MSI GT75 Titan 8RG review: i9 voor desktop gameprestaties onderweg

8 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Constructie
 3. 3. Toetsenbord, touchpad en scherm
 4. 4. Onder de motorkap
 5. 5. Audio, netwerk, gaming features
 6. 6. Testresultaten gaming
 7. 7. Accuduur
 8. 8. Overige testresultaten
 9. 9. Foto's en specificaties
 10. 10. Conclusie
 11. 11. Besproken producten
 12. 12. Reacties

Inleiding

Als we één kenmerk zouden moeten noemen waaraan een laptop moet voldoen, dan is het dat het een apparaat is dat je op elke plaats kunt gebruiken. Wanneer we het over de GT-serie van MSI hebben, kan je je afvragen of die definitie nog van toepassing is - niet voor niets worden deze modellen met niet één, maar twee voedingsadapters geleverd. De nieuwe MSI GT75 is desalniettemin een nadere blik waard, al is het maar omdat er een wel heel opvallende specificatie op de doos prijkt: deze beestachtige gaming laptop van 4199 euro heeft een Core i9 processor onder de motorkap.

MSI GT75 Titan 8RG-086NL

Wie MSI al wat langer volgt, weet dat het merk in zijn GT-serie gaming notebooks niet per se gaat voor de hoogste mate van draagbaarheid (daarvoor moet je bij de GS-lijn zijn), maar wel voor zoveel mogelijk power in een apparaat dat toch nog in elk geval verplaatsbaar is, en eventueel ook op een accu kan werken. Fameus was de GT80 met mechanisch toetsenbord en twee videokaarten in sli-configuratie. Drie jaar later hebben we de GT75 op ons bureau, een 17,3 inch exemplaar met eveneens een mechanisch toetsenbord, desgewenst ook leverbaar met twee videokaarten - maar in onze uitvoering voorzien van 'slechts' een enkele Nvidia GTX 1080. Niet een temperatuur-geoptimaliseerde 'Max-Q' editie, maar een met echte spierballen.

Uitvoeringen en prijs

De versie die wij ontvingen van de MSI GT75 Titan 8RG is niet de allerduurste (want hij heeft 'maar' één videokaart), maar zeker ook niet de minst dure. Welke uitvoering je ook koopt, je mag rekenen op een forse investering, want voor minder dan 3099 euro zien we de GT75 niet in onze Prijsvergelijker. De door ons geteste variant kost minimaal 4199 euro. Daarvoor haal je wel een in meerdere opzichten hele 'dikke' laptop in huis.

In het kort

MSI maakt met de GT75 Titan 8RG een statement: voor gamen heb je geen desktop nodig. Getuige onze testresultaten en de functionaliteit en mogelijkheden van deze beestachtige laptop zijn we geneigd het daarmee eens te zijn. Een belangrijke proviso is dat je wél heel wat dieper in de buidel mag tasten, dan wanneer je een configuratie als deze in desktopuitvoering aanschaft. Zoveel rekenkracht voldoende koel en (min of meer) draagbaar houden vergt nu eenmaal een investering.

 • Heel dik, heel zwaar, met twee voedingsadapters
 • AdobeRGB ultra hd-beeldscherm is leuk, maar voor gaming weinig zinvol
 • Ga je overklokken en de fans blazen, dan is een goede headset een vereiste
 • Touchpad kan beter
 • Ssd-configuratie niet optimaal
 • Desktopprestaties in een portable formfactor
 • Software en slimme extra functionaliteit toegevoegde waarde voor gaming
 • Uitstekende kwaliteit: solide, alle componenten zijn state-of-the-art
 • Geweldig (mechanisch!) toetsenbord
 • Overklokbaar (in deze uitvoering) en dat levert ook echt prestatiewinst op

Constructie

Een letterlijk en figuurlijk dikke bak dus, en dan hebben we het nog niet over die i9 processor gehad - daar komen we verderop op terug. Kijken we eerst even naar de behuizing, dan zien we een een 6 cm dik apparaat, 31 cm diep en 42 cm breed. De aanschafprijs is natuurlijk niet gering, maar je moet je wel bedenken dat je je sportschoolabonnement kunt opzeggen als je dagelijks met deze GT75 op stap gaat. Schoon aan de haak weegt hij namelijk 4,5 kilo, Dan hebben we het nog niet gehad over de niet één maar twee voedingsadapters van ruim 600 gram elk, plus kabels en een speciale module om de twee adapters met één voedingsaansluiting te verbinden.

MSI GT75 Titan 8RG-086NL

Gezien dit niet geringe gewicht is het wellicht niet zo raar, dat MSI niet het hele apparaat uit metaal heeft opgetrokken. De kap van het scherm is van aluminium en ook het gebied rond het toetsenbord is grotendeels van aluminium. Alleen de polsen rusten op een ander materiaal, wat wellicht wel zo prettig is - een soort stevig, maar niet vervelend aanvoelend plastic. De onderkant is van plastic en rijkelijk voorzien van ventilatieopeningen, geen overbodige luxe gezien de ingebouwde hardware.

De constructie is verder oerdegelijk - er zit geen noemenswaardige speling in het gebied rond of onder het toetsenbord, het scharnier is aangenaam solide en ook de plaat achter het scherm laat zich niet indrukken. Het scherm is te torderen, maar dat is gezien de geringe dikte niet vreemd; enige flexibiliteit is sowieso wenselijk hiervoor, voor het opvangen van schokken.

