Dit zijn de beste smartphones voor rond de 200 euro

39 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Veel voor weinig
 2. 2. Wat kun je verwachten?
 3. 3. De beste smartphone voor circa 200 euro: Xiaomi Mi A1
 4. 4. Alternatieven: Huawei P Smart, Huawei Y7
 5. 5. Gedetailleerde testresultaten: beeldscherm
 6. 6. Gedetailleerde testresultaten: systeemprestaties
 7. 7. Gedetailleerde testresultaten: accuduur
 8. 8. Tot slot
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Veel voor weinig

Voor een beperkt bedrag koop je tegenwoordig een prima smartphone, zo bleek uit onze grote vergelijkingstest van toestellen in het budgetsegment. Die was van eind vorig jaar, tijd voor een update. In deze koopgids gaan we dus op zoek naar de beste goedkope smartphone voor rond de 200 euro. Welke fabrikant biedt de meeste features, de fraaiste behuizing en de beste gebruikservaring voor dit bedrag?

Sinds mei 2017 krijg je niet meer zo makkelijk een telefoon mee bij een abonnement: bij een duurder model komt een BKR-registratie kijken. Zoals in onze hierboven aangehaalde test bleek, is het gelukkig niet noodzakelijk een dure smartphone aan te schaffen voor een goede gebruikservaring. Hoewel een luxe toestel nog steeds meerwaarde biedt boven een goedkoper exemplaar, worden budgetmodellen continu beter.

20 budgettoestellen vergeleken

Ten opzichte van het einde van vorig jaar houden we onze hand nog wat verder op de knip. In deze koopgids zoeken we naar de beste smartphones voor ongeveer 200 euro. Het format van het artikel is iets anders dan je wellicht gewend bent. Normaal gesproken bespreken we één of enkele toestellen diepgaand, met bijbehorende grafieken en vergelijkingen met andere toestellen. In plaats daarvan biedt dit artikel meer beknopte informatie gericht op aankoopadvies. De meeste toestellen zijn immers al besproken in eerdere reviews en vergelijkende tests; op het beste toestel en de alternatieven gaan we wel dieper in.

Op de volgende pagina komt allereerst aan bod wat je ongeveer kunt verwachten als je voor dit bedrag een smartphone aanschaft. We bespreken daarna de toestellen die op grond van onze testdata het beste uit de vergelijking komen. Het spreekt voor zich dat we niet álle smartphones op de markt kunnen testen, dus we pretenderen met dit artikel niet de absolute waarheid in pacht te hebben. Bovendien worden voortdurend nieuwe toestellen aangekondigd; concluderend sluiten we dus af met een kleine vooruitblik op modellen die binnenkort verschijnen.

Voor dit artikel hebben we smartphones geselecteerd die op dit moment volgens onze Prijsvergelijker rond de 200 euro kosten. Die definitie hanteren we ruim: van een gemiddelde prijs van 150 tot 250 euro. Dat leverde een totaal van 20 verschillende modellen op - de LG Q6 is gemiddeld duurder in de geteste kleurenversie, maar wel betaalbaar genoeg in het zwart. Klik hier voor een vergelijkingstabel van alle voor deze koopgids geëvalueerde (en geteste) smartphones. Enkele vergelijkende grafieken vind je terug op de bijbehorende pagina’s met gedetailleerde testresultaten. Uiteraard vind je in de vergelijkingstabel nog veel meer testdata terug, op basis waarvan je naar hartenlust zelf grafieken kan maken voor de eigenschappen die voor jou belangrijk zijn. Net als bij onze eerdere koopgidsen over monitoren zijn we benieuwd naar jullie ideeën, wensen, op- en aanmerkingen. Laat die vooral achter in de reacties.

Hieronder zie je het model dat als beste uit onze huidige vergelijking komt, met in de tabs daarnaast enkele alternatieven.

 • Xiaomi Mi A1
 • Huawei P Smart
 • Huawei Y7

Xiaomi Mi A1: strak en snel

Voor de vrij geringe aanschafprijs heeft de Mi A1 behoorlijk veel in zijn mars. Zo beschikt het toestel over een stevige, metalen behuizing, een dubbele camera en Android One. Met prima systeemprestaties en een ruim geheugen laat de Mi A1 nergens grote steken vallen.

 • Matige schermkalibratie
 • Fraaie en stevige behuizing
 • Android One, dus recente software
 • Goede systeemprestaties
 • Dubbele camera met nuttige zoomfunctionaliteit
 • Royaal opslag- en werkgeheugen

Winkel

Prijs BE

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 4-7 werkdagen

195,24 €

Prijsinformatie
180,29 €
14,95 €
195,24 €
Bij toeleverancier prijsopbouw
Productprijs : 180,29 € Verzendkosten BE : 14,95 € Totaalprijs : 195,24 €

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 6 werkdagen

219,99 €

Prijsinformatie
219,99 €
0,00 €
219,99 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 219,99 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 219,99 €

Huawei P Smart: schoonheid is van korte (accu)duur

De Huawei P Smart ziet er net wat modieuzer uit dan de Mi A1. Het toestel beschikt over een verlengd scherm, dat een groot deel van de voorkant inneemt. De prestaties zijn prima en de afwerking ook. Achilleshiel is echter de tegenvallende accuduur.

