Apple iMac Pro 27 inch (Late 2017) review: iMac op steroïden

102 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Behuizing en aansluitingen
 3. 3. Accessoires: muis en toetsenbord
 4. 4. Scherm: 5K met breed kleurbereik
 5. 5. Configuratie, uitbreidbaarheid en koeling
 6. 6. Systeemprestaties: benchmarks
 7. 7. Specificaties en uitgebreide testresultaten
 8. 8. Conclusie
 9. 9. Besproken producten
 10. 10. Reacties

Inleiding

De nieuwe iMac Pro is volgens Apple de krachtigste iMac ooit gemaakt. De fabrikant lepelde daartoe onder meer een veelkernige Intel Xeon-cpu, een AMD Radeon Pro Vega-videokaart en maximaal 128 GB geheugen in de bekende slanke iMac-behuizing. Is de tienduizend euro kostende computer met die indrukwekkende specificaties ook een goede oplossing voor professionals?

"Een asbak, een vaas, een bijzonder kunstobject, maar alles behalve een computer." Zo schreef Hardware.Info begin 2014 over de destijds nieuwe Mac Pro, waarmee Apple een revolutionaire workstation op de markt zette. Had de oudere Mac Pro uit 2009 nog een forse, vierkante kast met veel plaats voor allerlei uitbreiding, voor de Mac Pro van 2013 ging Apple opnieuw naar de tekentafel en ontwierp een ronde, 'pedaalemmervormige' machine bestaande uit drie delen rondom een centraal koelelement.

Een paar jaar verder is het gewaagde concept niet geworden wat Apple ervan had verwacht, zo vertelde de fabrikant uit Cupertino een groep journalisten begin vorig jaar. De manier waarop de Mac Pro was ontworpen, bracht een paar belangrijke beperkingen met zich mee voor de hardware die je erin kunt installeren. Zelfs Apple heeft het daardoor moeilijk gehad het systeem up to date te houden met nieuwe hardware. Hoewel de machine nog steeds te koop is, heeft ook de recentste revisie nog steeds hardware uit 2014 aan boord.

In een poging om professionele gebruikers binnenboord te houden, heeft Apple actie ondernomen. Na het gesprek met journalisten heeft de fabrikant het 'Pro Workflow Team' opgericht, een werkgroep die in samenwerking met klanten is gaan kijken hoe een nieuwe versie van de Mac Pro eruit moet zien. Apple is daarop aan het werk gegaan aan een volledig herontworpen variant op basis van de feedback, maar die is volgens Apple volgend jaar pas klaar.

In de tussentijd had Apple dus een ander model nodig om veeleisende professionals tevreden te stellen. Dat is de iMac Pro geworden: een variant van de normale iMac op steroïden. De bekende, slanke behuizing van de all-in-one is op het eerste gezicht geen spat veranderd, behalve de donkergrijze kleur. Ook het fraaie 27 inch 5K-display is gelukkig gebleven. De ruimte achter het scherm is nu echter opgevuld met veel krachtigere componenten: een Intel Xeon-processor met maximaal 18 rekenkernen, maximaal 128 GB ram en een gpu uit AMD's recentste high-end Vega-reeks. Daarmee belooft de machine vooral op gpu-gebied een forse prestatieverbetering te bieden boven de oudere Mac Pro uit 2013.

Topmodel met bijbehorend prijskaartje

Apple staat bekend als leverancier van fraaie doch prijzige oplossingen. De nieuwe iMac Pro vormt daarop geen uitzondering. Bij het bestellen kun je de iMac Pro naar keuze configureren, maar je betaalt minimaal 5500 euro voor het 'basismodel'. Ook dat is al een behoorlijk krachtige machine, met intern een 8-core Intel Xeon W-cpu, 32 GB werkgeheugen, een Radeon Pro Vega 56-gpu en 1 TB aan snelle flashopslag. De configuratie die we in deze review nader bekijken heeft een 10-core cpu, 128 GB werkgeheugen, Radeon Pro Vega 64 en een 2 TB-ssd. De prijs bedraagt daarmee zo'n 11.000 euro. Leef je je helemaal uit met alle opties, dan verlaat je Apple's webwinkel na aanschaf van je nieuwe iMac Pro 15.000 euro lichter.

In het kort

De Apple iMac Pro 27" (Late 2017) is een prachtig apparaat. Apple heeft zeer veel rekenkracht in een slanke en stevige behuizing weten te proppen, terwijl het scherm uitstekende technische eigenschappen heeft. De compacte vormgeving gaat helaas gepaard met zeer beperkte upgrademogelijkheden achteraf, en voor duurdere configuraties betaal je de hoofdprijs. Behalve krachtiger hardware onderscheidt het apparaat zich van buiten weinig van het normale model - de iMac Pro is vooral een 'iMac', in de tweede plaats ook nog 'Pro'.

