Een 5TB-harddisk in je pc voor € 100? Dat doe je zo!

91 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. De 100 euro 5TB disk
  3. 3. Benchmarks
  4. 4. Addertjes onder het gras
  5. 5. Conclusie
  6. 6. Besproken producten
  7. 7. Reacties

Inleiding

In oktober 2011 stroomden in Thailand diverse fabrieken van harde schijven onder water. Jarenlang had dat gevolgen voor de prijzen van harddisks, en het is eigenlijk pas sinds kort dat je weer een 2TB-harddisk kan kopen voor de prijs van voor de overstroming. Goedkoop veel gigabytes, dat spreekt eigenlijk iedereen aan. Daarom proberen we vandaag één van de goedkoopste manieren om je pc een flinke opslag-upgrade te geven.

Eén van de meest besproken onderwerpen als het op hdd's aankomt, is de betrouwbaarheid ervan. Het zijn nou eenmaal mechanische apparaten en die gaan naar verloop van tijd stuk. De een zweert bij WD, de ander heeft goede ervaringen met Seagate en de volgende wil niets anders dan een Toshiba (dat de 3,5"-fabrieken van Hitachi heeft overgenomen), maar dát je harddisk ooit een keer het leven laat, is in ieder geval zeker. We kunnen daarom het belang van goede back-ups niet genoeg benadrukken.


Wij tikten deze externe 5TB-harddisk op de kop voor nog geen € 105.

Vaak worden in die discussies de statistieken van cloudprovider Backblaze aangehaald, dat elk kwartaal cijfers over de betrouwbaarheid van harddisks in zijn datacenter publiceert. Nu valt er genoeg op die cijfers aan te merken, wat even buiten de scope van dit artikel valt, maar opmerkelijk was dat Backblaze voorheen veel harde schijven uit externe harddisks haalde, om ze vervolgens in servers in te zetten.

Waarom deden ze dat? Het is een goed bewaard geheim dat externe schijven soms fors goedkoper zijn dan de interne variant. In zo'n kastje zit echter vaak een normale 3,5"-schijf met een sata-aansluiting, die je ook prima voor in je desktop kan gebruiken. Zeker als je je back-ups goed hebt geregeld en betrouwbaarheid dus niet de allerhoogste prioriteit heeft, is het een snelle besparing.

De 100 euro 5TB disk

Wij gingen in de Prijsvergelijker op zoek naar externe harde schijven met een bijzonder gunstige prijs-per-gigabyte. Ons oog viel op de Memory Center 5TB, een externe 3,5"-harddisk van Intenso. Intenso is als het ware het huismerk van een grote distributeur en produceert zelf geen harde schijven. Meestal bevatten de externe harddisks van dit merk schijven van Seagate of Toshiba, maar het is niet gezegd dat voor elke productiebatch hetzelfde type schijf wordt gebruikt.

Op het moment van bestellen hoefden we nog geen 105 euro af te rekenen voor het laten bezorgen van deze externe harde schijf. Dat is een stuk minder dan de circa 150 euro die we voor een 5TB schijf kwijt zijn, wanneer we die los aanschaffen. De leveromvang is kaal, maar functioneel: de schijf zelf zit stevig in foam, in een apart vakje vinden we een usb 3.0-kabel en een stroomadapter. Uiteraard verdient het de aanbeveling om eerst even te testen of de externe schijf goed functioneert. Zodra je de interne schijf eruit haalt, vervalt immers je garantie en is het zonde als je er dan pas achter komt dat hij defect was.

De schijf bleek uitstekend te werken, maar deed zich richting Windows enkel voor als 'Intenso External USB 3.0 SCSI Disk Device'. Van het type interne schijf troffen we geen spoor aan, dus dat bleef nog even een verrassing.

Nu is het dan tijd om de 5TB-disk uit zijn behuizing te gaan bevrijden. De plastic boven- en onderkant moeten allebei los: aan de bovenkant zit de schijf, maar die is van onderaf vastgeschroefd in het frame. Het is een kwestie van met een platte schroevendraaier of meer gespecialiseerde tools de panelen uit de behuizing wrikken, tot alle klemmetjes die ze op hun plaats houden los zijn. Op dat moment klikken de panelen vanzelf los.

