Gigabyte Aorus K7 en K9 review: elektrisch versus optisch schakelen

10 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing en uitstraling
 3. 3. Functionaliteit en software
 4. 4. Praktijk: type-ervaring
 5. 5. Specificaties en foto's
 6. 6. Conclusie
 7. 2 besproken producten
 8. 10 reacties

Behuizing en uitstraling

Hoewel de Aorus K7 en K9 dezelfde familienaam dragen, lijken beide toetsenborden een heel andere afkomst te hebben. Naast de technologie verschilt ook de behuizing van beide borden behoorlijk van elkaar. Zelfs de afwerking van de kabel en het font op de keycaps is niet hetzelfde, terwijl ook de verpakkingen niet op elkaar lijken. De K7 komt in een stoffen draagzakje met het Aorus-logo en heeft een binnendoos van kaal karton, terwijl de K9 wordt geleverd verpakt in plastic, met rondom een luxer aandoende, donkergrijze kartonnen doos.

Aorus K7: glimmend metaal

De Aorus K7 herinnert qua uitstraling zoals gezegd vooral aan het Corsair K70-toetsenbord. De toetsen 'zweven' boven de metalen baseplate die ook meteen de bovenkant van het toetsenbord vormt. Met zijn geborstelde, donkergrijze afwerking ziet de plaat er fraai uit. De afwerking is rondom wat opvallender dan bij de K70. Zo zijn de randen breder en minder hoekig. Opvallend is ook het glimmende, afgeschuinde randje aan de zijkant, dat met zijn gouden kleur nog wat extra afsteekt tegen de rest van de behuizing.

Onder de baseplate zit een vrij dunne, plastic behuizing waarin de hardware schuilgaat. De geringe dikte maakt dat je het toetsenbord makkelijker kan meenemen en ook het gewicht is met 890 gram beperkt. Het toetsenbord voelt daardoor voor een mechanisch model vrij licht aan. Helaas valt tevens op dat de behuizing in het midden wat makkelijker doorbuigt dan bij de genoemde Corsair K70, vooral aan de achterkant.

Gigabyte Aorus K7 RGB MX RedGigabyte Aorus K7 RGB MX Red

De Aorus K7 staat vrij hoog op zijn poten. Dat komt doordat Gigabyte aan de achterkant een stel bijzondere voetjes heeft geplaatst, die het toetsenbord ook in 'ingeklapte' toestand al een paar millimeter van het bureau aftillen. Beide voetjes zitten bevestigd aan stelschroeven, die zijn verbonden met twee draaiwieltjes op de achterzijde. Draai je aan de wieltjes, dan komen de voetjes een stukje uit de behuizing. Een dergelijke constructie zien we niet vaak terug: meestal kun je de voetjes daadwerkelijk inklappen. Weliswaar kun je de hoek van de toetsen zo traploos instellen, erg ruim is het verstelbereik niet. Bovendien moet je beide wieltjes precies even ver draaien om wiebelen te voorkomen.

Aorus K9: strak en ingetogen

De Aorus K9 heeft zoals gezegd haast niks weg van het lager gepositioneerde model, behalve de merknaam en het logo. Hoewel Gigabyte ook het topmodel een 'floating keycaps'-design heeft meegegeven, waarbij de toetsen een stukje boven de baseplate uitsteken, is de behuizing een stuk dikker en vierkanter. In plaats van de geborstelde, metalige afwerking van de Aorus K7 heeft de baseplate van de Aorus K9 een matzwarte afwerking.

Rondom de baseplate zit matzwart plastic, dat alleen aan de voorzijde wordt doorbroken door een glimmend gedeelte. Daarin is een oplichtend 'Aorus'-logo verwerkt. Al met al laat het duurdere toetsenbord een veel meer ingetogen indruk achter, al zullen sommigen de strakke look juist prefereren. Bovendien zie je vingerafdrukken dankzij de matte afwerking minder snel terug. Kruimeltjes en stof zie je wel snel zitten op het donkere materiaal.

