Alles over WiFi: klaar voor 802.11ax

27 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. De principes van draadloze datatransmissie
  3. 3. Kanalen
  4. 4. Onbereikbare snelheden
  5. 5. Wifi: in den beginne
  6. 6. 802.11ac
  7. 7. De toekomst van wifi
  8. 27 reacties

Inleiding

We staan aan de vooravond van de introductie van een nieuwe wifi-standaard: 802.11ax belooft meer snelheid voor onze almaar toenemende honger naar draadloze verbindingen. Om ervoor te zorgen dat je helemaal klaar bent voor deze nieuwe standaard vertellen we je niet alleen wat deze gaat inhouden, maar ook hoe netwerktechniek hierheen is geëvolueerd.

We gebruiken het allemaal en als het niet werkt zijn de gevolgen en irritaties niet te overzien: wifi is sinds de conceptie in de jaren ’90 van de vorige eeuw bezig aan een onstuitbare opmars. Naast steeds bredere toepassing hebben we ook verbluffende technische vooruitgang gezien. Geen van beide aspecten lijkt binnenkort zijn einde te bereiken.

Aan de basis van het succes ligt, naast de praktische toepasbaarheid, het gebruik van een vrij toegankelijk deel (2,4 GHz en 5 GHz) van het draadloze frequentiespectrum, waarbinnen internationale standaarden garanderen dat hiervoor gecertificeerde apparaten ongeacht de herkomst onderling kunnen communiceren én dat opeenvolgende generaties terugwaarts compatibel zijn.

Het formuleren van dergelijke standaarden valt toe aan het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), waar de Wi-Fi Alliance producten op basis van testdata certificeert. De netwerkstandaarden hebben een aanduiding die begint met 802.11, gevolgd door een of meer letters. De huidige wifi-versie is 802.11ac, opvolger 802.11ax staat om de hoek. Voordat we daarop ingaan, geven we je eerst een crash course in de werking van (draadloze) netwerken, zodat de veranderingen die de nieuwe standaard gaat brengen, duidelijk zijn.

ISO’s OSI-model

De IEEE en Wi-Fi Alliance mogen de household names zijn als het op wifi aankomt, als we het over de basis van netwerken hebben moeten we zeker nog een andere organisatie noemen. In het Zwitserse Genève treffen we naast tal van internationale NGO’s met de meest uiteenlopende aspiraties, ook de International Organization for Standardization. Deze organisatie legt zich toe op het formuleren van internationale standaarden, waaronder voor netwerken. De ISO heeft voor datacommunicatiestandaarden een referentiemodel met de naam Open Systems Interconnection Model (OSI-model), bestaande uit zeven verschillende lagen: 1. Fysieke laag, 2. Datalink-laag, 3. Netwerk-laag, 4. Transport-laag, 5. Sessie-laag, 6. Presentatie-laag, 7. Toepassings-laag.

In de fysieke laag bestaat data uit elektrische signalen die worden vertaald naar de nullen en enen van het binaire stelsel. Wanneer dergelijke bits van het ene naar het andere apparaat in een netwerk getransporteerd moeten worden, worden in de datalink laag op basis van unieke mac-adressen het vertrekpunt en de eindbestemming van de data bepaald.

Voordat de uitwisseling van informatie tussen twee mac-adressen kan plaatsvinden moet er een route (vandaar router) worden uitgestippeld. Dit vindt plaats in de derde laag van het OSI-model: de netwerk-laag. De transport-laag verzorgt vervolgens het daadwerkelijke vervoer van de data en dat dit op correcte wijze gebeurt. De connectie tussen twee netwerkapparaten die daarmee uiteindelijk tot stand wordt gebracht, wordt onderhouden en wanneer passend beëindigd in de sessie-laag.

De communicatie die de dialoog tussen beide apparaten heeft opgeleverd wordt vervolgens vertaald in de presentatie-laag, van waaruit de data ten slotte wordt aangeleverd aan de zevende en laatste laag. In deze toepassings-laag heeft de data de uiteindelijke en voor mensen herkenbare verschijning gekregen, bijvoorbeeld als een stuk tekst of videobeelden.

0