Teufel Boomster en Boomster XL: werk- en luxepaard

14 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Teufel Boomster
 3. 3. Boomster XL
 4. 4. In de praktijk
 5. 5. Accuduur
 6. 6. Specificaties
 7. 7. Conclusie
 8. 8. Besproken producten
 9. 9. Reacties

Inleiding

Het is alweer even geleden dat we op bezoek waren in Berlijn en kennis maakten met nieuwe twee speakers van Teufel: de Boomster en de Boomster XL. In deze review lees je of dit de speakers zijn om deze zomer op vakantie mee te nemen.

Teufel Boomster BlackTeufel Boomster XL Black
Teufel Boomster (links) en Boomster XL (rechts)

De Teufel Boomster en Boomster XL zijn in naam duidelijk familie van elkaar en ook qua design zijn de nodige familietrekjes zichtbaar. Beide speakers zijn geheel zwart van kleur met een speakerrooster aan de voorkant en een behuizing die rondom loopt, maar aan de onderzijde behoorlijk wat open ruimte vrij laat. De speakers hangen zodoende als het ware in hun respectieve behuizingen. Tevens ondersteunen beide speakers naast Bluetooth en nfc een bedrade verbinding, en bieden beide de mogelijkheid om naar de radio te luisteren. Ook is het op zowel de Boomster als de XL mogelijk om onboard het geluid aan te passen naar je eigen smaak. 

Dat wil echter niet zeggen dat de XL simpelweg de grotere versie of broer is van de Boomster. We hebben het eerder over twee neven met elk hun eigen karakter. We zullen daar in deze review uiteraard uitgebreid op ingaan.

De Teufel Boomster en Boomster XL zijn enkel te koop in Teufels eigen webshop, die overigens gewoon de Nederlandse taal ondersteunt. De Boomster vind je aldaar voor een prijs van 349 euro, terwijl de Boomster XL een forse 599 euro moet kosten. In de afgelopen maand waren beide speakers regelmatig met korting te verkrijgen; Af en toe even kijken alvorens te kopen kan dus zeker de moeite lonen.

 • Teufel Boomster
 • Teufel Boomster XL

Teufel Boomster

De Boomster heeft een mat zwart gelakte behuizing van ABS kunststof, met aan de bovenzijde een console waarin diverse touch-toetsen zijn verwerkt. Deze console wordt in het midden onderbroken door een massief aluminium handvat met daaronder een inkeping die ruim genoeg is voor je hand, zodat je de speaker makkelijk aan de hand kan meenemen.

Teufel Boomster Black

De speakermodule van de Boomster hangt als het ware enigszins achterover leunend in de behuizing, die volledig rondom de module loopt. Aan de onderzijde is een stuk open ruimte dat over de gehele breedte loopt. Hierdoor kan de naar beneden gerichte subwoofer zijn lage tonen de ruimte in slingeren, zowel voor- als achterwaarts. De speakermodule wordt aan de achterkant omsloten door de behuizing en is zodoende enkel aan de voorzijde 'open'. Daarvoor zit een metalen rooster om de speaker te beschermen. Achter dit rooster zit een eenvoudig display waarbij op Knightrider-achtige wijze rode led's oplichten tot informatieve teksten.

DAB+ en 12V DC

Aan de linkerzijde vinden we naast de powertoets een plus- en min-toets waarmee je de volume kan regelen of na het selecteren van de SUB-toets de subwoofer mee kan instellen. Aan de andere kant van de console vinden we diverse input selectietoetsen waaronder natuurlijk een voor Bluetooth en aux. Daarmee zijn we er nog niet, want de Boomster is uitgerust met de mogelijkheid om zowel FM-stations als DAB+ (Digital Audio Broadcasting) te ontvangen. Zodoende vinden we hier tevens vier genummerde toetsen waaronder je je favoriete radiostations kunt opslaan, twee scantoetsen waarmee je de ether af kunt zoeken en een FM en DAB input selectietoets. 

Teufel Boomster Black

Aan de achterzijde vinden we een telescoop-antenne voor de radio-ontvangst en een forse backplate waarachter de Li-Ion accu zich bevindt. Daarnaast bevinden zich vier seperate aansluitingen die schuil gaan achter dikke rubberen afsluitdoppen, die je er met je vinger makkelijk kan afwippen. De afsluiters zitten gelukkig vast aan de bovenkant, waardoor je ze niet kwijt kan raken; ze beschermen de openingen erachter tegen stof en water. We zien aldaar een 12 volt power-aansluiting zodat je ook op de camping of via de accu van je auto de Boomster kan aansluiten. Mocht je dit doen houd er dan rekening mee dat de accu via deze aansluiting niet wordt opgeladen.

