Wifi-prestaties smartphones in kaart gebracht

30 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Bomen, bos en wifi
 3. 3. Testopstelling
 4. 4. Testresultaten 5 GHz
 5. 5. Testresultaten 2,4 GHz
 6. 6. Qualcomm vs. Broadcom
 7. 7. Gemiddelde snelheden
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

Mobiele netwerken worden voortdurend verbeterd. We zien steeds snellere versies van 4G, terwijl aan 5G al hard wordt geklust. Toch zijn er genoeg scenario’s waarin je moet terugvallen op die andere draadloze verbinding: wifi. Tijd om de prestaties daarvan eens bij een groot aantal toestellen aan een nadere blik te onderwerpen.

Hoewel kosteloze roaming binnen de Europese Unie inmiddels mogelijk is, is onbeperkt datagebruik – zeker zonder forse meerprijzen – nog altijd een utopie. Kijk je graag streaming video of stream je juist zelf, luister je in hoge kwaliteit streaming muziek of communiceer je bij voorkeur via Facetime en andere videochats, dan ben je rap door je bundel heen, ook als die meerdere gigabytes omvat. Voldoende reden voor velen van ons om waar mogelijk via wifi verbinding te maken in plaats van het mobiele datanetwerk. Ook als de verbinding terugvalt naar 3G of zelfs het gevreesde E(dge) icoontje in beeld komt, is wifi een aanlokkelijk alternatief.

Bij wifi-prestaties denk je als Hardware.Info lezer vermoedelijk allereerst aan de router en dat is natuurlijk een belangrijke factor. Niet voor niets onderwerpen we die regelmatig aan een batterij tests om de prestaties zo goed mogelijk in kaart te brengen. Echter, het is ronduit opmerkelijk dat er voor de client-kant van mobiele apparaten, lees: de wifi-chip in je smartphone, bijna geen aandacht is. En dit terwijl je uiteindelijk altijd afhankelijk bent van de zwakste schakel in je verbinding. Een beest van een router met een duizelingwekkende AC-klasse en dito antennes is leuk om te hebben, maar een single-stream device zal de bandbreedte die een dergelijk apparaat biedt niet eens bij benadering volledig kunnen benutten.

Testveld

Voor het testen van de wifi op laptops zijn er eigenlijk te veel haken en ogen om veel conclusies te kunnen trekken, maar specifiek voor smartphones wilden we wel eens iets te doen aan deze lacune. Voor dit artikel zochten we met behulp van 23 smartphones uit hoe deze presteren als het aankomt op de wifi-verbinding. Bij het samenstellen van het testveld hebben we getracht een zo breed mogelijke selectie te maken. Zo hebben we toestellen van diverse fabrikanten geselecteerd, variërend van 149 tot 1080 euro (gemiddelde prijzen op basis van onze Prijsvergelijker). Daarbij hebben we zowel 802.11n als 802.11ac compatibele toestellen meegenomen. Zo kwamen we tot een deelnemersveld bestaande uit zowel iOS- als Android-toestellen met uiteenlopende SoC’s van fabrikanten als Apple, HiSillicon, Mediatek, Samsung en Qualcomm.

Daarbij waren we natuurlijk in het bijzonder benieuwd of duurdere toestellen ook beter presteerden: resulteren meer euro’s ook in meer megabits per seconde? Ook hadden verschillen tussen de 2,4 en 5 GHz band onze warme belangstelling, evenals de samenwerking met de twee routers die we gebruikten, waarover later meer. De testresultaten kan je in de bij het artikel bijgevoegde grafieken vinden. Een overzicht van alle specificaties en testresultaten kan je hier terugvinden.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in Hardware.Info Magazine #1/2019. Neem een abonnement op Hardware.Info Magazine om als eerste onze beste, uitgebreidste artikelen te lezen en de gratis publicaties op deze site te steunen.

Bomen, bos en wifi

Het liefst hadden we voor alle toestellen in kaart gebracht welke specifieke wifi-chip er door de fabrikant is gebruikt. Het bleek helaas een schier onmogelijke taak om voor alle toestellen deze informatie te achterhalen en daarom moet we ons noodgedwongen beperken tot het in kaart brengen van de gebruikte SoC’s en eventuele bijzonderheden met betrekking tot de wifi-standaard.

