Betaalbaar onderkomen: 14 behuizingen tot 75 euro getest

35 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. De test
 3. 3. Antec GX909
 4. 4. Antec P6
 5. 5. Antec P8
 6. 6. Cooler Master MasterBox 5
 7. 7. Cooler Master MasterBox 5 Lite (RGB)
 8. 8. Cooler Master MasterBox MB500 Black
 9. 9. Corsair Carbide 100R Silent
 10. 10. Corsair Carbide 270R Window
 11. 11. In Win 101
 12. 12. NZXT Source S340 Window
 13. 13. Phanteks Eclipse P300
 14. 14. Sharkoon DG7000-G
 15. 15. Thermaltake View 22 TG
 16. 16. Testresultaten koeling
 17. 17. Testresultaten geluidsproductie
 18. 18. Conclusie
 19. 19. Besproken producten
 20. 20. Reacties

Inleiding

Luxe pc-behuizingen kunnen gemakkelijk honderden euro's kosten en  bieden vaak fraaie looks, uitgebreide inbouwmogelijkheden en goed doordachte features. Maar wat als je gewoon op zoek bent naar een degelijke kast voor een goede prijs? Wij testen 10 behuizingen met een winkelprijs tot 75 euro.

Gehard glazen zijpanelen, aluminium frames, rgb-verlichting, meerdere casefans en slimme opties om kabels weg te werken: al deze zaken kennen we van behuizingen uit het duurdere segment, maar inmiddels zijn ze ook doorgesijpeld zijn naar de lagere prijsklassen. In deze test bekijken wij veertien behuizingen met een winkelprijs tot ongeveer 75 euro.

Zes daarvan beschikken over een gehard glazen zijpaneel, zeven over minimaal twee casefans en bij alle behuizingen vinden we usb 3.0 aansluitingen op het voorpaneel terug. Daarmee kunnen we rustig stellen de features die tot een paar jaar geleden de behuizingen in het midden- en hogere segment kenmerkten, nu gemeengoed worden in de goedkopere klassen.

Helaas zien we tegelijkertijd dat atx-kasten intern steeds meer op elkaar gaan lijken. Met het wegvallen van de optische drive en de opkomst van de voeding-shroud is het hoofdcompartiment binnen de kast in vrijwel alle gevallen een grote lege ruimte, waaronder we een afgescheiden compartiment vinden met daarin ruimte voor de voeding en twee of drie 3,5 inch harddisks. Tel daarbij de mogelijkheid op om aan de voor- en bovenzijde ruimte te bieden voor twee of drie casefans of waterkoeling, en je hebt het basisrecept voor bijna elke behuizing anno 2018.

Is dat slecht? Zeker niet. Dit concept werkt goed, biedt ruimte om veel componenten en waterkoeling in te bouwen en levert goede airflow. Onze testresultaten laten zien dat er ondanks alle overeenkomsten toch ook genoeg verschillen zijn als het op die airflow en de bijbehorende geluidsproductie aankomt. Hoog tijd om een aantal betaalbare kasten op de pijnbank te leggen dus!

Thermaltake View 22 TG Black

De test

Voor deze vergelijkingstest hebben we behuizingen geselecteerd met een gemiddelde verkoopprijs tot 75 euro, waarbij we hebben gekeken naar welke producten in deze klasse het populairst zijn in onze prijsvergelijker. Die selectie levert een gemêleerd gezelschap op qua leeftijd. Een aantal modellen is al ruim drie jaar op de markt, terwijl andere net een paar maanden beschikbaar zijn. Een deel hebben we dan ook al eerder getest, maar uiteraard niet in de context van de nieuwere modellen die we hier ook bespreken.

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

We testen behuizingen altijd met de meegeleverde koeling (ventilatoren), op de positie waar die standaard gemonteerd is.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de casefans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de casefans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Antec GX909

De Antec GX909 is een behuizing uit de gaming-serie van Antec, die opvalt door zij stoere leger-look. De kast is voorzien van een voorpaneel met legergroene inzet, koperkleurige accenten en nep-zeskantbouten. Daarmee is het zeker geen behuizing die iedereen zal aanspreken, maar voor fans van bijvoorbeeld call of duty of andere wargames kan de GX909 een aantrekkelijke keuze zijn. Het voorpaneel is geperforeerd om koele lucht aan te zuigen en aan de bovenkant vinden we een extra rooster dat op het eerste gezicht lijkt op een dubbele 5.25" opening, maar dat in de praktijk niet is. Helemaal bovenaan op het voorpaneel vinden we vier usb-a poorten, waarvan twee usb 3.0 en twee usb 2.0. Bóvenop het voorpaneel is ruimte gemaakt voor twee statusleds, 3,5 mm poorten voor micrfoon en hoofdtelefoon, een grote powerknop, een iets kleinere resetknop en een high-low switch voor de ingebouwde casefans. 

