Gigabyte Aorus K7 en K9 review: elektrisch versus optisch schakelen

10 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing en uitstraling
 3. 3. Functionaliteit en software
 4. 4. Praktijk: type-ervaring
 5. 5. Specificaties en foto's
 6. 6. Conclusie
 7. 2 besproken producten
 8. 10 reacties

Functionaliteit en software

Mechanische toetsenborden zijn zoals gezegd vaker voorzien van allerlei extra's. Zo vind je vaak extra mediaknoppen, een pass-through usb-poort of usb-hub en een volumewiel. Gigabyte heeft de uitrusting van de K7 en K9 juist simpel gehouden. Meer dan de standaard 104 toetsen tref je dus niet aan. Gezien het lagere prijspunt is te begrijpen dat de fabrikant wat heeft bespaard op extraatjes, al zijn er voor het bedrag dat je voor de K9 neertelt zeker toetsenborden die genoemde features wél bieden.

Doordat Gigabyte wat extra functionaliteit heeft toegevoegd aan de functietoetsen, blijven beide toetsenborden toch niet geheel verstoken van mediaknoppen. In combinatie met de 'Fn'-toets kun je zo het volume wijzigen en afspeelfuncties bedienen. De K7 heeft ook nog drie bonusfuncties voor het openen van veelgebruikte programma's als de browser of rekenmachine. Beide invoerapparaten hebben, zoals gebruikelijk voor een gaming toetsenbord, een knop waarmee de Windows-toets wordt vergrendeld. Die komt in de plaats van de rechter Windows-toets.

Gigabyte Aorus K9 Optical

Qua lay-out bieden beide borden, zoals gezegd, de standaardindeling die je vaker tegenkomt op Cherry-toetsenborden. De K7 onderscheidt zich vooral door de ongelijkmatige verdeling van de functietoetsen. Tussen de toetsen F8 en F9 zit een opvallend grote tussenruimte. De kabel zit in beide gevallen vast aan het toetsenbord en meet 1,8 meter in geval van de K7, en 2 meter in geval van de K9. Het snoertje is gelukkig lekker dun, en in geval van de K9 voorzien van een mooie, gevlochten afwerking.

Optisch met opvallende eigenschappen

Eerder bleek de uitrusting van de K9 voor de prijs vrij basaal, maar technisch is het toetsenbord vanwege zijn optische switches wel interessant. Mede daardoor heeft het toetsenbord bovendien twee opvallende features die veel andere toetsenborden niet hebben.

Allereerst is het toetsenbord volgens Gigabyte waterbestendig. Doordat de printplaat is voorzien van een waterafstotende coating en de metalen contactpunten bedekt blijven, zou het toetsenbord zelfs onder water blijven werken, hoewel het merk elders weer de benaming 'splash proof' gebruikt. Corsair, dat met de K68 ook een morsbestendig mechanisch model op de markt heeft gebracht, is wat duidelijker over de precieze rating die aangeeft waartegen het toetsenbord bestand is.

We hebben Gigabytes claims uiteraard even gecheckt middels een korte test in de gootsteen. Daarna bleek het toetsenbord het inderdaad nog prima te doen, zoals de bovenstaande foto uitwijst. Ook de rgb-effecten blijven onder de kraan onverstoorbaar doorgaan met branden.

Door de waterdichtheid kan het toetsenbord ongelukken met gemorste drankjes in principe overleven. Daarbij moeten we wel opmerken, net als destijds bij de K68, dat veel dranken niet alleen uit water bestaan. Opgeloste stoffen kunnen mogelijk andere problemen veroorzaken. Zeker als je drankje suiker bevat, zul je het bord eerst goed schoon moeten maken voor je weer verder kan.

Een tweede eigenschap van de Aorus K9 is nog directer gerelateerd aan de gebruikte Flaretech-switches: die zitten namelijk niet vastgesoldeerd op de printplaat. Je kunt dus niet alleen de toetsen vervangen, maar ook de schakelaars zelf. Gigabyte levert een handig plastic gereedschap mee waarmee je toets en schakelaar kunt losmaken.

