Gigabyte Aorus K7 en K9 review: elektrisch versus optisch schakelen

8 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing en uitstraling
 3. 3. Functionaliteit en software
 4. 4. Praktijk: type-ervaring
 5. 5. Specificaties en foto's
 6. 6. Conclusie
 7. 7. Besproken producten
 8. 8. Reacties

Inleiding

Gigabyte is vooral bekend als leverancier van moederborden en videokaarten, maar de fabrikant heeft ook een lijn 'Aorus'-randapparatuur voor gamers in het assortiment opgenomen. Naast headsets, gamemuizen en stoelen kan een reeks mechanische toetsenborden dan uiteraard ook niet ontbreken. In deze review bekijken we de nieuwe Aorus K7 en Aorus K9.

Mechanische toetsenborden zijn favoriet voor fervente gamers, omdat ze een fijnere feedback bieden dan 'gewone' rubber dome-toetsenborden. Enig nadeel is de hoge prijs. Voorzien van luxere schakelaars en allerhande extra's zijn bedragen van meer dan honderd euro  geen uitzondering, zeker niet als je ook nog rgb-verlichting achter iedere toets wil. Eerder zagen we van Gigabyte de Force K85, een toetsenbord met mechanische schakelaars én veelkleurige lampjes voor gemiddeld 85 euro, een stuk gunstiger dan de concurrentie.

De nieuwe Aorus K7 en Aorus K9-toetsenborden die onderdeel zijn van deze bespreking, bieden ongeveer hetzelfde recept als de voorganger, zij het op een hoger prijspunt: de features en uitstraling van een duurder toetsenbord voor een lager bedrag. Zo is de Aorus K7 uitgerust met het bekende 'floating keycaps'-design dat we kennen van modellen als de Corsair K70. De rgb-verlichte toetsen 'zweven' als het ware boven de metalen baseplate. Waar je voor de K70 met rgb nu zo'n 150 euro neertelt, is de Aorus K7 al voor gemiddeld 110 euro te koop.

Vertrouwde schakelaars versus nieuwe switches

De Aorus K7 beschikt over de welbekende Cherry MX-schakelaars. Keuze in het type switch lijkt er vooralsnog niet te zijn: het toetsenbord is hier alleen beschikbaar met rode switches. Over het algemeen zijn die voor gamen sowieso een goede keus, door hun lineaire en lichte aanslag.

Wat de Aorus K9 vooral interessant maakt, is de aanwezigheid van een heel ander soort switches dan bij het lager gepositioneerde model. Het met gemiddeld 129 euro iets duurdere toetsenbord is namelijk uitgerust met optische Flaretech-schakelaars van Adomax. Die hebben we tot nu toe pas teruggezien op twee andere toetsenborden: de Zowie Celeritas 2 en de Wooting One.

In tegenstelling tot de Wooting One biedt de Aorus K9 geen analoge functionaliteit. Het toetsenbord registreert dus alleen dát een toets wordt ingedrukt, niet hoever dat gebeurt. Niettemin bieden de Flaretech-schakelaars volgens Gigabyte enkele voordelen ten opzichte van Cherry MX-switches. Zo zouden de switches een langere levensduur van 100 miljoen aanslagen hebben, doordat geen metalen contactpunten worden gebruikt. Daarnaast moeten de switches sneller terugveren dan reguliere mechanische exemplaren. Uiteraard is ook de K9 weer voorzien van rgb-verlichting.

Behuizing en uitstraling

Hoewel de Aorus K7 en K9 dezelfde familienaam dragen, lijken beide toetsenborden een heel andere afkomst te hebben. Naast de technologie verschilt ook de behuizing van beide borden behoorlijk van elkaar. Zelfs de afwerking van de kabel en het font op de keycaps is niet hetzelfde, terwijl ook de verpakkingen niet op elkaar lijken. De K7 komt in een stoffen draagzakje met het Aorus-logo en heeft een binnendoos van kaal karton, terwijl de K9 wordt geleverd verpakt in plastic, met rondom een luxer aandoende, donkergrijze kartonnen doos.

