen. De ALC1220 staat in de regel garant voor een goede geluidskwaliteit, maar dat zullen we verderop bij de testresultaten bespreken.

Aan videomogelijkheden hebben de Aorus Ultra Gaming 2.0 en de WiFi enkel een hdmi-connector, waardoor hdmi 1.4 mogelijk wordt. De eerdere Z370 Ultra Gaming was nog voorzien van een dvi-aansluitingen, maar die is dit keer weggelaten. Een enkele videoconnector voor dit moederbord vinden wij een logische keuze, want gezien de prijs en het segment waarin dit moederbord wordt geplaatst, is het erg waarschijnlijk dat er gebruik gemaakt zal worden van een losse videokaart in plaats van de igpu. Mocht je je videokaart nou RMA moeten sturen, dan is er ieder geval een video-uitgang beschikbaar zodat de pc niet onbruikbaar wordt.

RGB

Zoals op de originele Ultra Gaming ook het geval was, zijn de Ultra Gaming 2.0 en Ultra Gaming WiFi goed voorzien in rgb-mogelijkheden. In beide hoeken, linksonder en rechtsboven, zijn twee rgb-headers geplaatst. Daarnaast is er verlichting rondom de pch, de geheugensloten, de pci-e sloten én een strip langs de 24-pins moederbordconnector. Alles qua rgb is aan te sturen met Gigabyte's RGB Fusion-software.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Excellent Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming 2.0

Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming 2.0

 • ATX
 • Socket 1151
 • Intel Coffee Lake compatible
 • Intel Z370
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
Excellent Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming WiFi

Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming WiFi

 • ATX
 • Socket 1151
 • Intel Coffee Lake compatible
 • Intel Z370
 • DDR4
Niet verkrijgbaar
0
*