Gigabyte Aorus K7 en K9 review: elektrisch versus optisch schakelen

10 reacties
2 besproken producten
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing en uitstraling
 3. 3. Functionaliteit en software
 4. 4. Praktijk: type-ervaring
 5. 5. Specificaties en foto's
 6. 6. Conclusie
 7. 2 besproken producten
 8. 10 reacties

Inleiding

Gigabyte is vooral bekend als leverancier van moederborden en videokaarten, maar de fabrikant heeft ook een lijn 'Aorus'-randapparatuur voor gamers in het assortiment opgenomen. Naast headsets, gamemuizen en stoelen kan een reeks mechanische toetsenborden dan uiteraard ook niet ontbreken. In deze review bekijken we de nieuwe Aorus K7 en Aorus K9.

Mechanische toetsenborden zijn favoriet voor fervente gamers, omdat ze een fijnere feedback bieden dan 'gewone' rubber dome-toetsenborden. Enig nadeel is de hoge prijs. Voorzien van luxere schakelaars en allerhande extra's zijn bedragen van meer dan honderd euro  geen uitzondering, zeker niet als je ook nog rgb-verlichting achter iedere toets wil. Eerder zagen we van Gigabyte de Force K85, een toetsenbord met mechanische schakelaars én veelkleurige lampjes voor gemiddeld 85 euro, een stuk gunstiger dan de concurrentie.

De nieuwe Aorus K7 en Aorus K9-toetsenborden die onderdeel zijn van deze bespreking, bieden ongeveer hetzelfde recept als de voorganger, zij het op een hoger prijspunt: de features en uitstraling van een duurder toetsenbord voor een lager bedrag. Zo is de Aorus K7 uitgerust met het bekende 'floating keycaps'-design dat we kennen van modellen als de Corsair K70. De rgb-verlichte toetsen 'zweven' als het ware boven de metalen baseplate. Waar je voor de K70 met rgb nu zo'n 150 euro neertelt, is de Aorus K7 al voor gemiddeld 110 euro te koop.

Vertrouwde schakelaars versus nieuwe switches

De Aorus K7 beschikt over de welbekende Cherry MX-schakelaars. Keuze in het type switch lijkt er vooralsnog niet te zijn: het toetsenbord is hier alleen beschikbaar met rode switches. Over het algemeen zijn die voor gamen sowieso een goede keus, door hun lineaire en lichte aanslag.

Wat de Aorus K9 vooral interessant maakt, is de aanwezigheid van een heel ander soort switches dan bij het lager gepositioneerde model. Het met gemiddeld 129 euro iets duurdere toetsenbord is namelijk uitgerust met optische Flaretech-schakelaars van Adomax. Die hebben we tot nu toe pas teruggezien op twee andere toetsenborden: de Zowie Celeritas 2 en de Wooting One.

In tegenstelling tot de Wooting One biedt de Aorus K9 geen analoge functionaliteit. Het toetsenbord registreert dus alleen dát een toets wordt ingedrukt, niet hoever dat gebeurt. Niettemin bieden de Flaretech-schakelaars volgens Gigabyte enkele voordelen ten opzichte van Cherry MX-switches. Zo zouden de switches een langere levensduur van 100 miljoen aanslagen hebben, doordat geen metalen contactpunten worden gebruikt. Daarnaast moeten de switches sneller terugveren dan reguliere mechanische exemplaren. Uiteraard is ook de K9 weer voorzien van rgb-verlichting.


2 besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk   Product Prijs
Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

Gigabyte Aorus K7 RGB MX Red

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
Excellent Gigabyte Aorus K9 Optical

Gigabyte Aorus K9 Optical

 • Toetsenbord
 • Qwerty US
 • Mechanisch toetsenbord
Niet verkrijgbaar
0
*