Fortnite review: benchmarks met 30 videokaarten, Intel & AMD

125 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Techniek en systeemeisen Fortnite
 3. 3. Testmethode
 4. 4. Beeldkwaliteit
 5. 5. Benchmarks: Full HD (1920x1080)
 6. 6. Benchmarks: WQHD (2560x1440)
 7. 7. Benchmarks: Ultra HD (3840x2160)
 8. 8. Invloed CPU: core scaling & Ryzen
 9. 9. Analyse: GTX 1080 vs. RX Vega 64
 10. 10. Conclusie
 11. 1 besproken product
 12. 125 reacties

Analyse: GTX 1080 vs. RX Vega 64

Om echt het naadje van de kous te weten te komen over hoe Fortnite omgaat met moderne hardware, hebben we onze testruns met de Nvidia GeForce GTX 1080 en AMD Radeon RX Vega 64 uitgebreid geanalyseerd. We meten de frametimes van beide kaarten met behulp van PresentMon en het processorgebruik door middel van MSI Afterburner.

De frametimes geven meer inzicht in hoe vloeiend het spel op de betreffende hardware draait. Voor elk gerenderd frame tijdens de benchmark meten we hoeveel milliseconden het duurde om dat frame te renderen. Hoe sneller een frame klaar is, hoe beter - daarmee is de framerate immers hoger. Bij frametimes zijn lagere scores dus beter, maar de ervaren vloeibaarheid wordt ook bepaald door de consistentie van de frametimes. Binnen een seconde kunnen de meeste frames misschien wel snel gerenderd worden, als er één of twee frames bij zitten die er noemenswaardig langer over doen wordt dat door de meeste mensen als een stotter in de gameplay ervaren.

Frametimes: tijdgrafiek

In de tijdgrafieken zien we duidelijk dat de RX Vega 64 minder snel is dan de GTX 1080 in deze game; de frametimes zijn in absolute zin hoger. Op een incidentele spike bij beide gpu's na zien we niet veel bijzonderheden, al is de variatie bij Nvidia net wat lager.

 • Medium
 • Ultra

Frametimes: percentielgrafiek

De percentielgrafiek van de frametimes is een wat complexere manier om de prestaties van de videokaarten weer te geven, maar tegelijkertijd geeft het ook het meeste inzicht in de consistentie van de frametimes. Kort gezegd: een lage horizontale lijn is het beste. Voor de percentielgrafiek worden alle frametimes gerangschikt van laag naar hoog, en wordt per waarde het percentiel uitgerekend. De snelst gerenderde frames staan dus helemaal links, terwijl de moeilijkst renderbare frames in de rechterkant van de grafiek staan.

 • Medium
 • Ultra

Opnieuw weinig gekkigheid als we op deze manier naar de data kijken, al gaat de RX Vega 64 aan het einde wat verder omhoog. Dat is het effect van de spikes die we eerder zagen, die bij AMD frequenter voorkwamen en wat langer duurden.

Processorgebruik

Om te testen hoe de game gebruik maakt van de beschikbare cores en threads van de Core i9 7900X-processor, meten we met Afterburner elke seconde de processorbelasting per core. Vervolgens nemen we het gemiddelde van deze belasting per core/thread over de duur van de benchmark.

 • Medium
 • Ultra

Zoals we wel vaker zien, verdeelt de driver van Nvidia de workload over net wat meer threads dan die van AMD. Heel zwaar voor de cpu is deze game überhaupt niet, dus de grafieken zijn weinig spannend.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Fortnite (PC)

Fortnite (PC)

 • PC
 • Avontuur
Niet verkrijgbaar
0