 • Hoge meerprijs voor upgrades bij aanschaf
 • Configuratie nadien nauwelijks aanpasbaar of uitbreidbaar
 • Relatief weinig aansluitpoorten
 • Scherm spiegelt en kalibratie kan beter...
 • ...maar heeft wel uitstekende technische eigenschappen
 • Zeer slanke en stevige behuizing met fraai ontwerp
 • Goed koelsysteem is nauwelijks hoorbaar
 • Krachtige hardware

Behuizing en aansluitingen

Als je de iMac Pro voor je neus hebt staan, zou je niet zeggen dat je dat de behuizing in feite een complete workstation bevat. Behalve de donkergrijze kleur van de aluminium unibodybehuizing, door Apple 'Spacegrijs' genoemd, heeft het systeem namelijk identieke afmetingen als de normale iMac.

Gezien de veel krachtiger hardware in de Pro-variant is het een prestatie van formaat dat Apple geen grotere behuizing nodig had. De eerder geteste HP Z2 Mini, een compacte workstation zonder scherm, is bijvoorbeeld een stuk dieper, en dan hoort er ook nog een externe voeding bij. Bij de iMac Pro zit die net als bij het normale model geïntegreerd in de behuizing, waardoor je geen lomp voedingsblok onder je bureau hoeft te verstoppen.

Apple iMac Pro 27-inch (Late 2017)

De aluminium behuizing van de iMac Pro is aan zijkanten maar vijf millimeter diep. Naar het midden toe, waar de hardware verstopt zit, buigt de behuizing heel geleidelijk naar buiten. Eigenlijk is het systeem dus een stuk dieper dan dat het lijkt, een slimme truc. Vanaf de zijkant mag de machine er indrukwekkend uitzien, maar van voren is te zien dat het ontwerp van de behuizing alweer uit 2012 stamt. De randen rondom het met glas afgewerkte display zijn in vergelijking met moderne monitoren zeer breed: we meten links, rechts en boven meer dan tweeënhalve centimeter voordat het beeld begint, terwijl de onderste bezel met de aluminium 'kin' nog breder is. In praktische zin is dat niet erg handig als je een multimonitor-opstelling wil maken.

De iMac Pro staat op de bekende stevige voet die bestaat uit één stuk aluminium. De manier waarop de ophanging aan het systeem is bevestigd ziet er fraai uit, en maakt dat het scherm lijkt te 'zweven' boven het bureau. In de voet zit een groot gat voor het verstoppen van kabels. Een handig detail is dat de randen van het aluminium op die plaats een klein beetje zijn afgeschuind om slijtage aan de kabels te voorkomen, waar de rest van het aluminium is voorzien van scherpe zijranden.

Apple iMac Pro 27-inch (Late 2017)

Helaas zijn de verstelmogelijkheden van de voet beperkt: het scherm kan alleen gekanteld worden. Het verstellen verloopt op zich lekker vloeiend en het bereik is ook vrij groot. Apple heeft ingezien dat alleen kantelen voor professioneel gebruik niet altijd zal voldoen. De fabrikant heeft daarom een speciale adapter uitgebracht voor de iMac Pro die het systeem alsnog geschikt maakt voor een vesa-mount. Het optionele accessoire kun je gelijk bij aanschaf al meebestellen.

Volgens Apple beschikt de iMac Pro over verbeterde stereo-speakers. De luidsprekers zitten boven achter het scherm verwerkt, terwijl geluid de machine kan verlaten door de sleuven die in de onderrand zijn weggewerkt. In een korte luistertest klinken de speakers inderdaad uitstekend, met een goede balans en redelijk wat detail, al hoef je allicht geen hifi-kwaliteit te verwachten. Behoorlijk hard kunnen de speakers ook. De frequentiebalans is in dat geval echter ver te zoeken. In de brede bovenrand boven het scherm heeft Apple een prima HD-webcam verwerkt. Om de verstaanbaarheid te bevorderen, zitten er tevens vier microfoons in het apparaat verwerkt.

Aansluitingen

Workstations tellen vaak een ruime hoeveelheid aansluitingen voor het verbinden van alle mogelijke randapparatuur. Ook de iMac Pro telt meer aansluitingen dan de standaardversie, al is het verschil bepaald minder groot dan je op grond van de Pro-benaming zou kunnen verwachten. Alle verbindingen bevinden zich net als bij de normale iMac van voren gezien rechtsonder aan de achterkant. Dat is geen bijzonder handige locatie als je vaak kabels inplugt of de geïntegreerde sd-kaartlezer wil gebruiken.

Naast de kaartlezer zitten net als bij de normale iMac vier usb 3.0-poorten, gevolgd door vier Thunderbolt-poorten, twee meer dan bij de gewone iMac. Voorts is er een rappe 10 Gbit-ethernetpoort aanwezig, waar de normale versie niet verder komt dan een 1 Gbit-exemplaar. Draadloos verbinden kan natuurlijk ook, met ondersteuning voor ac-Wifi en Bluetooth 4.2. Tot slot heeft de iMac Pro nog steeds een analoge 3,5 mm koptelefoonaansluiting, in tegenstelling tot sommige recente Apple-apparatuur.

