Samsung Galaxy S9 en S9+ review: vervolmaking van een gigant

117 reacties
6 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Software
 4. 4. Interface & functionaliteit
 5. 5. Beeldscherm
 6. 6. Intern
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Camera
 9. 9. Fotograferen met de S9(+)
 10. 10. Systeemprestaties: Geekbench
 11. 11. Systeemprestaties: PCMark
 12. 12. Grafische prestaties: 3DMark
 13. 13. Grafische prestaties: GFXBench
 14. 14. Prestaties: Accuduur
 15. 15. Conclusie
 16. 6 besproken producten
 17. 117 reacties

Camera

Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S8 als referentiemodel. Dit is wat ons betreft tot op heden een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. We bespreken hier de opvolgers van de S8 en zijn dus razend benieuwd of we hier met een potentieel nieuw referentiemodel te maken hebben. We hebben het hier namelijk over het onderdeel waarop Samsung zelf uitdrukkelijk de nadruk legt: de (nieuwe) camera.


Samsung Galaxy S9-serie (boven) S8-serie (onder)

Cameratechniek

De S8 en S8+ waren aan de voorzijde voorzien van een 8 megapixel camera met een f/1.7 lens en autofocus, en aan de achterzijde pronkte een 12 megapixel module met f/1.7 lens, fasedetectie-autofocus en optische beeldstabilisatie. De cameraconfiguratie was voor beide modellen uit de S8(+)-generatie dus gelijk. Bij de S9(+)-generatie heeft Samsung het iets anders aangepakt. De S9 en S9+ zijn aan de voorzijde beide opnieuw uitgerust met een 8 megapixel camera met een f/1.7 lens en aan de achterzijde hebben beide de beschikking over een 12 megapixel module en tevens fasedetectie-autofocus en optische beeldstabilisatie.

Tot zo ver zien we weinig verandering, maar nu komt het: de hoofdcamera's van de S9 en S9+ hebben een dual aperture functie, wat betekent dat ze fysiek kunnen schakelen tussen een diafragma van f/1.5 en f/2.4, een unicum bij een smartphone!. Het voordeel hiervan is dat de camera afhankelijk van de lichtomstandigheden de opening van de lens kan aanpassen en je zodoende de iso-waarde kan verlagen, wat zorgt voor minder ruis en dus een mooier beeld. Uiteraard hebben we dit in de praktijk getest op een zelfontwikkelde testopstelling waarover later meer.  

Cameratest

Het mag inmiddels genoegzaam bekend zijn dat onze smartphonecameratest bestaat uit vier onderdelen waarop we het toestel testen. In het geval van de Samsung Galaxy S9 en S9+ zullen we nog enkele aanvullende tests doen om de meerwaarde van de dual aperture functie in kaart te brengen, maar we beginnen met de testopstelling die we altijd doorlopen. De eerste stap bestaat uit het nemen van een tweetal foto's in onze bijna geheel verduisterde fotostudio. We nemen een foto met en een foto zonder flits om te zien hoe de sensors van de toestellen in kwestie omgaan met een gebrek aan omgevingslicht.

De foto's die we namen zonder gebruik van de flitser te maken laten vooral zien dat de verschillen erg klein zijn. Pas als je op ware grootte gaat kijken, bijvoorbeeld naar het plakbandapparaat net onder de linkerlamp, is te zien dat de beelden van de S9 en S9+ net iets scherper zijn dan die van de S8, maar het verschil is ook hier zo klein dat je echt je best moet doen om het te zien.  