Antec GX909

Het linker zijpaneel is van metaal, dat voorzien is van een grote uitsparing met daarin een plexiglas venster. Dat is niet helemaal meer van deze tijd, waar tempered glass ook in de lagere prijsklassen de standaard begint te worden. Achter het zijpaneel vinden we een binnenwerk zoals we dat tegenwoordig gewend zijn: onder een shroud die de complete lengte van de kast beslaat vinden we onderin een compartiment voor de voeding en 3,5" harddisks, met daarboven één grote ruimte. Hierin treffen we alleen de moederbordtray aan, waarvan het rechterdeel wat naar voren komt zodat daarachter extra ruimte is om kabels weg te werken. Bovenop de schroud die de voeding aan het zicht onttrekt vinden we daarnaast twee met kartelschroeven gemonteerde trays voor 2,5" drives.

Antec voorziet dat kast standaard van twee 12 cm intake fans met witte-leds achter het voorpaneel, en één outtake fan aan de achterkant. Bovenin de kast kan je, onder een rij open- en sluitbare lamellen, nog eens twee extra casefans kwijt, maar die worden niet meegeleverd. Aan de achterkant van de moederbordtray is voldoende ruimte om kabels weg te werken in in het onderste compartiment kan je naast de voeding eenvoudig twee 3,5 inch harddisks kwijt mocht je dat willen.

Antec GX909

Antec P6

De Antec P6 is een nieuwe micro-atx budgetbehuizing die een paar maanden geleden op de markt is gekomen. De behuizing komt uit de Performance serie van Antec en is geheel opgebouwd volgens de laatste trends. Het voorpaneel is grotendeels gesloten, maar voorzien van een trapeziumvormige sleuf waardoor koele lucht aangezogen kan worden. Onderin het voorpaneel heeft Antec een 'logo projector' ingebouwd, die het Antec logo projecteert op het bureau waar de behuizing op staat. Een geinige feature, die uiteraard ook uit te schakelen is.

Antec P6 Black

De front-aansluitingen zijn in feite zij-aansluitingen bij deze kast, want aan de linkerzijde van het voorpaneel vinden we front-audio en twee usb 3.0 type-A poorten alsmede een reset- en powerknoppen. De gehele linkerzijde van de kast wordt afgedekt door een tempered glass paneel dat goed zicht biedt op het binnenwerk. Dat binnenwerk is zoals we anno 2018 gewend zijn: een shroud onderin de kast onttrekt de voeding en een cage met ruimte voor twee 3,5" drives aan het zicht, terwijl de grote ruimte erboven maagdelijk leeg is. Hoewel er maximaal ruimte is voor een micro-atx moederbord, is er toch lekker veel ruimte in het hoofdcompartiment, waardoor je insteekkaarten tot 39 cm lang kwijt kunt, of bijvoorbeeld maximaal een 240 mm waterkoeler voorin de behuizing kunt plaatsen. De behuizing wordt standaard met één 12 cm casefan geleverd die aan de achterzijde gemonteerd is. Wil je extra airflow dan kan je bovenin de kast drie 12 cm of twee 14 cm fans monteren onder een verwijderbaar stoffilter.

Verwijderen we het rechterzijpaneel, dan vinden we achterop de moederbordtray twee afneembare brackets voor 2,5 inch drives en daarnaast kan je nog twee 2,5 apparaten die direct op de tray zelf schroeven. In het onderste compartiment vinden we een verwijderbare cage die ruimte biedt aan twee sledes voor 3,5 inch schijven, en daar ook ruimte is voor de voeding.

Antec P6 Black

Antec P8

De Antec P8 is op het eerste gezicht rechttoe-rechtaan behuizing met één opvallend element, het gehard glazen zijpaneel dat heel de linker zijkant afdekt. De voorkant is asymmetrisch en bestaat voor het grootste deel uit een vlak metalen paneel, waarin aan de onderzijde het wit verlichte Antec logo is uitgesneden. Aan de linkerzijde van het voorpaneel zitten audio in- en uitangen en twee usb 3.0-aansluitingen.

Antec P8 Black

De P8 is intern identiek aan de hiervoor besproken GX909, maar wordt geleverd met andere casefans, waardoor de prestaties toch iets ander uitvallen.. Standaard wordt de kast geleverd met drie ventilatoren, maar dat is uit te breiden tot maximaal zeven stuks. Onderin de kast vinden we een niet-verwijderbare shroud, die behalve de voeding ook de harddiskkooi met ruimte voor twee 3,5 inch schijven aan het zicht onttrekt. Deze bestaat uit één metalen plaat, die vrij gemakkelijk doorbuigt als je erop duwt. In de praktijk geen probleem, maar je ziet wel dat hier voor een goedkope oplossing is gekozen.

Verder is er ruimte voor vier 2,5 inch SSD's, die elk in met één kartelschroef afneembare trays geschroefd dienen te worden. Twee van die trays vinden we bovenop de metalen plaat waaronder de voeding schuilgaat, de andere twee zijn aan de achterkant van de moederbordtray ondergebracht. Antec levert de behuizing met drie 12 cm ventilatoren met witte fanbladen en niet-uitschakelbare witte verlichting.