Daarbij dient gezegd te worden dat Qualcomm van alle chipfabrikanten veruit het meest transparant is als het aankomt op de specificaties van de wifi-chips uit de eigen Snapdragons. Op de site van de Amerikaanse chipgigant kan je simpelweg op de specifieke SoC zoeken en dan krijg je een uitgebreide specsheet te zien. Qualcomm geeft onder andere de ondersteunde wifi-standaarden, de maximale snelheid, ondersteunde kanaalbreedtes, aantal streams, qam-versie en ondersteuning voor mu-mimo weer. Overigens staat dit er nog altijd niet voor garant dat de implementatie van zo’n Qualcomm SoC in de praktijk 100% overeenkomt met de opgegeven eigenschappen, zo bleek.

Mistige specs

Dit staat in schril contrast tot fabrikanten als Mediatek, dat op haar website enkel ‘802.11a/b/g/n’ bij de desbetreffende SoC vermeldt. Op de websites van HiSillicon, Samsung en Apple is er zelfs geen specifieke informatie te vinden over de wifi-chips, althans niet aan de SoC gerelateerd. Het is natuurlijk wel mogelijk om op de productpagina van een specifieke smartphone wat informatie te vinden. Die informatie beperkt zich dan meestal tot de wifi-standaard of in het beste geval tot een vermelding zoals ‘802.11ac wifi met MIMO’, die we bijvoorbeeld op de productpagina van de iPhone 7 Plus vonden.

Niet alleen is de informatie over het algemeen beperkt, deze is soms ook nog tegenstrijdig met wat we denken te weten. Zo is bijvoorbeeld Huawei’s Y7 uitgerust met de Snapdragon 435, die volgens Qualcomm’s website ondersteuning biedt voor de 802.11ac standaard. De Y7 biedt deze ondersteuning evenwel niet, wat het vermoeden doet rijzen dat dit toestel een aangepaste versie van deze SoC herbergt, of dat Huawei om onnaspeurlijke redenen een aparte, inferieure chip heeft ingebouwd.

Twee fabrikanten

Derhalve moeten we het antwoord op de vraag welke chip in elk toestel zit, grotendeels schuldig blijven. Dat is jammer, omdat we graag wat meer hadden gezegd over de compatibiliteit met de twee routers die we voor deze test inzetten. Bij routers is het doorgaans relatief simpel om te achterhalen of een apparaat met een Broadcom, danwel een chipset uit de stal van Qualcomm is uitgerust. Het leek ons hoe dan ook een goed idee om alle deelnemende toestellen aan zowel een router met een Broadcom- als een Qualcomm-chipset te koppelen, om na te gaan of er verschillen zijn waar te nemen. We kozen ervoor om twee modellen van dezelfde fabrikant te selecteren, namelijk de Netgear Nighthawk X4S R7800 op basis van een Qualcomm-chipset en de Netgear Nighthawk X6 R8000 op basis van een Broadcom-chipset.

Netgear R7800 Nighthawk X4S
Netgear Nighthawk X4S R7800

Testopstelling

In de basis gebruiken we een deel van dezelfde testopstelling die we bij het testen van routers ook gebruiken. Met behulp van de IxChariot-software van Ixia sturen we een zogenaamd TCP High Performance script vanaf de router naar de desbetreffende smartphone (Lan-Wlan) en omgekeerd (Wlan-Lan) waarbij we de snelheid meten. Deze tests voeren we zoals gebruikelijk twee keer achter elkaar uit, waarbij we de gemiddelde score noteren. Vervolgens herhalen we het hele proces nog eens op een andere dag en een ander tijdstip om eventuele extreme resultaten uit te sluiten. De waardes die je in de tabellen ziet staan zijn dus de gemiddelde uitkomsten van meerdere tests.

Netgear R8000 Nighthawk X6
Netgear Nighthawk X6 R8000

Uiteraard testten we alle deelnemers voor zover mogelijk op zowel de 2,4 als de 5 Ghz band. De Honor 6X, Wileyfox Swift 2 X, Huawei Y7, Motorola Moto E4 en E4 Plus ondersteunen alle de 802.11ac-standaard niet en zijn zodoende enkel op de lagere frequentie getest. Dit zijn - met uitzondering van de Honor 6X - niet geheel toevallig ook de goedkoopste toestellen uit het deelnemersveld.

Voordat we gaan kijken naar de vertaling van de testresultaten, nog even een punt van orde: de testresultaten waar we aan refereren zijn de gemiddelde waardes van de Lan-Wlan en Wlan-Lan test tezamen, op de 2,4 GHz dan wel 5 GHz band in combinatie met ofwel de R7800 ofwel de R8000. Deze gemiddelde scores zie je verderop in dit artikel onder het kopje 'Gemiddelde snelheden'. Alle afzonderlijke deelscores kan je vinden onder de noemers 'Testresultaten 5 GHz' en 'Testresultaten 2,4 GHz'.

