Samsung Galaxy S9 en S9+ review: vervolmaking van een gigant

117 reacties
6 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Software
 4. 4. Interface & functionaliteit
 5. 5. Beeldscherm
 6. 6. Intern
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Camera
 9. 9. Fotograferen met de S9(+)
 10. 10. Systeemprestaties: Geekbench
 11. 11. Systeemprestaties: PCMark
 12. 12. Grafische prestaties: 3DMark
 13. 13. Grafische prestaties: GFXBench
 14. 14. Prestaties: Accuduur
 15. 15. Conclusie
 16. 6 besproken producten
 17. 117 reacties

Interface & functionaliteit

Samsung is één van die fabrikanten die stug blijven volharden in het toevoegen van een eigen schil over de stock-versie van Android. Dat heeft natuurlijk als voordeel dat het zich kan onderscheiden van andere smartphone-aanbieders, terwijl het tegelijkertijd zijn eigen gebruikers over een langere periode een herkenbare interface kan garanderen. Fabrikantenschillen zijn er in soorten en maten en de verschillen met stock Android variëren van enkele visuele aanpassingen tot een compleet andere interface met toegevoegde functionaliteit. Samsungs eigen schil TouchWiz past eerder in de laatste dan in de eerste categorie.Ter vergelijking de interface van de S9+ met TouchWiz (boven) en stock Android op Google's Pixel 2 (onder)

TouchWiz

Zo biedt TouchWiz naast een aangepaste interface ook diverse extra features en de nodige ongevraagd, vooraf geïnstalleerde apps. Deze apps, ook wel bekend als bloatware, worden zowel door de fabrikant zelf als derden ontwikkeld. Zo heeft Samsung bijvoorbeeld een eigen browser, virtuele assistent, rekenmachine en notitie app, maar installeert het standaard ook Facebook, LinkedIn en Microsoft Office. Het vervelende van dit soort apps is dat je ze vaak niet kan verwijderen, en soms zelfs niet kan uitschakelen. Dat een fabrikant je nieuwe toestel en (beperkte) opslagcapaciteit ongevraagd voorziet van software vinden we al een behoorlijk vervelende gewoonte, maar dat je er als gebruiker via niet via reguliere weg vanaf kan komen is ronduit bevreemdend.

Tijdens de initiële installatie van de Galaxy S9 en S9+ krijg je van Samsung de keuze of je schaduw apps - varianten van de fabrikant voor de standaard Google versies - wilt installeren. Dat is wat ons betreft zeker een verbetering ten opzichte van het verleden, waarin in je vaak met een fait accompli werd geconfronteerd. Desalniettemin is het duidelijk dat Samsung een geheel eigen visie heeft op het Android OS en je zal zelf de afweging moeten maken of je hier al dan niet mee kan leven.

Niet lang nadat je de installatie hebt doorlopen word je aangeboden om een avatar van jezelf te maken met een techniek die Samsung AR Emoji noemt. Over deze toevoeging die niet geheel origineel is te noemen kunnen we vrij kort zijn: het resultaat spreekt niet erg tot de verbeelding. In de eerste plaats is de gelijkenis tussen de redacteur en de avatar niet direct treffend, wat helaas wel gezegd kan worden over de gelijkenis tussen de avatars van twee verschillende redacteuren.


AR Emoji lijkt vooralsnog het niveau van een gimmick niet te ontstijgen.

Bixby

Vlak voor de introductie van de S8(+), kondigde Samsung haar eigen virtuele assistent Bixby aan. Niet geheel toevallig, want de ontwikkeling van 'slimme' assistenten stond en staat bij meer partijen hoog op de agenda. Het idee achter Bixby - en elke andere vergelijkbare assistent - is dat het de gebruikerservaring prettiger moet maken. Bixby zal op den duur niet enkel de aansturing van je smartphone vergemakkelijken, maar ook diverse andere producten uit het assortiment van Samsung. Denk daarbij bijvoorbeeld aan wasmachines, televisies of slimme koelkasten. Ter onderstreping van het geloof in Bixby heeft Samsung de dedicated Bixby-knop, die bij de S8(+) voor het eerst werd geïntroduceerd, bij de S9 en S9+ laten terugkeren.  

