Ultra HD TV roundup: Vijfmaal betaalbaar 49 en 55 inch

38 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. HDR bij mid-range tv's
 3. 3. De test
 4. 4. LG 49SJ810V
 5. 5. Panasonic TX-55EXW604
 6. 6. Philips 55PUS7502
 7. 7. Samsung UE49MU6400
 8. 8. Sony KD-49XE8005
 9. 9. Testresultaten en grafieken
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

In het voorjaar kondigen fabrikanten hun nieuw line-ups met televisies voor de rest van het jaar aan. Dat betekent meteen ook dat de televisies van het jaar ervoor uitgefaseerd worden en vaak tegen aanzienlijk lagere prijzen te koop zijn. Wij testten vijf mid-range ultra hd televisies uit modeljaar 2017, die inmiddels flink in prijs beginnen te dalen.

2017 was geen jaar van grote revoluties in de televisiewereld. Ultra hd is inmiddels stevig ingeburgerd en is feitelijk de standaardresolutie bij toestellen van 40 inch en groter, vanaf ongeveer 500 euro. Ook hdr zien we inmiddels steeds vaker terug; vrijwel alle ultra hd-televisies die het afgelopen jaar op de markt zijn gekomen kunnen hdr-signalen weergeven. Dankzij ondersteuning voor ultra hd en hdr door onder andere Netflix, Youtube en Ultra HD Blu-ray heb je ook daadwerkelijk iets aan deze nieuwe technieken, al is de ene hdr-tv de andere niet.

De voornaamste ontwikkeling van 2017, de opkomst van oled bij meer fabrikanten dan alleen LG, heeft vooralsnog alleen plaatsgevonden in de hogere prijsklassen. Hoewel de prijzen van oled-schermen gestaag blijven dalen, ben je nog altijd zo'n 1400 euro kwijt voor zo'n televisie. Hoe mooi de techniek ook mag zijn, voor de meeste mensen blijven dergelijke bedragen een brug te ver. In het mainstream segment is het nog altijd lcd dat de klok slaat, en daar zien we, zeker in de betaalbare prijsklassen, zoals gezegd geen enorme ontwikkelingen. 

De televisies die we in deze roundup bespreken zijn allemaal 2017 modellen en op het moment van schrijven zijn ze allemaal ook gewoon nog te koop. Vergelijken we de gemiddelde winkelprijzen van deze modellen op dit moment met die van een half jaar geleden, dan is er gemiddeld bijna 150 euro vanaf gegaan. Aangezien alle fabrikanten op dit moment bezig zijn nu nieuwe modellen te introduceren, is het mogelijk dat de prijzen de komende weken nog verder gaan dalen. 

HDR bij mid-range tv's

We hebben het al vaker behandeld, maar hdr, oftewel high dynamic range, is voldoende van belang om er nog even bij stil te staan. Wil je het naadje van de kous weten, sla dit artikel er dan nog eens op na.

In het kort kan met hdr een groter helderheidsbereik worden weergegeven dan met conventionele televisies mogelijk is. Hdr-signalen bevatten hiertoe meer gradaties tussen zwart en wit. In plaats van 8-bits en 256 helderheidsniveaus, maakt hdr gebruik van 10-bit signalen met 1024 verschillende niveaus. In combinatie met televisies met een hogere helderheid en een andere indeling van het signaal, is het hierdoor mogelijk om een contrastrijker beeld te genereren, dat zowel in donkere als in lichte delen van het beeld details kan bevatten. Waar een normaal sdr-signaal in de lichte delen van het beeld overbelicht zou raken, is dat bij een hdr-signaal niet het geval, en kunnen lichte delen met extra detail én extra helderheid op het scherm getoverd worden.

