7 Multi-room wifi-systemen getest: Met de Mesh op tafel

21 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Waarom mesh
 3. 3. Wat is mesh?
 4. 4. Testopstelling
 5. 5. Testresultaten
 6. 6. ASUS Lyra
 7. 7. Engenius EnMesh
 8. 8. Google Home Wifi
 9. 9. Linksys Velop
 10. 10. Netgear Orbi
 11. 11. TP-Link Deco
 12. 12. Ubiquiti AmpliFi
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Wie begin 2017 bij een willekeurige netwerkfabrikant informeerde naar de trend in routerland, kreeg steevast hetzelfde korte antwoord: mesh. We zijn nu een jaar verder, hoog tijd om een voorlopige balans op te maken. Heeft mesh-technologie zijn beloftes waargemaakt en wat zijn de voors en tegens van de multi room wifi-sets die je nu kunt kopen? Wij zochten het voor je uit.

Het belang van een snelle en betrouwbare internetverbinding mag anno 2018 genoegzaam bekend zijn. Naast een beetje knap abonnement bij een ISP heb je een adequate router nodig, om de verbinding overal in huis toegankelijk te maken. Dat is er tegenwoordig in ieder geval één die de 802.11ac wave 2 standaard ondersteunt en zodoende zowel op 2,4 GHz als de 5 GHz uit de voeten kan, uiteraard met mu-mimo. Tri-bandfunctionaliteit, de nieuwste modulatietechnieken en zoveel mogelijk, desnoods beestachtige antennes kunnen daarbij ook zeker geen kwaad. 

Echter, zoals wel vaker is de praktijk een stuk weerbarstiger dan de theorie. Wie denkt er te zijn met de aanschaf van een dikke router vergist zich deerlijk. Denk alleen al aan het feit dat een router zelden op de gewenste centrale plek in een huis staat. Meestal bevindt de aansluiting zich in een meterkast of aan een muur in de periferie van de woning en bovendien op de onderste woonlaag.

Wij onderwierpen de Asus Lyra, EnGenius EnMesh, Google Home Wifi, Linksys Velop, Netgear Orbi, TP-Link Deco en Ubiquiti AmpliFi aan een kritische blik in een nagelnieuwe testprocedure. De vergelijkingstabel met alle specificaties en testresultaten kan je hier vinden.

Waarom mesh

De snelheid en betrouwbaarheid van je netwerk zal altijd de uitkomst zijn van een wisselwerking tussen je router en je woonomgeving. Die woonomgeving is natuurlijk voor iedereen uniek, al kan je wel enkele algemene delers benoemen. Zo wonen we in overweldigende meerderheid in huizen van steen - en in toenemende mate beton, waarbij dubbel glas, vloer-, muur- en dakisolatie gemeengoed zijn. Houten huizen, aan de overkant van de oceaan heel gebruikelijk, tref je in ons land niet of nauwelijks aan. Dat is fijn voor de energierekening en de windstilheid in huis, maar heeft een beperkende invloed op je draadloze netwerk. Wifi-signalen hebben nu eenmaal meer last van een betonnen muur en aluminium isolatiemateriaal dan van een paar houten planken.


Het concept van mesh

Als gebruiker van een wifi-netwerk heb je verschillende mogelijkheden signaalverlies door storing en een beperkt bereik door obstakels te ondervangen. Beslist het meest effectief is de aanleg van accesspoints die met kabels zijn verbonden met je router. Zo breng je je wifinetwerk tot in de uithoeken van je woonomgeving, maar je moet er meestal kabels voor trekken. Dat is iets waar niet alleen weinig mensen naar uitkijken, het is bovendien soms fysiek onmogelijk. 

Een wifi repeater of range extender is ook een mogelijkheid, en meestal ook nog eens betaalbaar. Een dergelijke oplossing heeft als belangrijk nadeel dat je tegenover de winst in bereik de helft van je bandbreedte kan wegstrepen. Zodoende komen sommigen bij een powerline set uit, waarmee je via de bestaande elektriciteitsinfrastructuur je data bekabeld kan versturen en indien voorhanden via het ingebouwde accespoint weer draadloos de atmosfeer in kan slingeren. Een verbinding via powerline is echter sterk afhankelijk van de kwaliteit van het elektriciteitsnet en zeker niet ongevoelig voor interferentie.

De heilige graal voor netwerkfabrikanten is dan ook een apparaat dat al deze problemen ondervangt, dat met andere woorden snelheid, betrouwbaarheid en bereik weet te combineren. Het antwoord op deze uitdaging zou mesh moeten zijn, maar is dat in de praktijk ook het geval? 

Wat is mesh?

Een basiskenmerk van mesh is dat elke node in een mesh-netwerk tegelijkertijd data kan verzenden en ontvangen. Daarbij is elke node verbonden met elke andere node. In een dergelijk sternetwerk, waar everything is connected to everything, kan door slimme softwarematige aansturing altijd de beste (lees: snelste en meest betrouwbare) route voor het versturen en ontvangen van informatie gevonden worden. Als je tot in detail wilt weten hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat verwijzen we je door naar het artikel dat we eerder schreven dat je hier kan vinden.


Een schematische weergave van een mesh-netwerk

Een mesh-netwerk is daardoor in theorie veel betrouwbaarder dan een gewoon wifi-netwerk. Mocht er een node uitvallen, dan is een mesh-netwerk in staat om bliksemsnel een andere route vast te stellen waarover je data vervoerd kan worden. Dit vergt behoorlijk wat rekenkracht, en daar hangt een prijskaartje aan. Om die reden troffen we tot voor kort mesh-systemen vooral in de zakelijke markt aan, maar inmiddels is de vereiste rekenkracht betaalbaar genoeg voor de consumentenmarkt.