Antec P8 Black

Qua kabelmanagement heeft Antec het simpel gehouden bij de P8. De gesplitste moederbordtray heeft één grote opening waardoor je kabels naar de achterkant kunt leiden; ook de voeding-shroud heeft één opening.  Aan de achterkant biedt de behuizing voldoende ruimte om kabels weg te werken. De ruimte direct achter het moederbord is precies 2 cm diep, terwijl het diepere gedeelte naast het moederbord nog een centimeter extra ruimte biedt.

Cooler Master MasterBox 5

De MasterBox 5 familie van Cooler Master kent meerdere varianten. Het voorpaneel van de witte variant die wij testen is van glimmend zwart plastic gemaakt, de zwarte versie heeft een mesh voorzijde met een ongetwijfeld betere airflow. De frontaansluitingen (2x usb 3.0, audio in en uit) zitten op het schuin aflopende deel van het voorpaneel. De power-knop zit centraal en gelukkig is er een fysieke reset-knop aanwezig.

Cooler Master MasterBox 5 White

Intern is de Cooler Master MasterBox 5 net even anders dan je zou verwachten, al ligt het ontwerp wel in de lijn die we al enige jaren zien: geen brackets voor 5,25” apparaten, een kleine hoeveelheid ruimte voor 3,5" disks en vooral veel lege ruimte. De moederbordplaat bevat veel mogelijkheden om apparaten te bevestigen en kabels weg te werken, maar is vooral erg leeg. Een railsysteem zoals bij de MasterCase-lijn moeten we hier missen, maar aan de moederbordplaat kan je wel heel wat 2,5" houders voor ssd’s bevestigen, zowel aan de voor- als aan de achterkant. Daarvan wordt er welgeteld eentje meegeleverd, dat vinden we toch wat karig. Als je er meer wilt hebben, kan je die bij Cooler Master kopen.

Aan de achterkant is ook ruimschoots ruimte voor het wegwerken van kabels, en er zijn tal van lusjes om tie-wraps mee vast te zetten. Kabelmanagement is zo een eitje, maar bij afwezigheid van rubberen afdichting van de vele gaten in de moederbordplaat moet je natuurlijk wel opletten dat je die kabels ook echt zoveel mogelijk uit het zicht houdt.

Cooler Master MasterBox 5 White

Standaard levert Cooler Master de MasterBox 5 met twee 12 cm fans. In totaal is er ruimte voor vier, maar dan moet je wel een optioneel uitbreidingsbracket kopen - anders kom je niet verder dan drie (twee voor, een achter). Heel ruim bemeten kunnen we het koelpotentieel dan ook niet noemen. Wel kan je desgewenst een waterkoeler kwijt aan de voorkant met een lengte van 360 mm, maar ook daarvoor is dat optionele bracket dus nodig. Anders moet je het houden bij 280 mm of kleiner.

Cooler Master MasterBox 5 Lite (RGB)

Naast de MasterBox 5 testten we ook de MasterBox 5 Lite (RGB), die optioneel ook in de door ons geteste rgb-variant beschikbaar is. Uiterlijk zijn beide behuizingen vrijwel identiek; op het eerste gezicht lijken ze zelfs geheel gelijk. Een nadere blik laat echter zien dat het doorzichtige zijpaneel van de rgb-versie iets dikker is en opgetrokken is uit gehard glas, terwijl de standaardversie het moet doen met een plexiglas zijpaneel. Het voorpaneel is op beide kasten van plexiglas; op het eerste gezicht ondoorzichtig, door de donkere rookglas-afwerking kan wel degelijk licht schijnen. De standaard Masterbox 5 Lite heeft rode accentstrips aan de boven- en onderkant van het voorpaneel, terwijl deze bij de rgb-variant in zwart zijn uitgevoerd. Beide kasten worden echter geleverd met verwisselbare strips in de kleuren rood, wit en zwart. Aan de bovenzijde van het voorpaneel treffen we een resetknop, audio-aansluitingen, een grote powerknop, twee usb 3.0 type-a aansluitingen en een hdd-led.

Cooler Master MasterBox Lite 5 RGB Window Black

Het chassis van de Masterbox Lite 5 en de rgb-versie is uiteraard identiek, maar toch ziet het interieur er anders uit. Waar de rgb-versie aan de voorzijde voorzien is van drie intake fans met (uiteraard) rgb-verlichting, moet de normale variant het zonder intake fans doen. Beide modellen hebben aan de achterzijde wel één normale, niet-verlichte 12 cm outtake fan.