 • Teleurstellende accuduur
 • Geen ac-wifi
 • Geen Android One
 • Goede prestaties
 • Fraai 18:9-scherm
 • Stevige behuizing met goede afwerking

Huawei Y7: smartphone voor (nog) minder

De Huawei Y7 is met gemiddeld 160 euro enkele tientjes goedkoper dan de Mi A1. Daarvoor doe je uiteraard concessies: het scherm is minder scherp, de camera simpeler en de systeemprestaties lager. Voor dit bedrag zet Huawei echter een overtuigend toestel neer.

 • Geen vingerafdrukscanner
 • Geen ac-wifi
 • Geen Android One, verouderde Android-versie
 • Relatief goede systeemprestaties, gelet op de aanschafprijs
 • Prima accuduur
 • Bovengemiddelde camera

Winkel

Prijs BE

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

179,00 €

Prijsinformatie
179,00 €
0,00 €
179,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 179,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 179,00 €

Met dank aan Belsimpel voor het uitlenen van de Xiaomi Mi A1 voor deze koopgids.

Wat kun je verwachten?

Voor een bedrag van circa 200 euro kun je tegenwoordig al een heel aardige smartphone kopen. Je kunt vooral op het vlak van de systeemprestaties en de camera merken, dat je geen duurdere smartphone hebt gekocht. Hieronder zetten we uiteen op welke vlakken een toestel in het budgetsegment hoofdzakelijk verschilt van een duurdere smartphone.

Behuizing

Ook in het basissegment hoef je het niet meer te stellen met een gammel apparaat van krakend plastic. In onze vergelijking beschikken meerdere toestellen over een metalen unibodybehuizing die stevig is en lekker solide aanvoelt. Ook over toestellen die wel van plastic zijn, zoals de goedkopere Huawei Y7, hebben we qua stevigheid weinig te klagen.

Een volledig metalen behuizing zagen we tot enkele jaren geleden vooral op duurdere apparaten, maar tegenwoordig is veel glas daar in de mode, met een glazen achterkant en een metalen frame aan de zijkanten. Dat heeft als voordeel dat het toestel ook draadloos kan opladen, maar het nadeel dat het materiaal sneller kan barsten. Op het vlak van bestendigheid zijn topmodellen vaak nog wel op één punt in het voordeel ten opzichte van budgettoestellen: ze zijn geseald tegen water en stof, zodat een buitje of een plons in het toilet niet meteen einde smartphone hoeft te betekenen. Datzelfde geldt voor slechts één budgettoestel in deze vergelijking.

Systeemprestaties

Van een basissmartphone kun je niet de maximale prestaties verwachten. Smartphonemakers bouwen een goedkopere soc in, die zowel op cpu- als gpu-vlak veel minder rekenkracht levert dan bij topmodellen. In hoeverre je dat gaat merken, hangt van je gebruik af. Hoewel onderstaande grafieken een aanzienlijk snelheidsverschil laten zien, is voor veel minder intensieve taken ook een simpele chip al oké. Vooral bij intensieve apps zoals spellen, zware websites of multitasking kun je het verschil in de praktijk merken.

De snelheid van het cpu-gedeelte van de soc hangt grofweg af van drie factoren: welke rekenkernen worden ingebouwd, hoeveel het er zijn en hoe snel ze worden geklokt. Zien we in topmodellen snelle rekenkernen, soms op basis van eigen ontwerp, in budgetmodellen passen fabrikanten over het algemeen tragere cores toe op basis van het Cortex A53-referentieontwerp van Arm. Wat verschilt zijn configuraties en kloksnelheden.

Ter vergelijking hebben we hieronder vier verschillende modellen onder elkaar geplaatst. De Lenovo Moto E4 Plus is voorzien van een MediaTek MT6737, een soc met vier Cortex A53-rekenkernen op maximaal 1,25 GHz. De duurdere Moto G5S doet er met zijn Qualcomm Snapdragon 430 een schepje bovenop: acht A53-rekenkernen op maximaal 1,4 GHz. Daarvan kunnen er nog steeds maar vier tegelijk aan dezelfde taak werken.

Bij de Xiaomi Mi A1 met Snapdragon 625 kunnen als enige van het viertal alle acht cores voluit. Bij die chip is ook een hogere kloksnelheid recept voor meer snelheid: de acht A53-kernen draaien op maximaal 2 GHz. Tot slot hebben we als referentie het huidige topmodel van Samsung opgenomen. Net als bij de G5S heeft de Exynos 9810 in de Galaxy S9+ acht rekenkernen, waarvan er vier aan dezelfde taak werken. Bij de Exynos 9810 zijn dat echter recente Exynos M3-kernen die Samsung zelf heeft ontworpen. Zoals uit onderstaande grafiek blijkt, is het snelheidsverschil enorm. De vier Exynos M3-cores verslaan in de benchmark gemakkelijk de acht Cortex A53-rekenkernen van de Snapdragon 625, omdat iedere M3-kern meer dan vier keer zo snel is.

