Dit zijn de beste smartphones voor rond de 200 euro

40 reacties
19 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Veel voor weinig
 2. 2. Wat kun je verwachten?
 3. 3. De beste smartphone voor circa 200 euro: Xiaomi Mi A1
 4. 4. Alternatieven: Huawei P Smart, Huawei Y7
 5. 5. Gedetailleerde testresultaten: beeldscherm
 6. 6. Gedetailleerde testresultaten: systeemprestaties
 7. 7. Gedetailleerde testresultaten: accuduur
 8. 8. Tot slot
 9. 19 besproken producten
 10. 40 reacties

Wat kun je verwachten?

Voor een bedrag van circa 200 euro kun je tegenwoordig al een heel aardige smartphone kopen. Je kunt vooral op het vlak van de systeemprestaties en de camera merken, dat je geen duurdere smartphone hebt gekocht. Hieronder zetten we uiteen op welke vlakken een toestel in het budgetsegment hoofdzakelijk verschilt van een duurdere smartphone.

Behuizing

Ook in het basissegment hoef je het niet meer te stellen met een gammel apparaat van krakend plastic. In onze vergelijking beschikken meerdere toestellen over een metalen unibodybehuizing die stevig is en lekker solide aanvoelt. Ook over toestellen die wel van plastic zijn, zoals de goedkopere Huawei Y7, hebben we qua stevigheid weinig te klagen.

Een volledig metalen behuizing zagen we tot enkele jaren geleden vooral op duurdere apparaten, maar tegenwoordig is veel glas daar in de mode, met een glazen achterkant en een metalen frame aan de zijkanten. Dat heeft als voordeel dat het toestel ook draadloos kan opladen, maar het nadeel dat het materiaal sneller kan barsten. Op het vlak van bestendigheid zijn topmodellen vaak nog wel op één punt in het voordeel ten opzichte van budgettoestellen: ze zijn geseald tegen water en stof, zodat een buitje of een plons in het toilet niet meteen einde smartphone hoeft te betekenen. Datzelfde geldt voor slechts één budgettoestel in deze vergelijking.

Systeemprestaties

Van een basissmartphone kun je niet de maximale prestaties verwachten. Smartphonemakers bouwen een goedkopere soc in, die zowel op cpu- als gpu-vlak veel minder rekenkracht levert dan bij topmodellen. In hoeverre je dat gaat merken, hangt van je gebruik af. Hoewel onderstaande grafieken een aanzienlijk snelheidsverschil laten zien, is voor veel minder intensieve taken ook een simpele chip al oké. Vooral bij intensieve apps zoals spellen, zware websites of multitasking kun je het verschil in de praktijk merken.

De snelheid van het cpu-gedeelte van de soc hangt grofweg af van drie factoren: welke rekenkernen worden ingebouwd, hoeveel het er zijn en hoe snel ze worden geklokt. Zien we in topmodellen snelle rekenkernen, soms op basis van eigen ontwerp, in budgetmodellen passen fabrikanten over het algemeen tragere cores toe op basis van het Cortex A53-referentieontwerp van Arm. Wat verschilt zijn configuraties en kloksnelheden.

Ter vergelijking hebben we hieronder vier verschillende modellen onder elkaar geplaatst. De Lenovo Moto E4 Plus is voorzien van een MediaTek MT6737, een soc met vier Cortex A53-rekenkernen op maximaal 1,25 GHz. De duurdere Moto G5S doet er met zijn Qualcomm Snapdragon 430 een schepje bovenop: acht A53-rekenkernen op maximaal 1,4 GHz. Daarvan kunnen er nog steeds maar vier tegelijk aan dezelfde taak werken.

Bij de Xiaomi Mi A1 met Snapdragon 625 kunnen als enige van het viertal alle acht cores voluit. Bij die chip is ook een hogere kloksnelheid recept voor meer snelheid: de acht A53-kernen draaien op maximaal 2 GHz. Tot slot hebben we als referentie het huidige topmodel van Samsung opgenomen. Net als bij de G5S heeft de Exynos 9810 in de Galaxy S9+ acht rekenkernen, waarvan er vier aan dezelfde taak werken. Bij de Exynos 9810 zijn dat echter recente Exynos M3-kernen die Samsung zelf heeft ontworpen. Zoals uit onderstaande grafiek blijkt, is het snelheidsverschil enorm. De vier Exynos M3-cores verslaan in de benchmark gemakkelijk de acht Cortex A53-rekenkernen van de Snapdragon 625, omdat iedere M3-kern meer dan vier keer zo snel is.