Cooler Master MasterBox Lite 5 RGB Window Black

Het interieur is verder vooral leeg. Op de moederbordtray vinden we helemaal aan de voorkant van de behuizing, naast de plek waar ruimte is voor maximaal een normaal atx-moederbord, één bracket voor een 2,5 inch hdd of ssd. Er is ruimte voor een tweede bracket, maar dat wordt niet meegeleverd. Onderin de behuizing maken de Masterbox Lite 5 kasten geheel volgens de huidige trend gebruik van een shroud die de voeding afdekt, waaronder ook een dwars in de behuizing geplaatste kooi zit voor twee 3,5 inch harddisks. Aan de achterkant van de moederbordtray is voldoende ruimte om kabels weg te werken, al is hier geen speciale uitsparing of iets dergelijks voor bedacht.

Cooler Master MasterBox MB500 Black

Cooler Master's MasterBox MB500 is een compacte kast in het budgetsegment, gericht op rgb-enthousiastelingen. Het opvallende voorpaneel is aan de onderzijde voorzien van een doorzichtige mesh waarachter twee 12 cm rgb-casefans gemonteerd zijn. De bovenste helft steek als een afdakje iets naar voren, en komt aan de bovenzijden ook iets boven het bovenpaneel van de kast uit, waardoor de MB500 een eigenwijs eigen smoelwerk heeft. Aan de bovenkant van dat voorpaneel heeft Cooler Master een resetknop, front audio-aansluitingen, een grote verlichte powerknop, twee usb 3.0 type-A poorten en een statusled voor de harddisk/sdd ondergebracht. Het bovenpaneel van de kast is net als de rechterzijkant gemaakt van metaal, en is voorzien van een mesh-rooster. De linkerzijde van de kast wordt geheel afgedekt door een tempered glass paneel, dat helaas wel óp de behuizing ligt en dus iets uitsteekt ten opzichte van het voor- en bovenpaneel.

Cooler Master MasterBox MB500 Black

Het binnenwerk van de MB500 is - uiteraard- voordeel in een compartiment met ruimte voor de voeding 3,5 inch hdd's onderin de behuizing, en een groot open compartiment daarboven. De MB500 wordt geleverd met drie rgb-casefans, twee voor en één aan de achterzijde. Een controller voor de verlichting wordt niet meegeleverd, het is net als bij de MasterBox 5 Lite RGB de bedoeling dat je de verlichting aanstuurt met een externe rgb-controller. de leds zijn voorzien van een standaard 4-pins aansluiting, en zijn compatible met standaard 12 volt rgb controllers, zoals die tegenwoordig ook op veel moederborden zijn ingebouwd.

Hoewel de kast vrij compact is, lukt het toch goed om kabels achter de moederbordtray weg te werken, wat mede komt omdat deze naast het moederbord iets naar voren buigt, om zo meer ruimte te maken aan de achterkant. 

Cooler Master MasterBox MB500 Black

Corsair Carbide 100R Silent

Van Corsair bekijken we twee behuizingen, waarbij we aftrappen met de Carbide 100R Silent die als sinds begin 2015 op de markt is. Het exterieur van deze kast is ingetogen en strak: feitelijk een zwarte doos met een gesloten voorpaneel, met aan weerszijden luchtinlaten als enig frivool aspect. Het voorpaneel is evenzeer basaal: twee keer usb 3.0, plus audio in- en uitgangen. Een soort tuimelschakelaar dekt zowel reset- als powerknop af. Van dichtbij is te zien dat het plastic van het voorpaneel is voorzien van een patroontje dat op geborsteld aluminium lijkt.

Beide zijpanelen van de door ons geteste ‘Silent’ versie van de 100R zijn gesloten, dus er is geen venster. De reden daarvoor is dat de zijpanelen beide voorzien zijn van een laag geluiddempend materiaal. Omdat de panelen wel wat uitgeklopt zijn, kost dit materiaal je geen kostbare millimeters voor de plaatsing van een hoge CPU-koeler.

Corsair Carbide 100R Silent

Van binnen ziet de Corsair Carbide 100R er wat gedateerd uit in vergelijking met de rest van het testveld. De 100R maakt nog geen gebruik van een shroud, maar heeft de voeding gewoon open en bloot in het zicht, hetgeen ook geldt voor de vier(!) 3,5 inch trays die in een cage aan de voorkant zijn ingebouwd. Deze opzet verraad meteen dat de Carbide 100R een wat oudere kast is, iets dat bevestigd wordt door de twee 5.25"openingen en dito drivebays bovenin de kast. Voordeel is dus dat de 100R veel 3,5 inch schijven en zelfs optische drives kan herbergen, nadeel is dat je minder makkelijk met waterkoeling aan de slag kunt.

