Cooler Master MA620P review: flamboyante Noctua D15 uitdager

27 reacties
1 besproken product
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Opbouw en materiaalkeuze
 3. 3. Specificaties en foto's
 4. 4. Testmethode
 5. 5. Testresultaten: Socket 115x
 6. 6. Testresultaten: Socket 20xx
 7. 7. Testresultaten: Maximale koeling
 8. 8. Conclusie
 9. 1 besproken product
 10. 27 reacties

Opbouw en materiaalkeuze

De Cooler Master MasterAir MA620P is een dubbel tower-model met een groot aantal aluminium lammellen, bevestigd aan niet minder dan zes kopere heatpipes met een diameter van 6 mm. Deze komen bijeen in een fors aluminium blok, maar maken wel direct contact met processor. Cooler Master noemt het tegenwoordig 'Continuous Direct Contact Technology 2.0'. De gedacht is een optimale warmteoverdracht vanaf de processor, maar het is geen groot geheim dat dit ook goedkoper is dan een aparte en glad gepolijste baseplate.

Cooler Master MasterAir MA620P

Het warmtelichaam zelf meet 11,6x11x15,8 cm, maar dat is nog exclusief de fans. Cooler Master levert twee MF120R rgb-exemplaren mee, naar eigen zeggen met een fanblad-design dat zowel op straalmotoren als helikopters gebaseerd is. Hoe het ook zij, je betaalt 15 euro per stuk voor deze fans als je ze los koopt, dat is wel iets om rekening mee te houden bij de beoordeling van de prijs. De rotatiesnelheid kan variëren van 600 tot 1800 tpm, en is pwm-gestuurd; de fans zijn dus voorzien van een 4-pins connector. Met de fans gemonteerd is de koeler 12,1 cm breed, 17,1 cm hoog en 13,6 cm diep. Dat is wel iets om rekening mee te houden, er zijn meer dan een paar behuizingen waar 16 cm het maximum is dat je kwijt kunt. 

Handig is dat je de fans verticaal kunt verplaatsen (daar moet je dan wel ruimte voor hebben, maar goed), zodat je wat hogere geheugenmodule kunt plaatsen. Standaard heb je daar pakweg 3,5 cm voor en voor hippe rgb-verlichte modules is dat niet per se genoeg. Door de fan te verplaatsen heb je 5,3 cm tot je beschikking.

Cooler Master levert al het benodigde montagemateriaal (inclusief koelpasta) mee voor elke denkbare socket behalve TR4 (zoals gezegd is daar een aparte uitvoering voor, de MA621P) en het montagesysteem is dankzij de slimme backplate en overzichtelijke onderdelen selectie niet bijzonder uitdagend. Een beetje ervaren bouwer heeft het in een paar minuten de koeler op zijn plaats zitten.

RGB-mogelijkheden

Zoals gezegd bevat de MA620P een eigen rgb-controller, waarmee je met een druk op de knop kunt schakelen tussen zes verschillende weergavemodi. Zoals Cooler Master zelf op de eigen webpagina zegt: "Switch it up depending on your mood, the possibilities are not limitless" - wat we alleen maar verfrissend eerlijk kunnen noemen. Dat geldt ook voor het 'software is niet nodig' - dat haalt je de koekoek, maar is natuurlijk niet per se een voordeel. Heb je al een hippe rgb build, dan wil je het natuurlijk bij voorkeur synchroniseren. Gelukkig kan dat ook gewoon, althans, volgens Cooler Master zijn de meegeleverde fans volledig compatible met de rgb-systemen van Asus, MSI, Gigabyte en ASRock. Kortom, een controller voor wie wil en synchronisatie voor wie dat niet nodig heeft - dat is hoe we het graag zien.


1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Cooler Master MasterAir MA620P

Cooler Master MasterAir MA620P

 • Luchtkoeling
 • Socket 115x
 • Socket 20xx
 • Socket AM4
 • 1150 gram
 • 120 mm

68,10 €

6 winkels
0
*