Is elk mesh-systeem hetzelfde? Dat is zeker niet het geval. De verschillen beperken zich ook niet louter tot ac-klasses en theoretische wifi-snelheden. Een belangrijk onderscheid tussen mesh-routers is de aanwezigheid van een zogenaamde wireless dedicated backhaul. In feite zijn er binnen een mesh-systeem twee communicatiestromen, één voor de clients die heen en weer communiceren met de mesh-nodes, en één voor de nodes onderling (vergelijk dit met een netwerk met accesspoints, die met een kabel met elkaar verbonden zijn). Bij goedkopere mesh-systemen gaan beide communicatiestromen over dezelfde verbinding heen en moeten ze dus de beschikbare bandbreedte delen. Dat betekent dat wanneer deze verbinding volloopt, er onvermijdelijk vertraging ontstaat. Dat komt de verbinding tussen het device dat je gebruikt en het internet niet ten goede.

Duurdere mesh-systemen maken om deze reden gebruik van de genoemde draadloze dedicated backhaul, een aparte verbinding voor de communicatie tussen nodes onderling. Sommige mesh-systemen bieden de mogelijkheid om een dergelijke dedicated backhaul via een ethernetkabel te creëren. Dit is natuurlijk qua snelheid en betrouwbaarheid een prima optie, maar houdt dus wel in dat je draden moet gaan trekken. Dat was zoals we eerder vaststelden nu net een reden om voor een mesh-netwerk te opteren. Een draadloze dedicated backhaul is juist wat mesh aantrekkelijk maakt, met behulp van een vaste, aparte radioverbinding.

Testopstelling

Alle geteste mesh-systemen bieden routerfunctionaliteit en ze zijn dan ook alle getest als router, maar voor dit artikel richten we ons puur op de mesh-werking. We hebben dan ook een opstelling gemaakt waarbij we specifiek kunnen meten hoe de verbinding is tussen een client en de verschillende nodes van een mesh-systeem. Hiervoor gebruiken we dezelfde drie laptops met een Intel Wireless-AC 7260 netwerkadapter, die we ook voor de routertests gebruiken. De indeling van de testopstelling is anders: de routernode, of liever gezegd node 1, staat op dezelfde plek als de gewone routers die we testen. Ook de 3 meter laptop blijft gewoon staan.

Vlak naast node 2 plaatsen we een laptop, die daarmee op ongeveer 7 meter afstand van node 1 en laptop 1 staat, met een dikke betonnen muur ertussen. De derde node en laptop plaatsen we in een kast in de gang op ongeveer 10 meter van node 2 en laptop 2. Even de stelling van Pythagoras toepassen en we weten dat de afstand tussen node 1 en node 3 hemelsbreed ongeveer 12 meter is. Let wel, tussen beide zit niet alleen een dikke betonnen muur, maar ook een stalen liftkooi en een normale deur. Met name de liftkooi is een serieus obstakel voor wifi-signalen – voer maar eens een netwerktest uit terwijl je in een lift staat.


Een plattegrond van de testopstelling die we speciaal voor het testen van mesh-systemen hebben ontwikkeld.

Om in kaart te brengen of, en zo ja in hoeverre, mesh-systemen zorgen voor een snelle en betrouwbare verbinding tot in de periferie van een netwerkomgeving doen we een aantal tests met het vertrouwde TCP High Performance script uit IxChariot. We testen daarbij de snelheid tussen de node en de dichtstbijzijnde laptop én die tussen elke node en de twee verder weg liggende laptops. Dit doen we bovendien in beide richtingen en zodoende komen we dan uit op 12 tests.

Om ervoor te zorgen dat bij elke test de juiste node met de juiste laptop verbinding maakt, gebruiken we WirelessMon. Hiermee kan je op basis van mac-adres het correcte accespoint selecteren. Om een zo accuraat mogelijk beeld te geven van de prestaties van elk mesh-systeem voeren we alle tests - net als bij gewone routers - uit op drie verschillende tijdstippen, op drie verschillende dagen. Van deze drie resultaten nemen we het gemiddelde en dat zijn de testresultaten die je kan terugvinden in de vergelijkingstabel die je hier kan vinden.

Testresultaten

Hieronder vind je alle testresultaten van de de multi room wifi-test.

 • L1>N1 Lan-Wlan
 • L1>N1 Wlan-Lan
 • L2>N1 Lan-Wlan
 • L2>N1 Lan-Wlan

 • L2>N2 Lan-Wlan
 • L2>N2 Wlan-Lan
 • L3>N1 Lan-Wlan
 • L3>N1 Lan-Wlan

 • L3>N2 Lan-Wlan
 • L3>N2 Wlan-Lan
 • L3>N3 Lan-Wlan
 • L3>N3 Lan-Wlan

ASUS Lyra

Lyra is het mesh-systeem van de Taiwanese fabrikant ASUS. De prijs van een set van drie kost op het moment van schrijven gemiddeld een slordige 428 euro. Een losse node kost je gemiddeld zo’n 190 euro. Lyra is een tri-band mesh-set uit de AC2200 klasse en combineert theoretische snelheden van 400 Mbit/s op 2,4 GHz en tweemaal 867 Mbit/s op 5 GHz, waarvan één radio als draadloze dedicated backhaul dient.  


ASUS’s Lyra weet haar behoorlijk forse aanschafprijs niet te vertalen naar navenante resultaten.

ASUS heeft gekozen voor een ogenschijnlijk simpel ontwerp: wit van kleur en rond van vorm. Aan de bovenkant van de discusvormige nodes zien we de merknaam van het bedrijf terug. Tevens zien we van bovenaf bekeken een rand lopen die een perfecte cirkel maakt en een verlichte ring blijkt te zijn. Ook de semi-transparante bovenzijde van elke node wordt van onderaf belicht. Dat klinkt leuk, maar het licht is niet per se iets waar je op zit te wachten in huis- of slaapkamer.