Een tweede voordeel van hdr-signalen is dat de hogere bitdiepte niet alleen meer helderheidsgradaties biedt, maar dat ook het aantal kleurnuances dat kan worden getoond veel groter is. Die extra bitruimte wordt bij hdr-signalen gebruikt om een groter kleurbereik mogelijk te maken. In plaats van de Rec.709 kleurruimte van normale videobeelden, maken hdr-beelden gebruik van het grotere DCI-P3 bereik. In de praktijk betekent dit dat beelden sterker verzadigde kleuren kunnen bevatten. Roder rood, groener groen en blauwer blauw dus.


Gesimuleerde weergave van SDR (links) en HDR (rechts). Het HDR-beeld laat meer details zien in lichte delen van het water, de lucht en de zon.

Let wel: de mate waarin de voordelen van hdr-signalen zichtbaar zijn, hangt sterk af van het scherm waarop de beelden bekeken worden. Dat een televisie overweg kan met hdr-signalen zegt namelijk niet zoveel. Als fabrikanten aangeven dat een televisie geschikt is voor hdr, geven ze hiermee feitelijk niet meer aan dan dat het apparaat de hdr-signalen op een correcte manier interpreteert en op het scherm kan weergeven. In hoeverre daarbij daadwerkelijk sprake is van een hoger contrast en een grotere kleurbereik, weet je niet.

De test

Voor deze vergelijkingstest klopten we eind vorig jaar aan bij alle grote televisiefabrikanten en vroegen hen een ultra hd-televisie in te sturen met een adviesprijs van ongeveer 1000 euro. 'Alle grote televisiefabrikanten' betekent daarbij feitelijk LG, Panasonic, Philips Samsung en Sony, want na het verdwijnen van merken als JVC, Pioneer en Sharp zijn dat de vijf die nog over zijn. Allemaal hebben een groot aanbod aan ultra hd televisies, en de modellen die wij toegestuurd kregen zijn goed aan elkaar gewaagd. Wie de tabel aan het eind van dit artikel bekijkt ziet wel dat de geteste televisie van Philips met 1099 euro aanzienlijk duurder is dan de rest. Dat komt omdat Philips ons alleen een 55 inch variant van haar PUS7502 kon leveren. Het 49 inch model uit deze serie kost gemiddeld 988 euro, en valt daarmee prima binnen de rest van het speelveld. Wat verder opvalt bij een eerste blik op de specificaties is dat LG, Samsung en Sony allemaal 49 inch schermen hebben aangeleverd, waar Panasonic een 55 inch model levert dat minder dan 1000 euro kost. Samsung had dat feitelijk ook kunnen doen: de door ons geteste 49MU6400 is met een gemiddelde prijs van 659 euro de goedkoopste televisie uit te test en de 55 inch versie van diezelfde tv zou met zijn gemiddelde prijs van 829 euro ook prima in dit speelveld mee kunnen. Uiteraard zijn testresultaten van een formaat niet op een ander formaat van toepassing, het gaat immers om een ander paneel.

In ons testlab hebben we alle televisies aan een groot aantal tests onderworpen. Naast een visuele beoordeling van de beeld- en geluidskwaliteit hebben we de verschillende smart tv systemen bekeken en een groot aantal metingen uitgevoerd om de beeldkwaliteit te kunnen beoordelen. Hiervoor maken we gebruik van SpectraCal CalMAN 5 software in combinatie met een X-Rite spectrofotometer en colorimeter. De resultaten voor de nauwkeurigheid van het grijsverloop en de kleurweergave worden weergegeven als ‘Delta E’, oftewel de afwijking van het beeld van het ideaal. Afwijkingen kleiner dan 3 zijn voor het menselijk oog feitelijk niet zichtbaar, en alles tot 5 beoordelen we nog als goed.

LG 49SJ810V

LG stuurde ons een model uit haar 'Super Ultra HD' serie, waarmee het Koreaanse merk zijn high-end lcd-modellen aanduidt. High-end moeten we hierbij overigens tussen haakjes zetten, want LG heeft in het échte high-end segment alleen nog maar oled-toestellen.