Ook op de gpu in goedkopere soc's wordt bespaard. Zo hebben de drie bovengenoemde budgetmodellen een oudere videochip met een kleinere hoeveelheid tragere verwerkingseenheden op een relatief lage kloksnelheid. Dat wordt een klein beetje gecompenseerd doordat de topmodellen vaak ook een hogere schermresolutie hebben, waardoor de gpu meer werk moet verrichten om dezelfde framerate te behalen. Niettemin zegt de onderstaande grafiek eigenlijk genoeg: spellen met intensieve grafische effecten op hoge resoluties zijn aan budgettoestellen niet besteed.

Software

Bij de selectie van de modellen in deze koopgids hebben we erop gelet dat ze out-of-the-box een niet al te oude Android-versie draaien. Worden sommige topmodellen al niet te vlug geüpdatet naar een nieuwe versie - of soms zelfs helemaal niet - voor toestellen in dit segment is het probleem nog nijpender. Het is verre van vanzelfsprekend dat een toestel bijvoorbeeld een nieuwe Android-versie krijgt, terwijl ook niet iedere fabrikant toestellen netjes blijft voorzien van beveiligingsupdates.

Jammer is dat het vrij onvoorspelbaar is of en hoe lang een bepaald toestel updates blijft ontvangen. Op grond van resultaten uit het verleden valt soms wel wat te zeggen over het updatebeleid van de fabrikant, al biedt dat geen garanties voor de toekomst. Zelfs als een merk expliciet belooft dat een toestel een update gaat krijgen, wordt die toezegging later soms toch ingetrokken.

Iedere fabrikant heeft zo zijn eigen skin die het uiterlijk aanpast. Van links naar rechts: LG, Samsung, Lenovo, met rechts Android One op de Mi A1, dat zonder extra aanpassingen wordt geleverd.

Android One

Het Android One-programma van Google biedt voor goedkope toestellen een uitweg uit de onzekerheid. Deze apparaten draaien een 'kale' Android-variant, zonder toevoegingen van de toestelfabrikant. Hierdoor ben je er zeker van dat ze maandelijkse security-patches en twee jaar lang de nieuwste Android-versies krijgen. Ben je skin van een fabrikant gewend (zoals Samsungs TouchWhiz of HTC's Sense), dan kan Android zonder franjes even wennen zijn.

Camera

Als je veel belang hecht aan een goede camera, is het verstandig om toch wat meer uit te geven. Naast de tragere soc merk je aan de camera het meest dat je minder aan het toestel hebt uitgegeven. Zolang de lichtomstandigheden goed zijn, kunnen budgetsmartphones best overtuigende foto's maken. Hoewel ze zich qua detailniveau en dynamisch bereik niet helemaal kunnen meten met de top, voldoet de kwaliteit voor bijvoorbeeld social media-gebruik prima.

Wordt het donker, dan zie je de beperkingen van een goedkoper toestel duidelijk terug. Ter demonstratie hebben we een uitsnede van in het donker genomen foto's op volledig formaat naast elkaar geplaatst. De drie vergeleken modellen zijn een goedkopere budgetsmartphone (Lenovo Moto E4 Plus), een wat duurder basismodel (Xiaomi Mi A1) en een topmodel (Samsung Galaxy S8).

Het verschil is te verklaren doordat duurdere toestellen, naast een betere sensor, vaak ook beschikken over andere functies om de cameraprestaties te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een meer lichtsterke lens (waardoor meer licht op de sensor valt), of optische beeldstabilisatie (waardoor de sluiter langer kan blijven openstaan zonder dat dat een bewogen foto oplevert). Ook geavanceerdere beeldverwerkingsalgoritmes in combinatie met de snellere soc kunnen bijdragen aan een beter eindresultaat.

Het effect van de tragere soc in een basismodel laat zich op het vlak van de camera tevens merken in de videomogelijkheden. Film je met een topmodel in 4K, datzelfde lukt vaak niet met een budgettoestel. Van alle toestellen die we hebben vergeleken, kan alleen de Xiaomi Mi A1 filmen in 4K, terwijl de rest van het testveld zich beperkt tot full hd- of zelfs 720p-resolutie. Ook voor het maken van slowmotion-filmpjes is een vluggere soc vereist.

Op duurdere smartphones zien we tegenwoordig vaker een dubbele camera aan de achterkant als extra - Huawei heeft op zijn recentste topmodel zelfs drie camera's aan de achterkant geplaatst. De extra camera dient soms om effecten aan de foto toe te voegen als een vervaagde achtergrond, bijvoorbeeld voor het maken van portretten, maar heeft soms ook de nuttige toepassing dat je kunt in- of uitzoomen. De meeste budgetsmartphones die we hebben vergeleken, moeten het zonder tweede camera stellen, al rukt de secundaire camera ook in dit segment op: vijf toestellen hebben een dubbele camera, waarvan twee met zoomfunctionaliteit.