Aan de achterzijde treffen we twee ethernetpoorten aan die keurig in een metalen jasje zijn gestoken, geflankeerd door de voedingsaansluiting. Verder zien we twee fysieke knoppen; aan de onderzijde een resetknop en op enige afstand van de ethernetaansluitingen treffen we een pairing knop. De nodes zijn inwisselbaar en dus elk tevens als stand alone router te gebruiken, al is één van de drie voorzien van een blauwe sticker die boven de ethernetpoorten is geplaatst, met de tekst ‘start’.   

In tegenstelling tot verschillende andere mesh-fabrikanten biedt ASUS haar gebruikers zowel een volwaardige web- als app interface. De mogelijkheden om alles naar wens in te stellen zijn zoals we gewend zijn van deze fabrikant aanzienlijk. Dit is een punt waarmee het zich onderscheidt van andere aanbieders en wat ons betreft een compliment waard. Ondersteuning voor de Nederlandse taal ontbreekt echter wel. Ander opvallend punt is dat de beschikbaarheid van updates via een melding wordt aangegeven, installatie ervan dient door de gebruiker bevestigd te worden.

Als we kijken naar de prestaties zijn we niet direct onder de indruk van wat Lyra laat zien. Het apparaat pakt eenmaal met een snelheid van 65 Mbit/s van node 1 naar Laptop 3 – in theorie de lastigste verbinding – het brons. Aan de andere kant eindigt deze mesh-set maar liefst vier keer onder aan de ranglijst. Zeker gezien de aanwezigheid van de draadloze dedicated backhaul (867 Mbit/s) zijn er op basis van prijs-prestatieverhouding meer voor de hand liggende keuzes aan te wijzen.       

Winkel

Prijs

Levix Computershop Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,8%
0,00 €
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
Shop: 17:00

249,00 €

Prijsinformatie
249,00 €
0,00 €
249,00 €
Op voorraad

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

297,00 €

Prijsinformatie
297,00 €
0,00 €
297,00 €
Op voorraad

Amazon.de Marketplace NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden

297,00 €

Prijsinformatie
297,00 €
0,00 €
297,00 €
Op voorraad

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

310,81 €

Prijsinformatie
310,81 €
0,00 €
310,81 €
Bij toeleverancier

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 besteld, morgen in huis!

312,00 €

Prijsinformatie
312,00 €
0,00 €
312,00 €
Op voorraad

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

313,95 €

Prijsinformatie
309,00 €
4,95 €
313,95 €
Op voorraad

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:30u besteld, morgen in huis

316,68 €

Prijsinformatie
316,68 €
0,00 €
316,68 €
Bij toeleverancier

Computeruniverse.net Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
2,00 €
1,50 €
0,00 €
5,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: auf Lager, Lieferzeit 1-2 Werktage

319,00 €

Prijsinformatie
299,00 €
20,00 €
319,00 €
Voorraad onbekend

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Op een werkdag besteld, morgen in huis

319,00 €

Prijsinformatie
309,00 €
10,00 €
319,00 €
Bij toeleverancier

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

325,45 €

Prijsinformatie
318,50 €
6,95 €
325,45 €
Bij toeleverancier

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 1-3 werkdagen

329,20 €

Prijsinformatie
314,25 €
14,95 €
329,20 €
Bij toeleverancier

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

332,00 €

Prijsinformatie
332,00 €
0,00 €
332,00 €
Bij toeleverancier

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 werkdag

335,17 €

Prijsinformatie
335,17 €
0,00 €
335,17 €
Op voorraad

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Sofort lieferbar, Lieferzeit max. 1-3 Werktage

336,99 €

Prijsinformatie
324,00 €
12,99 €
336,99 €
Voorraad onbekend

PCKing.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
3,00 €
0,00 €
0,00 €

344,00 €

Prijsinformatie
329,00 €
15,00 €
344,00 €
Op voorraad

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Indien voor 22:00 besteld, de volgende dag in huis.

351,85 €

Prijsinformatie
349,90 €
1,95 €
351,85 €
Op voorraad

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 3 dagen

352,95 €

Prijsinformatie
349,00 €
3,95 €
352,95 €
Bij toeleverancier

HardwareWebwinkel.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
8,00 €
0,00 €
Shop: Binnen 3 dagen

355,50 €

Prijsinformatie
345,55 €
9,95 €
355,50 €
Bij toeleverancier

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd 3 dagen

358,95 €

Prijsinformatie
349,00 €
9,95 €
358,95 €
Bij toeleverancier

Reichelt.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: op voorraad

376,04 €

Prijsinformatie
366,09 €
9,95 €
376,04 €
Op voorraad

allekabels.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 3 tot 5 werkdagen

396,39 €

Prijsinformatie
391,44 €
4,95 €
396,39 €
Geen voorraad

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

398,77 €

Prijsinformatie
390,48 €
8,29 €
398,77 €
Op voorraad

Conrad.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Leverbaar in 2 - 3 dagen

469,00 €

Prijsinformatie
469,00 €
0,00 €
469,00 €
Voorraad onbekend

Engenius EnMesh

Van Engenius kregen we een triple pack EnMesh EMR3000 opgestuurd, die je voor een gemiddelde prijs van 295 euro in onze Prijsvergelijker vindt, al kan je de set ook voor vier tientjes minder vinden. Een losse node kom je aldaar voor een gemiddelde prijs van 129 euro tegen. De EMR3000 set bestaat uit drie inwisselbare AC1200 nodes die een totale wifi-snelheid van 1167 Mbit/s bieden, verdeeld over 300 Mbit/s op 2,4 GHz en 867 Mbit/s op 5 GHz. Er is geen draadloze dedicated backhaul aanwezig.


De prestaties van de EnMesh set van Enginius stellen over de hele linie teleur.

