Aten USB-C en Thunderbolt docks review: Extra poorten via één kabeltje

10 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. USB-C Multiport Mini Dock (UH3232), USB-C Dual View Mini Dock (UH3231) en USB-C Dual HDMI Mini Dock (UH3233)
 3. 3. USB-C to HDMI 4K-adapter (UC3008) en Active 4K DisplayPort to HDMI-adapter (VC986)
 4. 4. USB-C Multiport Dock (UH3230) en Thunderbolt 3 Multiport Dock (UH7230)
 5. 5. Conclusie
 6. 6. Besproken producten
 7. 7. Reacties

Inleiding

Heb je recent een nieuwe laptop gekocht? Grote kans dat er dan minimaal één usb type-c aansluiting op het apparaat zit. Sommige laptops hebben zelfs alleen nog maar type-c poorten. Hoewel dat onhandig is als je nog veel oude randapparatuur hebt, biedt de poort gelukkig ook interessante nieuwe functionaliteit. Je kunt met één kabel allerlei verschillende apparaten op je systeem aansluiten. In dit artikel werpen we een nadere blik op een aantal docks en adapters van Aten, waarmee je de nieuwe mogelijkheden optimaal kunt benutten.

Had je enkele jaren een flinke stoeptegel van een laptop nodig als je onderweg over de nodige computerkracht wilde beschikken, recente modellen proppen veel rekenkracht in een dunne en lichte behuizing. Die ontwikkeling kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen. Helaas hebben de steeds dunnere behuizingen van laptops ook een ander effect: er is steeds minder plek voor aansluitingen.

Met hun forse formaat werden ethernetpoorten en vga-aansluitingen jaren geleden al het eerste slachtoffer in de race naar almaar dunnere apparaten. Inmiddels moeten ook andere display-uitgangen eraan geloven, terwijl zoetjes aan zelfs 'gewone' type-a usb-aansluitingen op de zijkant beginnen te verdwijnen.

Al je randapparatuur via één kabeltje

De overgang naar usb type-c betekent niet alleen maar kommer en kwel, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden. De nieuwe connector ondersteunt immers het doorsturen van andere signalen via Alternate Mode en het terug opladen van je laptop via USB Power Delivery. Op die manier kun je je laptop met één kabel aansluiten op al je randapparatuur.

Met behulp van een dock kun je de usb c-poort van je lichte laptopje gebruiken om hem van veel meer aansluitingen te voorzien. Let er voor aanschaf op, dat je systeem de vereiste functionaliteit wel moet kunnen leveren. Is de usb type-c poort van je apparaat beperkt tot het doorsturen van usb-signalen, iets wat we bijvoorbeeld zagen bij de recente review van 700 euro laptops? Dan kan een docking station of adapter daar niet op magische wijze displayport-signalen uit toveren.

Bij een ongeschikte aansluiting weigert een via de dock of adapter aangesloten beeldscherm alsnog dienst. In dat geval laten de docks via de USB Billboard-functionaliteit weten, dat de poort ongeschikt is. Gelukkig zijn de meeste duurdere laptops inmiddels voorzien van één of meerdere daadwerkelijk multifunctionele usb type-c poorten. Bij sommige van de besproken adapters en docking stations zijn er nog bijkomende mitsen en maren, die we per product bespreken.

Docks en adapters in alle soorten en maten

Om te laten zien wat er mogelijk is, stuurde de Taiwanese fabrikant Aten ons een serie docks en adapters toe in allerlei soorten en maten. Allereerst bekijken we een stel kleinere dockjes voorzien van meerdere display-aansluitingen: de USB-C Dual View Mini Dock, Dual HDMI Mini Dock en USB-C Multiport Mini Dock. Die neem je door het formaat gemakkelijk mee, waardoor je ook onderweg aan de slag kan met meerdere beeldschermen. Wil je onderweg verbinding maken met bijvoorbeeld een televisie of projector die alleen over hdmi beschikt? Dan heb je wellicht iets aan de nog kleinere USB-C to HDMI 4K-adapter of de Active 4K DisplayPort to HDMI-adapter, die we als tweede aan bod laten komen.