Scherm

Een van de opvallendste concessies die je op dit moment doet bij veel budgettoestellen ten opzichte van een duurder model: het scherm heeft veelal nog 'gewoon' de 16:9-beeldverhouding met rechte hoeken, wat bredere randen rondom het scherm oplevert. Duurdere apparaten pakken uit met 'verlengde' schermen met afgeronde hoeken, zodat het scherm bij de duurste modellen vrijwel de gehele voorkant van het toestel beslaat. Ook in deze selectie zitten echter al een aantal smartphones met een mooi afgerond, verlengd display - naar verwachting zullen spoedig meer budgettoestellen volgen.

Kijken we naar de resolutie, dan zien we dat je in dit segment tegenwoordig zonder veel moeite smartphones zult vinden met een full hd-scherm. De goedkopere modellen in onze vergelijking beschikken nog over een display met 1280 x 720 pixels, evenals de smartphones met amoled-paneel. De scherpte van het scherm hangt ook af van het schermformaat, in onze vergelijking over het algemeen tussen de 5 en 5,5 inch. Dat levert tussen de 267 en 441 pixels per inch (ppi) op. Als je goede ogen hebt en goed kijkt, is het verschil merkbaar, zoals je hieronder kunt zien: we hebben enkele uitvergrotingen gemaakt van twee schermen met een verschillende ppi-waarde.

De allerduurste smartphones hebben een scherm dat door een hogere resolutie nog scherper is, maar dat voegt voor de meeste gebruiksdoeleinden weinig toe boven full hd. Een uitzondering is bijvoorbeeld het gebruik van je smartphone in een vr-bril, waarvoor je wel degelijk baat hebt bij meer pixels, maar daar zijn de toestellen in deze vergelijking ook op andere manieren niet voor toegerust.

De beste smartphone voor circa 200 euro: Xiaomi Mi A1

Xiaomi is al langer bekend van toestellen die veel bieden voor een relatief lage aanschafprijs. Tot nu toe bracht de Chinese fabrikant zijn smartphones echter nooit uit in het Westen. Met de Mi A1 waagt Xiaomi voor het eerst de sprong naar Europa: het toestel ligt hier gewoon in de winkels. Je hoeft hem dus niet zelf te importeren. Daarbij ondersteunt de Mi A1 de hier gebruikte 4G-frequenties, in tegenstelling tot veel apparaten die alleen in China worden verkocht. Bovendien draait de Mi A1 Android One, zodat het met de frequentie van software-updates ook wel snor zit.

Behuizing en software

'Beter goed gejat, dan slecht bedacht', zo zou je de metalen unibodybehuizing van de Mi A1 kortweg kunnen typeren. De fabrikant lijkt wel erg veel inspiratie te hebben gehaald bij de Apple iPhone 7, vooral in de kenmerkende manier waarop de plastic antennelijnen zijn weggewerkt rondom de afgeronde hoeken van het frame. Aan de voorzijde zien we we net als bij Apple symmetrische, brede schermranden boven en onder het scherm. In de onderste bezel heeft Xiaomi drie aanraakgevoelige knoppen verwerkt in de tegendraadse volgorde die weer doet denken aan Samsung-toestellen: menu, home, back. Bij gebruik lichten de knoppen subtiel op.

Xiaomi Mi A1 64GB Black Xiaomi Mi A1 64GB Black

Al met al voelt het toestel beduidend luxueuzer dan je op grond van de aanschafprijs zou mogen verwachten. Met afmetingen van 155 bij 76 bij 7,3 mm is de behuizing lekker dun, terwijl het stevige metaal en vrij hoge gewicht van 170 gram een solide indruk achterlaten.

Aan de rechterkant vinden we een tuimelknop voor het volume met daaronder de powerknop, links zit alleen een uitprikbare simtray met plaats voor twee simkaarten, waarvan je er eentje kunt vervangen voor een microsd-kaart. Achterop is de dubbele camera te vinden, die net als bij Apple helaas iets uitsteekt. In het midden zit een vingerafdrukscanner. Onderaan wordt de enkele speaker geflankeerd door de 3,5 mm-koptelefoonaansluiting en de usb type-c poort. Met de moderne poort is de Mi A1 goed voorbereid op de toekomst. Boven zit een IR-blaster, waarmee je de Mi A1 ook als afstandsbediening kunt gebruiken. Die functie hebben we weleens eerder op duurdere toestellen teruggezien, maar in dit segment is het een opvallende extra.

Xiaomi Mi A1 64GB Black Xiaomi Mi A1 64GB Black

Zoals ook op de achterkant wordt vermeld, doet de Mi A1 mee aan het Android One-programma. Google is dus verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de software. Zodoende is het toestel goed bij de tijd: het apparaat draait de recentste Androidversie Oreo en tijdens onze testprocedure kwam nog de nieuwe beveiligingsupdate van april binnen. Als Android One-apparaat blijft de Mi A1 maandelijkse patches en tevens gegarandeerd twee jaar lang de nieuwste Android-versies krijgen. Dat is in dit segment verre van gebruikelijk.

Doordat de Mi A1 Android One draait, is de software vrijwel volledig stock. Dat voelt verfrissend, want veel fabrikanten vertimmeren middels een vertragende skin behoorlijk wat aan het uiterlijk, terwijl ze allerlei extra apps meeleveren die niet zelden weinig toevoegen. Het aanbod aan extra apps op de Mi A1 blijft daarentegen beperkt tot twee: een feedback-app en een app voor de geïntegreerde IR-blaster.