Ook op de gpu in goedkopere soc's wordt bespaard. Zo hebben de drie bovengenoemde budgetmodellen een oudere videochip met een kleinere hoeveelheid tragere verwerkingseenheden op een relatief lage kloksnelheid. Dat wordt een klein beetje gecompenseerd doordat de topmodellen vaak ook een hogere schermresolutie hebben, waardoor de gpu meer werk moet verrichten om dezelfde framerate te behalen. Niettemin zegt de onderstaande grafiek eigenlijk genoeg: spellen met intensieve grafische effecten op hoge resoluties zijn aan budgettoestellen niet besteed.

Software

Bij de selectie van de modellen in deze koopgids hebben we erop gelet dat ze out-of-the-box een niet al te oude Android-versie draaien. Worden sommige topmodellen al niet te vlug geüpdatet naar een nieuwe versie - of soms zelfs helemaal niet - voor toestellen in dit segment is het probleem nog nijpender. Het is verre van vanzelfsprekend dat een toestel bijvoorbeeld een nieuwe Android-versie krijgt, terwijl ook niet iedere fabrikant toestellen netjes blijft voorzien van beveiligingsupdates.

Jammer is dat het vrij onvoorspelbaar is of en hoe lang een bepaald toestel updates blijft ontvangen. Op grond van resultaten uit het verleden valt soms wel wat te zeggen over het updatebeleid van de fabrikant, al biedt dat geen garanties voor de toekomst. Zelfs als een merk expliciet belooft dat een toestel een update gaat krijgen, wordt die toezegging later soms toch ingetrokken.

Iedere fabrikant heeft zo zijn eigen skin die het uiterlijk aanpast. Van links naar rechts: LG, Samsung, Lenovo, met rechts Android One op de Mi A1, dat zonder extra aanpassingen wordt geleverd.

Android One

Het Android One-programma van Google biedt voor goedkope toestellen een uitweg uit de onzekerheid. Deze apparaten draaien een 'kale' Android-variant, zonder toevoegingen van de toestelfabrikant. Hierdoor ben je er zeker van dat ze maandelijkse security-patches en twee jaar lang de nieuwste Android-versies krijgen. Ben je skin van een fabrikant gewend (zoals Samsungs TouchWhiz of HTC's Sense), dan kan Android zonder franjes even wennen zijn.

Camera

Als je veel belang hecht aan een goede camera, is het verstandig om toch wat meer uit te geven. Naast de tragere soc merk je aan de camera het meest dat je minder aan het toestel hebt uitgegeven. Zolang de lichtomstandigheden goed zijn, kunnen budgetsmartphones best overtuigende foto's maken. Hoewel ze zich qua detailniveau en dynamisch bereik niet helemaal kunnen meten met de top, voldoet de kwaliteit voor bijvoorbeeld social media-gebruik prima.

Wordt het donker, dan zie je de beperkingen van een goedkoper toestel duidelijk terug. Ter demonstratie hebben we een uitsnede van in het donker genomen foto's op volledig formaat naast elkaar geplaatst. De drie vergeleken modellen zijn een goedkopere budgetsmartphone (Lenovo Moto E4 Plus), een wat duurder basismodel (Xiaomi Mi A1) en een topmodel (Samsung Galaxy S8).

Het verschil is te verklaren doordat duurdere toestellen, naast een betere sensor, vaak ook beschikken over andere functies om de cameraprestaties te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een meer lichtsterke lens (waardoor meer licht op de sensor valt), of optische beeldstabilisatie (waardoor de sluiter langer kan blijven openstaan zonder dat dat een bewogen foto oplevert). Ook geavanceerdere beeldverwerkingsalgoritmes in combinatie met de snellere soc kunnen bijdragen aan een beter eindresultaat.

Het effect van de tragere soc in een basismodel laat zich op het vlak van de camera tevens merken in de videomogelijkheden. Film je met een topmodel in 4K, datzelfde lukt vaak niet met een budgettoestel. Van alle toestellen die we hebben vergeleken, kan alleen de Xiaomi Mi A1 filmen in 4K, terwijl de rest van het testveld zich beperkt tot full hd- of zelfs 720p-resolutie. Ook voor het maken van slowmotion-filmpjes is een vluggere soc vereist.

Op duurdere smartphones zien we tegenwoordig vaker een dubbele camera aan de achterkant als extra - Huawei heeft op zijn recentste topmodel zelfs drie camera's aan de achterkant geplaatst. De extra camera dient soms om effecten aan de foto toe te voegen als een vervaagde achtergrond, bijvoorbeeld voor het maken van portretten, maar heeft soms ook de nuttige toepassing dat je kunt in- of uitzoomen. De meeste budgetsmartphones die we hebben vergeleken, moeten het zonder tweede camera stellen, al rukt de secundaire camera ook in dit segment op: vijf toestellen hebben een dubbele camera, waarvan twee met zoomfunctionaliteit.