Wel een powerbank, geen app 

Zodoende is er ook plaats voor een dedicated aan/uit schakelaar toets voor de batterij, waarmee je kan verzekeren dat de 12 volts DC-aansluiting zorgt voor de benodigde energie en niet de accu die je op een ander moment wilt gebruiken. Ten slotte is er nog plek voor een 3,5mm aux-ingang en een usb-a poort. De usb-a poort maakt van de Boomster een powerbank waarmee je bijvoorbeeld je smartphone op kunt laden, maar dient tevens om een usb-stick op aan te kunnen sluiten met een firmware-upgrade. Dat brengt ons tot de opvallende conclusie dat er geen app van de fabrikant beschikbaar is voor de Boomster, noch de Boomster XL. Veruit de meeste fabrikanten van luxere Bluetooth-speakers doen dit wel, waarvan sommige de ergerlijke gewoonte hebben om je als gebruiker te verplichten een account aan te maken. Dat Teufel geen app biedt is dan ook wel opvallend, maar zeker niet per se een nadeel.

Teufel Boomster Black

Boomster XL

De Boomster XL is, er is geen andere manier om het te zeggen, een beest van een Bluetooth-speaker. De speaker is 26 cm hoog, 20 cm diep, maar liefst 51 cm breed en weegt op een haar na 10 kilo. Niettegenstaande deze indrukwekkende getallen is dit volgens Teufel een draagbare Bluetooth-speaker. Jawel: draagbaar, met een meegeleverde draagriem en twee uiterst stijlvolle aluminium bevestigingspunten aan de zijdes van de speaker. Tevens zijn er voor vervoer met de hand - of liever gezegd twee handen en een rechte rug - eveneens aan beide zijdes uitsparingen in de behuizing gemaakt waar je deze zwaargewicht mee kan optillen.

Teufel Boomster XL Black

Huiskamerwaardige speaker

In tegenstelling tot de Boomster heeft de XL een volledig zwart geborstelde aluminium behuizing, die bestaat uit een boven en onderste deel die samenkomen rond de bevestigingsknoppen aan de zijkant. Net als bij de Boomster is de open voorkant van de speaker beschermd met een metalen rooster dat een iets grovere structuur heeft, waar achter hetzelfde display met louter rode leds zit. Ook hier zien we aan de onderkant een opening waarop de subwoofer gericht staat. Aan de onderkant van beide zijdes is de curve van de behuizing afgezet met een stevige, rubberen voeten die voorkomen dat de behuizing of de ondergrond beschadigd raken.

Bij Hardware.Info hebben we de mooie traditie om ons zoveel mogelijk te onthouden van uitspraken over mooi en lelijk omdat we het liever hebben over meetbare en reproduceerbare resultaten. Dat gezegd hebben de kom je zelfs als hardwareredacteur soms een product tegen waarbij je de verleiding niet kan weerstaan om iets te zeggen over hoe het er uitziet. Sta ons in dit geval dan ook even toe om te zeggen dat de Boomster XL een zeer stijlvolle en luxueuze uitstraling heeft dankzij de gebruikte materialen, waarbij aluminium elementen de boventoon voeren. Dit is wat ons betreft een Bluetooth speaker die je niet gebruikt om mee naar buiten te nemen, maar eerder om pal in het midden van je huiskamer te zetten zodat je er regelmatig even naar kan kijken. Of bij dat proces het geluid aan moet zullen we straks zien. 

Teufel Boomster XL Black

Onboard equalizer en draadantenne 

De bovenzijde van de behuizing herbergt een reeks van 11 fysieke knoppen. Die zien er stijlvol uit doordat ze in de behuizing liggen en rood oplichten, maar hebben potentieel het nadeel dat ze stof of vuil doorlaten. Ook een puntje is dat de knoppen pas goed leesbaar zijn als je er recht boven hangt. Aan de andere kant leer je de speaker wellicht vanzelf zo goed kennen dat je niet eens meer kijkt bij de bediening. Naast de input selectietoetsen voor Bluetooth, aux, radio (enkel FM) zien we drie knoppen waar je je favoriete radiostations aan kan koppelen. Tevens zijn er knoppen waarmee je het volume, bass en treble mee kan selecteren, waarna je met de aanwezige plus- en min-toetsen het gewenste niveau kan instellen. 