Aorus K7: glimmend metaal

De Aorus K7 herinnert qua uitstraling zoals gezegd vooral aan het Corsair K70-toetsenbord. De toetsen 'zweven' boven de metalen baseplate die ook meteen de bovenkant van het toetsenbord vormt. Met zijn geborstelde, donkergrijze afwerking ziet de plaat er fraai uit. De afwerking is rondom wat opvallender dan bij de K70. Zo zijn de randen breder en minder hoekig. Opvallend is ook het glimmende, afgeschuinde randje aan de zijkant, dat met zijn gouden kleur nog wat extra afsteekt tegen de rest van de behuizing.

Onder de baseplate zit een vrij dunne, plastic behuizing waarin de hardware schuilgaat. De geringe dikte maakt dat je het toetsenbord makkelijker kan meenemen en ook het gewicht is met 890 gram beperkt. Het toetsenbord voelt daardoor voor een mechanisch model vrij licht aan. Helaas valt tevens op dat de behuizing in het midden wat makkelijker doorbuigt dan bij de genoemde Corsair K70, vooral aan de achterkant.

Gigabyte Aorus K7 RGB MX RedGigabyte Aorus K7 RGB MX Red

De Aorus K7 staat vrij hoog op zijn poten. Dat komt doordat Gigabyte aan de achterkant een stel bijzondere voetjes heeft geplaatst, die het toetsenbord ook in 'ingeklapte' toestand al een paar millimeter van het bureau aftillen. Beide voetjes zitten bevestigd aan stelschroeven, die zijn verbonden met twee draaiwieltjes op de achterzijde. Draai je aan de wieltjes, dan komen de voetjes een stukje uit de behuizing. Een dergelijke constructie zien we niet vaak terug: meestal kun je de voetjes daadwerkelijk inklappen. Weliswaar kun je de hoek van de toetsen zo traploos instellen, erg ruim is het verstelbereik niet. Bovendien moet je beide wieltjes precies even ver draaien om wiebelen te voorkomen.

Aorus K9: strak en ingetogen

De Aorus K9 heeft zoals gezegd haast niks weg van het lager gepositioneerde model, behalve de merknaam en het logo. Hoewel Gigabyte ook het topmodel een 'floating keycaps'-design heeft meegegeven, waarbij de toetsen een stukje boven de baseplate uitsteken, is de behuizing een stuk dikker en vierkanter. In plaats van de geborstelde, metalige afwerking van de Aorus K7 heeft de baseplate van de Aorus K9 een matzwarte afwerking.

Rondom de baseplate zit matzwart plastic, dat alleen aan de voorzijde wordt doorbroken door een glimmend gedeelte. Daarin is een oplichtend 'Aorus'-logo verwerkt. Al met al laat het duurdere toetsenbord een veel meer ingetogen indruk achter, al zullen sommigen de strakke look juist prefereren. Bovendien zie je vingerafdrukken dankzij de matte afwerking minder snel terug. Kruimeltjes en stof zie je wel snel zitten op het donkere materiaal.

Gigabyte Aorus K9 OpticalGigabyte Aorus K9 Optical

De Aorus K9 is lekker stevig: van doorbuigen is bij dit model nauwelijks sprake. De dikkere en met 1,2 kg zwaardere behuizing laat aan de onderzijde wat meer ruimte. Zo heeft het toetsenbord een set 'normale' voetjes die geheel kunnen worden ingeklapt in de behuizing. Op die manier kan het toetsenbord ook plat op je bureau liggen. Gigabyte heeft tevens een stel uitsparingen gemaakt voor de niet afneembare kabel, zodat je die naar keuze links, rechts of in het midden naar buiten kunt leiden. Bij de Aorus K7 is daarvoor geen ruimte. In tegenstelling tot bij het goedkopere model heeft de kabel van de Aorus K9 een gevlochten afwerking. Beide kabels zijn lekker dun.