Tot slot besteden we aandacht aan de USB-C Multiport Dock en Thunderbolt 3 Multiport Dock, twee lijvige docking stations die bedoeld zijn om op je bureau te zetten. Sluit ze aan en je hebt meteen een hele zwik poorten tot je beschikking, van usb tot ethernet, displayport en audio-aansluitingen. Vooral de laatste dock is interessant: die ondersteunt namelijk de snellere Thunderbolt 3-interface, waarmee het mogelijk is om twee 4K-displays of één 5K-monitor gelijktijdig aan te sluiten.

USB-C Multiport Mini Dock (UH3232), USB-C Dual View Mini Dock (UH3231) en USB-C Dual HDMI Mini Dock (UH3233)

Door hun kleine en lichte ontwerp neem je de USB-C Multiport Mini Dock, USB-C Dual View Mini Dock en USB-C Dual HDMI Mini Dock volgens Aten makkelijk mee. Dat klopt: de UH3231 en UH3233 meten 9,4 bij 9,3 bij 2,7 cm, de Multiport Mini Dock met typenummer UH3232 is met 15,9 bij 10,8 bij 1,5 cm iets rechthoekiger. Om hun gewicht hoef je ze ook niet thuis te laten, met respectievelijk 100 (UH3231 en UH3233) en 70 gram (UH3232).

Alle drie de kleine dockjes hebben een behuizing van zwart plastic. Die is bij de UH3232 geheel matzwart; de UH3231 en UH3233 hebben als ontwerpaccent een glimmend plastic gedeelte, waarachter bij die modellen tevens een blauwe power-led schuilgaat. Of het glimmende plastic verstandig is voor een apparaat dat je vaak meeneemt, wagen we te betwijfelen: op de behuizingen van onze testmodellen waren binnen de kortste keren kleine krasjes te zien.


De UH3231 met twee displayport-aansluitingen - de versie met tweemaal hdmi oogt hetzelfde.

De functionaliteit van de UH3231 en UH3233 is redelijk rechttoe rechtaan. Plug de dock in de usb c-poort van je laptop middels de meegeleverde, 1 meter lange kabel, en vervolgens kun je er twee beeldschermen op aansluiten. In het geval van de UH3231 zijn er daarvoor twee Displayport-aansluitingen beschikbaar, terwijl de Dual HDMI Mini Dock logischerwijs voorziet in tweemaal hdmi.

Naast de twee beeldaansluitingen zit in beide gevallen nog een usb 3.0-poort. Die kan maximaal 15 W leveren, genoeg voor het opladen van bijvoorbeeld een tablet. Daarvoor wordt overigens de accu van je laptop aangesproken: er is geen losse voedingsaansluiting aanwezig. Als er onvoldoende stroom kan worden geleverd, waarschuwt de dock daarvoor doordat het lampje verkleurt.

De meer langwerpige UH3232 heeft maar één hdmi-poort, maar ten opzichte van de UH3231 en UH3233 wel twee andere aansluitingen: een gigabit-ethernetpoort en een analoge vga-aansluiting. Die laatste is handig voor als je onderweg weleens een presentatie moet geven. Maar al te vaak hebben projectors op kantoor alleen een klassieke vga-poort. Het dock regelt de conversie van het digitale displayport-signaal naar vga.


De UH3232.

De ethernetpoort zit aangesloten op een ingebouwde usb-netwerkkaart. Daardoor vereist deze dock als enige van de drie kleinere dockjes het installeren van een stuurprogramma om alle functionaliteit te kunnen gebruiken. Aten stelt een driver voor zowel Windows als Mac OS beschikbaar.