Apple iMac Pro 27-inch (Late 2017)

Het is prettig dat Apple extra Thunderbolt-poorten heeft toegevoegd. Door de hoge bandbreedte kun je voor veel doeleinden met de multifunctionele aansluitingen toe, al zul je vaker verloopstukjes moeten gebruiken. Zo kun je via Thunderbolt twee externe 5K-schermen op de machine aansluiten; vier 4K-monitoren kan ook. Juist op het gebied van externe displays zien we wel een beperking: doordat Thunderbolt intern nog gebruikmaakt van de oudere Displayport 1.2-standaard, kun je bijvoorbeeld geen hdr-geschikte schermen aansluiten. Bovendien zijn er nog niet heel veel schermen die zelf over een Thunderbolt-aansluiting beschikken. Om die aan te sluiten, moet je dus zeker een verloopje hebben.

Accessoires: muis en toetsenbord

Net als bij de normale iMac krijg je bij de iMac Pro een toetsenbord en muis die draadloos met het systeem worden verbonden. Apple heeft de kleur van de accessoires aangepast aan het systeem, zodat het geheel netjes matcht. De connectie verloopt via Bluetooth, al heeft Apple ervoor gezorgd dat tijdrovend pairen niet nodig is: de invoerapparaten werken uit de doos meteen samen met de machine.

Het wigvormige toetsenbord heeft een behuizing van donkergrijs aluminium en antracietkleurige toetsen. In tegenstelling tot bij de normale iMac levert Apple bij het professionele model standaard de versie met geïntegreerd numpad. Daardoor is het toetsenbord een stukje breder dan de normale versie. De rubberen voetjes aan de onderkant voorkomen effectief dat het toetsenbord over het bureau gaat schuiven. Is de geïntegreerde accu leeg, dan kan je hem weer opladen via de Lightning-poort aan de achterzijde.

Ondanks de geringe dikte veert het toetsenbord in het midden niet al te ver door. Net als bij een laptop zitten onder de dunne toetsen scissor-switches. Daardoor lijkt ook het type-gevoel op dat van een notebook: een directe feedback gekoppeld aan een erg korte travel, korter nog dan bij sommige laptops. Een beetje doortikken gaat gepaard met een hoogfrequent geklik. Op het vlak van de toetsindeling is opvallend dat Apple kiest voor een ISO-layout, in plaats van de Nederland meer gebruikelijke ANSI-layout. De 'Enter'-toets neemt dus twee rijen in beslag, terwijl de linker-Shift een stuk kleiner is om ruimte te maken voor een extra backslash-knop.

Apple iMac Pro 27-inch (Late 2017)

De tweede generatie 'Magic Mouse' is behalve de donkergrijze kleur identiek aan het exemplaar dat wordt meegeleverd met de normale iMac. Met zijn acrylglazen oppervlak ziet de muis er fraai uit - tenminste, zo lang je hem niet in gebruik neemt. Doe je dat wel, dan versjteren vet en vingerafdrukken binnen de kortste keren het design.

Qua ergonomie en functionaliteit is er ook nog wel wat op de muis aan te merken. De symmetrische vormgeving maakt hem geschikt voor gebruik in beide handen, maar ten opzichte van een normaal exemplaar is Apple's muis wel erg plat. Langs het acrylglas aan de bovenkant lopen bovendien vrij scherpe randen. De Magic Mouse heeft zoals bekend maar één knop. De voorkant is aanraakgevoelig, zodat hij alsnog scrollbewegingen en 'rechtsklikken' kan registreren. Voor professioneel gebruik waren meer knoppen wellicht handig geweest, al was het design daardoor vast minder mooi geworden.

Domweg onhandig is tot slot de locatie van de Lightning-poort voor opladen. In plaats van aan de voorkant moet je de kabel onderin de muis steken, wat hem tijdens het opladen volstrekt onbruikbaar maakt. Gelukkig duurt het volgens Apple niet meer dan twee minuten voordat de magische muis weer een dagje meegaat.

Scherm: 5K met breed kleurbereik

Voor de iMac Pro gebruikt Apple hetzelfde 27 inch ips-paneel als in de normale 27 inch iMac. Dat is zeker geen straf om naar te kijken. Om te beginnen heeft het paneel een zeer hoge resolutie van 5120 bij 2880 beeldpunten, wat in combinatie met de diagonaal een hoge pixeldichtheid van 218 ppi oplevert. Op honderd procent schaling zou dat een weinig werkbare weergave opleveren, maar zeker MacOS slaagt er inmiddels goed in beeldelementen op te schalen. Door de grote pixeldichtheid houd je zelfs op 200 procent schaling nog een behoorlijke hoeveelheid werkruimte over, die gelijkstaat met een wqhd-monitor, maar dan met fraaier afgeronde tekst en veel meer detail in foto's, video's en iconen.

Zoals bij iedere iMac gaat ook het scherm van de professionele editie schuil achter een glasplaat. In vergelijking met een mat paneel spatten de kleuren nog meer van het scherm. Nadeel is wel, dat het scherm een stuk meer weerspiegeling laat zien. Apple heeft tenminste een effectieve antireflectiecoating toegepast. Weerspiegelingen zijn daardoor wel scherp, maar een stuk donkerder dan op een scherm zonder coating. Doordat het scherm direct achter de glasplaat vastzit, worden tevens storende interne reflecties vermeden.

