EK in de herkansing: Threadripper monoblock review

10 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Montage
  3. 3. In the loop: testmethode
  4. 4. Testresultaten: beter dan versie 1?
  5. 5. Conclusie
  6. 1 besproken product
  7. 10 reacties

Inleiding

November vorig jaar publiceerden we een uitgebreide vergelijkingstest van diverse (custom) waterkoelers voor AMD Threadripper. Opvallend daarbij was dat EK, een van de oudgedienden op dit gebied, een niet al te goed presterend waterblok afleverde. Vandaag is het tijd voor een nieuwe kans.

Sinds onze review is er een hoop gebeurd bij de waterkoelingfabrikant uit Slovenië. Zo werd een deel van het management buiten de deur gezet en bood het zijn verontschuldigingen aan voor het slechte ontwerp van het TR4-waterkoelblok. Doordat de koelvinnen niet waren aangepast op de grootte van een Threadripper-cpu, deed EK het duidelijk slechter dan de concurrentie.

 
Het binnenwerk van het oude (links) en nieuwe design naast elkaar.

Inmiddels heeft men het Threadripper-blok volledig opnieuw ontworpen, waarbij het koeloppervlak intern veel groter is geworden. Wie de vorige editie van het koelblok heeft aangeschaft, krijgt € 25 terugbetaald en tevens € 25 korting in de online shop van het bedrijf. Vervanging van alleen de heatsink in het oude blok is helaas niet mogelijk, omdat ook het montagemechanisme is aangepast.

Het nieuwe losse blok is nog niet beschikbaar, maar EK stuurde ons wel een monoblock op waarin het nieuwe koelblok is verwerkt. Dit monoblock is verkrijgbaar voor vrijwel alle X399-moederborden (wij testten de ASUS-variant), en koelt naast de processor ook de stroomvoorziening van het moederbord. Geen overbodige luxe, want zeker een overgeklokte Threadripper kan die behoorlijk belasten. Bovendien heb je dan geen last meer van de mini-fan die op veel X399-borden is aangebracht.

EK Waterblocks ROG ZE RGB Monoblock Nickel

EK's ASUS X399 Gaming RGB Monoblock, zoals het product officieel heet, heeft een basis van vernikkeld koper en een toplaag van doorzichtig acrylglas, zodat je de koelvloeistof door het blok kunt zien stromen. Met standaard G1/4"-fittingen kun je het blok eenvoudig opnemen in de meeste custom waterkoelsets.

Uniek is overigens ook nog dat het moboblock beschikt over een ingebouwde addressable RGB-ledstrip, waardoor je de kleur van elke led apart kan bepalen. Dat werkt natuurlijk het beste met koelvloeistof die van zichzelf geen kleur heeft. EK biedt het geheel aan voor 125 euro, al vragen diverse shops in de Prijsvergelijker er op het moment van schrijven wat meer voor.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
EK Waterblocks ROG ZE RGB Monoblock Nickel

EK Waterblocks ROG ZE RGB Monoblock Nickel

Niet verkrijgbaar
0
*