Scherm

Een van de opvallendste concessies die je op dit moment doet bij veel budgettoestellen ten opzichte van een duurder model: het scherm heeft veelal nog 'gewoon' de 16:9-beeldverhouding met rechte hoeken, wat bredere randen rondom het scherm oplevert. Duurdere apparaten pakken uit met 'verlengde' schermen met afgeronde hoeken, zodat het scherm bij de duurste modellen vrijwel de gehele voorkant van het toestel beslaat. Ook in deze selectie zitten echter al een aantal smartphones met een mooi afgerond, verlengd display - naar verwachting zullen spoedig meer budgettoestellen volgen.

Kijken we naar de resolutie, dan zien we dat je in dit segment tegenwoordig zonder veel moeite smartphones zult vinden met een full hd-scherm. De goedkopere modellen in onze vergelijking beschikken nog over een display met 1280 x 720 pixels, evenals de smartphones met amoled-paneel. De scherpte van het scherm hangt ook af van het schermformaat, in onze vergelijking over het algemeen tussen de 5 en 5,5 inch. Dat levert tussen de 267 en 441 pixels per inch (ppi) op. Als je goede ogen hebt en goed kijkt, is het verschil merkbaar, zoals je hieronder kunt zien: we hebben enkele uitvergrotingen gemaakt van twee schermen met een verschillende ppi-waarde.

De allerduurste smartphones hebben een scherm dat door een hogere resolutie nog scherper is, maar dat voegt voor de meeste gebruiksdoeleinden weinig toe boven full hd. Een uitzondering is bijvoorbeeld het gebruik van je smartphone in een vr-bril, waarvoor je wel degelijk baat hebt bij meer pixels, maar daar zijn de toestellen in deze vergelijking ook op andere manieren niet voor toegerust.


19 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Acer Liquid Z6 Plus Grey (dual sim)

Acer Liquid Z6 Plus Grey (dual sim)

 • Google Android 6.0
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Alcatel Idol 5 Silver

Alcatel Idol 5 Silver

 • Google Android 7.0
 • 16 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 8 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Asus ZenFone 4 Max 5.2" Gold

Asus ZenFone 4 Max 5.2" Gold

 • Google Android 7.0
 • 16 GB
 • 5.2 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Asus ZenFone 4 Max 5.5" Gold

Asus ZenFone 4 Max 5.5" Gold

 • Google Android 7.0
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
General Mobile GM6 Black

General Mobile GM6 Black

 • Google Android 7.0
 • 32 GB
 • 5 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Honor 6X 32GB Silver

Honor 6X 32GB Silver

 • Google Android 6.0
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
HTC U Play 32GB Black

HTC U Play 32GB Black

 • Google Android 6.0
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 16 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Great Value Huawei Y7 Grey

Huawei Y7 Grey

 • Google Android 7.0
 • 16 GB
 • 5.5 inch
 • 1280x720
 • 12 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

€ 110,00

1 winkel
LG Q6 32GB Ice Platinum

LG Q6 32GB Ice Platinum

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 2160x1080
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

€ 169,00

1 winkel
Motorola Moto E4 Plus Grey

Motorola Moto E4 Plus Grey

 • Google Android 7.1
 • 16 GB
 • 5.5 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Motorola Moto G5S Grey

Motorola Moto G5S Grey

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 16 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Nokia 5 Silver

Nokia 5 Silver

 • Google Android 7.1
 • 16 GB
 • 5.2 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Nokia 6 Black

Nokia 6 Black

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 16 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Great Value Samsung Galaxy A3 2017 Black

Samsung Galaxy A3 2017 Black

 • Google Android 6.0
 • 16 GB
 • 4.7 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

€ 299,95

1 winkel
Samsung Galaxy J5 2017 Black

Samsung Galaxy J5 2017 Black

 • Google Android 7.0
 • 16 GB
 • 5.2 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

€ 190,00

1 winkel
Sony Xperia L2 Black

Sony Xperia L2 Black

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Wiko View Prime Gold

Wiko View Prime Gold

 • Google Android 7.1
 • 64 GB
 • 5.7 inch
 • 1440x720
 • 16 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Wiko Wim Lite 32GB Black

Wiko Wim Lite 32GB Black

 • Google Android 7.1
 • 32 GB
 • 5 inch
 • 1920x1080
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Great Value Xiaomi Mi A1 64GB Black

Xiaomi Mi A1 64GB Black

 • Google Android 9.0
 • 64 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*