Gigabyte Aorus K7 en K9 review: elektrisch versus optisch schakelen

10 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing en uitstraling
 3. 3. Functionaliteit en software
 4. 4. Praktijk: type-ervaring
 5. 5. Specificaties en foto's
 6. 6. Conclusie
 7. 2 besproken producten
 8. 10 reacties

Praktijk: type-ervaring

De Gigabyte Aorus K7 is voorzien van de welbekende Cherry MX-switches, die we sinds jaar en dag terugzien op veel mechanische toetsenborden. Er is geen keuze in de soort schakelaars: Gigabyte biedt het toetsenbord hier alleen aan met de rode switches. Dat is op zich niet zo'n punt, want voor gaming-doeleinden zijn de schakelaars met hun lichte en lineaire aanslag prima geschikt.

Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

Aorus K7.

De Aorus K9 is zoals aan de orde is gekomen voorzien van de Adomax Flaretech-switches. Die zijn er zoals gezegd in twee varianten, waarbij de fabrikant voor het gemak maar Cherry's benaming heeft overgenomen om de eigenschappen te duiden. De 'rode' schakelaars zijn dus lineair, de 'blauwe' variant geeft wat feedback en produceert een hoorbaar klikje. Gigabyte levert de K9 in beide varianten, waarbij je in elke variant dus wat losse switches van de andere soort meekrijgt.

Hoewel de gebruikte switches en de toetstechniek van de Aorus K9 precies dezelfde zijn als die in de bekende Wooting One, biedt de K9 niet de analoge functionaliteit die het laatstgenoemde toetsenbord wel heeft. Het apparaat registreert net als de meeste toetsenborden dus alleen dat een toets wordt ingedrukt, niet hoever.

Gigabyte Aorus K9 Optical

Aorus K9.

Evenals bij de Wooting One valt aan de Aorus K9 op, dat de bevestiging van de toetsen op de switches wat minder stabiel is dan bij veel Cherry MX-exemplaren. De lettertoetsen bewegen wat meer heen en weer op de switch, net als de grote toetsen, die vaker enige speling vertonen. Dat gezegd hebbende is de stabilisatie van grote toetsen verder in orde, ook op de Aorus K7. Gigabyte gebruikt op beide toetsenborden zoals de meeste fabrikanten de standaard Cherry-stabilisatoren.

We hebben de aanslag van de twee toetsenborden zoals gebruikelijk even doorgemeten en daarbij vergeleken met andere high-end toetsenborden die we hebben getest. Je herkent de Aorus K7 aan het gele balkje en de duurdere K9 aan het rode balkje. De rest van het testveld is blauw gekleurd.

Gemiddeld is de kracht vereist voor een toetsaanslag bij de K9 iets hoger dan bij de K7, maar dat gemiddelde vertelt niet het hele verhaal. In de praktijk voelt het tikken op het optische model lichter aan, omdat de aanslag wat 'vloeiender' en minder schraperig aanvoelt. Onderstaande gedetailleerdere meetresultaten wijzen nog op een ander verschil tussen beide modellen: de afwijking tussen verschillende toetsen ligt bij de K9 een stuk lager, dan bij de K7.

 • Shift links
 • Shift rechts
 • Maximaal
 • Minimaal


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Excellent Gigabyte Aorus K9 Optical

Gigabyte Aorus K9 Optical

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*