Nokia 7 Plus review: Android One op zijn best

34 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
 9. 9. Systeemprestaties: PCMark
 10. 10. Grafische prestaties: 3DMark
 11. 11. Grafische prestaties: GFXBench
 12. 12. Prestaties: Accuduur
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Na enkele jaren afwezig te zijn geweest blies HMD Global eind 2016 nieuw leven in de vergane glorie van Nokia. Het Finse merk dat jarenlang de dominante speler op de mobiele telefonie markt was geweest maakte een comeback met een verdienstelijke eerste generatie. Vandaag bespreken we een blikvanger uit de tweede generatie, hier is de Nokia 7 Plus.

Nokia 7 Plus White
Nokia 7 Plus

Toen het de rechten op het voeren van het Nokia-merk wist te bemachtigen, kocht HMD Global niet zo maar een naam en een logo. Nokia is een naam die over de hele wereld bekend is uit het tijdperk dat vooraf ging aan dat van de smartphone. Iconische modellen als de 3310, Snake en bijkans onverwoestbare toestellen gaven het Finse merk jarenlang een glanzend imago en een ogenschijnlijk onaantastbare positie. Dat veranderde met de overgang van de 'domme' naar de 'slimme' telefoon, waarin Nokia uiteindelijk met de keus voor Microsofts Windows Mobile op het verkeerde paard wedde. Het verkocht na enkele mislukte Windows Phones in 2014 de boel aan Microsoft en zo leek de gigant van weleer, overigens samen met het OS, een stille dood te sterven.

Dit veranderde toen HMD Global, eveneens een Fins bedrijf waar diverse oudgedienden van Nokia emplooi hadden gevonden in december 2016 de rechten op de merknaam terugkochten van Microsoft. In 2017 leidde dat op MWC tot de aankondiging van de eerste generatie nieuwe Nokia-toestellen: de Nokia 3, Nokia 5 en Nokia 6. Tevens werd een nieuwe uitgave van de iconische 3310 aangekondigd, een stroke of genius van de marketing-afdeling die HMD geen windeieren zou leggen. Ongetwijfeld in de hoop ditzelfde trucje nog eens te herhalen werd een jaar later in Barcelona een remake van de 8110, ook wel bekend als de 'banaantelefoon' uit de Matrix aangekondigd. De eerste generatie werd later dat jaar nog aangevuld met de Nokia 4 en Nokia 8.

Inmiddels zijn we aanbeland bij de tweede generatie, die naast de banaan voorlopig bestaat uit de Nokia 1, Nokia 6 (2018), Nokia 7 Plus en Nokia 8 Sirocco. Vandaag bespreken we de 7 Plus, het toestel dat het segment tussen de 6 (2018) en het vlaggenschip 8 Sirocco bedient. Het toestel is verkrijgbaar in een zwarte en een witte uitvoering die beide voor een gemiddelde prijs van 399 euro in onze Prijsvergelijker te vinden zijn. 

Winkel

Prijs BE

bol.com Plaza België

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
Shop: Levering in 9 werkdagen

309,95 €

Prijsinformatie
309,95 €
0,00 €
309,95 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 309,95 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 309,95 €

Azerty.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
0,00 € + 2,0%
0,00 € + 3,0%
0,00 €
0,00 € + 2,0%
0,00 €
15,00 €
0,00 €
Shop: meer dan 10 werkdagen

365,36 €

Prijsinformatie
355,36 €
10,00 €
365,36 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 355,36 € Verzendkosten BE : 10,00 € Totaalprijs : 365,36 €

LASystems.be

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Shop: 14 dagen

399,08 €

Prijsinformatie
399,08 €
0,00 €
399,08 €
Geen voorraad prijsopbouw
Productprijs : 399,08 € Verzendkosten BE : 0,00 € Totaalprijs : 399,08 €

Fnac BE

Betaalmogelijkheden
0,00 €
0,00 €
0,00 €

438,81 €

Prijsinformatie
430,52 €
8,29 €
438,81 €
Op voorraad prijsopbouw
Productprijs : 430,52 € Verzendkosten BE : 8,29 € Totaalprijs : 438,81 €

Uiterlijk

De witte uitvoering van de Nokia 7 Plus die wij bekijken is, overigens net als de zwarte uitvoering, voorzien van karakteristieke rose gold accenten. Of je dat mooi vindt is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, het geeft de toestellen in ieder geval een onderscheidend ontwerp. 