Testresultaten 5 GHz

Hieronder kan je de testresultaten zien van de deelnemers op de 5 GHz band in combinatie met de Netgear Nighthawk X4S R7800 (op basis van een Qualcomm-chipset) en de Netgear Nighthawk X6 R8000 (op basis van een Broadcom-chipset).

 • BC Lan-Wlan
 • BC Wlan-Lan
 • QC Lan-Wlan
 • QC Wlan-Lan

Testresultaten 2,4 GHz

Hieronder kan je de testresultaten zien van de deelnemers op de 2,4 GHz band in combinatie met de Netgear Nighthawk X4S R7800 (op basis van een Qualcomm-chipset) en de Netgear Nighthawk X6 R8000 (op basis van een Broadcom-chipset).

 • BC Lan-Wlan
 • BC Wlan-Lan
 • QC Lan-Wlan
 • QC Wlan-Lan

Qualcomm vs. Broadcom

Als we naar de resultaten van de individuele toestellen uit het testveld kijken, zien we twee zaken die opvallen. Ten eerste zijn er behoorlijke verschillen tussen de hoogste snelheden die gehaald worden in combinatie met de R7800 (Qualcomm-chip) en de R8000 (Broadcom-chip).

Met de R8000 weet enkel de Samsung Galaxy S8 op de 5 GHz band de grens van 400 Mbit/s net aan te tikken, gevolgd door de iPhone 7 (375 Mbit/s) en de HTC U 11 (351 Mbit/s). Bij de R7800 weten behalve de S8 (403 Mbit/s) ook de OnePlus 5 (430 Mbit/s) en de U 11 (447 Mbit/s) deze grens te overschrijden.

HTC U11 64GB Silver
HTC U11

Op de 2,4 GHz band zijn de verschillen nog waarneembaar, maar wel een stuk kleiner. In combinatie met de R7800 zijn het de S8 met 105 Mbit/s en de U 11 met 103 Mbit/s die de lijst aanvoeren, gevolgd door de OnePlus 5 met 96 Mbit/s. Samen met de R8000 weet de wederom de S8 de concurrentie te slim af te zijn met 90 Mbit/s, dit maal geflankeerd door de Huawei’s P10 Plus met eveneens 90 Mbit/s. De P10 van Huawei pakt de derde plaats met een gemeten snelheid van 88 Mbit/s.

Aan de bovenkant van de curve weten de relevante toestellen in combinatie met een op een Qualcomm-chip gebaseerde router met name op 5 GHz significant hogere snelheden te halen. Aan de onderkant van het spectrum zien we op de 5 GHz frequentie opmerkelijk genoeg dat de toestellen in combinatie met R7800 ook veel verder terugzakken. Hier treffen we onderaan de lijst de Huawei P10 en P10 Plus met respectievelijk 66 en 73 Mbit/s en de Motorola Moto Z2 Play met 117 Mbit/s. Bij de R8000 loopt enkel de Z2 Play uit het gareel met 107 Mbit/s, de Samsung Galaxy A5 (2017) en LG’s G6 halen snelheden van respectievelijk 167 en 175 Mbit/s).   

Huawei Y7 Grey
Huawei P10 Plus

Op de 2,4 GHz band zijn de verschillen veel meer genivelleerd. Met de R7800 zijn het de Sony Xperia X Compact (41 Mbit/s), Z2 Play (42 Mbit/s) en de ASUS Zenfone AR en BlackBerry’s KeyOne (beide 45 Mbit/s) die onder aan de lijst staan. Bij de R8000 presteren de Honor 8 (34 Mbit/s), General Mobile GM5 Plus en wederom de KeyOne (beide 40 Mbit/s) het minst.

Onderlinge verschillen

Sowieso zijn de verschillen in absolute termen tussen de boven- en onderkant van de ranglijst enorm. Op de 5 GHz band is het verschil tussen de best presterende smartphone en de minst tot de verbeelding sprekende toestel in combinatie met de R8000 al een slordige 293 Mbit/s, terwijl het verschil bij de R7800 zelfs oploopt tot 381 Mbit/s! Een verschil van respectievelijk een factor 4 en 7 is enorm en zodoende zeker een overweging bij het selecteren van een nieuw toestel.   