4K en meerdere schermen met hindernissen

Hoewel de UH3232 twee beeldaansluitingen heeft, kan er maar één tegelijkertijd worden gebruikt. De UH3231 en UH3233 ondersteunen uiteraard wel twee schermen, al is daarvoor een videokaart vereist die multi stream transport ondersteunt. Dat geldt tegenwoordig voor de meeste pc's, maar Mac OS-gebruikers vallen door een limitatie in het besturingssysteem buiten de boot, zoals Aten ook meldt in de handleiding. Mac-gebruikers kunnen dus maar één scherm aansluiten.

Op de productpagina's van alle drie de docks prijkt een trots 4K-logo, nadrukkelijk verwijzend naar ondersteuning voor een resolutie van 3840 x 2160 beeldpunten. Kijken we naar de specificaties, dan wordt duidelijk dat Aten bedoelt dat de docks 4K bij maximaal 30 Hz ondersteunen. Dat is voor computertoepassingen weinig bruikbaar. Zet je de refreshrate op de gebruikelijke 60 Hz, dan blijft de resolutie beperkt tot 2560 x 1600 pixels. Bij de UH3231 en UH3233 kun je per scherm maximaal 1920 x 1200 pixels weergeven.

Dat de drie docks geen 4K met 60 Hz ondersteunen is niet geheel de schuld van Aten. De standaard usb c-connector zonder Thunderbolt biedt immers te weinig bandbreedte voor zowel een 4K-beeld met 60 Hz als usb-poorten op 3.0-snelheid. Toch zijn er ook fabrikanten met usb type c-docks in het assortiment die wél 4K60 bieden. In dat geval is de snelheid van op de dock aanwezige usb-poorten beperkt tot die van versie 2.0.

Zeker bij de USB-C Multiport Mini Dock, die ook nog een ethernetpoort heeft waarvoor bandbreedte is vereist, kunnen we ons voorstellen dat Aten zich geen andere mogelijkheid zag, dan de maximale resolutie van de beeldaansluitingen beperkt te houden. Voor de andere docks was wellicht handig geweest als de fabrikant eindgebruikers de keuze had gegeven: een hoge refreshrate of een snelle usb-poort. In ieder geval blijven de usb-snelheden van het drietal docks in alle gevallen op peil, zoals onze tests ook hebben bevestigd.

USB-C to HDMI 4K-adapter (UC3008) en Active 4K DisplayPort to HDMI-adapter (VC986)

Zijn de de multiport-docks je toch nog te groot, of heb je de extra functionaliteit van meerdere poorten niet nodig? Dan heeft Aten ook nog een serie adapters die simpelweg de ene poort omzetten naar de andere aansluiting. Om te beginnen stuurde het merk ons de UC3008, een adapter die je in een usb type c-poort inplugt om aan de andere kant een hdmi-aansluiting te verkrijgen.

Het witte plastic blokje waarin zich de hdmi-aansluiting bevindt is lekker klein en licht, waarbij het usb c-kabeltje aan de andere kant vastzit aan de behuizing. Minder positief is dat Aten ook voor deze adapter heeft geopteerd voor een hdmi 1.4-poort. Dat betekent dat de maximale refreshrate bij 4K-resoluties opnieuw beperkt blijft tot 30 Hz. Andere fabrikanten bieden voor een vergelijkbaar bedrag usb c-naar-hdmi-adapters aan die wel 4K-beelden met 60 Hz ondersteunen, met daarbij ook nog hdr-ondersteuning.

Qua behuizing lijkt de VC986 op de UC3008: een wit, plastic blokje met een kabeltje eraan. In vergelijking met de rest van de adapters in dit artikel is het een vreemde eend in de bijt: met usb type-c heeft deze adapter niks van doen. In plaats daarvan dient deze omzetter om displayport-signalen te vertalen naar hdmi.

De VC986 is een actieve adapter, wat wil zeggen dat het apparaatje een set conversiechips aan boord heeft om de vertaalslag te maken. Vaak is dat niet nodig en kun je met een goedkopere, passieve adapter uit de voeten. Heeft je bronapparaat echter geen ondersteuning voor Dual-Mode displayport, dan moet er een adapter zoals de VC986 aan te pas komen.