Ook EnGenius houdt vast aan vooral een simpel en neutraal design. De units zijn geheel rond van vorm en in het wit uitgevoerd met bovenop de merkaanduiding. Bekeken vanaf hier is er recht onder de merknaam een stukje uit de rand van de behuizing genomen en er een led voor in de plaats gekomen. Helemaal aan de andere kant van de behuizing treffen we een klein gaatje, waarin zich een resetknop bevindt. Onderop treffen we naast twee bevestigingsopeningen voor muurophanging een dedicated wan- en lan-poort, alsmede een voedingaansluting en een usb 2.0-poort.

EnGenius biedt haar gebruikers net als ASUS een volwaardige app- en webinterface, met diverse mogelijkheden om het netwerk naar eigen wens en inzicht in te stellen. Opvallend is dat de app – die vereist is voor installatie van het netwerk – de Nederlandse taal ondersteunt, terwijl de webinterface enkel in het Engels te gebruiken is. De interface ziet er bedrieglijk simpel uit met een witte achtergrond, zwarte tekst en blauwe accenten, waardoor het geheel behoorlijk overzichtelijk in gebruik is. De responsiviteit is jammer genoeg niet altijd even vlot, maar onder streep zijn we overwegend tevreden over de software van EnGenius.

Als we de testresultaten van de EnGenius mesh-set bekijken zien we weinig reden om een feestje te geven. Het systeem is op vier onderdelen de minst presterende deelnemer uit het testveld en zet daar geen enkele podiumplaats tegenover. Überhaupt lukt het EnMesh slechts bij de verbinding tussen node 1 en laptop 1 redelijke snelheden van respectievelijk 291 Mbit/s en 222 Mbit/s neer te zetten. Op alle andere onderdelen blijven de snelheden ruim onder de 100 Mbit/s.   

Winkel

Prijs

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

189,39 €

Prijsinformatie
189,39 €
0,00 €
189,39 €
Op voorraad

dectdirect.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: Op een werkdag voor 17:30 besteld, morgen in huis!

239,00 €

Prijsinformatie
239,00 €
0,00 €
239,00 €
Op voorraad

Google Home Wifi

Google’s mesh-oplossing voor consumenten werd in de Verenigde Staten aan het einde van 2016 op de markt gebracht, waar wij in Nederland een jaartje langer moesten wachten. Een volledige set bestaande uit drie nodes kost je gemiddeld 349 euro, terwijl je voor een losse unit gemiddeld 139 euro betaalt volgens onze Prijsvergelijker. Google Home Wifi is een dual-band systeem dat valt onder de AC1200 klasse. Het systeem heeft een gecombineerde wifi-snelheid van 1167 Mbit/s, verdeeld over 300 Mbit/s op 2,4 GHz en 867 Mbit/s op 5 GHz.


Google Home Wifi houdt het betaalbaar, maar weet niet op elk vlak te overtuigen.

Google volgt met het ontwerp van haar Home Wifi systeem duidelijk de trend die de mesh-markt beheerst: huiskamerwaardige producten zijn troef. Een node van Google ziet er behoorlijk neutraal uit. De rondvormige units zijn wit van kleur met een ingetogen grijze G bovenop en een dunne led-licht streep die bijna over de gehele zijde loopt. Tussen de uiteindes van deze streep vinden we de enige fysieke knop, die nauwelijks opvalt en bij langdurig indrukken een factory reset uitvoert.

Aan de onderzijde van de node treffen we twee gigabit-poorten aan, een dedicated lan- en wan-aansluiting. Tussen de twee poorten in is er ruimte voor een usb-c aansluiting waar de voeding op kan worden aangesloten. Verder treffen we naast de tekstuele netwerkcredentials een qr-code aan die je kan gebruiken om snel verbinding met het netwerk te maken. Ook bij Google zijn de nodes inwisselbaar en zodoende niet van elkaar te onderscheiden in functie of vorm.

Google’s achterliggende visie van haar mesh-systeem is duidelijk: toegankelijkheid is het belangrijkste speerpunt. Het mikt dan ook met name op gebruikers die over het algemeen weinig kaas hebben gegeten van netwerken en simpelweg een functionerend wifi-netwerk willen creëren. De keerzijde van de toegankelijkheid die Google nastreeft is dat de mogelijkheden voor het instellen van deze router enigszins beperkt zijn.

De bediening geschiedt via een app – een webinterface ontbreekt – en voor gebruik is een Google account een vereiste. Ondanks de belofte van Google om geen surfgedrag bij te houden of advertenties te tonen, worden we daar niet vrolijk van. De app interface biedt weliswaar niet zo veel mogelijkheden als bijvoorbeeld die van ASUS, maar ziet er gelikt uit en is gebruiksvriendelijk ingericht. Ook is er ondersteuning voor de Nederlandse taal aanwezig.   

Dan over naar de prestaties van Google Wifi. De resultaten zijn nogal wisselend. Het mesh-systeem van de Amerikaanse internetgigant noteert bij vier tests de laatste plaats van het testveld. Daar staat tegenover dat het ook een keer het goud pakt (laptop 1 naar node 1) alsmede het brons wanneer we de snelheid van de verbinding van laptop 2 naar node 1 en node 1 naar laptop 1 meten. Gezien het feit dat Google Wifi geen draadloze dedicated backhaul biedt en naar verhouding niet de hoofdprijs kost, zijn de prestaties zeker niet slecht, maar indrukwekkend is het ook weer niet.