De televisie beschikt over een ultra hd ips-paneel, dat LG aanprijst als een 'Nano Cell Display', dat grotere kijkhoeken en een breder kleurbereik moet bieden dan conventionele ips-technologie. Qua design staat de SJ810V ons wel aan. Het scherm heeft een dunne, metaalkleurige rand rond het scherm en staat op een halfronde metalen voet, die de tv een chique uitstraling geeft. De televisie beschikt over vier hdmi-ingangen, drie usb-aansluitingen en ingebouwde tuners voor dvb-c, dvb-t en dvb-s. Wat ontbreekt zijn analoge aansluitingen.

LG 49SJ810V

LG maakt sinds alweer heel wat jaren gebruik van webOS voor smart tv functies, en ook de SJ810V beschikt over dit prettig werkende platform. De televisie wordt geleverd met een 'magic remote' met ingebouwde gyroscoop, waarmee je door de afstandsbediening te bewegen een cursor op het scherm bedient. Dit werkt in de praktijk vrij goed, al hadden wij tijdens onze test het idee dat de werking van de premium magic remote bij de duurdere oled-televisies nauwkeuriger is.

Wat ons opvalt als we het scherm van dichtbij bekijken, is dat het een opvallende pixelstructuur heeft, met naast rode, groene en blauwe, ook witte subpixels. Daarnaast is bij beelden met een egaal witte achtergrond duidelijk zichtbaar dat de lcd-laag zich ongeveer een halve centimeter voor de backlight bevindt. Bekijk je zo'n helder beeld van heel dichtbij, dan kan je hierdoor de binnenkant van de randen van het scherm zien. Een ongewenst effect, dat op normale kijkafstanden overigens niet zichtbaar is.

LG's claim dat de televisie een grote kijkhoek heeft, klopt inderdaad. Ips-technologie staat sowieso bekend om goede kijkhoeken, en het scherm van de SJ810V doet het bovengemiddeld goed. Ook van opzij bekeken heb je dus nog (vrij) goed verzadigde kleuren, zonder noemenswaardige kleurverandering. Het contrast neemt onder een hoek bekeken uiteraard wel af. Dat contrast is sowieso niet echt geweldig. Met een gemeten waarde van bijna 1300:1 is LG weliswaar zeker niet de hekkensluiter in deze test, maar de zwartweergave is niet erg goed. Om dat te verhelpen beschikt het scherm over local dimming, waarbij de edge-led verlichting in vijf verticale stroken is verdeeld die onafhankelijk van elkaar aangestuurd kunnen worden. In de praktijk levert dit echter zichtbare bijeffecten op, waardoor wij aanraden om de dynamische backlight-functie niet, of alleen in de laagste stand te gebruiken.

LG 49SJ810V

Kijken we naar de cijfertjes, dan zien we een gemiddelde Delta E grijsafwijking van ruim acht, en een kleurafwijking van bijna vier. De kleurweergave is daarmee gewoon goed, maar wat opvalt is dat grijstinten met een lichte blauwtint worden weergegeven, zelfs bij de 'warm 3' voorkeursinstelling.

LG 49SJ810V

LG 49SJ810V

LG 49SJ810V

LG 49SJ810V

De hdr-weergave van de SJ810V is vrij goed. Het scherm ondersteunt alle gangbare hdr normen, en kan naast HDR10 en HLG als enige in deze test ook overweg met Dolby Vision. In hdr-modus behaalt de tv maximaal 646 cd/m², de hoogst gemeten waarde van alle geteste modellen. Ook het kleurbereik is met 86% van DCI-P3 gewoon prima. Wel valt het matige zwartniveau van de tv juist in in hdr-modus extra op. Met local dimming ingeschakeld weet de tv dat nog wat te verdoezelen, maar als we deze uitschakelen komt het zwartniveau uit op 0,8 cd/m². Zwart is dan eerder donkergrijs dan écht zwart, wat het hdr-effect zeker in donkere ruimtes deels weer teniet doet. Voor gamers is de SJ810V prima bruikbaar: in de game-modus is de input lag beperkt tot 31 ms.