Robuust blok aluminium

De 7 Plus meet 158,4 bij 75,6 mm, is 8 mm dik en weegt ruim 186 gram. Het toestel is gemaakt uit een enkel blok aluminium waar een rose gold metalen rand om heen loopt. Het toestel oogt zeker premium, maar wie het toestel vasthoudt zal in overtreffende trap het gevoel krijgen een robuust apparaat vast te houden dat wat betreft de bouwkwaliteit de indruk wekt van een erg hoog niveau te zijn. Als je bijvoorbeeld met je knokkel tegen de achterkant van de 7 Plus aantikt lijkt het wel of je een redelijk solide muur aanraakt. De behuizing is behandeld met een coating die ervoor zorgt dat de gladde achterzijde stroef in hand ligt. Samen met de afgeronde randen en de eigentijdse beeldverhouding van 18:9 zorgt dat ervoor dat de telefoon heerlijk in de hand ligt.  

Nokia 7 Plus White

Afmetingen en aansluitingen

De voorzijde wordt bijna geheel ingenomen door het 6 inch full hd scherm met zacht afgeronde hoeken. Met bezels die behoorlijk binnen de perken zijn gehouden komt de scherm-toestel ratio uit op 77,4%, een keurige waarde die voldoet aan de geldende normen op dit gebied. Aan de linkerzijde van het toestel vinden we de uitprikbare simtray met twee sloten waar je ofwel twee simkaarten of een enkele sim met een geheugenkaartje in kwijt kan. Aan de andere kant vinden we een tuimelknop voor de volumeregeling met daaronder de powertoets. De knoppen zijn beide prettig rigide en geven uitstekende feedback wanneer ze worden ingedrukt. Wanneer de 7 Plus vergrendeld is kan je door twee keer kort en snel achter elkaar op de powertoets te drukken de camera-app openen. Aan de achterzijde is er plek voor de verticaal in het midden geplaatste cameramodule, met daaronder de uitstekend reagerende vingerafdrukscanner. Beide zijn net als de behuizing omringt met een rose gold accent. In dezelfde kleur is de merknaam Nokia hier te vinden, evenals een grijs gekleurde aanduiding van Android One.

Aan de onderzijde zien we naast een usb-c aansluiting voor de voeding een enkele speaker. Het geluid van deze speaker is prima qua volume maar het zwaartepunt van het hoog, midden en laag ligt duidelijk bij de eerste twee. Daardoor doet het geluid soms wat dun aan. Kortom, het doet zijn werk, maar bijzonder is het niet. Voor wie liever bedraad luistert levert Nokia een setje in-ears mee met een ingebouwde microfoon en play/pauze afstandsbediening, die je op de 3,5mm jack aan de bovenzijde van het toestel kan aansluiten. Voor bellen voldoen deze headphones prima, maar muziek klinkt dermate schel dat we een eigen exemplaar zouden aanraden. Ten slotte is de ietwat obscure IP54 rating nog het vermelden waard. De Nokia 7 Plus is daarmee gegarandeerd bestand tegen waterspatten en beperkte hoeveelheden stof. 

Nokia 7 Plus White

Beeldscherm

De Nokia 7 Plus is voorzien van een 6 inch ips display met een full hd resolutie van 2160x1080 met een beeldverhouding van 18:9 (2:1). Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 5 analysesoftware blijkt dat het scherm van de 7 Plus prima voldoet maar ook weer niet indrukwekkend is.

Het scherm van de Nokia 7 Plus heeft een opvallend lage piekhelderheid wit, we meten slechts 382 cd/m², een waarde die in dit testveld enkel bij de Wiko Wim nog lager uitpakt. Het verschil met nummer 1 van de ranglijst, nota bene de Nokia 8, is een factor 2 en de vraag rijst dus waarom Nokia hier niet wat meer aandacht aan besteedt heeft. Het is niet zo dat dit een alles bepalende factor is, maar als je het scherm in de volle zon bekijkt kan het best een merkbaar punt zijn. De helderheid zwart van 0,3 cd/m² is gelukkig aanzienlijk beter waardoor het contrast nog uitkomt op een alleszins redelijke verhouding van 1190:1.    