Linksys Velop

Linksys was samen met Netgear en TP-Link één van de eerste netwerkfabrikanten die met een mesh-set op het toneel verscheen. Velop is als set van drie inwisselbare nodes verkrijgbaar voor een gemiddelde prijs van 429 euro. Een losse unit kost je volgens onze Prijsvergelijker rond de 200 euro, wat een 3-pack extra aantrekkelijk maakt. Velop is daarmee na Netgears Orbi samen met Asus's Lyra met enige afstand de duurste set uit deze vergelijkende test. Of daar ook navenante prestaties tegenover staan zullen we straks bekijken. Dit tri-band systeem uit de AC2200 klasse, dat als klap op de vuurpijl ook nog ondersteuning voor mu-mimo biedt, combineert maximale snelheden van 400 Mbit/s op 2,4 GHz met twee keer 867 Mbit/s op 5 GHz. Er is een dynamische (Velop kiest zelf één van de twee 5 GHz radio’s) draadloze backhaul met een gereserveerde bandbreedte van 867 Mbit/s. 


Velop van Linksys is niet goedkoop, maar levert uitstekende prestaties.

Het design van Linksys’s mesh-systeem wijkt weliswaar niet erg af van de belangrijkste modetrend – wit van kleur – maar ziet er in tegenstelling tot zijn veelal ronde concurrenten eerder uit als een ouderwetse speaker, zij het in een veel kleinere form factor. Van de vier zijdes zijn er twee voorzien van een rooster aan kleine ronde gaatjes. Hetzelfde geldt voor de bovenkant waar een combinatie van dichte en open gaatjes een patroon vormen en we tevens een led-indicator aantreffen. De voor- en rechterzijde van de router zijn geheel dicht en op de eerste prijkt de merknaam van Linksys.

Aan de onderzijde treffen we twee ethernetpoorten, waarvan één als wan-poort gebruikt kan worden. Verder zien we een fysieke en felrood gekleurde resetbutton, een voedingsaansluiting en een aan/uit-schuifknop. Tevens staan de netwerkgegevens in tekst aangegeven en is er een qr-code beschikbaar om verbinding te maken met het installatienetwerk.

Linksys biedt Velop-gebruikers zowel de mogelijkheid van haar vertrouwde webinterface als het gemak van een app, die overigens een vereiste voor de installatie is. Registratie bij Linksys voor het gebruik van de app is niet verplicht, maar het wordt de gebruiker erg moeilijk gemaakt om deze te omzeilen. Dat is iets dat wat ons betreft met de volgende update-ronde zeker verholpen mag worden. Zowel de webinterface als de app zijn over het algemeen prettig in gebruik en overzichtelijk ingedeeld. De app is overigens zichtbaar van latere datum, getuige het modernere design. Beide bieden bovendien een ruime keus aan instellingen en ondersteunen allebei de Nederlandse taal.

De testresultaten van Velop zijn over de gehele linie uitstekend te noemen, met snelheden die regelmatig boven de 100 en zelfs 200 Mbit/s uitstijgen. De router haalt maar liefst op negen van de twaalf onderdelen het podium, wat resulteert in vijf gouden, één zilveren en drie bronzen medailles. We zien hier duidelijk dat het hebben van een draadloze dedicated backhaul Velop geen windeieren ligt en we stellen dan ook vast dat de relatief hoge investering zich wel loont.

Winkel

Prijs

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

289,99 €

Prijsinformatie
289,99 €
0,00 €
289,99 €
Op voorraad

Amazon.de Marketplace NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

299,00 €

Prijsinformatie
299,00 €
0,00 €
299,00 €
Geen voorraad

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

299,23 €

Prijsinformatie
299,23 €
0,00 €
299,23 €
Bij toeleverancier

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:30u besteld, morgen in huis

309,00 €

Prijsinformatie
309,00 €
0,00 €
309,00 €
Bij toeleverancier

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

309,00 €

Prijsinformatie
309,00 €
0,00 €
309,00 €
Op voorraad

EP.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 15:00 uur besteld, morgen in huis.

319,00 €

Prijsinformatie
319,00 €
0,00 €
319,00 €
Op voorraad

Mediamarkt.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

322,00 €

Prijsinformatie
322,00 €
0,00 €
322,00 €
Voorraad onbekend

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 besteld, morgen in huis!

327,00 €

Prijsinformatie
327,00 €
0,00 €
327,00 €
Op voorraad

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

329,00 €

Prijsinformatie
319,00 €
10,00 €
329,00 €
Bij toeleverancier

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

331,45 €

Prijsinformatie
321,50 €
9,95 €
331,45 €
Bij toeleverancier

Coolblue.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €
Shop: Direct leverbaar

347,90 €

Prijsinformatie
347,90 €
0,00 €
347,90 €
Op voorraad

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

353,95 €

Prijsinformatie
349,00 €
4,95 €
353,95 €
Op voorraad

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 werkdag

355,74 €

Prijsinformatie
355,74 €
0,00 €
355,74 €
Op voorraad

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Indien voor 22:00 besteld, de volgende dag in huis.

363,95 €

Prijsinformatie
359,00 €
4,95 €
363,95 €
Op voorraad

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

369,99 €

Prijsinformatie
369,99 €
0,00 €
369,99 €
Bij toeleverancier

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

369,99 €

Prijsinformatie
369,99 €
0,00 €
369,99 €
Op voorraad

Wifimedia.eu Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
8,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd 1 à 3 werkdagen

385,00 €

Prijsinformatie
385,00 €
0,00 €
385,00 €
Geen voorraad

robbshop.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 1,7%
0,00 €
0,00 € + 1,7%
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 3-7 werkdagen

388,95 €

Prijsinformatie
385,00 €
3,95 €
388,95 €
Geen voorraad

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 3 dagen

392,95 €

Prijsinformatie
389,00 €
3,95 €
392,95 €
Bij toeleverancier

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: Levertijd 3 dagen

408,95 €

Prijsinformatie
399,00 €
9,95 €
408,95 €
Bij toeleverancier

Conrad.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Leverbaar in 2 - 3 dagen

