Nokia 7 Plus review: Android One op zijn best

35 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
 9. 9. Systeemprestaties: PCMark
 10. 10. Grafische prestaties: 3DMark
 11. 11. Grafische prestaties: GFXBench
 12. 12. Prestaties: Accuduur
 13. 13. Conclusie
 14. 2 besproken producten
 15. 35 reacties

Camera

Bij dit onderdeel staan we stil bij de specificaties van de verschillende camera's die in de Nokia 7 Plus aanwezig zijn. Daarbij testen we in de praktijk de werking van de camera waarbij we onder andere een vergelijking maken met een vast referentietoestel. 

Nokia 7 Plus White

Cameratechniek

In het verleden werden diverse Nokia toestellen al voorzien van lenzen van de befaamde fabrikant Carl Zeiss en ook de Nokia 7 Plus is voorzien van lenzen uit het assortiment van deze Duitse lenzenslijper. Aan de voorzijde is het toestel voorzien van een 16 megapixel camera met een pixelgrootte van 1,0 µm en een Zeiss-lens met een diafragma van F/2.0. Aan de achterzijde treffen we een dubbele camera-opstelling bestaande uit een 12 megapixel (F/1.75 / 1,4 µm) en een 13 megapixel (F/2.6 / 1,0 µm) exemplaar waarmee je 2x optische zoom tot je beschikking hebt. Daarnaast is er plaats ingeruimd voor een dual tone flitser. 

De camera app bevat naast de standaard automatische modus een Panorama, Pro en Live Bokeh modus. In de Promodus heb je mogelijkheid om instellingen als witbalans, focus, ISO, sluitersnelheid en belichtingscompensatie naar eigen inzicht aan te passen. In de Live Bokeh mode kan je spelen met scherpte-diepte door het object dat je fotografeert vast te leggen tegen een vervaagde achtergrond. 

Cameratest

Bij elke smartphone die we bij Hardware.Info binnen krijgen doen we een vergelijkende cameratest met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S9+, wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. De S9+ is een high-end, en dus ook duurder toestel. Je kan natuurlijk niet zonder meer verwachten dat een camera van een (veel) goedkopere smartphone vergelijkbare prestaties levert, maar de lat moet ergens liggen om een goede vergelijking te kunnen maken.  

We nemen onder verschillende omstandigheden een foto met zowel de Nokia 7 Plus als de Samsung Galaxy S9+ waarbij we de resultaten naast elkaar leggen. In het eerste en tweede scenario schieten we plaatjes met beide toestellen in onze onverlichte fotostudio waarbij we de deur op een kier laten waarbij we eerst geen en daarna wel gebruik maken van de aanwezige flitsers. Zonder flitser is het duidelijk dat de S9+ de betere foto maakt. Het beeld van de Nokia 7 Plus vertoont meer ruis, minder scherpte en details en oogt enigszins groenig. Toch is het naar verhouding - de S9+ kost ruim twee keer zoveel als de 7 Plus - geen slecht resultaat. 

Nokia 7 Plus (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) zonder flitser

Met gebruik van de flitser zien we nog steeds dezelfde verschillen in beeldkwaliteit als bij het eerste scenario, maar deze zijn in nog mindere mate aanwezig. Hier is dan ook zeker geen sprake van deviaties die overeenkomen met het verschil in prijs. Het beeld van de S9+ is superieur maar de Nokia 7 Plus weet een heel behoorlijk plaatje vast te leggen. 

Nokia 7 Plus (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) met flitser

In het derde scenario nemen we een foto onder normale licht omstandigheden. Uiteraard is hier de kantoorverlichting gewoon aan en zijn zowel rechts als achter ons ramen aanwezig die het nodige licht binnen laten. De Nokia 7 Plus heeft hier vooral wat meer moeite met de reflectie van het plafondlicht op de covers van de Hardware.Info magazines die op tafel liggen. Ook de detail weergave in het tapijt en de vloerbedekking is iets minder scherp dan dat van de S9+. Daarbij is de kleurweergave een tikje minder verzadigd, maar dat ontstijgt niet het niveau van persoonlijke voorkeur.

Nokia 7 Plus (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Eenmaal buiten aangekomen op een grijzige en winderige dag zien we dat de kleurweergave hier juist weer wat meer verzadigd lijkt bij de Nokia 7 Plus. De S9+ laat vooral in de details in het wateroppervlak en het wolkendek zien dat het de betere camera heeft, maar de verschillen zijn ook hier niet zo groot als het verschil in prijs doet vermoeden.

Nokia 7 Plus (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Nokia 7 Plus (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) met 2x optische zoom

Onder de streep stellen we vast dat de camera van de Nokia 7 Plus die van de Samsung Galaxy S9+ niet naar de kroon steekt. Dat hoeft echter ook niet, aangezien die laatste meer dan het dubbele kost dan de eerst genoemde. Het verschil in prijs wordt geenszins overeenkomstig weerspiegelt in het verschil in beeldkwaliteit. De conclusie is dan ook dat de Nokia 7 Plus voor het prijspunt een keurige cameraopstelling heeft, waar je prima foto's mee kunt maken. Wil je de hoogste beeldkwaliteit die beschikbaar is, dan zal je simpelweg je portemonnee moeten trekken.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Nokia 7 Plus Black

Nokia 7 Plus Black

 • Google Android 9.0
 • 64 GB
 • 6 inch
 • 2160x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

265,00 €

1 winkel
Excellent Nokia 7 Plus White

Nokia 7 Plus White

 • Google Android 8.0
 • 64 GB
 • 6 inch
 • 2160x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)
Niet verkrijgbaar
0
*