Als we verder kijk naar de afstelling van het display valt vooral de uitstekende kleurafwijking van 2 op. Deze waarde ligt ruim onder de kritische grens van 3, waarboven het menselijk oog in staat is om afwijkingen waar te nemen. De grijsafwijking ligt met 5,8 wat hoger dan we zouden willen, maar is zeker nog acceptabel. De afwijking van het gamma pakt met 0,29 behoorlijk hoog uit en de kleurtemperatuur ligt met 7781 K ook behoorlijk ver af van de ideale 6500 K. 

 • Piekhelderheid wit
 • Zwartwaarde

 • Kleurafwijking
 • Grijsafwijking

 • Kleurtemperatuur
 • Gamma
 • Gamma afwijking

Nokia 7 Plus White
Nokia 7 Plus White

Camera

Bij dit onderdeel staan we stil bij de specificaties van de verschillende camera's die in de Nokia 7 Plus aanwezig zijn. Daarbij testen we in de praktijk de werking van de camera waarbij we onder andere een vergelijking maken met een vast referentietoestel. 

Nokia 7 Plus White

Cameratechniek

In het verleden werden diverse Nokia toestellen al voorzien van lenzen van de befaamde fabrikant Carl Zeiss en ook de Nokia 7 Plus is voorzien van lenzen uit het assortiment van deze Duitse lenzenslijper. Aan de voorzijde is het toestel voorzien van een 16 megapixel camera met een pixelgrootte van 1,0 µm en een Zeiss-lens met een diafragma van F/2.0. Aan de achterzijde treffen we een dubbele camera-opstelling bestaande uit een 12 megapixel (F/1.75 / 1,4 µm) en een 13 megapixel (F/2.6 / 1,0 µm) exemplaar waarmee je 2x optische zoom tot je beschikking hebt. Daarnaast is er plaats ingeruimd voor een dual tone flitser. 

De camera app bevat naast de standaard automatische modus een Panorama, Pro en Live Bokeh modus. In de Promodus heb je mogelijkheid om instellingen als witbalans, focus, ISO, sluitersnelheid en belichtingscompensatie naar eigen inzicht aan te passen. In de Live Bokeh mode kan je spelen met scherpte-diepte door het object dat je fotografeert vast te leggen tegen een vervaagde achtergrond. 

Cameratest

Bij elke smartphone die we bij Hardware.Info binnen krijgen doen we een vergelijkende cameratest met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S9+, wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. De S9+ is een high-end, en dus ook duurder toestel. Je kan natuurlijk niet zonder meer verwachten dat een camera van een (veel) goedkopere smartphone vergelijkbare prestaties levert, maar de lat moet ergens liggen om een goede vergelijking te kunnen maken.  

We nemen onder verschillende omstandigheden een foto met zowel de Nokia 7 Plus als de Samsung Galaxy S9+ waarbij we de resultaten naast elkaar leggen. In het eerste en tweede scenario schieten we plaatjes met beide toestellen in onze onverlichte fotostudio waarbij we de deur op een kier laten waarbij we eerst geen en daarna wel gebruik maken van de aanwezige flitsers. Zonder flitser is het duidelijk dat de S9+ de betere foto maakt. Het beeld van de Nokia 7 Plus vertoont meer ruis, minder scherpte en details en oogt enigszins groenig. Toch is het naar verhouding - de S9+ kost ruim twee keer zoveel als de 7 Plus - geen slecht resultaat. 

Nokia 7 Plus (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) zonder flitser

Met gebruik van de flitser zien we nog steeds dezelfde verschillen in beeldkwaliteit als bij het eerste scenario, maar deze zijn in nog mindere mate aanwezig. Hier is dan ook zeker geen sprake van deviaties die overeenkomen met het verschil in prijs. Het beeld van de S9+ is superieur maar de Nokia 7 Plus weet een heel behoorlijk plaatje vast te leggen. 