411,99 €

Prijsinformatie
411,99 €
0,00 €
411,99 €
Voorraad onbekend

My Media Center Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 3,5%
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 17 uur besteld? Volgende werkdag geleverd! (24h)

477,95 €

Prijsinformatie
468,00 €
9,95 €
477,95 €
Op voorraad

PCKing.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
3,00 €
0,00 €
0,00 €

483,00 €

Prijsinformatie
468,00 €
15,00 €
483,00 €
Op voorraad

allekabels.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 3 tot 5 werkdagen

657,94 €

Prijsinformatie
652,99 €
4,95 €
657,94 €
Geen voorraad

Netgear Orbi

Netgear bracht met Orbi als één van de eerste traditionele netwerkfabrikanten een mesh-systeem op de markt en mag uiteraard niet ontbreken in onze vergelijkende test. Orbi is verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen (de Orbi Pro buiten beschouwing gelaten) die je onderling naar hartenlust kunt combineren. Wij ontvingen de hoogst gepositioneerde set van Netgear, een tri-band systeem uit de AC2900 klasse. Orbi heeft ondersteuning voor mu-mimo aan boord en combineert 450 Mbit/s op 2,4 GHz en 867 Mbit/s op 5 GHz met een draadloze dedicated backhaul van maar liefst 1733 Mbit/s aan bandbreedte. Op papier is Orbi daarmee qua hardware de best uitgeruste mesh-set in deze test. Dergelijke specificaties gaan wel gepaard met een prijskaartje. De meest premium versie van Orbi kost gemiddeld maar liefst 603 euro. De andere optie is om een dual-pack te kopen, die kost gemiddeld een slordige 429 euro. In tegenstelling tot de meeste andere mesh-sets zijn de nodes bij Orbi niet inwisselbaar.


Het Orbi-systeem van Netgear levert uitmuntende prestaties.

Als we de Orbi set bekijken, zien we een router die meer weg heeft van een elegant vormgegeven vaas dan een stuk elektronica. Orbi is wit van kleur en kan door de semi-transparante behuizing heen oplichten, een beetje zoals een wakeup light van Philips. Aan de bovenzijde loopt een rand met daarin led’s verwerkt die een duidelijke verlichte ring vormen. De aansluitingen bevinden zich zonder uitzondering aan de achterzijde. Bij het basisstation treffen we drie ethernetpoorten en een dedicated wan-poort, waar we bij een satellietstation vier ethernetpoorten terugzien. Tevens vinden bij de laatste een usb 2.0 aansluiting die we bij de routernode moeten missen. Verder zijn er nog de fysieke knoppen voor pairing en het in of uitschakelen van de node, een voedingsaansluiting en een resetpunt.

Netgear heeft er voor gekozen om gebruikers van Orbi zowel een app- als een webinterface te bieden. De webinterface is een stuk uitgebreider dan de app en is voor iedereen die al eerder een router van Netgear heeft gebruikt zeer herkenbaar. De app is in het geval van Orbi geen vereiste voor de installatie. Zoals we gewend zijn heeft Netgear haar zaken wat betreft de instellingsmogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid prima voor elkaar en de ook de ondersteuning voor de Nederlandse taal ontbreekt in de webinterface niet - bij de app overigens wel.

Als we ten slotte de resultaten erbij pakken, zien we Orbi louter in de hoogste regionen van het testveld terug. Netgears mesh-systeem scoort over de gehele linie nog net wat beter dan Velop en haalt op maar liefst tien van de twaalf onderdelen het podium. De vier gouden en zes zilveren medailles zeggen genoeg; Orbi is door de boot genomen het best presterende mesh-systeem dat we in handen kregen.   

Winkel

Prijs

Amazon.de Marketplace NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden

459,89 €

Prijsinformatie
459,89 €
0,00 €
459,89 €
Op voorraad

Coolblue.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: Direct leverbaar

499,00 €

Prijsinformatie
499,00 €
0,00 €
499,00 €
Op voorraad

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

499,00 €

Prijsinformatie
499,00 €
0,00 €
499,00 €
Op voorraad

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

519,00 €

Prijsinformatie
519,00 €
0,00 €
519,00 €
Op voorraad

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

523,95 €

Prijsinformatie
514,00 €
9,95 €
523,95 €
Bij toeleverancier

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 3 dagen

529,00 €

Prijsinformatie
525,05 €
3,95 €
529,00 €
Bij toeleverancier

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: 2-5 werkdagen
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

532,95 €

Prijsinformatie
528,00 €
4,95 €
532,95 €
Bij toeleverancier

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: 2-3 werkdagen

538,00 €

Prijsinformatie
528,00 €
10,00 €
538,00 €
Bij toeleverancier

Computeruniverse.net Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
2,00 €
1,50 €
0,00 €
5,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: auf Lager, Lieferzeit 1-2 Werktage

539,00 €

Prijsinformatie
519,00 €
20,00 €
539,00 €
Voorraad onbekend

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 besteld, morgen in huis!

544,00 €

Prijsinformatie
544,00 €
0,00 €
544,00 €
Op voorraad

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Officiële dealer

559,89 €

Prijsinformatie
559,89 €
0,00 €
559,89 €
Op voorraad

Tones.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Officiële dealer

569,99 €

Prijsinformatie
569,99 €
0,00 €
569,99 €
Op voorraad

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: Indien voor 22:00 besteld, de volgende dag in huis.

573,95 €

Prijsinformatie
569,00 €
4,95 €
573,95 €
Op voorraad

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Sofort lieferbar, Lieferzeit max. 1-3 Werktage

583,99 €

Prijsinformatie
571,00 €
12,99 €
583,99 €
Voorraad onbekend

MaxICT.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 2,5%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: 1-2 weken

592,51 €

Prijsinformatie
577,56 €
14,95 €
592,51 €
Bij toeleverancier

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 2-5 dagen

597,04 €

Prijsinformatie
597,04 €
0,00 €
597,04 €
Bij toeleverancier

PCKing.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
3,00 €
0,00 €
0,00 €

603,00 €

Prijsinformatie
588,00 €
15,00 €
603,00 €
Op voorraad

My Media Center Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 3,5%
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 tot 3 werkdagen.