Keycaps en accessoires: oranje boven

Waar veel merken hetzelfde font gebruiken op alle toetsenborden in een bepaalde serie, hebben de Aorus K7 en K9 allebei een ander font. De letters op de K9 ogen nog het meest 'gamer-achtig', al hebben we genoeg agressiever overkomende letters op toetsen gezien. Het font is bijvoorbeeld minder hoekig dan op veel andere gaming-toetsenborden, maar wel wat vetter dan op een 'normaal' toetsenbord. Dat helpt om de rgb-verlichting goed tot uiting te laten komen.

Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

Net als bij Cherry MX-toetsenborden zitten ook de ledjes van de K9 in het midden, aan de bovenkant van de switch. Gigabyte is zo slim geweest om de opschriften op die eigenschap aan te passen. Zo is het opschrift gecentreerd op de toets, terwijl de beschrifting van primaire en secundaire functies op sommige toetsen is omgewisseld, zodat de primaire functie het best wordt uitgelicht. De '2' staat bijvoorbeeld boven, het apenstaartje onderaan de toets.

Helaas is Gigabyte vergeten om hetzelfde te doen bij de Aorus K7. Daardoor wordt de '2' op dat toetsenbord minder goed verlicht dan het apenstaartje, wat niet helemaal de bedoeling lijkt. Het font ziet er weinig speciaal uit. Nu zal niet iedereen de hoekige letters op andere gaming-toetsenborden waarderen, de rest van de vormgeving van de K7 is zoals gezegd juist opvallend. Daarbij vallen de toetsen wat uit de toon.

Zoals gebruikelijk voor een toetsenbord in deze prijsklasse, zijn de toetsen gemaakt van het goedkopere ABS-plastic, in plaats van een duurzamer materiaal als PBT. Er zijn sowieso maar enkele toetsenborden standaard volledig van PBT-keycaps voorzien.

Gigabyte Aorus K9 Optical

De extra toetsen die je bij de Aorus K9 krijgt.

Net als Cooler Master deed bij zijn MK750, levert Gigabyte wel een klein setje toetsen mee van dikker PBT-plastic. Bij de K9 gaat het om 'wasd', de pijltjestoetsen en de 'escape'-toets, terwijl bij de K7 acht blanco toetsen zitten. Niet iedereen zal de feloranje kleur kunnen waarderen; in elk geval vormt het geen natuurlijke combinatie met een aantal kleuren verlichting. Net als bij de extra keycaps die bij de MK750 zitten, voelen de duurzame toetsen bij gebruik niet anders aan dan de normale exemplaren, behalve het wat ruwere oppervlak van het PBT-plastic.

Ben je geen fan van de kleurstelling of wil je helemaal overgaan op PBT-toetsen, dan kun je gelukkig met veel custom keycaps die je online zult tegenkomen uit de voeten. Beide toetsenborden zijn namelijk voorzien van een standaard Cherry-layout. Dezelfde toetsen die op Cherry MX-switches passen, kun je ook gewoon op de optische switches van de K9 installeren, omdat Adomax dezelfde mount gebruikt.

Functionaliteit en software

Mechanische toetsenborden zijn zoals gezegd vaker voorzien van allerlei extra's. Zo vind je vaak extra mediaknoppen, een pass-through usb-poort of usb-hub en een volumewiel. Gigabyte heeft de uitrusting van de K7 en K9 juist simpel gehouden. Meer dan de standaard 104 toetsen tref je dus niet aan. Gezien het lagere prijspunt is te begrijpen dat de fabrikant wat heeft bespaard op extraatjes, al zijn er voor het bedrag dat je voor de K9 neertelt zeker toetsenborden die genoemde features wél bieden.