 • Kleurweergave
 • Grijsverloop

Apple iMac Pro 27-inch (Late 2017)

Apple iMac Pro 27-inch (Late 2017)

Er is nog een andere reden dat het spiegelende scherm in praktische zin een minder groot probleem vormt, als je je iMac Pro in een heldere omgeving opstelt. Uit onze schermtests, verricht met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CALman 2018 analysesoftware, blijkt dat het scherm met 420 cd/m² een behoorlijk hoge maximale helderheid kan bereiken, al worden de beloofde 500 nits niet gehaald. Het contrast is met 1166:1 ook prima te noemen. Overigens beschikt de iMac Pro over een geïntegreerde lichtsensor waarmee de helderheid van het scherm automatisch kan worden aangepast aan de hoeveelheid omgevingslicht.

Veel van Apple's high-end apparaten hebben tegenwoordig een scherm dat het brede DCI-P3-kleurbereik kan weergeven. De iMac Pro is daarop uiteraard geen uitzondering: met een score van 99,4 procent wordt de kleurruimte nagenoeg compleet afgedekt. Op dit moment kunnen weinig andere monitoren zo'n breed kleurbereik tonen. Van de kalibratie had Apple echter nog wat meer werk mogen maken. De kleurtemperatuur is met 7150 K duidelijk te hoog, terwijl ook de gammawaarde hoger is dan hij moet zijn. We meten daardoor een zichtbare grijsafwijking en dat is zonde, want de technische eigenschappen van het scherm zijn uitstekend. Deze afwijking is overigens zowel onder Windows als onder MacOS zichtbaar.

Net als bij de recent geteste Iiyama XB2779QQS, uitgerust met hetzelfde 5K-paneel van fabrikant LG Display, vertoonde ook ons testexemplaar van de iMac Pro een klein beetje retentie. We hebben het scherm weer dezelfde retentietest laten doen die we ook bij het scherm van Iiyama hebben uitgevoerd: het weergeven van een zwart-wit geblokt 'checkerboard'-patroon voor vijf minuten op volledig scherm, waarna wordt overgeschakeld op een egaal donkergrijs beeld. Daarbij bleef het geblokte patroon nog enkele minuten vaag achter in beeld.

Gezien we maar één iMac Pro hebben getest, kunnen we niet oordelen over hoe vaak het effect zich voordoet, al melden meer gebruikers op discussiefora last te hebben van retentie op iMac's met een extra scherp 'Retina'-scherm. Ook bij andere schermen met een hoge ppi-waarde, bijvoorbeeld ook het scherm in de 'Retina' Macbook Pro, klagen gebruikers soms over retentie. Apple heeft zelfs een speciale supportpagina aangemaakt met tips hoe je retentie kunt vermijden. Overigens merkten wij na enige weken gebruik van de genoemde Iiyama dat de retentie sterk afnam; de iMac Pro hebben we niet voldoende lang kunnen testen om te zien of dat hierbij ook het geval was.

We verwachten dat dit probleem niet op elke iMac Pro zichtbaar zal zijn, dus wellicht heb je er zelf geen last van als je de machine aanschaft. Niettemin is het jammer om te zien dat het effect zich ook voordoet op een systeem dat voor dit bedrag over de toonbank gaat. Wellicht kan Apple bij deze apparaten een wat scherpere kwaliteitscontrole toepassen op de panelen die het binnenkrijgt.

Kijk voor nog meer testresultaten op de pagina 'Specificaties en uitgebreide testresultaten'.

Configuratie, uitbreidbaarheid en koeling

Het hart van de iMac Pro wordt gevormd door een Intel Xeon W-processor, naar keuze uitgerust met 8, 10, 14 of 18 cores. De serie werd geïntroduceerd in 2017 en is gebaseerd op de redelijk recente Skylake-microarchitectuur. In tegenstelling tot normale chips, eindigt de naamgeving van de cpu's in Apples machines op een 'B'. Bij de 18-core W-2191B en 14-core W-2170B is er wat betreft kloksnelheden geen verschil met de normale variant. Dat geldt niet voor de 10-core W-2150B en 8-core W-2140B: de eerste heeft een 300 MHz lagere baseclock en 200 MHz lagere turbosnelheid, terwijl de W-2140B respectievelijk 500MHz en 300MHz inboet op de standaardversie.

Waarschijnlijk moest Apple de maximale kloksnelheid beperken omwille van de koeling. Hoe het ook zij, de lagere modellen zijn daardoor relatief gezien trager ten opzichte van de hoger gepositioneerde cpu's. Upgrades zijn bovendien behoorlijk aan de prijs. Ten opzichte van het basismodel rekent Apple 960 euro extra voor een iMac Pro met 10-core chip, terwijl je voor de 14- of 18-core varianten 1920 euro en 2880 euro extra neertelt. Hoewel van de B-processors geen officiële prijzen bekend zijn, staat die prijsverhoging in elk geval niet in verhouding tot wat je bij de normale chips extra betaalt voor meer cores.