De geluidskwaliteit van de SJ810V is heel behoorlijk. De luidsprekers zijn onzichtbaar en naar beneden gericht, maar produceren desondanks een prettig geluidsbeeld en een – voor platte-tv begrippen – vrij vol geluid.

Panasonic TX-55EXW604

Panasonic stuurde ons als enige fabrikant een 55 inch model toe met een prijskaartjes van minder dan 1000 euro. Sterker nog, de TX-55EXW604 kost in onze prijsvergelijker 899 euro en is met een beetje zoeken zelfs voor minder dan 800 euro verkrijgbaar. Voor dat geld krijg je een tv met een strakke, zilvergrijze rand rond het scherm en een opvallende voet. Of eigenlijk moeten we zeggen 'voeten'. De tv beschikt over een 4-in-1 voet, die bestaat uit twee omkeerde verchroomde driehoekige standaarden met een lichte buiging. Deze voeten kunnen zowel aan de zijkanten van de tv, als wat meer naar het midden gemonteerd worden, waarbij je als gebruiker bovendien de keuze hebt om de kromming van de voet naar binnen of naar buiten te laten lopen.

Panasonic TX-55EXW604

Panasonic maakt voor haar smart tv functies gebruik van haar eigen 'My Homescreen 2.0' platform, dat voorheen door het leven ging als Firefox OS. Mozilla heeft in 2016 echter laten weten de ontwikkeling van deze software te staken, waardoor de toekomst van dit platform onzeker leek. Panasonic blijft het systeem wel gebruiken en zegt de ontwikkeling nu zelf overgenomen te hebben. In de praktijk is het systeem vrijwel gelijk gebleven aan dat 2016, met als belangrijkste toevoeging de mogelijkheid om nu ook folders met daarin meerdere links of apps op het homescreen te pinnen. Daarnaast heeft Panasonic de ingebouwde mediaspeler aangepakt, waardoor deze er nu wat gelikter uitziet. Helaas biedt Panasonic daarbij nog altijd geen ondersteuning voor DTS-geluid.

De beeldkwaliteit van de EXW604 is op punten zeer goed, maar valt op andere punten juist tegen. Als we het grijsverloop in de cinema-beeldstand doormeten, valt op dat het beeld bij de standaard 'warm 1' kleurinstelling duidelijk te blauwig is, maar als we 'warm 2' selecteren laat onze grayscale meting een vrijwel perfect grijsverloop zien. Ook de kleurweergave is érg goed. De achilleshiel van de tv is echter het contrast. De EXW604 maakt gebruik van een ips-paneel en dat betekent sowieso dat de zwartweergave minder goed is dan bij pva-gebaseerde schermen, maar de EXW604 heeft een wel heel matig contrast: wij meten net geen 830:1 in sdr-modus. Gamers doen er goed aan de 'pure direct' modus in te schakelen. Standaard is de input lag van de tv namelijk 144 ms, terwijl dat in de pure direct stand gereduceerd wordt tot een acceptabele 31,7 ms.

Panasonic TX-55EXW604

Panasonic TX-55EXW604

Panasonic TX-55EXW604

Panasonic TX-55EXW604

De EXW604 kan overweg met HDR10- en HLG-signalen, maar van échte hdr-weergave is geen sprake. Zoals eerder gememoreerd valt het contrast tegen, en daar komt bij dat wij bij weergave van hdr-signalen in de cinemamodus een maximale helderheid van 280 cd/m² konden realiseren. De televisie biedt bovendien geen ondersteuning voor een groot kleurbereik. Deze combinatie van factoren zorgt ervoor dat hdr-materiaal er op dit scherm niet bijzonder indrukwekkend uitziet.

De geluidskwaliteit van de 55EXW604 is redelijk. Ook dit toestel maakt gebruik van naar beneden gerichte luidsprekers. Het stereobeeld is vrij aardig, maar wat opvalt is het gebrek aan laagweergave. Ook is er op hoger volume vrij snel vervorming hoorbaar.