De ruimte achter het rechterpaneel, achter de moederbordplaat, is bescheiden. Je kan hier wel wat kabels kwijt, maar heel veel plek is er niet. Gelukkig zijn er wel bevestigingspunten uitgestanst om kabelbinders mee vast te zetten. Te zien is dat er aan deze kant geen bevestigingsmechanisme is voor 5,25" stations. Dat zien we vaker, maar zorgt niet voor een erg stabiele bevestiging. Uiteindelijk moet je vaak dan alsnog schroeven. De sledes voor de harde schijven zijn een zwak punt - ze zijn van erg dun plastic gemaakt. Je moet ze om de drives heen vouwen, maar heel stabiel houden ze deze niet vast. Hoewel de zijpanelen voorzien zijn van geluiddempend materiaal, is de harddisk hierdoor toch duidelijk hoorbaar.

Corsair Carbide 100R Silent

Frisse lucht moet via twee zij-inlaten komen. Aan de voorkant is ook ruimte voor twee 12 cm of twee 14 cm fans. Verder kan je bovenin nog twee 12 cm fans kwijt. Achterop zit een eenvoudige fancontroller met drie standen, waarop je drie fans kunt aansluiten, met een aparte SATA-voedingsstekker voor extra stroom.

Corsair Carbide 270R Window

De Corsair Carbide 270R is een veel modernere kast, die lekker strak is vormgegeven. Atypisch is het voorpaneel met de gebogen boven- en onderzijde, we zijn wat meer rechte lijnen van het merk gewend. De twee aansluitingen voor usb 3.0, audio in- en uitgangen alsmede power en reset heeft Corsair weggestopt onder een van de overhangende randen van het voorpaneel.

Corsair Carbide 270R window

Verwijderen we het paneel met venster van de linkerkant, dan zien we een wel heel leeg binnenwerk. Opvallend is de grote uitsparing in de moederbordplaat voor het monteren van de backplate van een cpu-koeler - die is ronduit riant te noemen. Voor de voeding is een metalen kap gemonteerd, die zorgt voor een opgeruimd uiterlijk. Kabels kan je wegwerken middels twee forse openingen in een uitgebold deel van de moederbordplaat.

Corsair Carbide 270R window

De achterzijde van de moederbordplaat laat zien wat er gebeurd is met de montagepunten voor 3,5" opslag: die zijn verticaal gezet, tegen het uitgebolde deel aan de voorkant aan. Met twee brackets schuif je ze op hun plek, net zoals we wel vaker zien met 2,5" disks. Corsair heeft de houders voorzien van rubbers om het tegengaan van trillingen te voorkomen. Achter het moederbord zelf is dan nog ruimte voor twee 2,5" apparaten, dus daar kan je bijvoorbeeld je ssd's kwijt.

Corsair levert standaard twee fans mee, waarvan een aan de achterzijde is gemonteerd. Het is een niet van nadere aanduiding voorzien 12 cm exemplaar. Hier kan je ook een 120 mm radiator voor waterkoeling kwijt, zo je wilt. Aan de voorzijde treffen we een transparante, van rode leds voorziene 12 cm fan. Als je wilt kan je voorin tot drie 12 cm ventilators plaatsen, of twee 14 cm exemplaren. Wat ook kan is een waterkoeling radiator, 360 mm is het maximum. Bovenin is ruimte voor twee 12 cm of twee 14 cm fans, of een 240 mm radiator.  Verder vermeldenswaard zijn de bevestigingspunten voor een waterpomp en reservoir in het voorste deel van de moederbordplaat, onderaan nabij het voorpaneel.

In Win 101

De In Win 101 is op meerdere vlakken de vreemde eend in de bijt binnen deze test, al zie je dat er niet meteen aan af. Het gesloten voorpaneel is rechts voorzien van een uitsparing waarin in plexiglas het In Win logo zichtbaar is, terwijl de linkerzijde van de kast geheel bedekt wordt door een glazen zijpaneel. Het stalen rechterzijpaneel is voorzien van gestanste honingraat-vormige ventilatieopeningen, waaronder verderop meer. De bovenkant van de kast is geheel gesloten.

In Win 101 Black

Verwijderen we het glazen zijpaneel, dan valt de bijzondere indeling van de 101 direct op. De voeding is bij deze kast – heel ouderwets – bovenin ondergebracht, evenals de dubbel uitgevoerde 3,5 inch trays, die niet achter de shroud van de voeding verborgen gaan, maar direct in het zicht zitten. Rechts op de moederbordtray vinden we twee ronde openingen, waarop 12 cm ventilatoren gemonteerd kunnen worden. Deze kunnen koude licht aanzuigen via de openingen in het rechterzijpaneel. Achterin de behuizing is verder ruimte voor één 12 cm outtake fan.

In Win 101 Black

Ruimte, want ventilatoren worden standaard niet meegeleverd met deze behuizing. In Win gaat er kennelijk vanuit dat gebruikers deze liever zelf kiezen. Een gedachtegang die wij nog zouden kunnen volgen bij (veeleisende) gebruikers van duurdere kasten, maar die ons in deze prijsklasse wat bevreemdt. Wij hebben de In Win 101 voor onze warmtetests voorzien van één 12 cm ventilator van In Win, maar de prestaties hangen in de praktijk dus af van welke ventilator(en) je er zelf in hangt.