Doordat Gigabyte wat extra functionaliteit heeft toegevoegd aan de functietoetsen, blijven beide toetsenborden toch niet geheel verstoken van mediaknoppen. In combinatie met de 'Fn'-toets kun je zo het volume wijzigen en afspeelfuncties bedienen. De K7 heeft ook nog drie bonusfuncties voor het openen van veelgebruikte programma's als de browser of rekenmachine. Beide invoerapparaten hebben, zoals gebruikelijk voor een gaming toetsenbord, een knop waarmee de Windows-toets wordt vergrendeld. Die komt in de plaats van de rechter Windows-toets.

Gigabyte Aorus K9 Optical

Qua lay-out bieden beide borden, zoals gezegd, de standaardindeling die je vaker tegenkomt op Cherry-toetsenborden. De K7 onderscheidt zich vooral door de ongelijkmatige verdeling van de functietoetsen. Tussen de toetsen F8 en F9 zit een opvallend grote tussenruimte. De kabel zit in beide gevallen vast aan het toetsenbord en meet 1,8 meter in geval van de K7, en 2 meter in geval van de K9. Het snoertje is gelukkig lekker dun, en in geval van de K9 voorzien van een mooie, gevlochten afwerking.

Optisch met opvallende eigenschappen

Eerder bleek de uitrusting van de K9 voor de prijs vrij basaal, maar technisch is het toetsenbord vanwege zijn optische switches wel interessant. Mede daardoor heeft het toetsenbord bovendien twee opvallende features die veel andere toetsenborden niet hebben.

Allereerst is het toetsenbord volgens Gigabyte waterbestendig. Doordat de printplaat is voorzien van een waterafstotende coating en de metalen contactpunten bedekt blijven, zou het toetsenbord zelfs onder water blijven werken, hoewel het merk elders weer de benaming 'splash proof' gebruikt. Corsair, dat met de K68 ook een morsbestendig mechanisch model op de markt heeft gebracht, is wat duidelijker over de precieze rating die aangeeft waartegen het toetsenbord bestand is.

We hebben Gigabytes claims uiteraard even gecheckt middels een korte test in de gootsteen. Daarna bleek het toetsenbord het inderdaad nog prima te doen, zoals de bovenstaande foto uitwijst. Ook de rgb-effecten blijven onder de kraan onverstoorbaar doorgaan met branden.

Door de waterdichtheid kan het toetsenbord ongelukken met gemorste drankjes in principe overleven. Daarbij moeten we wel opmerken, net als destijds bij de K68, dat veel dranken niet alleen uit water bestaan. Opgeloste stoffen kunnen mogelijk andere problemen veroorzaken. Zeker als je drankje suiker bevat, zul je het bord eerst goed schoon moeten maken voor je weer verder kan.

Een tweede eigenschap van de Aorus K9 is nog directer gerelateerd aan de gebruikte Flaretech-switches: die zitten namelijk niet vastgesoldeerd op de printplaat. Je kunt dus niet alleen de toetsen vervangen, maar ook de schakelaars zelf. Gigabyte levert een handig plastic gereedschap mee waarmee je toets en schakelaar kunt losmaken.

Gigabyte Aorus K9 OpticalGigabyte Aorus K9 Optical

Onder de negen extra toetsen die je bij de K9 krijgt, zitten tevens ook evenzoveel extra switches verstopt. De Flaretech-switches zijn momenteel verkrijgbaar in twee 'smaken', waarover later meer. Koop je een Aorus K9 met de ene soort switch, dan krijg je de schakelaars erbij van het andere type. Dat is leuk als je eens wil ervaren hoe de andere soort schakelaar voelt, al is het jammer dat Gigabyte niet ook een setje van de normaal geïnstalleerde switches meelevert. Dat zou een uitkomst zijn als er in de hitte van de strijd eens een schakelaar sneuvelt.

Losse software met nukken

Een beetje zoals bij de MK750 van Cooler Master kun je ook bij de Aorus K7 en K9 instellingen wijzigen en opslaan op het toetsenbord zelf, al zijn de mogelijkheden bij Gigabyte wat minder uitgebreid. Zo kun je een verlichtingsprofiel uitkiezen, maar bijvoorbeeld geen macro's instellen via het toetsenbord. Wel heeft Gigabyte, net als Cooler Master, voorzien in ingebouwd geheugen, zodat je toetsenbord zijn verlichtingsprofiel onthoudt als je hem een keer meeneemt.