Philips 55PUS7502

Philips stuurde ons zoals gezegd de 55-inch variant van de PUS7502-serie, waardoor het model een paar honderd euro duurder is dan de geteste tv's van de concurrentie. De 49 inch variant had qua prijs wel mooi in dit speelveld gepast, maar was helaas niet beschikbaar voor een test.

De PUS7502 is een fraaie tv. Het scherm is omlijst door een écht metalen rand, met een mat geborstelde afwerking. De tv wordt geleverd met een open voet en een draaibare hals. Dat laatste zien we tegenwoordig niet vaak meer, de meeste televisies hebben een vaste voet. Onder het scherm prijkt een smalle speakerbar, waarin naar voren gerichte luidsprekers ondergebracht zijn. Zoals we van Philips gewend zijn maakt de tv gebruik van Ambilight, waarbij een groot aantal leds aan de achterzijde van het scherm de sfeer van het beeld op de muur achter de televisie projecteert.

Philips 55PUS7502

Philips bouwt haar televisies ook dit jaar rond het Android TV ecosysteem. Zoals wij al vaker hebben beschreven is de opzet hiervan wat anders dan die van de systemen van LG, Samsung en Panasonic, in zoverre dat Android TV minder probeert om de grenzen tussen live tv en internetdiensten te laten vervagen. Android TV werkt met een full screen homescreen en maakt een duidelijk onderscheid tussen apps, externe ingangen en tv-zenders. Dat gezegd hebbende werkt Android TV wel prettig en inmiddels ook redelijk stabiel. Waar Android TV's die wij eerder testten nog wel eens vastliepen, kwamen we tijdens onze test van de PUS7502 geen problemen tegen. Philips levert de tv met een afstandsbediening met normale toetsen aan de bovenkant, en een volledig qwertytoetsenbord aan de onderzijde. Erg handig bij het invoeren van zoekopdrachten, te meer daar voice search niet ondersteund wordt.

Qua beeldkwaliteit presteert de tv vergelijkbaar met de eerder beschreven modellen van LG en Panasonic. Ook Philips gebruikt een ips-paneel met de bijbehorende goede kijkhoeken, maar ook met een matig contrast. Van de geteste ips-televisies noteert Philips met bijna 1320:1 weliswaar de hoogste contrastscore, in de praktijk zien we dat de zwartwaarde in de bioscoopstand uitkomt op 0,22 cd/m², wat allerminst een score is om over naar huis te schrijven. De grijs- en kleurweergave zijn echter wel prima in orde.

Philips 55PUS7502

Philips 55PUS7502

Philips 55PUS7502

Philips 55PUS7502

Philips ondersteunt zowel HDR10 als HLG hdr-weergave, en in hdr-modus levert het scherm een maximale helderheid van ongeveer 400 cd/m². Dat is redelijk, maar voor échte impact is het te weinig. Hdr-beelden zien er fraai uit, maar het wow-effect ontbreekt ook bij deze televisie. De PUS7502 heeft een redelijk groot kleurbereik, en dekt 87% van de DCI-P3 kleurruimte. Wat opviel tijdens onze test is dat het scherm wél overweg kan met hdr-signalen vanuit de ingebouwde Netflix-app, maar dat Youtube hdr-video's gewoon in sdr-modus worden weergegeven. In de cinemamodus is de input lag standaard 54 ms, terwijl dat in de gamestand 33,5 ms is.

De geluidskwaliteit van de PUS7502 is redelijk goed. Door de naar voren gerichte luidsprekers is het stereobeeld gewoon prima, en de televisie klinkt lekker helder. De 'subwoofer' aan de achterkant zorgt helaas niet voor een denderende laagweergave, juist op dit punt valt het geluid wat tegen. Slecht is het echter niet, voor een platte tv klinkt de Philips 55PUS7502 heel redelijk.

