Crosscall Action X3, Crosscall Trekker X3 en Cat S41 review: stevige smartphones

6 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing en features
 3. 3. Software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Camera
 6. 6. Systeemprestaties
 7. 7. Accuduur
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Conclusie
 10. 3 besproken producten
 11. 6 reacties

Behuizing en features

Zoals gezegd hebben alle modellen in de vergelijking een stevige, plastic behuizing. De achterkant van de Cat S41 voelt wat rubberachtiger aan dan die van de beide Crosscall-toestellen. Van voren maakt de smartphone van Cat een wat elegantere indruk. In plaats van de brede plastic kast van de smartphones van Crosscall zit om het scherm een smalle stootrand. Die is wel wat hoger dan bij de Crosscall-toestellen, wat minder prettig is bij veeggebaren tot de rand van het touchscreen. In de hand is het de Crosscall Trekker X3 die een net wat luxere indruk achterlaat, doordat de zijkanten zijn afgewerkt met stroken metaal. Die zijn voorzien van een modieus glimmend, afgeschuind randje.

Aansluitingen en knoppen

De aansluitingen zitten bij alle modellen weggewerkt achter klepjes om de smartphones beter bestand te laten zijn tegen water en stof. Aan de onderkant vinden we bij beide smartphones van Crosscall een moderne usb type c-connector, waar de Cat S41 nog een oudere micro usb-poort heeft. De bovenkant bevat in alle gevallen een 3,5 mm-koptelefoonaansluiting.

CrossCall Action X3 32GB Black CrossCall Action X3 32GB Black
Crosscall Action X3

De simkaart en het micro-sd-kaartje kun je in het geval van de S41 kwijt achter het klepje aan de bovenzijde. Bij de Action X3 zit daar een uitprikbare tray, zoals we hem kennen van de meeste smartphones. Bij de Trekker X3 mag je aan de slag met de in de doos meegeleverde inbussleutel. Daarmee draai je de twee schroeven los die de achterklep op zijn plek houden, waarna je de simkaart en een microsd-kaartje kunt plaatsen. De accu verwisselen is er net als bij de andere modellen niet bij.

Zowel de toestellen van Crosscall als die van Cat hebben aan de zijkant een knop die is uitgevoerd in de accentkleur van het merk: geel in het geval van Cat, rood in het geval van Crosscall. Je zou kunnen denken dat dat de powerknop is, ook al omdat Crosscall hem heeft voorzien van een geribbelde afwerking. Het gaat echter in alle gevallen om een 'bonusknop', die je zelf een functie kunt geven.

De S41 is als enige van het drietal voorzien van fysieke navigatieknoppen onder het scherm. Bij de Crosscall-toestellen worden de drie navigatieknoppen op het scherm getoond. Een vingerafdrukscanner is bij geen van de toestellen aanwezig, al zou zo'n oplossing toch al snel dienst weigeren als je vingers nat of vies worden.

Cat S41 32GB Black Cat S41 32GB Black
Cat S41

Bij de S41 zit de powerknop rechts bovenaan, voorbij de twee losse volumeknoppen. Dat is niet zo'n fijne locatie, ook al omdat de knop op de tast nauwelijks valt te onderscheiden van de andere knoppen. Crosscall heeft een handigere keus gemaakt door de powerknop linksboven te plaatsen, en de losse volumeknoppen rechtsboven. Bij de Trekker X3 is de volgorde van de knoppen precies andersom: linksboven zit een tuimelknop voor het volume, rechtsboven de powerknop.

'Rugged' met rijke uitrusting

Om aan het 'rugged' karakter gestalte te geven, heeft elk toestel zo zijn eigen extra's meegekregen. Zo is de Crosscall Action X3 voorzien van het 'X-Link-systeem', een ronde, magnetische poort op de achterkant waar stroom en data doorheen gaat. Je kunt het toestel daarmee aansluiten op los verkrijgbare accessoires, zoals een fietshouder, powerbank of docking station. De Trekker X3, die het zonder 'X-Link' moet stellen, valt op door de ingebouwde sensoren. Een barometer, accelerometer of kompas zien we wel vaker op andere smartphones, maar de thermometer en hygrometer op de Trekker X3 zijn minder gewoon. De Cat S41 heeft geen speciale poorten of sensoren. In plaats daarvan biedt de behuizing plek aan een extra forse 5000 mAh accu.

Ook qua meegeleverde accessoires onderscheidt het drietal zich van de typische toestellen in het middensegment. Zo kan het stevige plastic doosje van de Crosscall Trekker X3 fungeren als draadloze oplader, als je de adapter inplugt op de ingebouwde usb-poort. In de doos zit verder een metalen clip die met een uittrekbaar koord aan het verzonken, rode 'oog' op de achterkant kan worden bevestigd. Kopers krijgen ook nog een setje oortjes die geheel in stijl zijn voorzien van een IPX6-rating voor waterdichtheid.

De doos van de Crosscall Action X3 bevat dezelfde waterdichte koptelefoon. Tevens is er de 'X-Blocker', een stuk plastic dat de verbinding tussen het via 'X-Link' aangesloten accessoire en de Action X3 moet versterken. Ben je na aanschaf van de Action X3 of Trekker X3 een overtuigd liefhebber van Crosscall geworden, dan kun je dat uitdragen doordat de fabrikant bij beide toestellen een stickervel met merklogo's meelevert.

CrossCall Trekker X3 Black/Red CrossCall Trekker X3 Black/Red
Crosscall Trekker X3

De Cat S41 is van de drie nog het simpelst toegerust. De doos bevat naast de standaard aanwezige oplader een verloopstekker naar usb type A female. Daarmee kan de S41 met zijn forse accu dienen als powerbank voor een ander apparaat. Voorts levert Cat een plastic screenprotector mee.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Cat S41 32GB Black

Cat S41 32GB Black

 • Google Android 7.0
 • 32 GB
 • 5 inch
 • 1920x1080
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
CrossCall Action X3 32GB Black

CrossCall Action X3 32GB Black

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5 inch
 • 1280x720
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
CrossCall Trekker X3 Black/Red

CrossCall Trekker X3 Black/Red

 • Google Android 6.0
 • 32 GB
 • 5 inch
 • 1920x1080
 • 16 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*