Net als bij Cooler Master is het wel even zoeken, voordat je eenmaal doorhebt hoe je alle instellingen via het toetsenbord kan maken. Dat gebeurt via toetsencombinaties met de Fn-toets, waarbij de K7 wat uitgebreidere opties biedt dan de K9. Gelukkig levert de fabrikant een flyer mee, waarop je alle mogelijke toetscombinaties nog eens kunt teruglezen.

Wil je het toetsenbord instellen via de computer, dan kan dat ook. Je moet daarvoor de Gigabyte Aorus Engine-software downloaden. Dat is eigenlijk een pakket dat je gebruikt om de klokfrequenties en fansnelheid van je Gigabyte-gpu mee te controleren. Er zijn nogal wat functies die op de test-pc (zonder Gigabyte-hardware) ongebruikt blijven. Dat toetsenbordensoftware ook andere producten kan bedienen, zien we wel vaker, maar dan gaat het meestal om andere randapparatuur. De combinatie die Gigabyte heeft gemaakt, is toch wat minder voor de hand liggend.

Gigabyte Aorus K9 Optical

Helaas valt de software ook op andere manieren flink tegen, of het nu gaat om het gebrek aan snelheid, de archaïsche vormgeving, of het tekort aan nuttige functionaliteit. Concurrenten van Gigabyte hebben de meegeleverde software over het algemeen veel beter voor elkaar.

Start je de Aorus Engine op, dan moet je eerst een seconde of tien wachten voordat het programma is ingeladen, waarbij een laadanimatie op het scherm verschijnt die niet had misstaan in Unreal Tournament 2003. De interface doet al even gedateerd aan, met petieterige fonts en pixelige iconen. Weinig verrassend is het gebrek aan goede ondersteuning voor beeldschaling, waardoor de software op high-dpi-beeldschermen nog lelijker oogt. Hoewel het programma niet bijster veel tekst bevat, staan in de menu's op meerdere punten slordige taalfouten.

De mogelijkheden van de software zijn basaal. Je kunt standaard uit enkele voorgedefinieerde verlichtingseffecten kiezen, waar je vervolgens redelijk weinig aan kan aanpassen. Mogelijkheden om met lagen te werken zijn nergens te bekennen. Ook de macro-editor biedt alleen de hoogst noodzakelijke opties. Erg gebruiksvriendelijk werkt de software naar ons idee niet. Af en toe leek de software er bovendien tijdelijk mee te stoppen, waarna we het programma opnieuw moesten starten voordat het toetsenbord weer reageerde op gemaakte wijzigingen.

Praktijk: type-ervaring

De Gigabyte Aorus K7 is voorzien van de welbekende Cherry MX-switches, die we sinds jaar en dag terugzien op veel mechanische toetsenborden. Er is geen keuze in de soort schakelaars: Gigabyte biedt het toetsenbord hier alleen aan met de rode switches. Dat is op zich niet zo'n punt, want voor gaming-doeleinden zijn de schakelaars met hun lichte en lineaire aanslag prima geschikt.

Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

Aorus K7.

De Aorus K9 is zoals aan de orde is gekomen voorzien van de Adomax Flaretech-switches. Die zijn er zoals gezegd in twee varianten, waarbij de fabrikant voor het gemak maar Cherry's benaming heeft overgenomen om de eigenschappen te duiden. De 'rode' schakelaars zijn dus lineair, de 'blauwe' variant geeft wat feedback en produceert een hoorbaar klikje. Gigabyte levert de K9 in beide varianten, waarbij je in elke variant dus wat losse switches van de andere soort meekrijgt.

Hoewel de gebruikte switches en de toetstechniek van de Aorus K9 precies dezelfde zijn als die in de bekende Wooting One, biedt de K9 niet de analoge functionaliteit die het laatstgenoemde toetsenbord wel heeft. Het apparaat registreert net als de meeste toetsenborden dus alleen dat een toets wordt ingedrukt, niet hoever.