NZXT Source S340 Window

Als er één behuizing is die wel symbool staat voor het beschikbaar maken van high-end features voor een bescheiden bedrag, is het de zeer populaire Source S340 Window van NZXT wel. Om die reden mag hij niet ontbreken in deze vergelijking, al is het verre van een nieuw model. Sterker, het is recent end-of-life gegaan om opgevolgd te worden door de H500, maar op dit moment is het nog bij zeer veel winkels verkrijgbaar. De H500 valt door zijn prijs net buiten dit testveld, maar een review kan je op korte termijn verwachten.

NZXT Source S340 Window Black

Uit de doos valt de S340 meteen op door één eigenschap: de voorzijde is een geheel strak paneel. De afwerking van de buitenkant van de Source S340 is bovengemiddeld goed, de kast ziet er mooi uit en ook bij de frontaansluitingen (aan de bovenkant) zie je het oog voor detail dat dit merk wel vaker kenmerkt, ook al zijn de aansluitingen beperkt tot de hoogstnodige: twee keer usb 3.0, audio in- en uitgangen en een power-schakelaar; naar een resetknop zoek je tevergeefs. De rest van de bovenzijde ziet er op de eerste helft ook nog wel strak uit, maar een forse fangrille onderbreekt het design. Die zit daar om warmte af te voeren van de processor. Gezien de benauwde luchtinvoer aan de voorkant vinden we dat geen slecht idee.

Intern zijn op het eerste gezicht geen openingen voor kabelmanagement aanwezig, maar schijn bedriegt: die zijn weggewerkt achter de glimmende verticale balk aan de rechterkant van het binnenwerk. Ook de voeding wordt aan het zicht onttrokken door een aparte afscheiding. Bovenop die afscheiding zitten montagepunten voor twee 2,5" opslagapparaten. Wil je meer opslag kwijt, dan kan je die verstoppen onder de kap aan de onderkant, waarin ruimte is voor twee 3,5" disks. Daarnaast kan je er nog een vastgeschroefd op de bodem van de kast plaatsen.

NZXT Source S340 Window Black

De ruime binnenzijde biedt verder plaats aan een videokaart van ruim 30 cm lang, voor een cpu-luchtkoeler is een hoogte van maximaal 16 cm beschikbaar. Achter de moederbordplaat is meer dan voldoende ruimte om kabels weg te werken.

De standaardkoeling van de NZXT S340 bestaat uit een 12 cm outtake fan aan de achterkant en een 12 cm exemplaar aan de bovenkant. Daar kan je ook een 14 cm fan plaatsen. Dat kan ook aan de voorzijde, waar ruimte is voor twee 12 of 14 cm modellen. Eventueel kan je daar ook een 240 of 280 mm radiator kwijt.

Phanteks Eclipse P300

De Phanteks Eclipse P300 is vrijwel geheel van metaal gemaakt, met een tempered glass zijpaneel. Hij biedt ruimte aan een ATX of E-ATX-moederbord, maximaal vier ventilatoren,  een radiator en beschikt over rgb-verlichting.  Phanteks heeft het glazen zijpaneel wat ons betreft fraai in de behuizing ingepast: het paneel steekt niet uit, maar ligt mooi vlak met de omliggende metalen delen.

Phanteks Eclipse P300 Satin Black

Kijken we verder rond de behuizing, dan valt op dat het voorpaneel geheel gesloten is, met uitzondering van twee grilles aan de boven- en onderkant, waardoor de kast frisse lucht kan innemen. Op het bovenpaneel vinden we centraal aan de voorkant een langwerpige powerknop, voorzien van een rand die met rgb-ledverlichting kan oplichten. Rechts zien we een tweede knop voor het regelen van die verlichting, twee usb 3.0 type-A aansluitingen en een headset en microfoonaansluiting. Een resetknop ontbreekt dus, wat ons betreft toch wel een belangrijke misser.

De Eclipse P300 is een compacte behuizing, maar Phanteks is slim met de beperkte ruimte omgesprongen, waardoor er ruimte is voor een ATX- of EATX-moederbord (zij het met een maximale breedte van 27 centimeter). Het moederbordcompartiment is verder vooral heel erg kaal.

Phanteks levert de P300 met één 12 cm outtake fan aan de achterkant, de ventilatorposities aan de boven- en voorzijde zijn standaard leeg. Bovenin kan je één 12 of 14 centimeter ventilators kwijt, of een radiator van diezelfde grootte. Aan de voorkant van de behuizing zijn twee grote openingen aanwezig, waar je naar keuze één of twee 12 of 14 centimeter fans kwijt kunt, of een 120, 140 of 240 mm radiator. Onderin de behuizing vinden we een apart compartiment voor de voeding en voor twee 3,5 inch harddisks.