Bij het openen van de behuizing kwamen we er eindelijk achter welke harddisk er in het zwarte kastje verborgen zat. Dat bleek een Seagate Barracuda Compute 5TB (modelnummer ST5000DM003), een 5400rpm-desktopschijf met 128 MB cache. Hoewel we geen officiële documentatie over deze schijf kunnen vinden, wijst een forumtopic dat Google ons opleverde erop dat deze schijf gebruikmaakt van SMR. Dat maakt hem ongeschikt om een besturingssysteem van te draaien, omdat hij door het toepassen van die techniek niet goed om kan gaan met kleine schrijfacties buiten de buffer. Dat waren we echter toch al niet van plan.

Benchmarks

Voor zover wij hebben kunnen vinden wordt de Seagate ST5000DM003 niet los verkocht, maar alleen rechtstreeks aan fabrikanten die ze toepassen in hun producten. Deze schijf hebben we dan ook nooit getest bij Hardware.Info. We wilden natuurlijk wel even weten hoe snel onze goedkope 5TB-schijf eigenlijk was.

Zowel Atto Disk Benchmark als CrystalDiskMark laten sequentiële lees- en schrijfsnelheden van rond de 180 MB/s zien. Dat is niet extreem snel, maar zal voor de meeste gebruikers ruim genoeg zijn. HD Tune rapporteert wat lagere snelheden en laat tevens zien dat ze inzakken tot rond de 100 MB/s als je richting het binnenste van de schijf gaat. Aangezien de schijf op een bepaalde snelheid roteert en een volledig rondje meer richting het midden minder data bevat dan aan de buitenkant, is een harddisk daar altijd langzamer.

Alle benchmarks laten zeer langzame snelheden zien bij het lezen en schrijven van kleine bestanden. Door hun opbouw zijn SMR-schijven hier niet zo geschikt voor.

Addertjes onder het gras

Zo goedkoop zo veel opslag? Goedkoop is duurkoop, is een vaak gebezigde uitspraak. Ook bij een deal als deze zitten er wat addertjes onder het gras.

Om te beginnen moet je je realiseren dat je geen garantie hebt op de harde schijf. Als we het serienummer van de schijf invullen op de site van Seagate krijgen we de melding dat hij als 'component' is verkocht en je voor garantie bij de verkoper moet zijn. Uiteraard vervalt je garantie op de externe schijf sowieso als je 'm hebt geopend.

Er is geen enkel bewijs dat externe schijven van mindere kwaliteit zijn.

Verder bestaan er al jaren complottheorieën dat in externe schijven minderwaardige harddisks worden gestopt. Mede hierom werden de eerder genoemde betrouwbaarheidscijfers van Backblaze vroeger bekritiseerd. Nu valt het best te beargumenteren dat een externe schijf doorgaans minder zwaar wordt belast dan een interne, maar enig bewijs dat de hiervoor gebruikte schijven daadwerkelijk van mindere kwaliteit zijn, is er niet.

Uiteraard geldt nog altijd dat je bij een harde schijf maar één ding zeker weet, en dat is dat hij ooit stuk zal gaan. Sla je belangrijke data op, zorg dan dus altijd voor een goede back-up.

Conclusie

Een aantrekkelijke deal op een externe harddisk is een makkelijke manier om flink wat geld te besparen op de aanschaf van een harde schijf. Voor onze 5TB-harddisk betaalden we nog geen 105 euro, terwijl een dergelijke schijf in de reguliere handel al snel 150 euro kost.

In ons geval bleek er een SMR-harddisk in de externe behuizing te zitten. Die is prima geschikt voor het opslaan van data, maar niet voor het draaien van een OS of andere doeleinden waarbij veel kleine bestanden worden gelezen en geschreven. Nu gebruik je daarvoor hopelijk sowieso al een ssd, dus dat is wat ons betreft geen groot bezwaar.

Verder moet je beseffen dat je garantie vervalt als je een externe schijf opent, en garantie op de losse schijf bij de fabrikant daarvan hebben dergelijke onderdelen überhaupt niet. Het is een dus een gok die je neemt. We kunnen het belang van goede back-ups niet genoeg benadrukken - al geldt dat voor elke harde schijf.

We hopen met dit artikel de voor- en nadelen duidelijk te hebben gemaakt van het aanschaffen van een goedkope externe harddisk om die vervolgens als interne harde schijf te gebruiken. Ons advies zou zijn om dit alleen te ondernemen als je je bewust bent van de risico's - maar dan is het wel veruit de goedkoopste manier om aan heel wat terabytes opslagcapaciteit te komen.


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Intenso Memory Center 5TB Black

Intenso Memory Center 5TB Black

  • Harddisk
  • USB 3.0 (3.1 Gen 1)
  • 5000 GB
Niet verkrijgbaar
0
*