Gigabyte Aorus K9 Optical

Aorus K9.

Evenals bij de Wooting One valt aan de Aorus K9 op, dat de bevestiging van de toetsen op de switches wat minder stabiel is dan bij veel Cherry MX-exemplaren. De lettertoetsen bewegen wat meer heen en weer op de switch, net als de grote toetsen, die vaker enige speling vertonen. Dat gezegd hebbende is de stabilisatie van grote toetsen verder in orde, ook op de Aorus K7. Gigabyte gebruikt op beide toetsenborden zoals de meeste fabrikanten de standaard Cherry-stabilisatoren.

We hebben de aanslag van de twee toetsenborden zoals gebruikelijk even doorgemeten en daarbij vergeleken met andere high-end toetsenborden die we hebben getest. Je herkent de Aorus K7 aan het gele balkje en de duurdere K9 aan het rode balkje. De rest van het testveld is blauw gekleurd.

Gemiddeld is de kracht vereist voor een toetsaanslag bij de K9 iets hoger dan bij de K7, maar dat gemiddelde vertelt niet het hele verhaal. In de praktijk voelt het tikken op het optische model lichter aan, omdat de aanslag wat 'vloeiender' en minder schraperig aanvoelt. Onderstaande gedetailleerdere meetresultaten wijzen nog op een ander verschil tussen beide modellen: de afwijking tussen verschillende toetsen ligt bij de K9 een stuk lager, dan bij de K7.