Gigabyte Aorus K9 OpticalGigabyte Aorus K9 Optical

Onder de negen extra toetsen die je bij de K9 krijgt, zitten tevens ook evenzoveel extra switches verstopt. De Flaretech-switches zijn momenteel verkrijgbaar in twee 'smaken', waarover later meer. Koop je een Aorus K9 met de ene soort switch, dan krijg je de schakelaars erbij van het andere type. Dat is leuk als je eens wil ervaren hoe de andere soort schakelaar voelt, al is het jammer dat Gigabyte niet ook een setje van de normaal geïnstalleerde switches meelevert. Dat zou een uitkomst zijn als er in de hitte van de strijd eens een schakelaar sneuvelt.

Losse software met nukken

Een beetje zoals bij de MK750 van Cooler Master kun je ook bij de Aorus K7 en K9 instellingen wijzigen en opslaan op het toetsenbord zelf, al zijn de mogelijkheden bij Gigabyte wat minder uitgebreid. Zo kun je een verlichtingsprofiel uitkiezen, maar bijvoorbeeld geen macro's instellen via het toetsenbord. Wel heeft Gigabyte, net als Cooler Master, voorzien in ingebouwd geheugen, zodat je toetsenbord zijn verlichtingsprofiel onthoudt als je hem een keer meeneemt.

Net als bij Cooler Master is het wel even zoeken, voordat je eenmaal doorhebt hoe je alle instellingen via het toetsenbord kan maken. Dat gebeurt via toetsencombinaties met de Fn-toets, waarbij de K7 wat uitgebreidere opties biedt dan de K9. Gelukkig levert de fabrikant een flyer mee, waarop je alle mogelijke toetscombinaties nog eens kunt teruglezen.

Wil je het toetsenbord instellen via de computer, dan kan dat ook. Je moet daarvoor de Gigabyte Aorus Engine-software downloaden. Dat is eigenlijk een pakket dat je gebruikt om de klokfrequenties en fansnelheid van je Gigabyte-gpu mee te controleren. Er zijn nogal wat functies die op de test-pc (zonder Gigabyte-hardware) ongebruikt blijven. Dat toetsenbordensoftware ook andere producten kan bedienen, zien we wel vaker, maar dan gaat het meestal om andere randapparatuur. De combinatie die Gigabyte heeft gemaakt, is toch wat minder voor de hand liggend.

Gigabyte Aorus K9 Optical

Helaas valt de software ook op andere manieren flink tegen, of het nu gaat om het gebrek aan snelheid, de archaïsche vormgeving, of het tekort aan nuttige functionaliteit. Concurrenten van Gigabyte hebben de meegeleverde software over het algemeen veel beter voor elkaar.

Start je de Aorus Engine op, dan moet je eerst een seconde of tien wachten voordat het programma is ingeladen, waarbij een laadanimatie op het scherm verschijnt die niet had misstaan in Unreal Tournament 2003. De interface doet al even gedateerd aan, met petieterige fonts en pixelige iconen. Weinig verrassend is het gebrek aan goede ondersteuning voor beeldschaling, waardoor de software op high-dpi-beeldschermen nog lelijker oogt. Hoewel het programma niet bijster veel tekst bevat, staan in de menu's op meerdere punten slordige taalfouten.

De mogelijkheden van de software zijn basaal. Je kunt standaard uit enkele voorgedefinieerde verlichtingseffecten kiezen, waar je vervolgens redelijk weinig aan kan aanpassen. Mogelijkheden om met lagen te werken zijn nergens te bekennen. Ook de macro-editor biedt alleen de hoogst noodzakelijke opties. Erg gebruiksvriendelijk werkt de software naar ons idee niet. Af en toe leek de software er bovendien tijdelijk mee te stoppen, waarna we het programma opnieuw moesten starten voordat het toetsenbord weer reageerde op gemaakte wijzigingen.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Excellent Gigabyte Aorus K9 Optical

Gigabyte Aorus K9 Optical

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*