USB-C Multiport Dock (UH3230) en Thunderbolt 3 Multiport Dock (UH7230)

De USB-C Multiport Dock en Thunderbolt 3 Multiport Dock zijn een stuk lijviger dan de Mini-docks die we eerder aan bod lieten komen. Beide docks zijn gemaakt van metaal, waardoor de behuizing meer solide aanvoelt dan het simpele plastic waarvan de andere adapters en dockjes zijn gemaakt. De docks zijn daardoor wel stukken zwaarder: de UH7230 weegt 370 gram, de goedkopere UH3230 zelfs 560 gram.

USB-C Multiport Dock (UH3230)

Bij de wat omvangrijkere dock zelf komt ook nog een losse voedingsadapter. Die kun je natuurlijk onder je bureau wegwerken. Bovendien biedt hij ten opzichte van de mini-docks nuttige functionaliteit. Beide apparaten ondersteunen namelijk USB Power Delivery, waardoor ze je laptop van stroom kunnen voorzien. Dat gebeurt met maximaal 60 W, wat voor veel apparaten voldoende zal zijn. Tevens kunnen er door de losse adapter apparaten worden opgeladen via de usb-poort aan de voorzijde terwijl de verbonden computer niet aan staat. Bovendien kunnen zo ook geen problemen optreden met aangesloten usb-apparaten die niet werken omdat er te weinig prik beschikbaar is, zoals een externe harde schijf.

De UH3230 biedt drie usb 3.0 type a poorten en één type c-aansluiting. De Thunderbolt 3-dock heeft twee klassieke usb 3.0-poorten, alsmede twee type c-aansluitingen, waarvan één over Thunderbolt beschikt. Op beide apparaten treffen we verder een gigabit-ethernetpoort plus twee 3,5 mm-audiojacks, aangestuurd door een interne usb-geluidskaart. In tegenstelling tot de gigabit-ethernetpoort is daarvoor geen driver vereist.

Jammer is dat ook de UH3230 niet de mogelijkheid biedt om te kiezen tussen een hogere resolutie en een lagere snelheid voor de usb-poorten, al heeft de fabrikant zoveel functionaliteit toegevoegd dat dan wellicht ook meer mogelijkheden zouden moeten vervallen. Voor het aansluiten van meerdere monitoren gelden dezelfde beperkingen als bij de goedkopere docks.

Thunderbolt-dock met 5K-ondersteuning

Zoals de naam al zegt, maakt de Thunderbolt 3 Multiport Dock als enige gebruik van de snellere Thunderbolt 3-standaard. Daardoor is de dock duidelijk duurder dan de variant met alleen usb-c. De hogere doorvoersnelheid van Thunderbolt 3 - maximaal 40 Gb/s versus de 10 Gb/s van usb 3.1 - biedt extra mogelijkheden waarvan Aten dankbaar gebruik heeft gemaakt. De fabrikant belooft dat je op de dock twee 4K-displays of één 5K-display kunt aansluiten.

Thunderbolt 3 Multiport Dock (UH7230)

Als enige dock in de vergelijking lukt het de UH7230 ook om de beloofde 3840 x 2160 beeldpunten met 60 Hz uit te sturen, iets wat we hebben geverifieerd door twee 4K-monitoren aan te sluiten. Dat verliep zonder enig probleem, waarbij geen raar gestotter of lelijke artefacten optraden in het beeld, iets wat we weleens zien op goedkopere docks.

Wil je ook twee 4K-monitoren gebruiken, dan moet je er wel rekening mee houden dat de UH7230 in tegenstelling tot de goedkopere dock naast de displayport-uitgang alleen over een usb-c/Thunderbolt-uitgang beschikt. Minstens één van je 4K-monitoren moet je dus via usb type-c of Thunderbolt kunnen aansluiten, tenzij je aan de slag wil met extra adapters.