 • Shift links
 • Shift rechts
 • Maximaal
 • Minimaal

Specificaties en foto's

Algemeen
 
MerkGigabyteGigabyte
ProductnaamAorus K7 RGB MX RedAorus K9 Optical
ProductcodeGK-AORUS K7GK-AORUS K9
DetailsProductinfoProductinfo
Algemeen
Desktopset
Draadloos
Type draadloze verbinding
Aansluiting USB
Aansluiting PS2
KleurZwart, grijs, oranjeZwart
Maten en gewicht
Afmetingen (breedte)43.5 cm43.9 cm
Afmetingen (diepte)14.7 cm14 cm
Afmetingen (hoogte)4 cm4 cm
Afmetingen (hoogte pootjes uitgeklapt)4.5 cm5.4 cm
Lengte snoer183 cm170 cm
Gewicht890 gram1211 gram
Toetsen en toetstechniek
Mechanisch toetsenbord
ToetstechniekCherry MX redFlaretech Prism
Breedte van toetsen12.8 mm12.4 mm
Afstand tussen toetsen6.4 mm6.8 mm
Type stabilisatorenCherryCherry
Materiaal keycapsABSABS
Opdruk keycapsLaser engravingLaser engraving
Lay-out
IndelingQwerty US / ANSIQwerty US / ANSI
FormaatFull size
Aantal toetsen104104
Functie toetsen1212
F-lock voor Windows- / alternatieve functies
Cijfertoetsen1010
Aparte mediatoetsen
Gedeelde mediatoetsen
Applicatie toetsen
Aparte macrotoetsen00
Gedeelde macrotoetsen
Aparte profieltoetsen00
Features
Verlichting toetsen
Verlichting apparaat
Verlichting instelbaar
Kleur verlichtingRGBRGB
RGB-verlichting
Profieleditor
Profieleditor (knoppen)
Profieleditor (aantal profielen)599
Toetsinvoer buffer
Eigen geheugen
Macro ondersteuning
USB-poorten00
Interne geluidskaart
Audio lijnuitgang
Audio microfooningang
Meegeleverd
Extra software
Verlengkabels
Muismat
Draagtas/hoes
Extra gaming keycaps
Polssteun
Testresultaten (testopstelling 2018)
Gemiddelde kracht vereist tijdens actuatie46 cN40 cN
Stdev kracht vereist tijdens actuatie1.79 cN1.01 cN
Hoogste kracht vereist tijdens actuatie49 cN42 cN
Laagste kracht vereist tijdens actuatie43 cN38 cN
Gemiddelde kracht vereist voor actuatie46 cN40 cN
Stdev kracht vereist voor actuatie1.79 cN1.01 cN
Hoogste kracht vereist voor acuatie49 cN42 cN
Laagste kracht vereist voor actuatie43 cN38 cN
Gemiddelde actuatie afstand2 mm1.9 mm
Stdev actuatie afstand0.22 mm0.12 mm
Hoogste actuatie afstand2.4 mm2.2 mm
Laagste actuatie afstand1.6 mm1.6 mm
Gemiddelde totale afstand4.1 mm3.9 mm
Gemiddelde kracht vereist tijdens actuatie relatief aan spec2.45% %-20.83% %
Stdev kracht3.97% %2.01% %
Gemiddelde hoogste kracht relatief aan actuatie specificatie2.45% %-20.83% %
Gemiddelde actuatie afstand relatief aan specificatie (21.04% %-5.99% %
Stdev Actuatie afstand11.04% %5.96% %
Tab - Kracht vereist voor actuatie43 cN39 cN
Tab - Kracht vereist tijdens actuatie43 cN39 cN
Tab - Actuatie afstand1.6 mm1.8 mm
Tab - Totale afstand3.9 mm3.9 mm
CapsLock - Kracht vereist voor actuatie47 cN39 cN
CapsLock - Kracht vereist tijdens actuatie47 cN39 cN
CapsLock - Actuatie afstand2.1 mm2 mm
CapsLock - Totale afstand4 mm3.9 mm
Linker Shift - Kracht vereist voor actuatie43 cN42 cN
Linker Shift - Kracht vereist tijdens actuatie43 cN42 cN
Linker Shift - Actuatie afstand1.9 mm1.9 mm
Linker Shift - Totale afstand3.8 mm3.7 mm
Linker Ctrl - Kracht vereist voor actuatie46 cN43 cN
Linker Ctrl - Kracht vereist tijdens actuatie46 cN43 cN
Linker Ctrl - Actuatie afstand2 mm2 mm
Linker Ctrl - Totale afstand4 mm3.9 mm
Linker Win - Kracht vereist voor actuatie47 cN40 cN
Linker Win - Kracht vereist tijdens actuatie47 cN40 cN
Linker Win - Actuatie afstand2 mm2.1 mm
Linker Win - Totale afstand4 mm3.9 mm
Linker Alt - Kracht vereist voor actuatie47 cN42 cN
Linker Alt - Kracht vereist tijdens actuatie47 cN42 cN
Linker Alt - Actuatie afstand2 mm2.3 mm
Linker Alt - Totale afstand4 mm3.9 mm
Spatiebalk - Kracht vereist voor actuatie40 cN36 cN
Spatiebalk - Kracht vereist tijdens actuatie40 cN36 cN
Spatiebalk - Actuatie afstand2 mm1.8 mm
Spatiebalk - Totale afstand3.9 mm3.7 mm
Rechter Alt - Kracht vereist voor actuatie48 cN41 cN
Rechter Alt - Kracht vereist tijdens actuatie48 cN41 cN
Rechter Alt - Actuatie afstand2.3 mm2.1 mm
Rechter Alt - Totale afstand4 mm4 mm
Rechter Win - Kracht vereist voor actuatie29 cN40 cN
Rechter Win - Kracht vereist tijdens actuatie29 cN40 cN
Rechter Win - Actuatie afstand0 mm2.1 mm
Rechter Win - Totale afstand3.9 mm3.8 mm
Menu - Kracht vereist voor actuatie#VALUE! cN44 cN
Menu - Kracht vereist tijdens actuatie#VALUE! cN44 cN
Menu - Actuatie afstand2.1 mm
Menu - Totale afstand3.9 mm
Rechter Ctrl - Kracht vereist voor actuatie46 cN48 cN
Rechter Ctrl - Kracht vereist tijdens actuatie46 cN48 cN
Rechter Ctrl - Actuatie afstand1.9 mm2.8 mm
Rechter Ctrl - Totale afstand3.9 mm3.9 mm
Rechter Shift - Kracht vereist voor actuatie46 cN41 cN
Rechter Shift - Kracht vereist tijdens actuatie46 cN41 cN
Rechter Shift - Actuatie afstand2.3 mm1.7 mm
Rechter Shift - Totale afstand3.9 mm3.6 mm
Enter - Kracht vereist voor actuatie47 cN45 cN
Enter - Kracht vereist tijdens actuatie47 cN45 cN
Enter - Actuatie afstand2.3 mm2.1 mm
Enter - Totale afstand3.7 mm3.7 mm
Backspace - Kracht vereist voor actuatie44 cN40 cN
Backspace - Kracht vereist tijdens actuatie44 cN40 cN
Backspace - Actuatie afstand2 mm2 mm
Backspace - Totale afstand3.8 mm3.8 mm
Testresultaten (oude testopstelling)
Kracht vereist voor toetsaanslag41 gram45 gram
Kracht vereist toetsaanslag spatiebalk37 gram36 gram
Kracht toetsaanslag minimaal lettertoetsen37 gram43 gram
Kracht toetsaanslag maximaal lettertoetsen46 gram47 gram
Kracht toetsaanslag linker-Shift47 gram40 gram
Kracht toetsaanslag rechter-Shift40 gram42 gram