Nokia 7 Plus (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) met flitser

In het derde scenario nemen we een foto onder normale licht omstandigheden. Uiteraard is hier de kantoorverlichting gewoon aan en zijn zowel rechts als achter ons ramen aanwezig die het nodige licht binnen laten. De Nokia 7 Plus heeft hier vooral wat meer moeite met de reflectie van het plafondlicht op de covers van de Hardware.Info magazines die op tafel liggen. Ook de detail weergave in het tapijt en de vloerbedekking is iets minder scherp dan dat van de S9+. Daarbij is de kleurweergave een tikje minder verzadigd, maar dat ontstijgt niet het niveau van persoonlijke voorkeur.

Nokia 7 Plus (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Eenmaal buiten aangekomen op een grijzige en winderige dag zien we dat de kleurweergave hier juist weer wat meer verzadigd lijkt bij de Nokia 7 Plus. De S9+ laat vooral in de details in het wateroppervlak en het wolkendek zien dat het de betere camera heeft, maar de verschillen zijn ook hier niet zo groot als het verschil in prijs doet vermoeden.

Nokia 7 Plus (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Nokia 7 Plus (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) met 2x optische zoom

Onder de streep stellen we vast dat de camera van de Nokia 7 Plus die van de Samsung Galaxy S9+ niet naar de kroon steekt. Dat hoeft echter ook niet, aangezien die laatste meer dan het dubbele kost dan de eerst genoemde. Het verschil in prijs wordt geenszins overeenkomstig weerspiegelt in het verschil in beeldkwaliteit. De conclusie is dan ook dat de Nokia 7 Plus voor het prijspunt een keurige cameraopstelling heeft, waar je prima foto's mee kunt maken. Wil je de hoogste beeldkwaliteit die beschikbaar is, dan zal je simpelweg je portemonnee moeten trekken.

Intern

Onder de motorkap is de Nokia 7 Plus uitgerust met de Snapdragon 660 van Qualcomm. De Snapdragon 660 is een upgrade van de Snapdragon 643 uit 2016 en wordt gefabriceerd op het efficiënte 14nm-procedé. De SoC bevat een octa-core Kryo 260 CPU, bestaande uit een big.LITTLE combinatie van ARM Cortex A72 en A53 cores die respectievelijk geklokt zijn op 2,2  en 1,8 GHz. De dienstdoende GPU is een Adreno 512, die geklokt is op 850 MHz.

Connectiviteit & geheugen

Wat betreft de geheugenconfiguratie kan de Nokia 7 Plus zich bogen op een combinatie van 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslagcapaciteit. Dat is een uitstekende combinatie voor het prijspunt van deze smartphone en voor het gros van de gebruikers meer dan voldoende om het toestel prettig te kunnen gebruiken, zeker gezien het feit dat er geen skin aanwezig is boven op Android. Bovendien kan de opslagcapaciteit verder worden uitgebreid met het plaatsen van een micro-sd kaartje, al verlies  je dan wel de dual sim functie van het toestel.

Nokia 7 Plus White

Wat betreft de connectiviteit zien we eigenlijk geen verrassingen; Bluetooth-versie 5.0, 4G, nfc en 802.11ac wifi zijn allemaal aanwezig. Uiteraard voorkomt de aluminium behuizing ondersteuning voor draadloos opladen, wel is er ondersteuning aanwezig de snellaadtechniek Quick Charge versie 3. Daarbij ontbreken ook een vingerafdrukscanner en een elektronisch kompas niet. 

Software

HMD heeft laten weten dat het de ambitie heeft om enkel nog Android One toestellen uit te brengen, de schone versie van Google's mobile OS. Bovendien heeft de Finse fabrikant al Android 8 Oreo updates uitgerold naar verschillende toestellen uit de eerste generatie zoals de de Nokia 2 en Nokia 6. De toestellen uit de tweede generatie zijn out of the box voorzien van de meest recente iteratie van Android, Oreo 8.1. Enige uitzondering is de spotgoedkope Nokia 1 die is uitgerust met de Android versie die Google speciaal voor budget smartphones met minder werkgeheugen en processorkracht heeft ontwikkeld: Android 8 Oreo (Go edition).   

Android 8.1 op de Nokia 7 Plus

Android 8 Oreo

Net als bij eerdere versies zijn er in de nieuwste Android-editie tal van verbeteringen op de gebieden van stroomvoorziening en beveiliging doorgevoerd. Tevens is er in Android 8 een picture-in-picture optie ingebouwd en een feature die Notification Dots heet, waarmee je notificaties kan oproepen door een bolletje op een app-icoon in te drukken. Verder zijn er meer achtergrondbeperkingen voor locatie en wifi in te stellen en worden er kleurenspectra als AdobeRGB en DCI-P3 ondersteund.