De iMac Pro biedt plaats aan vier repen ddr4-geheugen. In tegenstelling tot in de iMac zonder 'Pro' gaat het om dimm's van normale grootte die zijn voorzien van ECC, ingebouwde foutcorrectie. Dat zien we wel vaker bij servers en workstations, en is belangrijk voor werkzaamheden waarbij foutjes absoluut uit den boze zijn, zoals bij wetenschappelijke berekeningen. ECC-geheugenrepen zijn weliswaar duurder dan normale exemplaren, maar Apple vraagt opnieuw wel erg hoge bedragen voor uitbreiding van het geheugen: 960 euro voor 64 GB en zelfs 2880 euro voor 128 GB.

Apple gebruikt al jaren AMD-gpu's in zijn systemen en de iMac Pro vormt daarop geen uitzondering. Het basismodel beschikt over een Radeon Pro Vega 56, een kaart die we verder nauwelijks tegenkomen. Net als de 'normale' Vega 56 is dat een gpu met 3584 streamprocessors, 8 GB hbm2 en 9 teraflops aan rekenkracht. Heb je meer grafische rekenkracht nodig, dan levert Apple de machine ook met Radeon Pro Vega 64. Die gpu is uitgerust met 4096 streamprocessors en 16 GB hbm2. De snellere gpu heeft een meerprijs van 720 euro, wat op zich redelijk is, gezien ook de grotere hoeveelheid duur hbm2-geheugen. Als je verwacht veel grafische kracht nodig te hebben, kun je maar beter meteen de portemonnee trekken, want later upgraden is onmogelijk.

Voor de opslag is tot slot voorzien in een nvme-ssd van 1, 2 of 4 TB. Aan ouderwetse 2,5 inch harde schijven biedt de iMac Pro, in tegenstelling tot de normale iMac, geen ruimte. Net als bij de Mac Pro uit 2013 dien je voornamelijk de Thunderbolt-poorten te gebruiken wanneer je meer opslag nodig hebt.

Voor pro's zonder schroevendraaier

Een van de voornaamste kritiekpunten op de oude Mac Pro was het gebrek aan uitbreidbaarheid. De meeste pc-workstations zijn er juist op gericht om met de gebruiker mee te groeien door het eenvoudig te maken nieuwe hardware te plaatsen. Ook in de eerdere Mac Pro uit 2009 kon hardware gemakkelijk worden bijgeplaatst, maar het pedaalemmervormige systeem uit 2013 bood daarvoor veel minder gelegenheid.

Voor de nieuwe Mac Pro die in 2019 moet verschijnen, heeft Apple beterschap beloofd. Met de professionele iMac gaat de fabrikant ondertussen echter verder door op de oude voet. Je kunt de hardware van de iMac Pro zelfs minder makkelijk bereiken dan die van de normale iMac voor consumenten. Het grotere koelsysteem gaat bij de iMac Pro ten koste van het luikje voor het upgraden van het werkgeheugen.

Hoewel we zelf niet hebben geprobeerd om ons 11.000 euro kostende testmodel te openen, is er gelukkig de teardown van iFixit, die een inkijkje geeft in wat komt kijken bij het vervangen van de hardware. Om de iMac Pro te openen, moet je glasplaat en scherm losmaken van de behuizing, waarbij je de plakstrips die beide onderdelen bij elkaar houden voorzichtig moet doorsnijden. Vervolgens moet je het moederbord en de koeler eruit halen, omdat de componenten op de printplaat aan de achterkant zitten.

Heb je het systeem eenmaal op die manier gedemonteerd, dan kun je in ieder geval het werkgeheugen vervangen of uitbreiden: intern zitten vier standaard ddr4-dimms. De cpu zit zo te zien in een LGA 2066-socket en kan daaruit ook worden verwijderd, al heeft iFixit niet geprobeerd of het systeem nog werkt bij het plaatsen van een andere chip. Helaas zit de gpu vastgesoldeerd op het moederbord, wat een upgrade in ieder geval onmogelijk maakt. De ssd is tot slot een custom-model van Apple, bestaande uit twee uitbreidingskaarten. Op beide modules zitten alleen geheugenchips, terwijl Apple's custom T2-chip op het moederbord als controller dient. Je kunt dus geen normale m.2-ssd kwijt.

Stille koeling

Zoals te zien is in de teardown van iFixit en ook op de website van Apple zelf, heeft de fabrikant het koelsysteem voor de professionele variant flink aangepakt. Apple belooft tot 80 procent meer koelcapaciteit dan bij het normale model. Daarvoor is achter het scherm een forse koeler geplaatst met twee fans. Dat is gezien de geplaatste hardware zeker geen overbodige luxe.