Aan de achterzijde van de Boomster XL vinden we net als bij de kleine neef een antenne voor de radio. In dit geval is dat een relatief simpele draadantenne met aan het einde een bevestigingslusje. Minder spectaculair (en leuk) dan een telescoopantenne, maar wel makkelijk op te bergen in de behuizing. In het midden van de console zit een uitschroefbare backplate waarachter de Li-Ion accu schuil gaat. De aansluitingen zitten in dit geval achter twee robuust ogende rubberen afsluitdoppen. Links vinden we een usb-a poort, 3,5mm aux ingang en 12 volt DC-aansluiting terwijl rechts de reguliere voedingsaansluiting en de aan/uit-schakelaar van de accu zich bevinden.

Teufel Boomster XL Black

In de praktijk

Om de kunsten van de Teufel Boomster en Boomster XL in kaart te brengen luisterden we naar uiteenlopende nummers van verschillende artiesten om zo tot een zo veel mogelijk afgewogen oordeel te komen. Zo luisterden we onder andere naar:

 • Bad Kingdom van Moderat
 • One Vision van Queen
 • Riders on the Storm van The Doors
 • Smells like Teen Spirit van Nirvana
 • Where is my Mind van de Pixies
 • Thunderstruck van ACDC
 • Give me One Reason van Tracy Chapman
 • Voodoo Child van Jimi Hendrix
 • Moonlight Sonata van Beethoven
 • One more time van Daft Punk
 • A Forest van The Cure
 • Nightcall van Kavinsky
 • Hotel California van de Eagles
 • Een aflevering Top Gear (Netflix)
 • Humanity Ricky Gervais (Netflix)
 • De Eerste en Tweede Wereld oorlog deel 6/8 van Maarten van Rossem (Youtube) 

Teufel Boomster Black
Teufel Boomster

Het geluid van de Boomster is in één woord uitstekend. Zoals je eigenlijk ook mag verwachten van een audio-fabrikant als Teufel brengt de speaker een goed gebalanceerd geluid voort, dat je wat betreft de lage tonen bovendien met de onboard toetsen kan finetunen naar je eigen voorkeur. De mogelijkheid om het treble aan te passen zoals bij de XL-versie ontbreekt hier, maar dat zal je wat ons betreft in de praktijk waarschijnlijk niet snel als een gemis ervaren aangezien het geluid out of the box gewoon goed is. Buiten het feit dat het geluid van hoge kwaliteit is kan je het volume een heel eind richting oorverdovend opkrikken terwijl er geen hoorbare vervorming optreedt. 

Hoe indrukwekkend het volume van de Boomster mag zijn, er is hier duidelijk een baas boven baas. De Boomster XL is volgens Teufel ook geschikt als partyspeaker voor ruimtes tot 30 m², iets dat wij ook zeker kunnen onderschrijven. Het geluid is hard, mooi en vult op indrukwekkende wijze de ruimte. Daarbij wordt ook in dit geval een balans gevonden tussen hoog, midden en laag waar de gemiddelde audiofiel zeker tevreden mee zal zijn. Bovendien heb je hier onboard uitgebreide mogelijkheden om bass en treble aan te passen naar je eigen wensen.

Accuduur

Voor het testen van accu's van Bluetooth-speakers plaatsen we de speaker in kwestie in een geluidsdichte box en spelen we via een verbonden smartphone een zogenaamd white noise bestand af. We stellen vervolgens het volume van de speaker op een afstand van 20 centimeter van de microfoon af op 80 dB(A). Hierna plaatsen we de speaker (uiteraard met een volledig opgeladen accu) in een kleinere geluidsdichte box en zetten we een gevarieerde playlist aan op repeat. Door een audio-opname van het proces te maken en terug te luisteren bepalen we uiteindelijk hoe lang de speaker in kwestie het heeft volgehouden. 

Teufel Boomster XL Black
Voedingsaansluiting Boomster XL

De Boomster is voorzien van een Li-Ion accu met een capaciteit van 4400 mAh, waar de Boomster XL kan bogen op een accu van maar liefst 8000 mAh. Volgens Teufel moet de accu van de Boomster het 16 uur kunnen volhouden, waar de Boomster XL 10 uur geluid zou moeten kunnen voortbrengen op een enkele acculading. Voor beide Bluetooth-speakers geldt dat ze in 3 uur volledig opgeladen moeten zijn. De Boomsters zijn pas de vierde en vijfde Bluetooth-speaker die wij met de hierboven beschreven methode testen en zodoende is er nog weinig vergelijkingsmateriaal - iets dat met mettertijd zal veranderen.