Bovendien is het ook voor fabrikanten van smartphones die werken met een eigen schil dankzij Project Treble een stuk makkelijk geworden om Android updates uit te rollen. Onder Project Treble wordt het besturingssysteem voortaan namelijk modulair opgebouwd. Hierdoor moeten updates van Google's OS enkel in Android zelf worden aangepast en kan de eigen schil van de fabrikant ongemoeid blijven. Zodoende heeft een fabrikant in principe significant minder tijd nodig voordat het nieuwe firmware beschikbaar kan stellen aan eindgebruikers. Dit is goed nieuws voor gebruikers die een smartphone hebben van een fabrikant die een eigen skin hanteert.

In de meest recente versie Android 8.1 zijn door Google ook weer diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo wordt er in 8.1 nog efficiënter omgegaan met het beschikbare opslaggeheugen en is er de mogelijkheid om niet enkel te zien wat de kwaliteit van de wifi-verbinding is qua signaal, maar ook hoe snel de verbinding is.  

Appdrawer en instellingen menu in Android 8.1 op de Nokia 7 Plus

Android One

De Nokia 7 Plus is een zogenaamde Android One telefoon. Smartphones die in het Android One programma van Google zijn opgenomen draaien de vanille versie van Android, oftewel de kale versie zoals Google het op de markt brengt. Het voordeel hiervan is dat je sneller en langer van besturingssysteem- en beveiligingsupdates wordt voorzien omdat deze in handen zijn van Google zonder tussenkomst van de smartphonefabrikant. Wanneer je een smartphone hebt van een fabrikant die een eigen skin hanteert ben je afhankelijk van de goede wil van de desbetreffende fabrikant voor je updates. De updates van Google moeten dan namelijk eerst door de fabrikant worden toegepast in de eigen skin, en zelfs als de fabrikant dat doet kost dat natuurlijk altijd de nodige tijd. Android One smartphones krijgen gegarandeerd voor de duur van twee jaar systeemupdates en drie jaar beveiligingspatches van Google. 

Specificaties

Algemeen
 
MerkNokia
Productnaam7 Plus White
Productcode11B2NW01A05
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 8.0
Android One
Geheugen
Werkgeheugen4096 MB
Opslaggeheugen64 GB
Beschikbaar opslaggeheugen42.29 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCD
Schermdiagonaal6 inch
Schermresolutie2160x1080
Pixeldichtheid402 ppi
Relatieve schermgrootte77.4 %
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 660
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal8
Multi cluster
Type cluster 1Qualcomm Kryo 260
Snelheid cluster 12200 MHz
Aantal cores cluster 14
Type cluster 2Qualcomm Kryo 260
Snelheid cluster 21800 MHz
Aantal cores cluster 24
GPUAdreno 512
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)12 MPixel
Tweede camera (achter)
Tweede cameraresolutie (achter)12 MPixel
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)16 MPixel
Tweede camera (voor)
Optische zoom2 x
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie3840x2160
Maximale resolutie bij 30 fps3840x2160
Video framerate30 fps
Toestel
Model typeBar
SIM typeNanosim
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
IP-classificatieIP54 stof en spatwaterdicht
Accu
Gesprekstijd19 uur
Stand-by tijd723 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit3800 mAh
AccutypeLi-Ion
Snelladen
Snellaad-techniekQuick Charge 3.0
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte158.4 mm
Breedte75.6 mm
Dikte8 mm
Gewicht186.2 gram
KleurWit
Functionaliteit
Barometer
GPS
DLNA
Elektronisch kompas
Miracast
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audioformaten
mp3
Videoformaten
h.264
MPEG 4
Overige
Garantie2 jaar

Systeemprestaties: Geekbench

Met de benchmarks van Geekbench testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. In Geekbench 4.1 presteert de Nokia 7 Plus op het eerste gezicht als een solide middenmotor, maar wie goed kijkt ziet dat er ongeveer halverwege het testveld een duidelijke scheidslijn valt te herkennen. De 7 Plus hoort daarbij duidelijk bij de beter presterende toestellen. 