De krachtigere koeling leidt ook tot een verschil in de hoeveelheid ventilatieopeningen aan de buitenkant, een van de weinige verschillen in de behuizing van de iMac Pro ten opzichte van de normale variant. Achteraan aan de onderkant zitten bij de iMac Pro twee sleuven over bijna de hele lengte van het systeem, waardoor koele lucht wordt aangezogen. Die wordt vervolgens door de twee fans langs de hardware geblazen, om vervolgens door de hoger gelegen opening bij de voet het systeem weer te verlaten. Dat is een slim ontwerp: warme lucht stijgt immers op.

Ondanks de geringe afmetingen van het systeem is de koeling totaal niet lawaaiig, zoals je aan onderstaande grafieken kunt aflezen. In idle is de iMac Pro met een geluidsproductie van 23,6 dBA fluisterstil. Zetten we het systeem aan het werk, dan is het zelfs het stilste workstation dat we tot nu toe hebben gemeten. In de praktijktest viel ons op, dat de fans vooral harder gaan blazen wanneer je de videokaart aan het werk zet. Dat is niet gek, want de Vega-videokaart verbruikt notoir veel stroom. Ook wanneer het koelsysteem op die manier wordt aangesproken, treden geen vervelende, hoogfrequente bijgeluiden op. Het blijft in alle gevallen bij een zacht geruis. Daarmee heeft Apple de koeling van het systeem uitstekend voor elkaar.

 • Geluidsproductie idle
 • Geluidsproductie actief

Systeemprestaties: benchmarks

We hebben de systeemprestaties van de iMac Pro doorgelicht met een serie benchmarks gericht op het meten van de cpu-prestaties, de gpu-prestaties en de snelheid van het opslaggeheugen. Daarbij vergelijken we het apparaat met andere krachtige systemen die we recent hebben getest. Systemen die specifiek op workstation-gebruik zijn gericht, zijn te herkennen aan een groen balkje, terwijl de iMac Pro een rode kleur heeft. De rest van het testveld is blauw gekleurd.

Binnen deze vergelijking heeft de iMac Pro een unieke formfactor. Geen van de andere systemen is een all-in-one met een ingebouwd display. Ook qua afmetingen is de iMac Pro uniek. Hoewel het scherm van de iMac Pro de nodige ruimte in beslag neemt, is de hardware zelf in een veel kleinere ruimte weggestopt. De enige systemen die wat dat betreft in de buurt komen, zijn de HP Z2 Mini G3, een andere workstation die opvalt door zijn beperkte formaat, en de HP Z VR Backpack, een rugzakvormige computer die zoals de naam al zegt bedoeld is voor vr-doeleinden.

Processorprestaties: Cinebench R15

In de Cinebench R15-benchmark behaalt de iMac Pro ten opzichte van de rest van het testveld een gemiddelde score, maar je moet niet vergeten dat ook de andere systemen op dat vlak behoorlijk wat in huis hebben. De Xeon W-2150B in het testmodel is bijvoorbeeld sneller dan de Ryzen 1800X in de HP Omen 880-076nd, maar wordt voorbijgestreefd door de Core i9 7920X in de Omen X 900-200nd. Dat is in feite de 'prosumervariant' van de op professionals gerichte Xeon. De i9 7920X telt ten opzichte van de Xeon W-2150B twee cores extra, wat voor een hogere score de doorslag geeft.

In ieder geval is de iMac Pro veel krachtiger dan de twee kleine systemen van HP. De twee workstations bovenaan deze grafiek zijn qua afmetingen veel forser en voorzien van meerdere veelkoppige Xeon-cpu's. Die laten de concurrentie logischerwijs ver achter zich.

Grafische prestaties: SPECviewperf 12.1

Om de grafische prestaties van de Radeon Pro Vega 64 te meten, draaien we SPECviewperf 12.1, in plaats van een benchmark gericht op gaming. SPECviewperf is immers specifiek bedoeld om de grafische prestaties voor professionele doeleinden te meten. De benchmark simuleert workloads in diverse 3d-software, zoals 3dsmax, Creo en Solidworks.

 • 3dsmax
 • Creo
 • Energy
 • Maya
 • Medical
 • Solidworks

In de 3dsmax-benchmark blijkt dat AMD voor die toepassing nog wat optimalisatiewerk heeft te verrichten. De Radeon Pro Vega 64 blijft ver achter op de Quadro P6000 die onderdeel uitmaakt van de beide machines van HP. In andere benchmarks komt de Vega erg dichtbij aan de gpu van Nvidia, wat erop duidt dat het model van AMD bij dit soort compute-rekenwerk eigenlijk relatief goed presteert in verhouding tot gaming. Dan komt de Vega-gpu namelijk niet in de buurt van de GTX 1080 Ti, een consumentenkaart met dezelfde GP102-gpu als de P6000, maar dan met enkele uitgeschakelde rekeneenheden.

Storage: PCMark 8 v2

Apple's custom ssd zet in de PCMark 8 v2 Storage-benchmark een wat tegenvallende score neer. De genoteerde bandbreedte is met 354 MB/s een stuk lager dan sommige andere pc's in deze grafiek. Ook het opstarten van Windows duurt relatief lang. Mogelijk is Apple's eigen controller geoptimaliseerd voor MacOS en zijn de prestaties in dat besturingssysteem beter. We kunnen deze tests echter alleen in Windows draaien, waardoor we het antwoord op die vraag schuldig moeten blijven. In ieder geval is de lagere storage performance in Windows iets om rekening mee te houden als je zelf via Bootcamp met dat OS aan de slag wil op de iMac Pro.