Gigabyte Aorus K9 OpticalGigabyte Aorus K9 Optical

De Aorus K9 is lekker stevig: van doorbuigen is bij dit model nauwelijks sprake. De dikkere en met 1,2 kg zwaardere behuizing laat aan de onderzijde wat meer ruimte. Zo heeft het toetsenbord een set 'normale' voetjes die geheel kunnen worden ingeklapt in de behuizing. Op die manier kan het toetsenbord ook plat op je bureau liggen. Gigabyte heeft tevens een stel uitsparingen gemaakt voor de niet afneembare kabel, zodat je die naar keuze links, rechts of in het midden naar buiten kunt leiden. Bij de Aorus K7 is daarvoor geen ruimte. In tegenstelling tot bij het goedkopere model heeft de kabel van de Aorus K9 een gevlochten afwerking. Beide kabels zijn lekker dun.

Keycaps en accessoires: oranje boven

Waar veel merken hetzelfde font gebruiken op alle toetsenborden in een bepaalde serie, hebben de Aorus K7 en K9 allebei een ander font. De letters op de K9 ogen nog het meest 'gamer-achtig', al hebben we genoeg agressiever overkomende letters op toetsen gezien. Het font is bijvoorbeeld minder hoekig dan op veel andere gaming-toetsenborden, maar wel wat vetter dan op een 'normaal' toetsenbord. Dat helpt om de rgb-verlichting goed tot uiting te laten komen.

Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

Net als bij Cherry MX-toetsenborden zitten ook de ledjes van de K9 in het midden, aan de bovenkant van de switch. Gigabyte is zo slim geweest om de opschriften op die eigenschap aan te passen. Zo is het opschrift gecentreerd op de toets, terwijl de beschrifting van primaire en secundaire functies op sommige toetsen is omgewisseld, zodat de primaire functie het best wordt uitgelicht. De '2' staat bijvoorbeeld boven, het apenstaartje onderaan de toets.

Helaas is Gigabyte vergeten om hetzelfde te doen bij de Aorus K7. Daardoor wordt de '2' op dat toetsenbord minder goed verlicht dan het apenstaartje, wat niet helemaal de bedoeling lijkt. Het font ziet er weinig speciaal uit. Nu zal niet iedereen de hoekige letters op andere gaming-toetsenborden waarderen, de rest van de vormgeving van de K7 is zoals gezegd juist opvallend. Daarbij vallen de toetsen wat uit de toon.

Zoals gebruikelijk voor een toetsenbord in deze prijsklasse, zijn de toetsen gemaakt van het goedkopere ABS-plastic, in plaats van een duurzamer materiaal als PBT. Er zijn sowieso maar enkele toetsenborden standaard volledig van PBT-keycaps voorzien.

Gigabyte Aorus K9 Optical

De extra toetsen die je bij de Aorus K9 krijgt.

Net als Cooler Master deed bij zijn MK750, levert Gigabyte wel een klein setje toetsen mee van dikker PBT-plastic. Bij de K9 gaat het om 'wasd', de pijltjestoetsen en de 'escape'-toets, terwijl bij de K7 acht blanco toetsen zitten. Niet iedereen zal de feloranje kleur kunnen waarderen; in elk geval vormt het geen natuurlijke combinatie met een aantal kleuren verlichting. Net als bij de extra keycaps die bij de MK750 zitten, voelen de duurzame toetsen bij gebruik niet anders aan dan de normale exemplaren, behalve het wat ruwere oppervlak van het PBT-plastic.

Ben je geen fan van de kleurstelling of wil je helemaal overgaan op PBT-toetsen, dan kun je gelukkig met veel custom keycaps die je online zult tegenkomen uit de voeten. Beide toetsenborden zijn namelijk voorzien van een standaard Cherry-layout. Dezelfde toetsen die op Cherry MX-switches passen, kun je ook gewoon op de optische switches van de K9 installeren, omdat Adomax dezelfde mount gebruikt.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Excellent Gigabyte Aorus K9 Optical

Gigabyte Aorus K9 Optical

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*