Ook de beloofde 5K-ondersteuning is niet zonder mitsen en maren. We probeerden eerst het recent geteste 5K-scherm van Iiyama aan te sluiten op de dock, waarvan we nog steeds een testsample hebben staan. Zonder succes, want het apparaat weigerde stug om op een resolutie hoger dan 4K te werken. Na een blik in de handleiding valt het kwartje: je moet ook een scherm hebben dat via Thunderbolt wordt aangesloten, omdat de dock alleen via die aansluiting 5K kan uitsturen. De Iiyama heeft alleen een displayport 1.4-ingang, en daarmee lukt het dus niet.

Opnieuw is de missende ondersteuning voor 5K via de displayport-aansluiting niet zozeer de schuld van Aten, maar die van de Thunderbolt 3-standaard waarvan het apparaat gebruikmaakt. Intel heeft daarin simpelweg niet de recentste displayport-versie geïmplementeerd, maar gekozen voor twee displayport 1.2-streams. Als je een 5K-scherm aansluit met één Thunderbolt-kabel, voegt het apparaat dus feitelijk twee losse beelden samen. Aten had eventueel ondersteuning kunnen bieden voor 5K-schermen zonder Thunderbolt door twee displayport 1.2-aansluitingen op de dock te bieden, zodat je een dergelijk scherm via twee kabels kunt aansluiten.

Conclusie

Met zijn docks en adapters heeft Aten een serie oplossingen in het assortiment voor wie een kleine en lichte laptop gebruikt, maar gebukt gaat onder een gebrek aan aansluitingen. Vooral de UH3232 met zijn vga-aansluiting is handig voor onderweg: het dockje is lekker klein en licht, maar biedt wel de mogelijkheid je systeem te verbinden met usb-apparaten, projectors of een bedraad netwerk. In onze prijsvergelijker kost het kastje zo'n 127 euro, wat meer dan de mini-docks van Aten met alleen beeldaansluitingen en usb. Gelet op de functionaliteit is de prijs gemiddeld als je kijkt naar de rest van de markt.

Bij de andere kleine dockjes, voornamelijk gericht op het bieden van extra beeldaansluitingen, vinden we het jammer dat de fabrikant zo nadrukkelijk wijst op de ondersteuning voor 4K-resoluties. Dat terwijl beelden met zoveel pixels in de praktijk blijven steken op een 30 Hz-verversingsfrequentie, voor pc-gebruik weinig bruikbaar. Daardoor blijven de usb-snelheden weliswaar netjes gehandhaafd, maar misschien kan Aten in een vervolgversie de keuze tussen een hoge refreshrate of hoge usb-snelheid bij de eindgebruiker leggen.

Van de twee duurdere docks voor op je bureau zal afhangen van je gebruiksdoel of je het model met Thunderbolt 3 nodig hebt, of de usb c-versie kunt nemen. Wil je meerdere 4K-schermen aansluiten of aan de slag met een 5K-model, dan is het eerste dock onontbeerlijk. Voor de rest bieden beide docks alles wat je nodig hebt om je laptop middels één kabel om te toveren tot een complete bureau-oplossing.

Gelet op de functionaliteit zijn beide apparaten echter niet goedkoop: de usb c-versie kost gemiddeld 400 euro, terwijl de Thunderbolt 3-editie zelfs honderden euro's meer moet opbrengen. Gezien vergelijkbare Thunderbolt 3-docks bij andere fabrikanten al verkrijgbaar zijn vanaf zo'n 200 euro, maakt dat de duurdere docks lastig aan te raden.


Besproken producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Aten UC3008-AT

Aten UC3008-AT

 • HDMI

36,44 €

2 winkels
Aten UH3230-AT-G

Aten UH3230-AT-G

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 1
 • 1
 • 0
 • 3
 • 0

172,10 €

1 winkel
Aten UH3232-AT

Aten UH3232-AT

 • LAN Aansluiting
 • 1
 • 0
 • 0
 • 0
 • 1
 • 0

73,89 €

3 winkels
Aten VC986-AT

Aten VC986-AT

35,45 €

3 winkels
0
*