Phanteks Eclipse P300 Satin Black

De achterkant van de moederbordtray is links verdiept, en heeft hier 3,5 cm afstand tot het rechter zijpaneel, meer dan voldoende om kabels netjes weg te werken. Phanteks heeft de Eclipse P300 voorzien van twee klittenband strips om  kabels netjes te bundelen. Achterop de moederbordtray vinden we ook twee montagepunten voor ssd's, maar helaas is maar één van die punten daadwerkelijk voorzien van het benodigde bracket.

Hoewel de P300 echt een budgetbehuizing is, heeft Phanteks de kast toch weten te voorzien van rgb-verlichting. Naast rond de powerknop vinden we die in een kleine, taps toelopende opening, rechtsonder het zijpaneel. Het lichteffect kan met de led-knop bovenop de behuizing worden ingesteld. Het effect is leuk, maar door de geringe lichtopbrengst van de leds is het bij fel daglicht nauwelijks zichtbaar.

Sharkoon DG7000-G

De Sharkoon DG7000-G is een opvallende verschijning, met zijn retro-voorpaneel voorzien van twee 5,25” inch openingen, veel mesh en een niet al te subtiele grille. De kast is in verschillende kleuren verkrijgbaar; wij testten de blauwe versie die niet alleen voorzien is van een blauwe moderbordtray, maar ook van bijpassend oplichtende in- en outtake fans. Behalve het opvallende voorpaneel springt ook het gehard glazen zijpaneel, dat de gehele linkerzijde van de kast in beslag neemt, direct in het oog.

Sharkoon DG7000-G Blue

Intern valt direct de gekleurde moederbordtray op, evenals de dubbele 5,25” kooi bovenin de behuizing. De voeding van de DG7000-G is weggewerkt onder een metalen kap, waaronder ook een kooi met twee 3,5 inch trays is terug te vinden. Op de achterkant van de moederbordtray vinden we tevens twee verwijderbare 2,5” brackets voor ssds.

De DG7000-G wordt geleverd met drie 12cm casefans, twee aan de voorzijde en één achter. De drie fans zijn voorzien van blauwe leds met een behoorlijke lichtopbrengst. De ventilatoren aan de voorzijde zijn eventueel te vervangen door een radiator, al kan deze door de afdekkap onderin de behuizing niet te dik zijn. Ook bovenin de behuizing is, onder een verwijderbaar stoffilter ruimte voor nog twee 12 cm ventilatoren of een radiator voor waterkoeling.

Sharkoon DG7000-G Blue

Het wegwerken van kabels is relatief eenvoudig, omdat de rechterzijde van de moederbordtray een stuk naar voren steekt, waardoor hier aan de achterkant veel ruimte ontstaat. Al met al kunnen we de DG7000-G omschrijven als een goed doordachte, zij het wat ouderwetse en weinig subtiel vormgegeven behuizing.

Thermaltake View 22 TG

De View 22 TG van Thermaltake zouden we als 'speels' willen omschrijven. Het gewelfde rookglas-voorpaneel krult aan de linkerzijde om de kast heen om daar (bijna) naadloos over te gaan in een gehard glazen zijpaneel dat de gehele linkerzijde van de kast beslaat. Bovenop het voorpaneel vinden we twee usb 3.0 aansluitingen, front-audio en een power- en reset-knop terug. De bovenzijde van de kast gaat vrijwel geheel schuil achter een verwijderbaar stoffilter, waaronder het geperforeerde stalen bovenpaneel ruimte biedt aan drie 12 cm of twee 14 cm ventilatoren. Verwijderen we het voorpaneel dan zien we dat ook hier ruimte is voor drie 12 cm of twee 14 cm ventilatoren, of radiatoren tot maximaal 360 mm. De kast wordt overigens geleverd zonder intake fans.

Thermaltake View 22 TG Black

Verwijderen we ook het zijpaneel, dan zien we dat aan de achterzijde wel één 12 cm ventilator is aangebracht. Hoewel er veel ruimte is voor ventilatoren, is de standaarduitrusting op dit vlak dus wat karig.

De binnenzijde van de kast is strak, leeg en modern. De onderzijde van de behuizing, waar naast een dubbele 3,5 inch tray ook ruimte is voor de voeding, gaat schuil onder een metalen shroud die van voor tot achter reikt. Op die shroud zijn aan de bovenkant twee trays voor 2,5, inch ssd's terug te vinden. Wat verder opvalt is de grote leegte, en het eveneens grote gat in de moederbordtray ter hoogte van de processor. Een koeler monteren terwijl het moederbord al in de kast zit, zal bij de View 22 TG geen probleem zijn. De moederbordtray is gesplitst en laat kabel gemakkelijk uit het zich naar achteren leiden.