606,95 €

Prijsinformatie
597,00 €
9,95 €
606,95 €
Geen voorraad

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

615,95 €

Prijsinformatie
609,00 €
6,95 €
615,95 €
Bij toeleverancier

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

619,00 €

Prijsinformatie
619,00 €
0,00 €
619,00 €
Bij toeleverancier

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: 1 werkdag

619,52 €

Prijsinformatie
619,52 €
0,00 €
619,52 €
Op voorraad

Reichelt.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: in 2 tot 3 werkdagen

620,25 €

Prijsinformatie
610,30 €
9,95 €
620,25 €
Geen voorraad

Conrad.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Leverbaar in 2 - 3 dagen

629,00 €

Prijsinformatie
629,00 €
0,00 €
629,00 €
Voorraad onbekend

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

647,65 €

Prijsinformatie
647,65 €
0,00 €
647,65 €
Bij toeleverancier

TP-Link was met Deco er ook vroeg bij met een mesh-product. Net zoals in de reguliere routermarkt lijkt de strategie van de Chinese netwerkfabrikant gericht op zoveel mogelijk bieden voor een zo laag mogelijke prijs. Voor de set van drie betaal je in onze Prijsvergelijker gemiddeld 265 euro, een losse unit heb je al voor 99 euro. TP-Link’s mesh-systeem is daarmee de goedkoopste deelnemer uit het testveld; we zullen straks zien of dit correleert met de prestaties. Deco is een dual-band systeem uit de AC1300 klasse met ondersteuning voor mu-mimo aan boord. Het systeem heeft geen dedicated wireless backhaul en combineert 400 Mbit/s op 2,4 GHz met 867 Mbit/s op 5 GHz.  


TP-Link’s Deco biedt een ongekende prijs-prestatieverhouding.

Wat betreft het design zien we niet veel spannends; de kleur is maar weer eens wit, de vorm rond en bovendien opvallend plat. Het systeem heeft wel iets weg van een rookmelder, met in het midden een oplichtend ledje, van waaraf zich een subtiel verschil in hoogte uitstrekt tot de rand van de behuizing. Verder zien we de merknaam en het logo van TP-Link. Elke node is inwisselbaar en heeft zodoende de beschikking over twee ethernetpoorten, waarvan je er één als wan-poort kan gebruiken. De voeding vindt plaats via een usb-c aansluiting en aan de onderzijde zien we ten slotte een resetknopje. De bediening van Deco is geheel gebaseerd op een app, die overigens niet overloopt van de instellingsmogelijkheden. Wel is er ondersteuning voor de Nederlandse taal en is de app overzichtelijk ingedeeld en gebruiksvriendelijk.

Als we kijken naar de prestaties van Deco zijn we aangenaam verrast, om niet te zeggen verbaasd over wat TP-Link weet te bieden op dit prijspunt. Deco weet maar liefst negen podiumplaatsen te veroveren: een gouden, drie zilveren en vijf bronzen plakken. Wat ons betreft een uitstekende prestatie van de goedkoopste set uit het testveld, zonder dedicated backhaul en in vergelijking met bijvoorbeeld Velop en Orbi bescheiden hardware.

Winkel

Prijs

Art & Craft

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 22:30u besteld, morgen in huis

199,00 €

Prijsinformatie
199,00 €
0,00 €
199,00 €
Bij toeleverancier

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: binnen 24 uur

199,00 €

Prijsinformatie
199,00 €
0,00 €
199,00 €
Op voorraad

Levix Computershop Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,8%
0,00 €
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
Shop: 17:00

199,00 €

Prijsinformatie
199,00 €
0,00 €
199,00 €
Geen voorraad

Mediamarkt.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Officiële dealer

199,00 €

Prijsinformatie
199,00 €
0,00 €
199,00 €
Voorraad onbekend

Amazon.de NL Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Gewoonlijk binnen 24 uur verzonden
Gratis bezorgd v.a. €29 | Nederlandse klantenservice

199,00 €

Prijsinformatie
199,00 €
0,00 €
199,00 €
Op voorraad

Coolblue.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: Direct leverbaar

199,00 €

Prijsinformatie
199,00 €
0,00 €
199,00 €
Op voorraad

Paradigit.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Morgen in huis

199,00 €

Prijsinformatie
199,00 €
0,00 €
199,00 €
Op voorraad

EP.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: Levertijd 1-2 werkdagen

199,00 €

Prijsinformatie
199,00 €
0,00 €
199,00 €
Op voorraad

bol.com België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: Voor 23:59 besteld, morgen in huis.

199,00 €

Prijsinformatie
199,00 €
0,00 €
199,00 €
Op voorraad

KommaGo.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: Voor 21:00 besteld morgen in huis

199,00 €

Prijsinformatie
199,00 €
0,00 €
199,00 €
Op voorraad

directsale.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 17:00 uur besteld volgende werkdag in huis

207,00 €

Prijsinformatie
207,00 €
0,00 €
207,00 €
Bij toeleverancier

hardware-expert.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

208,90 €

Prijsinformatie
199,00 €
9,90 €
208,90 €
Op voorraad

Cdromland.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
0,00 €
Shop: binnen 24 uur

208,95 €

Prijsinformatie
199,00 €
9,95 €
208,95 €
Op voorraad

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 dag

216,54 €

Prijsinformatie
216,54 €
0,00 €
216,54 €
Bij toeleverancier

Informatique.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
12,50 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: Op werkdagen voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
Al acht keer computerwinkel van het jaar!