 • Single
 • Multi

{

Systeemprestaties: PCMark

Met de benchmarks van PCMark testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. Bij PCMark zien we dat de Nokia 7 Plus over de gehele linie genomen hoort bij de beter presterende toestellen, de Snapdragon 660 en royale 4 GB aan ram doen hier hun werk naar behoren.

 • Work
 • Writing
 • Browsing
 • Photo
 • Video
 • Storage

Grafische prestaties: 3DMark

Met de benchmarks van 3DMark gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. In 3DMark presenteert de Nokia 7 Plus zich als een subtopper tussen de top en het middelste segment in. 

 • Sling Shot (GT1 & GT2)
 • Sling Shot Unlimited (GT1 & GT2)

Grafische prestaties: GFXBench

Met de benchmarks van GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. Het beeld is in GFXBench overeenkomstig met dat van 3DMark; de Nokia 7 Plus is in dit testveld een gedegen subtopper.

 • Manhattan 3.0
 • Manhattan 3.1
 • T-Rex

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

De Nokia 7 Plus is uitgerust met een niet-verwisselbare Li-Ion batterij met een capaciteit van 3800 mAh. Capaciteit zegt in dit geval zeker niet alles, de daadwerkelijke accuduur van een smartphone is de uitkomst van een complexe formule met diverse variabelen. In dit geval zien we dat de Nokia 7 Plus prima prestaties neerzet bij zowel de accutests als bij de laadtests. Het toestel is een solide subtopper achter toestellen als de Samsung Galaxy S8 2018 en Sony's XA2 Ultra. Bij de browsetests zien we een vergelijkbaar beeld waarbij de prestaties van de Nokia 8 ook in positieve zin opvallen.

 • Accutest
 • Webbrowse test 4G & wifi
 • Laadtesten

Conclusie

Met de Nokia 7 Plus weet HMD een succesvol vervolg te geven aan de eerste generatie die in 2017 op de markt kwam en iets van de glorie uit het verleden van de Finse smartphonefabrikant moest doen herleven. De Nokia 7 Plus is een heerlijk toestel om vast te houden dankzij een extreem robuust ogende behuizing en fijn aanvoelende aluminium achterzijde. De rose gold accenten zijn een kwestie van persoonlijke smaak, maar geven de telefoon in ieder geval een eigenzinnige uitstraling. Verder valt op dat de Nokia 7 Plus bij uitstek een allrounder is. Het toestel presteert zowel in de systeem- en grafische benchmarks als de accutests prima in de subtop. Het 6 inch 18:9 full hd display is niet het beste wat er te krijgen is, maar heeft genoeg kwaliteiten om prettig in gebruik te zijn. 

Nokia 7 Plus White

Ook over de camera zijn we enthousiast. De vergelijking met de camera van de Samsung Galaxy S9+ kan hij weliswaar niet aan, maar dat zal niemand verbazen. De S9+ kost meer dan twee keer zo veel als de Nokia 7 Plus en dat verschil zie je niet af aan de foto's van de laatste. Voor het prijspunt is de camera gewoon goed. Dat gezegd hebben komen we op misschien wel de grootste verdienste van de 7 Plus: Android One. Dit verzekert je als gebruiker van snelle updates van Google voor de duur van respectievelijk twee (systeem) tot drie (beveiliging) jaar. Bovendien word je stock Android ervaring niet gehinderd door zware fabrikantenschillen zodat je de 4GB/64GB configuratie optimaal kan benutten. Op dit moment is er geen ander Android One toestel dat een dergelijk allrounder is voor de prijs van de Nokia 7 Plus. Een Excellent Choice award is hier dan ook op zijn plaats.


Nokia 7 Plus


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Nokia 7 Plus Black

Nokia 7 Plus Black

 • Google Android 9.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 6 inch
 • 2160x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

295,00 €

3 winkels
Excellent Nokia 7 Plus White

Nokia 7 Plus White

 • Google Android 8.0
 • 4096 MB
 • 64 GB
 • 6 inch
 • 2160x1080
 • 12 MPixel
 • WiFi 5 (802.11ac)

402,95 €

1 winkel
0
*