Scherm en camera

Xiaomi heeft de Mi A1 voorzien van een 5,5 inch lcd-scherm met een resolutie van 1920 x 1080 beeldpunten. De ppi-waarde bedraagt 401, wat voor de meeste gebruikers ruimschoots voldoet. In tegenstelling tot bij veel duurdere toestellen heeft het scherm gewoon nog de bekende 16:9 beeldverhouding. Daardoor zijn de schermranden aan boven- en onderkant, zoals gezegd, wat breder dan bij smartphones met een 'verlengd' scherm.

De technische eigenschappen van het scherm zijn over het algemeen prima. Zo is de maximale helderheid met 469 cd/m² redelijk, terwijl het contrast van 1378:1 goed is te noemen. De fabrikant is helaas wat uit de bocht gevlogen bij de kalibratie. Zo is het scherm standaard veel te blauw afgesteld: we meten een kleurtemperatuur van 8100 K, ver van de gewenste 6500 K. Standaard bevat Android geen menu om de schermkleuren geheel naar wens aan te passen, een mogelijkheid die sommige fabrikanten met aangepaste software dan weer wel bieden.

Bijzonder aan de Mi A1 is het dubbele camerasysteem. Maar weinig budgettoestellen hebben dat, en als ze al een tweede camera hebben, is dat vaak een exemplaar dat alleen is bedoeld voor het toevoegen van effecten als een vage achtergrond. Niet bij de Mi A1: met de tweede camera kun je ook tweemaal inzoomen en dat is in praktijk een handige feature. Onderstaande foto's geven een indruk van het zoombereik.

Beide camera's zijn voorzien van een 12 megapixel sensor. Met een lensopening van f/2.2 voor de primaire camera en f/2.6 voor het tweede exemplaar zijn de beide lenzen niet al te lichtsterk. Optische beeldstabilisatie ontbreekt eveneens, zoals gebruikelijk in dit prijssegment. Wel heeft Xiaomi een dual-led flitser geplaatst, die de kleurtoon kan aanpassen aan het omgevingslicht.

Zoals te verwachten zijn de prestaties bij weinig licht niet zo goed als een topmodel als de Galaxy S8, wat blijkt uit onderstaande vergelijking. Weliswaar weet de Mi A1 in een donkere studio een ongeveer even lichte foto te produceren als de S8, maar het resultaat bevat erg veel ruis, met grauwe kleuren en weinig detail. Aan de foto's met de kranten is te zien dat de sensor van de Mi A1 ook qua dynamisch bereik wat tekortschiet: de zonverlichte delen van het papier bevatten minder detail.

Hierboven zie je de scènes die ook in onze uitgebreide smartphonetests staan: onze fotostudio in het donker zonder flits, de donkere fotostudio met flits, binnen met invallend zonlicht, buiten op de automatische stand, buiten met hdr uit, buiten met hdr aan. De eerste foto is telkens afkomstig van de Mi A1, de tweede van de Galaxy S8.

Een deel van het verschil kan worden verklaard doordat de S8 beschikt over automatische hdr, een optie die de Mi A1 helaas moet ontberen. Op de laatste twee foto's, genomen met hdr uit en aan, is te zien dat de functie op de Mi A1 wel het gewenste effect heeft als je hem handmatig inschakelt: er is meer detail in hooglichten en vooral schaduwen zichtbaar. Dat gaat ten koste van een wat minder scherpe foto en een kleine maar merkbare vertraging.

Systeemprestaties en accuduur

De Mi A1 beschikt over een Snapdragon 625, een voor een budgetmodel snelle soc. Hoewel de acht cores gebaseerd zijn op het trage Cortex A53-ontwerp, kunnen ze wel allemaal aan dezelfde taak werken. Dat gebeurt bovendien op een vrij rappe maximale kloksnelheid van 2 GHz. Het gevolg laat zich raden: in onze benchmarks eindigt het toestel steevast bovenaan in het testveld, waarbij alleen de Huawei P Smart en Lenovo Moto G5S hem soms voorbijstreven. Het enige wat bij de Mi A1 een beetje tegenvalt, is de snelheid van het opslaggeheugen.

Bijzonder snel mag het geheugen niet zijn, royaal van omvang gelukkig wel. Naast een ruime 4 GB aan werkgeheugen monteert Xiaomi liefst 64 GB ingebouwde opslag. Sommige concurrenten beschikken voor hetzelfde bedrag over niet meer dan een kwart van die hoeveelheid. Mocht de ingebouwde opslag van de Mi A1 desondanks niet voldoen, dan kan er zoals gezegd een microsd-kaartje worden bijgeplaatst. Wil je nog enkele euro's besparen, dan is overigens ook een model met 32 GB opslag leverbaar.