Apple iPhone 8 Plus 256GB Gold
iPhone 8 Plus

Op 2,4 GHz zijn de verschillen kleiner - 64 Mbit/s of factor 2,5 bij de R7800 tegenover 56 Mbit/s of factor 3 met de R8000 - maar nog steeds significant. Daarbij kunnen we niet anders dan concluderen dan dat er in de kwaliteit van de wifi-implementatie een wereld van verschil zit. Dat maakt het extra jammer dat we niet tot individueel chip-niveau kunnen bepalen welke chips door de diverse fabrikanten zijn toegepast, al zal de gekozen antenneoriëntatie ook zeker een factor zijn.

Een overstijgende correlatie tussen een bepaalde SoC-fabrikant, routerchipset leverancier en prestaties lijkt er niet te zijn. Zo zien we zowel SoC’s van Qualcomm, HiSillicon en Exynos boven en onderaan de lijst terug. Bovenaan vinden we ook de twee chips van Apple terug – gezien de prijstelling van de iPhone’s mochten we ze daar ook wel verwachten – terwijl we de Mediateks afwisselend in de middenmoot en onderaan de lijst aantreffen.

Huawei Y7 Grey
Huawei Y7

De S8 is door de bank genomen duidelijk de best presterende smartphone qua wifi-snelheid, op enige afstand gevolgd door de iPhone 8 Plus, HTC U 11, OnePlus 5 en iPhone 7. Gezien de prijsstelling en positionering van deze toestellen is dit nauwelijks een verrassende constatering. Aan de andere kant heb je ook toestellen met een vergelijkbare prijsstelling zoals de ASUS ZenFone AR (gemiddeld 949 euro) en de BlackBerry KeyOne (gemiddeld 599 euro) die met name op 2,4 GHz ver beneden verwachting scoren.

Sony’s XZs (gemiddeld 599 euro) en XZ Premium (gemiddeld 732 euro) blijven ook enigszins achter bij de verwachtingen die je mag hebben bij een toestel met een dergelijke positionering. Hetzelfde geldt ook wel voor de Huawei P10 (gemiddeld 538 euro) en P10 Plus (gemiddeld 745 euro), die vooral minder presteren wanneer ze gecombineerd worden met de R7800.  

Gemiddelde snelheden

Hieronder zie je voor elke afzonderlijke chipset gekoppeld aan ofwel de 2,4 GHz danwel de 5 GHz band, de gemiddelde snelheid van alle deelnemers.

 • BC 5 GHz
 • BC 2,4 GHz
 • QC 5 GHz
 • QC 2,4 GHz

Conclusie

We stellen vast dat er zeker significante verschillen tussen individuele toestellen zijn te ontdekken en op de 5 GHz frequenties ook tussen de routers en desbetreffende chipsets. Op beide frequenties en in combinatie met zowel de R7800 als de R8000 geldt dat de verschillen tussen de top en de onderkant van de ranglijst enorm zijn, variërend van een factor 2,5 tot maar liefst factor 7.

Op 5 GHZ doet zich het opmerkelijke feit voor dat individuele deelnemers in combinatie met de R7800 (Qualcomm) aanzienlijk hogere snelheden halen dan met de R8000 (Broadcom), maar ook veel verder terugzakken. Hier zien we in tegenstelling tot op de 2,4 GHz frequentie niet enkel een duidelijk verschil tussen individuele smartphones, maar ook tussen de beide routerchipsets.

Samsung Galaxy S8 64GB Black
De Samsung Galaxy S8 komt onder de streep het beste uit de test.

We kunnen dit echter niet zeggen als we naar de gemiddelde prestaties van het testveld als geheel kijken. Op 5 GHz ligt de gemiddelde snelheid van het testveld bij de R7800 op 193 Mbit/s, waar de deelnemers in combinatie met de R8000 een gemiddelde snelheid van 194 Mbit/s halen. Op 2,4 GHz zijn de verschillen eveneens klein: 68 Mbit/s met de R7800 en 63 Mbit/s gecombineerd met de R8000. Dit zijn verschillen die binnen de foutmarge vallen.