Foto's Aorus K7

Foto's Aorus K9

Conclusie

De Gigabyte Aorus K7 en K9 zijn weliswaar in naam familie van elkaar, maar laten in praktijk toch een heel andere indruk achter. Is de K7 van buiten de meer extravagante van het stel, met zijn opvallende kleurstelling en metalen afwerking, de K9 is minder opvallend vormgegeven, maar van binnen eigenlijk veel interessanter.

Gigabyte Aorus K9 Optical

Wat het tweetal verbindt, is de wat lagere prijsstelling ten opzichte van de concurrentie. De Aorus K7 lijkt bijvoorbeeld geënt op de Corsair K70, die met rgb-verlichting enkele tientjes meer kost. Met zijn standaard Cherry MX-schakelaars bevindt de Aorus K7 zich echter alsnog in een propvol marktsegment. Het design van het toetsenbord mag in sommige opzichten fraai zijn, de afwerking en stevigheid hadden nog beter gekund. Behalve de aanwezigheid van per-key rgb-verlichting is de verdere featureset beperkt, om over de belabberde software nog maar niet te spreken.

Met de Aorus K9 heeft Gigabyte wat ons betreft een interessanter invoerapparaat afgeleverd. De stevigheid van de behuizing is goed in orde en de optische Flaretech-schakelaars geven een prettige feedback - de matige stabilisatie even buiten beschouwing gelaten. Nog maar weinig toetsenborden hebben überhaupt optische schakelaars. Analoge invoer is er bij Gigabytes toetsenbord niet bij; wel heeft de fabrikant de mogelijkheden van de schakelaars benut om het toetsenbord waterbestendig te maken. Leuk aan de Flaretech-switches is ook de optie om de schakelaars te vervangen zonder soldeerwerk.

Dat alles maakt het minder erg dat de featureset van de K9 voor de aanschafprijs niet de uitgebreidste is. Ben je uitgekeken op Cherry MX-schakelaars en wil je eens proeven aan een nieuw type switches, of spreken de bovengenoemde eigenschappen je aan, dan is de K9 een prima keus voor een net wat lager bedrag dan andere toetsenborden met Flaretech-switches. We belonen de Aorus K9 derhalve met een Excellent Choice Award.


Gigabyte Aorus K9


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord

111,85 €

3 winkels
Excellent Gigabyte Aorus K9 Optical

Gigabyte Aorus K9 Optical

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord

109,00 €

5 winkels
0
*