De Mi A1 heeft een accu met een capaciteit van 3.080 mAh, wat gemiddeld is. Dat leidt dan ook tot een gemiddeld resultaat in de PCMark Work-accutest, die zwaar gebruik simuleert, en onze videotest, waarbij we een filmbestand afspelen totdat de accu leeg is. Bij webbrowsen houdt de Mi A1 het juist relatief lang vol, zowel wanneer de pagina's via Wifi binnenkomen als via 4G worden ingeladen. Positief is ook dat de Mi A1 als een van de weinige modellen in het testveld beschikt over ondersteuning voor snelladen. Zodoende zit de accu als één van de snelste toestellen in de vergelijking vol.

Alternatieven: Huawei P Smart, Huawei Y7

Hoewel wij op grond van de combinatie van specificaties de Xiaomi Mi A1 aanwijzen als winnaar, stelt natuurlijk niet iedereen dezelfde eisen. Dat is geen probleem: ook in dit segment valt er gelukkig genoeg te kiezen. Hieronder hebben we twee alternatieven voor je uitgezocht die beide net even wat anders bieden dan de Mi A1.

Modieus met kort uithoudingsvermogen: Huawei P Smart

De Huawei P Smart ziet er ontegenzeggelijk wat modieuzer uit dan de Mi A1. Waar de laatste in andere landen al een tijdje op de markt is, is de P Smart net nieuw. Het toestel gaat dus geheel mee met de modetrends voor 2018: een verlengd scherm met fraai gekromde hoeken, dat een groot deel van de voorkant inneemt. In vergelijking oogt de Mi A1 met zijn brede randen een beetje ouderwets.

Ook de afwerking van de aluminium behuizing is goed op orde. Niet alleen treffen we aan de achterkant van het 145 gram lichte en 7,7 mm dunne apparaat een vingerafdrukscanner, maar ook een dubbele camera. De enige nieuwe feature waarover de P Smart niet lijkt te beschikken: een usb c-poort. In plaats daarvan zit er nog steeds een micro usb-uitgang aan de onderkant.

{PHOTO|M423824-1} {PHOTO|M423824-2}

In tegenstelling tot de Mi A1 draait de P Smart een uitgebreid geskinde versie van Android - Huawei noemt de eigen aanpassingen 'EMUI'. Helaas gaat dat ook weer gepaard met de nodige overbodige apps, al heeft de fabrikant ook nuttige functionaliteit toegevoegd. Bovendien draait het toestel uit de doos de recentste major versie van Android, versie 8.0 Oreo.

Het display ziet er zoals gezegd bijzonder uit en ook de piekhelderheid ligt lekker hoog. Contrast en kleurafstelling zijn gemiddeld, voor het geld prima. De dubbele camera aan de achterkant biedt niet, zoals bij de Mi A1, de mogelijkheid om verder op het onderwerp te kunnen inzoomen. De tweede camera heeft een resolutie van slechts 2 megapixel en is bedoeld voor het toevoegen van effecten aan een foto. Kijken we naar de foto's van de primaire camera, dan blijkt de detailweergave heel behoorlijk, maar de kleurweergave aan de fletse kant.

Huawei fabriceert zelf soc's voor smartphones en zodoende beschikt de P Smart over een chip uit eigen stal, de HiSilicon Kirin 659. De acht Cortex A53-cores zijn geklokt op een behoorlijk rappe 2,4 GHz. Daarmee beschikt de P Smart over nog wat meer rauwe processorkracht dan de Mi A1. Tegenvallend is de trage wifi: ac-ondersteuning zit er niet in. Voornaamste achilleshiel van de P Smart is echter de teleurstellende accuduur.

Klik hier voor de uitgebreide review van de Huawei P Smart.

Smartphone voor nog minder: Huawei Y7

Vind je de Xiaomi Mi A1 eigenlijk nog wat te duur, en wil je minder uitgeven aan je nieuwe toestel? Dan heeft voor zo'n vijftig euro minder de Huawei Y7 wat ons betreft de beste papieren. Let wel dat je voor de lagere aanschafprijs duidelijk moet inleveren ten opzichte van de Mi A1. Zo is het camerasysteem simpeler, de systeemprestaties lager en de behuizing minder luxe.

De behuizing van de Huawei Y7 lijkt zowaar van aluminium, maar als je hem in handen neemt, blijkt dat de telefoon geheel van plastic is gemaakt. Niettemin is het toestel keurig afgewerkt. Wat helaas ontbreekt is een vingerafdrukscanner, waardoor je op dit toestel aan de gang blijft met pincodes of unlockpatronen in plaats van een biometrische inlogoptie.

Huawei Y7 Grey Huawei Y7 Grey

De Huawei Y7 draait nog steeds op de voorlaatste major versie van Android, versie 7.0. Een update naar de huidige versie lijkt weinig kansrijk. Ook hoe lang de Y7 beveiligingsupdates blijft ontvangen, is niet duidelijk. Het toestel bewijst daarmee in een notendop het nadeel van een budgetmodel dat niet meedoet met Google's Android One-programma.

Net als bij de Xiaomi Mi A1 zijn de technische eigenschappen van het scherm goed, maar de kleurafstelling biedt ruimte voor verbetering. De enkele twaalf megapixel camera is voor een apparaat van dit bedrag bovengemiddeld. Helderheid, contrast en kleurweergave zijn goed, maar de prestaties bij weinig licht vallen tegen.

