Samsung Galaxy S9 en S9+ review: vervolmaking van een gigant

117 reacties
6 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Software
 4. 4. Interface & functionaliteit
 5. 5. Beeldscherm
 6. 6. Intern
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Camera
 9. 9. Fotograferen met de S9(+)
 10. 10. Systeemprestaties: Geekbench
 11. 11. Systeemprestaties: PCMark
 12. 12. Grafische prestaties: 3DMark
 13. 13. Grafische prestaties: GFXBench
 14. 14. Prestaties: Accuduur
 15. 15. Conclusie
 16. 6 besproken producten
 17. 117 reacties

Software

Out of the box zijn de Samsung Galaxy S9 en S9+ voorzien van Android 8.0 Oreo, maar voordat je het toestel kan gebruiken dien je eerst een installatiewizard te doorlopen. Praktisch elke Android-telefoon kent een dergelijke wizard, die over het algemeen duidelijk en gebruiksvriendelijk te werk gaan. Diverse elementen uit de installatiewizards zoals het verbinden met een netwerk, koppelen van een Google-account en het instellen van verschillende permissies zijn vaste gasten, maar geheel hetzelfde is het niet. 

Installatiewizard

De onderlinge verschillen zijn er voornamelijk dankzij de fabrikanten die een eigen schil gebruiken om Android in meer of mindere mate aan te passen. Zo vraagt de wizard bij de S9 en S9+ bijvoorbeeld specifiek om het installeren van extra software, apps van eigen makelij die als alternatief voor Googlefunctionaliteit dienen. Bovendien wordt er nadruk gelegd op het aanmaken van een Samsung-account, die bijvoorbeeld vereist is om van Samsungs virtuele assistent Bixby gebruik te maken. 

Traffic Reply

Tijdens de initiële installatie van de S9(+) wordt je onder andere gevraagd of je aanvullende apps wilt installeren. Wij kregen hier alleen Traffic Reply te zien en waren benieuwd naar wat dat was. De titel bleek niet zomaar gekozen: Traffic Reply is een app die jouw veiligheid en die van anderen in het verkeer bevordert. De app doet dit door iedereen die via je smartphone contact probeert te zoeken, vriendelijk op de hoogte stelt dat je vanwege deelname aan het verkeer onbereikbaar bent. Dit kan zeker een nuttige app zijn voor diverse gebruikers die de verleiding van het appen, bellen en mailen tijdens het rijden niet kunnen weerstaan.

Snelle irisscanner

Ook bij de S9(+) is Samsungs beveiligingsfunctionaliteit Knox (versie 3.1) weer van de partij. Meest in het oog springende feature hier is de beveiligde folder, waar je bestanden in kan zetten die vervolgens versleuteld worden opgeslagen en enkel met een password of irisscanner kunnen worden benaderd. Nu we het toch over de irisscanner hebben: bij de S8(+) merkten we op dat de irisscanner weliswaar niet makkelijk om de tuin te leiden was, maar dat het scannen erg lang duurde. Opmerkelijk genoeg duurde bij de S9 en S9+ het registreren van de irissen weliswaar behoorlijk lang, maar toen dit eenmaal gedaan was reageerde de scanner razendsnel - ondanks de bril die de redacteur van dienst op had. Het unlocken van het toestel middels gezichtsherkenning is ook nog steeds een optie, maar dat blijft op papier gevoeliger voor manipulatie. Aangezien de scanner na registratie snel en accuraat reageert, zien wij eigenlijk geen reden om gezichtsherkenning te prefereren boven de irisscan.

Android 8.0 

Net als bij eerdere versies zijn er in de nieuwste Android-editie tal van verbeteringen op de gebieden van stroomvoorziening en beveiliging doorgevoerd. Tevens komt Android 8.0 met een picture-in-picture optie en een feature die Notification Dots heet, waarmee je notificaties kan oproepen door een bolletje op een app-icoon in te drukken. Verder zijn er meer achtergrondbeperkingen voor locatie en wifi in te stellen en worden er wide color gamut kleurruimtes als AdobeRGB en DCI-P3 ondersteund.

Bovendien is het ook voor fabrikanten van smartphones die werken met een eigen schil dankzij Project Treble een stuk makkelijk geworden om Android updates uit te rollen. Onder Project Treble wordt het besturingssysteem voortaan namelijk modulair opgebouwd. Hierdoor moeten updates van Google's OS enkel in Android zelf worden aangepast en kan de schil van de smartphonefabrikant ongemoeid blijven. Zodoende heeft een fabrikant in principe significant minder tijd nodig voordat het nieuwe firmware beschikbaar kan stellen aan eindgebruikers. Goed nieuws dus voor gebruikers van Android-toestellen met een fabrikantenschil die Project Treble ondersteunen, zoals de S9 en S9+.


6 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Samsung Galaxy S9 64GB Black

Samsung Galaxy S9 64GB Black

 • Google Android 8.0
 • 64 GB
 • 5.8 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

€ 430,00

1 winkel
Excellent Samsung Galaxy S9 64GB Blue

Samsung Galaxy S9 64GB Blue

 • 64 GB
 • 5.8 inch
 • 12 MPixel

€ 399,00

1 winkel
Samsung Galaxy S9 64GB Purple

Samsung Galaxy S9 64GB Purple

 • 64 GB
 • 5.8 inch
 • 12 MPixel

€ 182,00

2 winkels
Ultimate Samsung Galaxy S9+ 64GB Black

Samsung Galaxy S9+ 64GB Black

 • 64 GB
 • 6.2 inch
 • 12 MPixel

€ 449,95

1 winkel
Samsung Galaxy S9+ 64GB Blue

Samsung Galaxy S9+ 64GB Blue

 • 64 GB
 • 6.2 inch
 • 12 MPixel

€ 575,00

1 winkel
Samsung Galaxy S9+ 64GB Purple

Samsung Galaxy S9+ 64GB Purple

 • 64 GB
 • 6.2 inch
 • 12 MPixel
Niet verkrijgbaar
0
*