Crosscall Action X3, Crosscall Trekker X3 en Cat S41 review: stevige smartphones

6 reacties
3 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing en features
 3. 3. Software
 4. 4. Beeldscherm
 5. 5. Camera
 6. 6. Systeemprestaties
 7. 7. Accuduur
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Conclusie
 10. 3 besproken producten
 11. 6 reacties

Camera

Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S8 als gouden standaard. Dit is wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is, hoewel de nieuwe Galaxy S9 hoge ogen gooit - wellicht stappen we binnenkort over naar een vergelijking met het nieuwe model. De Galaxy S8 is een duurder en meer high-end toestel dan de drie smartphones in deze vergelijking. Bovendien is de S8 op consumentengebruik en het maken van foto's gericht. Je kan dus niet verwachten dat de camera's van deze 'bouwvakkersmodellen' vergelijkbare prestaties leveren, maar de lat moet ergens liggen.


De Crosscall-toestellen (links) gebruiken de standaard camera-app van Android, terwijl de Cat op de S41 (rechts) een eigen camera-app heeft gezet.

Hoewel Cat bij zijn duurdere S60 en S61 naast de normale camera een warmtebeeldcamera heeft geplaatst, beschikt de S41 alleen over een standaardcamera met een resolutie van 13 megapixel. De Crosscall Action X3 heeft een 12 megapixel camera, terwijl de hoofdcamera van de Trekker X3 met 16 megapixel de hoogste sensorresolutie heeft.


Crosscall Action X3, Cat S41, Crosscall Trekker X3 en Samsung Galaxy S8 zonder flitser

We nemen de eerste foto altijd in onze fotostudio met het licht uit, de flitser gedwongen uit en de deur op een kier. Het wordt meteen duidelijk dat deze apparaten niet zijn gericht op fotografie. De Crosscall Action X3 produceert een donkere, ruizige waas met een paarse tint, de Cat S41 maakt een nog donkerder foto die groen uitslaat. De Trekker X3 is de enige van het stel die er überhaupt in slaagt om scherp te stellen op het onderwerp. Doordat het toestel een dubbel zo hoge sluitertijd heeft gekozen, is de foto bovendien al wat duidelijker.


Crosscall Action X3, Cat S41, Crosscall Trekker X3 en Samsung Galaxy S8 met flitser

Bij het aanzetten van de flitser blijkt geen van de drie toestellen in staat om automatisch scherp te stellen op het onderwerp, ook niet na meerdere pogingen. Zeker de foto's van de Action X3 en S41 zijn daardoor onbruikbaar. We hebben het drietal een nieuwe foto laten maken, waarbij we met een druk op het scherm handmatig hebben scherpgesteld.


Crosscall Action X3, Cat S41, Crosscall Trekker X3 en Samsung Galaxy S8 met flitser

Opvallend aan de foto van de Cat S41 is het hoge ruisniveau; hoewel de flitser aan is, kiest de S41 nog steeds voor de hoogst mogelijke ISO-waarde. De Action X3 toont minder ruis, maar de foto slaat groen uit door de verkeerde witbalans. De Trekker X3 maakt weer de beste foto van het drietal, al is het verschil met de Galaxy S8 ook op volledig formaat aanzienlijk.


Crosscall Action X3, Cat S41, Crosscall Trekker X3 en Samsung Galaxy S8 (rechts)

Bij de foto van de kranten, binnen met invallend daglicht, valt op dat de Action X3 de witbalans voor de derde keer verkeerd inschat. De foto's van de Cat S41 en Trekker X3 zijn wat te warm, al is die afwijking veel minder storend. Ook in een normaal verlichte kantooromgeving vertoont de foto van de S41 erg veel ruis. Door de grote hoeveelheid ruisreductie zijn alle fijne details in het stoffen kleed uitgesmeerd. Bij de Trekker X3 is het detailniveau prima, al is er wat meer ruis zichtbaar dan bij de Galaxy S8.


Crosscall Action X3, Cat S41, Crosscall Trekker X3 en Samsung Galaxy S8 (rechts)

De scène buiten is een herhaling van zetten. De Action X3 kiest een kille witbalans, waardoor de buiige scène nog wat naargeestiger aandoet. De foto van de Cat S41 laat weinig dynamisch bereik zien: de voorgrond is erg donker. Ook het detailniveau is weer teleurstellend laag. De Trekker X3 komt op alle vlakken het dichtst in de buurt van de Galaxy S8. Doordat de S8 met 12 megapixel een lagere sensorresolutie heeft, legt de Trekker X3 de gebouwen in de verte zelfs nog wat gedetailleerder vast.


Crosscall Action X3, Cat S41, Crosscall Trekker X3 en Samsung Galaxy S8 (rechts)

Hoewel de drie smartphones in de vergelijking hdr-foto's kunnen maken, moet je die optie in alle gevallen handmatig activeren. Bij de Crosscall-toestellen gaat het maken van een hdr-foto bovendien gepaard met een vertraging van ruim een seconde. Evengoed doet hdr bij alle toestellen wat het moet doen: de foto's bevatten meer detail in hooglichten en schaduwen. De beelden van de Crosscall-smartphones ogen nog relatief natuurlijk, terwijl de Cat S41 een overdreven tonemapping-effect aan de foto toevoegt.


3 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Cat S41 32GB Black

Cat S41 32GB Black

 • Google Android 7.0
 • 32 GB
 • 5 inch
 • 1920x1080
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
CrossCall Action X3 32GB Black

CrossCall Action X3 32GB Black

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5 inch
 • 1280x720
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
CrossCall Trekker X3 Black/Red

CrossCall Trekker X3 Black/Red

 • Google Android 6.0
 • 32 GB
 • 5 inch
 • 1920x1080
 • 16 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*