De Qualcomm Snapdragon 435-soc heeft acht rekenkernen op 1,4 GHz. Jammer genoeg wordt geen Wifi-ac ondersteund. Ook de 2 GB werkgeheugen en 16 GB opslag zijn niet bijster indrukwekkend. Zelfs voor dit bedrag krijg je vaak al 3 GB werkgeheugen. De soc doet het echter uitstekend gezien de prijs van het toestel: de systeemprestaties liggen op een prima niveau, duidelijk hoger dan bijvoorbeeld de gelijkgeprijsde Lenovo Moto E4 Plus. De Y7 gaat bovendien vrij lang mee dankzij de grote 4000 mAh-accu.

Klik hier voor de uitgebreide review van de Huawei Y7.

Winkel

Prijs BE

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:59 en je hebt het product morgen in huis.

179,00 €

Prijsinformatie
179,00 €
0,00 €
179,00 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 179,00 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 179,00 €

Gedetailleerde testresultaten: beeldscherm

Hieronder vind je de gedetailleerde meetresultaten van het beeldscherm van iedere smartphone in dit artikel (indien beschikbaar - smartphones getest volgens onze oudere testmethode worden niet in deze grafiek getoond, omdat de resultaten niet vergelijkbaar zijn). Zoals gebruikelijk hebben we elk scherm getest met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 5 analysesoftware.

 • Max. helderheid
 • Contrast
 • Kleurafw.
 • Grijsafw.
 • Kleurtemp.

N.B.: De Samsung Galaxy A3 2017 en J5 2017 hebben beide een amoled-scherm, waarbij zwarte pixels geen licht geven. Dat levert een in theorie oneindig hoog contrast op.

Gedetailleerde testresultaten: systeemprestaties

Hieronder vind je de gedetailleerde testresultaten van de systeemprestaties van de in deze koopgids opgenomen smartphones. We testen die op een aantal verschillende vlakken: de snelheid van het cpu-gedeelte van de soc, de snelheid van het gpu-gedeelte van de soc en de snelheid van het ingebouwde geheugen.

Systeemprestaties: Geekbench 4.1

Geekbench test de snelheid van het cpu-gedeelte van de soc.

 • Geekbench 4.1 Single
 • Geekbench 4.1 Multi

Geheugenprestaties: Androbench, PCMark

Met de PCMark- en Androbench-benchmarks testen we de snelheid van het interne opslaggeheugen.

 • Seq.read
 • Seq.write
 • Random read
 • Random write
 • PCMark Storage

Grafische prestaties: GFXBench

Met de benchmark GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties.

 • Manhattan
 • Manhattan offscreen
 • T-Rex
 • T-Rex offscreen

Gedetailleerde testresultaten: accuduur

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

 • PCMark Work
 • Web browse Wifi
 • Web browse 4G
 • Videotest

We hebben tevens gemeten hoe snel toestellen weer kunnen worden opgeladen met de meegeleverde oplader. Die test voeren we nog niet zo lang uit, reden dat in onderstaande grafieken lang niet alle apparaten in deze koopgids zijn opgenomen.

 • Laadtest: vol na 30 min.
 • Laadtest: tijd tot volledig vol

Tot slot

Al met al zouden we op dit moment de Mi A1 aanbevelen, als je voor rond de 200 euro een capabele smartphone zoekt. Het toestel heeft een fraaie, stevige behuizing van metaal. Daarin zit bovendien een redelijk snelle soc, waardoor het apparaat ook op het vlak van de systeemprestaties overtuigt. Het toestel beschikt verder over leuke extraatjes als een dubbele camera met zoomfunctionaliteit, een ir-blaster en een notificatieled. Belangrijker: de software blijft voorlopig bij de tijd doordat het apparaat deelneemt aan het Android One programma, waar veel concurrenten nu al beschikken over verouderde software.

Vooruitblik op nieuwe modellen

Nadat begin dit jaar al een aantal topmodellen smartphones verschenen, waaronder de Samsung Galaxy S9 en Huawei P20 Pro, staan er voor de komende maanden diverse nieuwe budgetsmartphones op de planning. Zo kondigde Lenovo recent de nieuwe zesde generatie Moto G- en E-series aan, die zich ten opzichte van de huidige modellen onderscheiden door nieuwere hardware en een verlengd scherm. De smartphones komen in juni naar Nederland. Ook Wiko, General Mobile, Asus, Alcatel en Nokia komen binnenkort met nieuwe toestellen in het budgetsegment.

Van Huawei, in deze koopgids opgenomen met twee modellen, verschijnen binnenkort de Honor 7A, Honor 7C en de Y9, die de Y7 in dit artikel moet opvolgen. Of en wanneer die naar Nederland komen, is nog niet officieel bekendgemaakt. Natuurlijk mag ook de langverwachte opvolger voor de Xiaomi Mi A1 niet ontbreken in deze vooruitblik. Dat toestel was gebaseerd op de Chinese Mi 5X; de Mi 6X is op 25 april officieel aangekondigd. Dit toestel biedt onder meer een 20 megapixel camera en een verlengd scherm ten opzichte van de Mi A1. Of en hoe snel de Mi 6X zijn weg naar het Westen weer vindt in de vorm van een eventuele 'Mi A2', is echter nog niet bekend - bij de Mi A1 duurde dat geruime tijd.