Thermaltake View 22 TG Black

Testresultaten koeling

We doen zoals in de testprocedure eerder in dit artikel besproken in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

Bij het koelkampioenschap voeren de Corsair Carbide 270R, NZXT Source S340 Window, Sharkon DG700-G en de Cooler Master MasterBox MB500 het veld aan. Vooral de Cooler Master MaxterBox MB500 doet het opvallend goed, de drie casefans die standaard met deze kast meegeleverd worden doen hun werk overduidelijk zeer effectief. Hekkensluiters op het gebied van koeling zijn de Antc GX909 en de Phanteks Eclipse P300, de afhankelijk van de tes tot ruim 20 graden hogere temperaturen laten noteren.

 • 200 W 12 V
 • 200 W 7 V
 • 400 W 12 V
 • 400 W 7 V

Testresultaten geluidsproductie

We testen behuizingen allereerst altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. 

Kijken we allereerste naar de metingen zonder draaiende ventilatoren, dan zien we dat de NZXT Source S340, ThermalTake View 22 TG en de Antec P6 en P8 de lijst aanvoeren en het geluid van onze voeding en harddisk dus het beste dempen.

Laten we de meegeleverde casefans op lage snelheid draaien - vergelijkbaar met normaal gebruik - dan zal de NZXT Source S320 iets weg, terwijl behuizingen van Thermaltake fier bovenaan blijven staan. Met de fans op hoge snelheid zakt ook de Antec P6 wat weg, terwijl de Antec GX909 juist omhoog klimt, waar de Thermaltake View 22 TG zich weet te handhaven.

 • Zonder casefans
 • Casefans 7 V
 • Casefans 12 V

Conclusie

Voor 75 euro koop je anno 2018 een gewoon een prima behuizing, zoveel laat onze test wel zien. Hoewel smaken verschillen en de ene behuizing ons meer aanspreekt dan de andere, geldt dat wij het gros van de behuizingen – met de prijs in het achterhoofd - best geslaagd vinden qua ontwerp. Onder de streep geniet een aantal behuizingen onze voorkeur als we het testveld overzien.

Corsair Carbide 270R window
Corsair Carbide 270R

Wil je niet persé een gehard glazen zijpaneel, dan is de Corsair Carbide 270R een goede keuze. Deze strak vormgegeven kast biedt prima inbouwmogelijkheden, is solide en koelt goed, terwijl de geluidsproductie binnen de perken blijft. Datzelfde geldt ook voor NZXT's Source S340, die ook drie jaar na introductie een goede keuze blijft. Let er wel op dat dit model end-of-life is en dus op afzienbare termijn uit de winkels gaat verdwijnen. Opvolger H500 is op moment van schrijven nog iets duurder, en bespreken we binnenkort.

Wil je een glazen zijpaneel, dan is de Thermaltake View 22 TG het overwegen waard. Hoewel de kast met slechts één ventilator wordt geleverd zijn de koelprestaties toch redelijk, terwijl hij lekker stil is en er fraai uitziet. Wil je de best mogelijke koelprestaties en maakt een beetje geluid je niets uit? Dan is de Cooler Master MasterBox MB500 de beste keuze voor jou.

 


Corsair Carbide 270R
NZXT Source S340
Thermaltake View 22 TG


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Antec GX909

Antec GX909

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Groen
 • Venster
 • 3 fans

68,19 €

2 winkels
Antec P6 Black

Antec P6 Black

 • Tower
 • Micro ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 1 fans

48,94 €

3 winkels
Antec P8 Black

Antec P8 Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 3 fans

73,81 €

5 winkels
Cooler Master MasterBox 5 White

Cooler Master MasterBox 5 White

 • Tower
 • ATX
 • Zwart/Wit
 • Venster
 • 2 fans

55,50 €

4 winkels
Cooler Master MasterBox Lite 5 RGB Window Black

Cooler Master MasterBox Lite 5 RGB Window Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 4 fans

63,95 €

9 winkels
Great Value Cooler Master MasterBox MB500 Black

Cooler Master MasterBox MB500 Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 3 fans

70,40 €

9 winkels
Excellent Cooler Master MasterBox Pro 5 RGB Window Black

Cooler Master MasterBox Pro 5 RGB Window Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 4 fans

83,27 €

1 winkel
Corsair Carbide 100R Silent

Corsair Carbide 100R Silent

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • 2 fans

54,90 €

10 winkels
Great Value Corsair Carbide 270R Window

Corsair Carbide 270R Window

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 2 fans

63,90 €

9 winkels
In Win 101 Black

In Win 101 Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 0 fans
Niet verkrijgbaar
Great Value NZXT Source S340 Window Black

NZXT Source S340 Window Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 2 fans
Niet verkrijgbaar
Great Value Phanteks Eclipse P300 Satin Black

Phanteks Eclipse P300 Satin Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 1 fans

59,95 €

4 winkels
Sharkoon DG7000-G Blue

Sharkoon DG7000-G Blue

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 3 fans

64,90 €

3 winkels
Great Value Thermaltake View 22 TG Black

Thermaltake View 22 TG Black

 • Tower
 • ATX
 • Zwart
 • Venster
 • 1 fans

52,62 €

2 winkels
0
*