 • PCMark 8 Storage 2.0 score
 • PCMark 8 Storage Bandwidth

Kijk voor nog meer testresultaten op de pagina 'Specificaties en uitgebreide testresultaten'.

Specificaties en uitgebreide testresultaten

Algemeen
 
MerkApple
ProductnaamiMac Pro 27-inch (Late 2017)
Productcodez0ur1b/a
DetailsProductinfo
Algemeen
Type systeemAll-in-One
Processor
Type processorIntel Xeon W-2150B
Processor serieIntel Xeon
Aantal processors1
Totaal aantal cores10
Processorkloksnelheid3.0 GHz
Processorkloksnelheid (max. turbo)4.0 GHz
Geheugen
Geheugen capaciteit128 GB
Aantal modules4
Type geheugenDDR4
Geheugen klokfrequentie2666 MHz
Moederbord
Moederbord - Merk / ProductnaamApple Mac-7BA5B2D9E42DDD94
Processor socketSocket 2066 LGA
ChipsetIntel Skylake-X
Trusted Platform Module (TPM)
Externe aansluitingen
USB 3.0 / 3.1 (Gen 1)8
Bluetooth
HDMI-ingang
Thunderbolt4
Netwerk
LAN - ChipAquantia AQtion 10Gbit Network Adapter
LAN - Snelheid10000 Mbit/s
WLAN - ChipBroadcom 802.11 ac
WLAN - Standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
Videokaart
Videokaart - Geïntegreerd/LosLos
Type videokaartAMD Radeon RX Vega 64
Losse videokaart - Merk / ProductnaamRadeon RX Vega
Losse videokaart - Geheugen16368 MB
GPU kloksnelheid1350 MHz
GPU geheugensnelheid786 MHz
HDMI-uitgang
Audio
Audio kanalen1
S/PDIF ingang
S/PDIF uitgang
Opslag
Totale harddisk / SSD capaciteit2000 GB
SSD opslagcapaciteit2000 GB
Aantal harde schijven / SSD's1
Harddisk / SSD 1 - TypeSSD
Harddisk / SSD 1 - Merk / ProductnaamApple SSD AP2048
Harddisk / SSD 1 - Capaciteit2000 GB
Harddisk / SSD 1 - InterfaceSCSI
Optische drive(s)
Optische drive 1 - Merk / Productnaam
Optische drive 2 - Merk / Productnaam
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Behuizing
Behuizing - Merk / ProductnaamApple iMac
Afmetingen - Breedte65 cm
Afmetingen - Diepte20.5 cm
Afmetingen - Hoogte51.9 cm
Front audio1
Front USB8
Cardreader
Reset knop
TV kaart
TV kaart - Merk / Productnaam
TV-tuner analoog
TV-tuner DVB-T
TV-tuner DVB-C
Beeldscherm
Inclusief monitor
Scherm - Geïntegreerd
Monitor - Merk / ProductnaamApple iMac
Scherm - Afmeting (inch)27 inch
Scherm - Resolutie5120x2880
PaneeltypeIPS
Touchscreen
Multitouch
Pen-bediening
Webcam
Invoerapparaten
Inclusief muis en toetsenbord
Toetsenbord - Merk / ProductnaamApple Wireless Keyboard
Toetsenbord - Draadloos
Muis - Merk / ProductnaamApple Magic Mouse
Muis - Draadloos
Software
BesturingssysteemApple MacOS X
Benchmarks
Cinebench R15 - Multi2045
3DMark - Ice Storm187219
3DMark - Cloud Gate44138
3DMark - Fire Strike15144
3DMark - Fire Strike Extreme8509
Opstarten naar Windows desktop32.27 sec.
PCMark 8 v2 - Home4025
PCMark 8 v2 - Work3307
PCMark 8 v2 - Storage5014
PCMark 8 - Storage - Storage Bandwidth353.76 MB/s
Energieverbruik
Energieverbruik uit0.4 W
Energieverbruik rust87 W
Energieverbruik 3DMark FireStrike Combined248.3 W
Geluid
Geluidsproductie idle (15 cm)23.6 dB(A)
Geluidsproductie actief (15 cm)27.2 dB(A)
Testresultaten beeldscherm
Helderheid scherm (midden scherm)419.61 cd/m²
Kleurtemperatuur7150 K
Maximale helderheid419.61 cd/m²
Minimale helderheid0.36 cd/m²
Contrast1165.6 : 1
Gemiddeld Delta E grayscale tracking5
Gamma2.26
Gamma (afwijking van 2,2)0.06
Delta E Rood1.55
Delta E Groen1.48
Delta E Blauw1.62
Delta E Cyaan1.15
Delta E Magenta1.44
Delta E Geel2.56
Gemiddeld Delta E kleuren1.6
3D rendering
LuxMark OpenCL - Complex - CPU977
LuxMark OpenCL - Complex - GPU3630
LuxMark OpenCL - Complex - CPU+GPU4648
SPECviewperf 12.1 3dsmax-0565.1 fps
SPECviewperf 12.1 catia-04143.7 fps
SPECviewperf 12.1 creo-0191.93 fps
SPECviewperf 12.1 energy-0120.58 fps
SPECviewperf 12.1 maya-04110.18 fps
SPECviewperf 12.1 medical-0185.77 fps
SPECviewperf 12.1 showcase-01109.82 fps
SPECviewperf 12.1 snx-02137.29 fps
SPECviewperf 12.1 sw-03124.63 fps
Testresultaten beeldscherm
Helderheid scherm (midden scherm)419.61 cd/m²
Kleurtemperatuur7150 K
Helderheid wit419.61
Helderheid zwart0.36
Contrast1165.6 : 1
Gamma 10%2.26
Gamma 20%2.29
Gamma 30%2.26
Gamma 40%2.27
Gamma 50%2.26
Gamma 60%2.25
Gamma 70%2.24
Gamma 80%2.25
Gamma 90%2.25
Gamma2.26
Gamma (afwijking van 2,2)0.06
Grijsafwijking 10% (Delta E 2000)1.54
Grijsafwijking 20% (Delta E 2000)3.67
Grijsafwijking 30% (Delta E 2000)5.05
Grijsafwijking 40% (Delta E 2000)5.69
Grijsafwijking 50% (Delta E 2000)6.28
Grijsafwijking 60% (Delta E 2000)5.83
Grijsafwijking 70% (Delta E 2000)5.36
Grijsafwijking 80% (Delta E 2000)5.41
Grijsafwijking 90% (Delta E 2000)5.23
Grijsafwijking 100% (Delta E 2000)5.97
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)1.55
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)1.48
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)1.62
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)1.15
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)1.44
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)2.56
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)1.6
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)5