v.l.n.r.: Samsung Galaxy S8, S9, S9+ (groothoek) en S9+ (tele) zonder flitser

Als we onder dezelfde omstandigheden als voorheen de flitser gebruiken, krijgen we wederom drie erg vergelijkbare beelden te zien. Het gebrek aan ruis is indrukwekkend, evenals de scherpte, detail- en kleurweergave. Die laatste verschilt licht tussen de drie, maar zo weinig dat het echt valt of staat bij je persoonlijke voorkeur welke foto je het mooist acht. Opvallend is dat de camera's van de S9 en S9+ beide in het midden van het beeld een afwijking laten zien, waarbij er een soort spookrand om de camera op het statief te zien is. We dachten eerst aan bewegingsonscherpte of echte schaduwen, maar ook bij het schieten van meerdere foto's bleef dit effect bij beide toestellen aanwezig. De S8 vertoont overigens als je goed kijkt in mindere mate hetzelfde effect. Wij denken dat het de software is die heel snel achter elkaar verschillende foto's neemt en bij het samenvoegen op die plek onder deze omstandigheden net niet nauwkeurig genoeg is om deze artefacten te voorkomen. Gelukkig zien we dit effect enkel onder deze specifieke omstandigheden.


v.l.n.r.: Samsung Galaxy S8, S9, S9+ (groothoek) en S9+ (tele) met flitser

Als we een foto nemen in ons kantoor naast een raam en dus onder redelijk normale lichtomstandigheden zien we wederom nauwelijks verschillen. Enkel de kleurweergave van de S9 en S9+ zijn net iets natuurgetrouwer - vooral goed te zien bij het wit van de krant. We moeten echter weer vaststellen dat de verschillen in orde van grootte het niveau van persoonlijke smaak niet ontstijgen. 


v.l.n.r.: Samsung Galaxy S8, S9, S9+ (groothoek) en S9+ (tele)

Eenmaal buiten aangekomen op een voorzichtig zonnige dag, zien we eindelijk een duidelijk verschil tussen de camera van de vorige en de huidige generatie. Laten we voorop stellen dat de camera van de S8 een prachtige foto maakt. De S9 en de S9+ weten een nóg mooier beeld vast te leggen, waar vooral de detailweergave indrukwekkend goed is en de kleuren nog net wat meer diepgang lijken te hebben en zodoende een natuurgetrouwe foto creëren.  


v.l.n.r.: Samsung Galaxy S8, S9, S9+ (groothoek) en S9+ (tele)  

Super slow motion 

De camera's van de S9 en S9+ hebben de mogelijkheid om voor de duur van 0,2 seconde beweging vast te leggen met 960 frames per seconde. Door de enorm korte sluitertijden lever je weliswaar behoorlijk wat lichtgevoeligheid in, maar het resultaat kan bijzonder tof zijn. Overigens is dit geen nieuwe functie, we zagen deze mogelijkheid bijvoorbeeld al eerder bij de Xperia XZ Premium en Xperia XZs van Sony. Ondanks dat de functie niet uniek is kan je er wel leuke dingen mee doen, zoals je hieronder kan zien.  

Op deze plaats stond content van een externe website, deze is verwijderd om ongewenste tracking-mogelijkheden te voorkomen.


6 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Samsung Galaxy S9 64GB Black

Samsung Galaxy S9 64GB Black

 • Google Android 8.0
 • 64 GB
 • 5.8 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

€ 430,00

1 winkel
Excellent Samsung Galaxy S9 64GB Blue

Samsung Galaxy S9 64GB Blue

 • 64 GB
 • 5.8 inch
 • 12 MPixel

€ 399,00

1 winkel
Samsung Galaxy S9 64GB Purple

Samsung Galaxy S9 64GB Purple

 • 64 GB
 • 5.8 inch
 • 12 MPixel

€ 182,00

2 winkels
Ultimate Samsung Galaxy S9+ 64GB Black

Samsung Galaxy S9+ 64GB Black

 • 64 GB
 • 6.2 inch
 • 12 MPixel

€ 449,95

1 winkel
Samsung Galaxy S9+ 64GB Blue

Samsung Galaxy S9+ 64GB Blue

 • 64 GB
 • 6.2 inch
 • 12 MPixel

€ 575,00

1 winkel
Samsung Galaxy S9+ 64GB Purple

Samsung Galaxy S9+ 64GB Purple

 • 64 GB
 • 6.2 inch
 • 12 MPixel
Niet verkrijgbaar
0
*