Samsung UE49MU6400

Samsung is de enige fabrikant die niet is overgestapt op oled voor haar high-end modellen. Deze Koreaanse fabrikant houdt vast aan lcd-technologie, en biedt die in meerdere smaken aan. In het high-end segment heeft Samsung 'QLED', waarbij pva-lcd panelen worden gecombineerd met quantum dot filters in de backlight, wat zorgt voor een zeer groot kleurbereik. Op onze site kan je een review lezen van de Samsung Q7F, een voorbeeld van zo’n QLED-televisie. QLED modellen zijn echter behoorlijk prijzig, en voor deze test stuurde Samsung ons dan ook een 'normaal' model uit de MU6400 serie toe.

Samsung UE49MU6400

Qua uiterlijk mag het toestel er zijn. Rond het scherm prijkt een dunne geborsteld aluminium rand, die van opzij bezien ook erg dun is. De tv staat op een brede y-vormige voet, die met een lage, niet draaibare hals aan de achterkant van het scherm verbonden is .

Het eerste dat opvalt als we de tv in gebruik nemen, is de afstandsbediening. Samsung levert de tv met een kleine remote, die heel weinig toetsen heeft, een numeriek veld ontbreekt bijvoorbeeld. Hoewel de afstandsbediening goed werkt in combinatie met het Tizen smart tv platform waar de tv gebruik van maakt, is Samsung wat ons betreft wel wat doorgeslagen in het vereenvoudigen van de afstandsbediening.

De tv maakt gebruik van een pls-schem, een technologie die vergelijkbaar is met ips. Onze metingen bevestigen dat: in sdr-modus meten we precies 1100:1, wat in vergelijking met Samsung's duurdere pva-gebaseerde televisies een erg lage waarde is, maar wel overeenkomt met de andere ips-modellen uit deze test. De grijs- en kleurweergave van de tv zijn erg goed. Met gemiddelde Delta E afwijkingen van 2,2 en 2,5 noteert Samsung na Panasonic de beste scores als het om keurechtheid gaat. Ook de beeldverwerking van Samsung is erg goed. Voor gamers ligt deze tv wellicht iets minder voor de hand: ook met de game modus ingeschakeld is de input lag nog altijd 38 ms. Hoewel de verschillen klein zijn, is Samsung op dat punt hekkensluiter binnen het testveld.

Samsung UE49MU6400

Samsung UE49MU6400

Samsung UE49MU6400

Samsung UE49MU6400

De hdr-weergave van de tv is redelijk. De kleurweergave is ook in hdr-modus erg goed en met 90% dekking van de dci-p3 kleurruimte heeft de MU6400 ook een relatief groot kleurbereik. Nadeel is echter dat de maximale helderheid tegenvalt: In de cinemamodus liet onze hoogste meting 318 cd/m² noteren, en dat houdt niet over. Hoewel hdr-beelden er op deze tv fraai uitzien, missen ze de 'punch' die Samsung's duurdere modellen wel weten te leveren.

Wat betreft de geluidskwaliteit zijn we positief over de MU6400. Dankzij slimme signaalverwerking weet Samsung een fraai geluidsbeeld neer te zetten met de onzichtbare, naar beneden gerichte luidsprekers. Voor een platte tv klinkt de MU6400 lekker vol, en ook op hoog volume geeft de tv geen krimp.

Sony KD-49XE8005

De laatste televisie uit deze test komt uit Japan. De Sony XE8005 kenmerkt zicht door strakke lijnen, zoals die van de dunne, zwarte rand rond het scherm. Ook de open voet oogt strak. Om kosten te besparen is de voet bij deze tv helaas wel grotendeels van plastic gemaakt. Dat heeft geen nadelige invloed op de stevigheid van de tv, maar de voet is wel wat kras- en deukgevoelig. Sony maakt net als Philips gebruik van Android TV en hoewel fabrikanten hier lichte aanpassingen aan kunnen doen, is de interface dus grotendeels gelijk aan die van Philips.

Sony Bravia KD-49XE8005

Ook Sony past een ips-scherm toe bij haar XE8005 serie, wat betekent dat het contrast in lijn ligt met dat van de andere modellen in deze test. In sdr-modus komt dat contrast uit op 1314:1, in hdr-modus op 1456:1. Redelijke scores binnen het testveld, maar beduidend minder goed dan wat we van Sony's duurdere modellen met pva-schermen gewend zijn.