De Boomster houdt het in onze test 19 uur vol, 3 uur langer dus dan wat de fabrikant opgeeft. De grote broer houdt het zelfs 6 uur langer vol dan Teufel zegt en tikt de 16 uur aan. De 19 en 16 uur aan accuduur zijn lang niet slecht. De Boomster XL staat daarmee weliswaar onderaan in de ranglijst, maar met zo weinig vergelijkingsmateriaal is deze dan ook verre van representatief. In ieder geval moet de accuduur van beide speakers meer dan voldoende zijn om een lange zomerse dag mee op pad te gaan en te genieten van je eigen muziek. 

Specificaties

Algemeen
 
MerkTeufelTeufel
ProductnaamBoomster BlackBoomster XL Black
Productcode1657315635
DetailsProductinfoProductinfo
Algemeen
Afmeting - hoogte18 cm26 cm
Afmeting - breedte37 cm51 cm
Afmeting - diepte14.5 cm20 cm
Gewicht3350 gram9950 gram
Aansluitingen
Lijningang 3,5 mm jack
Draadloze verbindingen
Bluetooth
Bluetooth versie4.04.0
Bluetooth Apt-X codec
NFC
WiFi
Speakers
Ingebouwde speakers
Ingebouwde subwoofer
Aantal speakers21
Speakersysteem2-weg3-weg
Uitgangsvermogen RMS totaal3890
Bediening
Display
Volume
Bass (lage tonen)
Treble (hoge tonen)
Input (bron)
Stroomvoorziening
Batterij/accu
Batterij/accu oplaadbaar
Accu/batterij verwisselbaar
Type accuLithium IonLithium Ion
Opgegeven accuduur16 uur10 uur
Extra functies
FM-radio
Speakerphone
Powerbank
Powerbank capaciteit4400 mAh8000 mAh
Fabrikantopgave
USB poort
Opladen via USB

Conclusie

Teufel heeft met de Boomster en Boomster XL twee begeerlijke Bluetooth-speakers in het assortiment. De Boomster kan je met zijn touch-toetsen en goed afgedekte aansluitingen met een gerust hart mee naar buiten nemen. De radio-functie (zowel FM als DAB+) zorgt ervoor dat de er een telescoopantenne aanwezig is waardoor het geheel een beetje doet denken aan de boomboxen van de jaren '80 en '90. Iets dat hand in hand gaat met de rode leds die samen een simpel display vormen. Het gebrek aan een eigen app - wat ook voor de Boomster XL geldt - is ook in lijn met de genoemde decennia, al is het onder de streep geen groot gemis.

Teufel Boomster Black
Teufel Boomster

Het ontwerp zorgt er bovendien voor dat de speaker mooi genoeg is voor de huiskamer en tegelijkertijd handzaam genoeg is om mee te nemen. De accuduur van 19 uur is ruim voldoende om de speaker een dag mee op pad te nemen en kan bovendien ook je usb-devices opladen. De geluidskwaliteit is daarbij uitstekend, ook op hogere volumes. De prijs van 349 euro is fors, maar staat wat ons betreft wel in verhouding met wat je ervoor terug krijgt. Een Excellent Choice award is dan ook op zijn plaats.

Teufel Boomster XL Black
Teufel Boomster XL

De XL is op het gebied van volume en kamervullendheid de overtreffende trap van de Boomster en wat geluidskwaliteit betreft een waardige opponent. De radio is in dit geval beperkt tot FM en de draadantenne doet weliswaar zijn werk maar spreekt niet direct tot de verbeelding. Aan de andere kant krijg je daar wel meer onboard equalizerfuncties voor terug. Daarbij is de XL met zijn zwarte aluminium behuizing een uiterst stijlvolle speaker die je met gemak in het centrum van je huiskamer kan neerzetten. Iets dat goed uitkomt aangezien de mobiliteit van deze grote en zware speaker wat ons betreft beperkt is, de meegeleverde draagriem ten spijt. Bovendien is de prijs van 599 euro dermate fors dat we ook om die reden terughoudend zouden zijn om deze speaker mee naar buiten te nemen. We belonen de Boomster XL met onze Ultimate Product award.   


Teufel Boomster XL


Teufel Boomster


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Teufel Boomster Black

Teufel Boomster Black

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
Ultimate Teufel Boomster XL Black

Teufel Boomster XL Black

 • Lijningang 3
 • 5 mm jack
 • Bluetooth
 • Batterij/accu
Niet verkrijgbaar
0
*