Met al die komende introducties vraag je je misschien af of het niet beter is om even te wachten met de aanschaf van een nieuwe smartphone. Vergeet echter niet dat de huidige, deels uitlopende selectie soms al aardig in prijs is gedaald. Nieuwe modellen beginnen qua prijs weer wat hoger, waardoor misschien juist nu het moment is voor een aantrekkelijke deal.

Voor zover wij weten, bieden de nieuwe smartphones bovendien weinig revolutionaire, interne verbeteringen ten opzichte van de huidige exemplaren. Alleen als je graag een smartphone aanschaft met modieuze features als een verlengd scherm en een dubbele camera, kun je beter even wachten. Veel van de bovengenoemde nieuwelingen in het budgetsegment hebben die features dit jaar op het specificatielijstje staan.

Een tweede reden om te wachten is de software. Zoals aangehaald op de pagina ‘Wat kun je verwachten?’ is de updatesituatie van goedkopere toestellen vaak erg onzeker, waardoor je maar beter een apparaat met een zo recent mogelijke versie kunt aanschaffen teneinde zo lang mogelijk bij te blijven. Juist de Mi A1 heeft geen last van dit probleem: het Android One-toestel beschikt net als de nieuw verschijnende modellen over de laatste Androidversie Oreo en zal de komende tijd gegarandeerd updates blijven ontvangen.

In ieder geval zal een komende editie van deze koopgids er met alle nieuwe modellen heel anders uitzien – als de Mi A1 tegen die tijd nog op de markt is, belooft het een spannender strijd te worden dan op dit moment. Op dit moment heeft de Mi A1 niet alleen zijn fraaie behuizing mee: ook de specificaties overtuigen, terwijl grote minpunten ontbreken. Een Great Value-award is voor dit toestel dus zeker op zijn plek.


Xiaomi Mi A1


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Acer Liquid Z6 Plus Grey (dual sim)

Acer Liquid Z6 Plus Grey (dual sim)

 • Google Android 6.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Alcatel Idol 5 Silver

Alcatel Idol 5 Silver

 • Google Android 7.0
 • 3072 MB
 • 16 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 8 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

239,00 €

1 winkel
Asus ZenFone 4 Max 5.2" Gold

Asus ZenFone 4 Max 5.2" Gold

 • Google Android 7.0
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 5.2 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Asus ZenFone 4 Max 5.5" Gold

Asus ZenFone 4 Max 5.5" Gold

 • Google Android 7.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
General Mobile GM6 Black

General Mobile GM6 Black

 • Google Android 7.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Honor 6X 32GB Silver

Honor 6X 32GB Silver

 • Google Android 6.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
HTC U Play 32GB Black

HTC U Play 32GB Black

 • Google Android 6.0
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 16 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Great Value Huawei Y7 Grey

Huawei Y7 Grey

 • Google Android 7.0
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 5.5 inch
 • 1280x720
 • 12 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

179,00 €

2 winkels
LG Q6 32GB Ice Platinum

LG Q6 32GB Ice Platinum

 • Google Android 7.1
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 2160x1080
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

238,01 €

1 winkel
Motorola Moto E4 Plus Grey

Motorola Moto E4 Plus Grey

 • Google Android 7.1
 • 3062 MB
 • 16 GB
 • 5.5 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)
Niet verkrijgbaar
Motorola Moto G5S Grey

Motorola Moto G5S Grey

 • Google Android 7.1
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.2 inch
 • 1920x1080
 • 16 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

160,50 €

1 winkel
Nokia 5 Silver

Nokia 5 Silver

 • Google Android 7.1
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 5.2 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

109,95 €

1 winkel
Nokia 6 Black

Nokia 6 Black

 • Google Android 7.1
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 16 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

124,90 €

2 winkels
Great Value Samsung Galaxy A3 2017 Black

Samsung Galaxy A3 2017 Black

 • Google Android 6.0
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 4.7 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
Samsung Galaxy J5 2017 Black

Samsung Galaxy J5 2017 Black

 • Google Android 7.0
 • 2048 MB
 • 16 GB
 • 5.2 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

219,00 €

1 winkel
Sony Xperia L2 Black

Sony Xperia L2 Black

 • Google Android 7.1
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5.5 inch
 • 1280x720
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

132,47 €

1 winkel
Wiko View Prime Gold

Wiko View Prime Gold

 • Google Android 7.1
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.7 inch
 • 1440x720
 • 16 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

165,88 €

1 winkel
Wiko Wim Lite 32GB Black

Wiko Wim Lite 32GB Black

 • Google Android 7.1
 • 3072 MB
 • 32 GB
 • 5 inch
 • 1920x1080
 • 13 MPixel
 • WiFi 4 (802.11n)

199,00 €

1 winkel
Great Value Xiaomi Mi A1 64GB Black

Xiaomi Mi A1 64GB Black

 • Google Android 9.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 5.5 inch
 • 1920x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

195,24 €

1 winkel
0
*