 Het grijsverloop van de KD-49XE8005 is redelijk, maar zeker niet perfect. Met de 'Expert 1' preset is het beeld ook bij deze tv iets te blauwig, en andere presets bieden geen betere resultaten. De Delta E afwijking voor het grijsverloop komt hierdoor uit op 5,3. De kleurweergave is met een Delta E van 3,8 wel goed, al scoort Sony ook hier niet de hoogste ogen.

Sony Bravia KD-49XE8005

Sony Bravia KD-49XE8005

Sony Bravia KD-49XE8005

Sony Bravia KD-49XE8005

De HDR-weergave van de XE8005 is eveneens redelijk. De maximale helderheid die wij hebben gemeten is 364 cd/m². Het kleurbereik is met 84% van DCI-P3 helaas niet heel geweldig. Voor gamers is de tv prima bruikbaar, met 31 ms in de game modus presteert Sony vrijwel gelijk aan de andere modellen in de test.

Over de audioweergave zijn we ook positief. De televisie mist net als elke andere tv wat in het laag, maar produceert een prettig geluid met een duidelijk stereobeeld. De tv past relatief veel compressie toe, wat de verstaanbaarheid van stemmen ten goede komt, maar voor muziek niet ideaal is.

Testresultaten en grafieken

Een compleet overzicht met alle specificaties en testresultaten vind je in deze vergelijkingstabel. Om een gemakkelijk overzicht te krijgen van de onderlinge prestaties vind je op deze pagina ook enkele grafieken.

Conclusie

Vijf televisies met ongeveer hetzelfde prijskaartje en ongeveer dezelfde mogelijkheden, maar niet per definitie dezelfde beeldkwaliteit. Hoewel de verschillen niet enorm zijn, levert Panasonic's TX-55EXW604 zonder enige kalibratie de beste grijs- en kleurweergave van alle geteste toestellen. Nadeel is voornamelijk dat het contrast van deze tv tegenvalt, en op dit punt is Panasonic hekkensluiter binnen de test en ook de HDR-weergave is dankzij de beperkte maximale helderheid het minst indrukwekkend. LG's 49SJ810V levert de hoogste helderheid in hdr-modus, en levert bij hdr-weergave ook het beste contrast. Philips weet een goede mix te vinden tussen kleurweergave, helderheid en contrast, en ook Samsung en Sony leveren goede allround resultaten.

De belangrijkste conclusie is dan ook dat alle geteste modellen goede tot zeer goede resultaten leveren, maar dat het contrast van deze ips-toestellen beduidend lager ligt dan dat van (duurdere) pva-schermen. Bij daglicht komen al deze televisies prima uit de verf, maar kijk je veelvuldig in een verduisterde kamer, dan raden wij je aan om wat meer uit te geven en een pva-, of nog beter een oled-toestel. Die zijn natuurlijk wel een heel stuk duurder, dus heb je een bescheiden budget en wil je toch een grote televisie, dan biedt Panasonic in elk geval erg veel scherm met een uitstekende kleurweergave. Om die reden belonen we de Panasonic TX-55EXW604 met een Great Value award. 


Panasonic TX-55EXW604


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

LG 49SJ810V

LG 49SJ810V

 • 49 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
Great Value Panasonic TX-55EXW604

Panasonic TX-55EXW604

 • 55 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
Philips 55PUS7502

Philips 55PUS7502

 • 55 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • Android TV
Niet verkrijgbaar
Samsung UE49MU6400

Samsung UE49MU6400

 • 49 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
Niet verkrijgbaar
Sony Bravia KD-49XE8005

Sony Bravia KD-49XE8005

 • 49 inch
 • Ultra HD 4K
 • LCD
 • Edge LED
 • 50 Hz
 • HDR ondersteuning
 • Smart TV
 • Android TV
Niet verkrijgbaar
0
*