223,95 €

Prijsinformatie
219,00 €
4,95 €
223,95 €
Op voorraad

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

225,84 €

Prijsinformatie
217,55 €
8,29 €
225,84 €
Op voorraad

Alternate.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: Indien voor 22:00 besteld, de volgende dag in huis.

229,99 €

Prijsinformatie
229,99 €
0,00 €
229,99 €
Op voorraad

ITWare.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
10,00 €
0,00 €

234,30 €

Prijsinformatie
234,30 €
0,00 €
234,30 €
Op voorraad

Micro-Mail.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €

235,95 €

Prijsinformatie
229,00 €
6,95 €
235,95 €
Op voorraad

4Launch Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 1,5%
0,00 €
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Officiële dealer
Shop: Voor 17:00 besteld, morgen in huis!

237,00 €

Prijsinformatie
237,00 €
0,00 €
237,00 €
Op voorraad

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: Op een werkdag voor 23:00u besteld, morgen in huis

239,00 €

Prijsinformatie
229,00 €
10,00 €
239,00 €
Op voorraad

SiComputers.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 €
0,00 €

242,95 €

Prijsinformatie
233,00 €
9,95 €
242,95 €
Bij toeleverancier

HardwareWebwinkel.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
8,00 €
0,00 €
Shop: Binnen 5 dagen

247,40 €

Prijsinformatie
237,45 €
9,95 €
247,40 €
Bij toeleverancier

Centralpoint.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 1 werkdag

250,47 €

Prijsinformatie
250,47 €
0,00 €
250,47 €
Op voorraad

Computeruniverse.net Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
2,00 €
1,50 €
0,00 €
5,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: auf Lager, Lieferzeit 1-2 Werktage

252,90 €

Prijsinformatie
232,90 €
20,00 €
252,90 €
Voorraad onbekend

PCKing.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
3,00 €
0,00 €
0,00 €

259,00 €

Prijsinformatie
244,00 €
15,00 €
259,00 €
Op voorraad

Cyberport.de Deutschland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
3,00 €
3,00 €
0,00 €
4,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Sofort lieferbar, Lieferzeit max. 1-3 Werktage

259,99 €

Prijsinformatie
247,00 €
12,99 €
259,99 €
Voorraad onbekend

Mobile-Harddisk.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 1,0%
0,00 €
0,00 € + 3,0%
0,00 €
7,00 €
0,00 €
Shop: direct leverbaar

268,96 €

Prijsinformatie
263,01 €
5,95 €
268,96 €
Op voorraad

Reichelt.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: in 2 tot 3 werkdagen

274,36 €

Prijsinformatie
264,41 €
9,95 €
274,36 €
Geen voorraad

My Media Center Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 € + 3,5%
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Op werkdagen voor 18 uur besteld? Morgen geleverd!

274,95 €

Prijsinformatie
265,00 €
9,95 €
274,95 €
Op voorraad

Conrad.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Leverbaar in 2 - 3 dagen

305,04 €

Prijsinformatie
305,04 €
0,00 €
305,04 €
Voorraad onbekend

Ubiquiti AmpliFi

De laatste van de zeven deelnemers die we bespreken is het AmpliFi-systeem van Ubiquiti. Dit mesh-systeem heeft een totale theoretische wifi-snelheid van 1750 Mbit/s, bestaande uit 450 Mbit/s op 2,4 GHz en 1300 Mbit/s op 5 GHz. De dual-band router heeft geen draadloze dedicated backhaul, maar wel ondersteuning voor mu-mimo aan boord. Het AmpliFi-systeem, bestaande uit een basisstation en twee satellieten kost je volgens onze prijsvergelijker gemiddeld 335 euro. Het basistation is ook los te koop, gemiddeld ben je dan zo’n 143 euro kwijt.


Het AmpliFi-systeem van Ubiquiti doet het lang niet slecht, maar valt net buiten de prijzen.

Het design van het AmpliFi-systeem is absoluut kenmerkend. Het basisstation is een soort vierkante box met een rond touch schermpje aan de voorzijde en een led lichtstreep die aan de onderzijde rondom het apparaat loopt. De hoeken van AmpliFi zijn kunstig afgerond en bovenop de box prijkt het Ubiquiti logo. De satellietnodes zijn eveneens voorzien van het logo en lijken nog het meest op platgeslagen antennes van een traditionele router.

Aan de achterzijde van de router treffen we niet minder dan vier losse ethernetpoorten en een dedicated wan-poort, allen keurig voorzien van metalen beplating. Voor de voeding is er een usb-c aansluiting en wie graag een usb-stick aansluit kan terecht bij de usb 2.0 poort. Bij het installeren van het AmpliFi-systeem kan je via een webinterface de wan-instellingen regelen, vanaf dat moment gebruik je enkel nog de app van Ubiquiti. De app heeft uitgebreide mogelijkheden om alles naar wens in te stellen en biedt zowel een installatiewizard als ondersteuning voor de Nederlandse taal.

De prestaties die het AmpliFi-systeem van Ubiquiti neerzet zijn lang niet slecht. Het apparaat haalt op vier onderdelen een podiumplek – eenmaal goud, tweemaal zilver en een bronzenplak – en eindigt nergens als laatste. Onder de streep is deze set op basis van de prijs-prestatieverhouding the best of the rest, maar valt desondanks niet in de prijzen.

Winkel

Prijs

Megekko Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
Shop: Levertijd 3 dagen

349,00 €

Prijsinformatie
345,05 €
3,95 €
349,00 €
Bij toeleverancier

KommaGo.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: Voor 21:00 besteld morgen in huis

349,00 €

Prijsinformatie
349,00 €
0,00 €
349,00 €
Op voorraad

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: 2-3 werkdagen

359,00 €

Prijsinformatie
349,00 €
10,00 €
359,00 € <