LG 2018 TV preview: OLED verfijnd

40 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Nieuwe features en kalibratie
  3. 3. HDR, Dolby Atmos en OLED-panelen
  4. 4. UHD en Super UHD TV
  5. 5. OLED
  6. 40 reacties

Inleiding

De afgelopen weken publiceerden we previews van de nieuwe televisies van Philips TV, Sony, Panasonic en Samsung. Vandaag sluiten we onze rondreis langs de grote televisiefabrikanten af met een bezoek aan LG. De marktleider op het gebied van oled-televisies komt ook dit jaar weer met meerdere oled-modellen, waarbij naast het design vooral ook de beeldverwerking een upgrade heeft gekregen. Daarnaast heeft LG uiteraard ook een complete serie lcd-televisies, waarvan de topmodellen dit jaar niet alleen geschikt zijn voor hdr- en wide-color weergave, maar ook beschikken over full array local dimming om zo tot een beter contrast te komen.

Die-hard televisieliefhebbers zullen natuurlijk vooral benieuwd zijn naar de nieuwe oled-televisies. LG Electronics, de fabrikant die televisies ontwerpt en verkoopt, heeft korte lijntjes met LG Display, een zusterbedrijf dat op dit moment nog steeds de enige fabrikant is van oled-panelen voor televisies. Andere fabrikanten als Philips TV, Sony en Panasonic kopen hun oled-panelen dus ook allemaal in bij LG Display, maar het gros van de panelen gaat naar LG Electronics, dat niet alleen de grootste diversiteit aan modellen levert, maar ook met afstand het grootste marktaandeel heeft in de oled-markt.

LG Electronics nodigde de Europese pers eind maart uit in Madrid voor een technische sessie waarbij ingenieurs uit Korea toelichting gaven over de nieuwigheden van de 2018 televisies. En nieuwigheden zijn er zeker. Hoewel LG claimt dat de oled-panelen dit jaar gelijk zijn aan die van vorig jaar - verderop meer daarover - heeft men vooral de panel-aansturing en de beeldverwerking aangepast. Dat resulteert erin dat de nauwkeurigheid van het beeld dit jaar verder verbeterd zou moeten zijn. Dankzij een uitgebreidere lookup table (LUT) kunnen kleurcorrecties op ruim 35.000 punten uitgevoerd worden. Dat is onpraktisch veel voor een handmatige kalibratie, maar bij de nieuwe modellen kan Calman kalibratiesoftware direct de LUT aanpassen, wat tot ongekende nauwkeurigheid moet leiden.

In dit artikel nemen we de nieuwe modellen in vogelvlucht door en vertellen wat de verbeteringen van de 2018 televisies zijn ten opzicht van de modellen van vorig jaar. Helaas heeft LG op het moment van schrijven nog geen adviesprijzen bekend gemaakt, dus daar kunnen we nog niets over zeggen. 

0