Bixby bestaat in feite uit vier onderdelen, te weten Bixby Home, Bixby Vision, Bixby Reminder en Bixby Voice. Om met deze laatste te beginnen: Bixy Voice ondersteunt tot op heden nog steeds geen Nederlands. Aangezien we inmiddels een jaar verder zijn, kunnen we niet zeggen dat we daar erg van onder de indruk zijn. Aan de andere kant, ook bij Google schiet dat nog altijd niet op. Uiteraard is er wel ondersteuning voor het Engels en zodoende kan je Bixby Voice in deze taal wel gebruiken. Een korte test leerde dat we nog moeten werken aan de wederzijdse communicatie met Bixby - of, dat kan ook, aan onze uitspraak van de Engelse taal. Bixby Home doet in principe hetzelfde wat Google Now ook doet. Afhankelijk van je persoonlijke interesse en locatie krijg je verschillende soorten content voorgeschoteld. Dan is er Bixby Reminder, een soort agendafunctie 2.0 waarmee je van evenementen, apps en objecten herinneringen kan maken.

Ten slotte is er nog Bixby Vision, in zekere zin het meest aansprekende onderdeel van Samsungs eigen assistent, dat in de camera-app is geïntegreerd. Vision is het deel van Bixby dat objecten kan herkennen en daar extra acties aan kan verbinden. Richt je de camera op een bekend gebouw zoals het Colosseum in Rome, dan herkent Bixby deze locatie en vertelt je waar je bent en geeft relevante aanvullende informatie. Verder is er een mogelijkheid om tekst te herkennen en direct te laten vertalen met Google Translate en is er een koppeling met de Vivino dienst om etiketten van wijnen te herkennen en extra informatie aan de gebruiker te geven.

Het idee achter objectherkenning is natuurlijk dat je uiteindelijk een koppeling naar diverse webshops maakt, waar je het product dat je scant kan kopen. Deze functie werkt - net als bij de introductie van de S8(+) - in Nederland echter nog niet. De objectherkenning in het algemeen werkt in onze ervaring ook nog verre van feilloos. We probeerden diverse objecten te scannen en lang niet altijd wist Bixby met relevante informatie te komen. Natuurlijk is dat een samenspel tussen het opbouwen van een database, software en hardwarematige aansturing, maar er lijkt een jaar na de introductie van Bixby weinig schot in de zaak te zitten. Daarbij komt nog - al is dat zeker niet specifiek voor Samsung - dat om gebruik te mogen maken van de diensten van Bixby registratie bij Samsung is vereist.


6 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Samsung Galaxy S9 64GB Black

Samsung Galaxy S9 64GB Black

 • Google Android 8.0
 • 64 GB
 • 5.8 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

€ 430,00

1 winkel
Excellent Samsung Galaxy S9 64GB Blue

Samsung Galaxy S9 64GB Blue

 • 64 GB
 • 5.8 inch
 • 12 MPixel

€ 399,00

1 winkel
Samsung Galaxy S9 64GB Purple

Samsung Galaxy S9 64GB Purple

 • 64 GB
 • 5.8 inch
 • 12 MPixel

€ 182,00

2 winkels
Ultimate Samsung Galaxy S9+ 64GB Black

Samsung Galaxy S9+ 64GB Black

 • 64 GB
 • 6.2 inch
 • 12 MPixel

€ 449,95

1 winkel
Samsung Galaxy S9+ 64GB Blue

Samsung Galaxy S9+ 64GB Blue

 • 64 GB
 • 6.2 inch
 • 12 MPixel

€ 575,00

1 winkel
Samsung Galaxy S9+ 64GB Purple

Samsung Galaxy S9+ 64GB Purple

 • 64 GB
 • 6.2 inch
 • 12 MPixel
Niet verkrijgbaar
0
*