Verder zien we duidelijk dat de aanschafprijs van een smartphone niet noodzakelijkerwijs correleert met de gemiddelde snelheid van de wifi-verbinding. Zo presteren de vier goedkoopste deelnemers uit de test - Motorola Moto E4 (149 euro), E4 Plus (179 euro), Wileyfox 2 X (199 euro) en de Huawei Y7 (185 euro) op 2,4 Ghz overwegend tussen de top en de middenmoot in. De ZenFone AR en KeyOne vallen dan weer behoorlijk tegen als we de Mbit/s tegen de euro’s afzetten. Ten slotte weten met name de S8, gevolgd door de U11, iPhone 7 en 8 Plus en OnePlus 5 topprestaties neer te zetten die de overeenkomstige aanschafprijs reflecteren.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Apple iPhone 7 256GB Jet Black

Apple iPhone 7 256GB Jet Black

 • Apple iOS 10
 • 2048 MB
 • 256 GB
 • 4.7 inch
 • 1334x750
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

554,95 €

3 winkels
Apple iPhone 8 Plus 256GB Gold

Apple iPhone 8 Plus 256GB Gold

 • Apple iOS 11
 • 3072 MB
 • 256 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

802,23 €

5 winkels
Asus ZenFone AR 128GB Black

Asus ZenFone AR 128GB Black

 • Google Android 7.0
 • 8192 MB
 • 128 GB
 • 5.7 inch
 • 2560x1440
 • 23 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
BlackBerry KeyOne 64GB Black

BlackBerry KeyOne 64GB Black

 • Google Android 7.1
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 4.5 inch
 • 1620x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

385,00 €

1 winkel
General Mobile GM5 Plus Grey

General Mobile GM5 Plus Grey

 • Google Android 7.1
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 13 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

299,99 €

1 winkel
Honor 6X 64GB Gold

Honor 6X 64GB Gold

 • Google Android 6.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Excellent Honor 8 Blue

Honor 8 Blue

 • Google Android 6.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

229,00 €

1 winkel
HTC U11 64GB Blue

HTC U11 64GB Blue

 • Google Android 7.1
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.5 inch
 • 2560x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Huawei P10 64GB Black

Huawei P10 64GB Black

 • Google Android 7.0
 • 4092 MB
 • 64 GB
 • 5.1 inch
 • 1920x1080
 • 20 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

348,54 €

3 winkels
Huawei P10 Plus 128GB Black

Huawei P10 Plus 128GB Black

 • Google Android 7.0
 • 6144 MB
 • 128 GB
 • 5.5 inch
 • 2560x1440
 • 20 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

449,95 €

1 winkel
Great Value Huawei Y7 Grey

Huawei Y7 Grey

 • Google Android 7.0
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 5.5 inch
 • 1280x720
 • 12 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

179,00 €

2 winkels
LG G6 Platinum

LG G6 Platinum

 • Google Android 7.0
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.7 inch
 • 2880x1440
 • 13 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

322,90 €

1 winkel
Motorola Moto E4 Grey

Motorola Moto E4 Grey

 • Google Android 7.1
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 5.3 inch
 • 1280x720
 • 8 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Motorola Moto E4 Plus Grey

Motorola Moto E4 Plus Grey

 • Google Android 7.1
 • 3062 MB
 • 16 GB
 • 5.5 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Motorola Moto Z2 Play Gold

Motorola Moto Z2 Play Gold

 • Google Android 7.1
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

239,98 €

1 winkel
OnePlus 5 128GB Midnight Black

OnePlus 5 128GB Midnight Black

 • Google Android 7.1
 • 8192 MB
 • 128 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 16 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Great Value Samsung Galaxy A3 2017 Black

Samsung Galaxy A3 2017 Black

 • Google Android 6.0
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 4.7 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Great Value Samsung Galaxy A5 2017 Black

Samsung Galaxy A5 2017 Black

 • Google Android 7.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 16 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

299,95 €

2 winkels
Ultimate Samsung Galaxy S8 64GB Black

Samsung Galaxy S8 64GB Black

 • Google Android 7.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.8 inch
 • 2960x1440
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

425,00 €

1 winkel
Sony Xperia X Compact Blue

Sony Xperia X Compact Blue

 • Google Android 8.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 4.6 inch
 • 1280x720
 • 23 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZ Premium Black

Sony Xperia XZ Premium Black

 • Google Android 7.1
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.5 inch
 • 3840x2160
 • 19 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Sony Xperia XZs 32GB Silver

Sony Xperia XZs 32GB Silver

 • Google Android 7.1
 • 4096 MB
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 19 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

343,00 €

1 winkel
Great Value Wileyfox Swift 2 X Blue

Wileyfox Swift 2 X Blue

 • Google Android 7.1
 • 3062 MB
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 16 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

203,12 €

1 winkel
0
*