Conclusie

De iMac Pro is een indrukwekkend apparaat. De zeer slanke en stevige behuizing was al lang en breed bekend van meerdere iteraties van de normale iMac, maar dat Apple er ook zoveel rekenkracht in heeft weten te verwerken, is bewonderenswaardig, net als de zeer stille manier waarop het geheel wordt gekoeld. In combinatie met het scherm met uitstekende technische eigenschappen maakt dat de iMac Pro tot een overtuigende all-in-one-oplossing voor gebruikers die veel rekenkracht zoeken.

Apple iMac Pro 27-inch (Late 2017)

Voor een professionele workstation is het bijna totale gebrek aan upgrademogelijkheden echter een belangrijk nadeel. Slechts met grote moeite kun je werkgeheugen installeren, het plaatsen van een andere processor en ssd wordt nog verder bemoeilijkt doordat Apple custom componenten heeft gebruikt, terwijl de gpu geheel niet vervangbaar is. Je doet er dus goed aan een snellere configuratie te bestellen al naar gelang je wensen, hoewel Apple voor upgrades bij aanschaf helaas exorbitante meerprijzen rekent die niet in verhouding staan tot de kosten van de hardware.

De iMac Pro is daarbij vooral een 'iMac' op steroïden. Behalve krachtiger hardware onderscheidt het apparaat zich uiterlijk nauwelijks van het normale model - voor professionele gebruiksdoeleinden vormen de verbeterde speakers, los verkrijgbare vesa-mount en de net wat uitgebreidere aansluitingsmogelijkheden vrij summiere extra's. Ook uit de meegeleverde accessoires blijkt niet dat het apparaat op professionals is gericht. De iMac Pro is daarmee een apparaat voor wie al overtuigd was van Apple's productaanbod. Voor wie dat niet is, blijft het wachten op de nieuwe Mac Pro van volgend jaar.


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Apple iMac Pro (MQ2Y2N/A)

Apple iMac Pro (MQ2Y2N/A)

 • All-in-One
 • 32 GB
 • AMD Radeon Pro 580
 • 1024 GB
 • 27 inch
 • Apple MacOS X

5.221,15 €

1 winkel
Apple iMac Pro 27 (MQ2Y2D/A)

Apple iMac Pro 27 (MQ2Y2D/A)

 • Mini PC
 • 32 GB
 • 1024 GB
 • 27 inch
 • Apple MacOS X
Niet verkrijgbaar
Apple iMac Pro 27" 2017 (MQ2Y2FN/A)

Apple iMac Pro 27" 2017 (MQ2Y2FN/A)

 • Mini PC
 • 32 GB
 • 1024 GB
 • 27 inch
 • Apple MacOS X

4.605,00 €

3 winkels
Apple iMac Pro 27-inch (Late 2017)

Apple iMac Pro 27-inch (Late 2017)

 • All-in-One
 • Intel Xeon W-2150B
 • 128 GB
 • AMD Radeon RX Vega 64
 • 2000 GB
 • 27 inch
 • Apple MacOS X
Niet verkrijgbaar
0
*