Aansluitingen

Met een dikte van 6 centimeter hoefde MSI niet te besparen op formaat of aantal van de aansluitingen. Aan de linkerzijde zien dus al drie usb 3.0 type-a aansluitingen, plus vier vergulde analoge audio in- en uitgangen. Rechts zit dan nog eens twee keer usb 3.0 type-a, plus een full size sd-geheugenkaartlezer en een Kensington-slot opening. Ethernet en video zitten achterop: een standaard RJ45-jack, plus mini-displayport, usb type-c (incl. Thunderbolt 3) en hdmi, alsmede de vervaarlijk ogende voedingsaansluiting.

MSI GT75 Titan 8RG-086NL

Aan alle kanten gapen ventilatieopeningen je toe: links, rechts, achter en zoals gezegd onderop. Daarmee is het voor zo'n solide apparaat toch nog een doorluchtige verschijning.

Toetsenbord, touchpad en scherm

Slaan we het met twee fraaie donkerrode racing stripes verluchtigde 17,3 inch paneel van de MSI GT75 open, dan kunnen we met de power-knop rechtsboven (in de vorm van een soort 'swoosh') het beest aanzetten. Daar recht onder zit nog een aantal knoppen - met G open je de Gaming Center software van het merk, met die eronder laat je de fans maximaal blazen, die daaronder opent de mediaspeler en met de onderste kan je de toetsenbordverlichting door diverse presets laten schakelen.

MSI GT75 Titan 8RG-086NL

Toetsenbord

Dat toetsenbord is zoals gezegd mechanisch, voorzien van platte toetsen met een hele lichte inkeping, waardoor je vingers er heel natuurlijk hun weg op vinden. De toetsen hebben een aangename hoeveelheid travel (3 mm), en zoals gezegd veert het toetsenbord geen millimeter mee. Het actuatiepunt ligt op 1,5 mm, net als bij de recentere Steelseries mechanische gaming toetsenborden. Daarmee is het voor de veeltypers een groot genoegen om op te tikken. Er is een apart numeriek veld, en er is ook nog ruimte gevonden voor een aparte T-cluster met cursortoetsen. De layout is bovendien aangenaam internationaal, dus de meeste gebruikers zullen hier moeiteloos hun weg op weten te vinden.

Het toetsenbord is verlicht met rgb-leds, die per toets aangepast kunnen worden met de SteelSeries Engine 3 software. Met de aparte knop hiervoor naast het numerieke veld kan je ook buiten die software om allerlei verlichtingspatronen selecteren.

Het touchpad blijft wat achter bij het toetsenbord. Het is lekker glad afgewerkt, maar voelt toch wat stroef in het gebruik aan. Het is ook geen Precision exemplaar. Positief zijn de aparte, fysieke muistoetsen er recht onder - die laten zich zonder veel kracht maar met genoeg feedback indrukken. Beide zijn overigens ook voorzien van verlichting, voor wie dat waardeert.

MSI GT75 Titan 8RG-086NL

Beeldscherm

MSI levert de GT75 Titan 8RG met twee verschillende beeldschermen. Onze uitvoering heeft een ultra hd-exemplaar op basis van ips-technologie. Het is zoals gezegd een 17,3 inch scherm, met als opvallende eigenschap ondersteuning voor de AdobeRGB-kleurruimte. Nvidia G-sync wordt uiteraard ondersteund.

Het andere schermpaneel heeft 1920 x 1080 beeldpunten en ook het kleurbereik is kleiner: alleen sRGB. Dat tn-paneel heeft echter wel een maximale verversingsfrequentie van 120 Hz in combinatie met G-sync, terwijl het ultra hd-scherm in ons exemplaar niet verder komt dan 60 Hz.

Een hogere refreshrate zou wat ons betreft voor een gaming laptop altijd de betere keuze zijn. Een GTX 1080 kan in ultra hd hooguit op medium beeldkwaliteit fatsoenlijke framerates neerzetten, maar 120Hz op full hd is geen probleem - en op 17,3 inch nog altijd een prima resolutie qua pixeldichtheid (127 ppi). Enfin, deze keuze is wel de beste voor wie deze zeer krachtige machine overweegt voor serieuzere doeleinden als grafisch ontwerp of videobewerking. Daarbij kunnen de grotere kleurruimte en hogere resolutie mooi meegenomen zijn.

Beeldscherm testresultaten

Voor wie dat overweegt: het scherm is heel behoorlijk afgesteld, maar perfect is het zeker niet. De grijsafwijking is met 5,5 duidelijk te hoog, de kleurtemperatuur is dat met ruim 7500K ook. Het betekent dat we een lichte afwijking naar blauw zien in het grijsverloop. Niet genoeg om van wakker te liggen, maar voldoende om voor kleurkritische toepassingen extra kalibratie te wensen. De AdobeRGB dekking van 98,7% laat dat ook wel toe.

 • Max. helderheid
 • Zwartwaarde
 • Contrast
 • DeltaE kleur
 • DeltaE grijs

Kijken we naar de basiseigenschappen, dan zien we een contrast van 940:1, een heel behoorlijke waarde - de zwartwaarde van 0,35 cd/m² is niet geweldig, maar de helderheid van 329 cd/m² maakt veel goed (al zijn er in deze klasse heel wat modellen die nog helderder halen). In het felle zonlicht kan je er niet mee gamen, maar afgezien daarvan is het voor elke andere omstandigheid toereikend. Het gemiddelde gamma is ook keurig, wat betekent dat details in schaduwpartijen nog goed zijn gedefinieerd.

Matige responstijden

 • 0%-100%
 • 100%-0%
 • 20%-80%
 • 80%-20%

De responstijden houden helaas niet over. De lastige 20%-80% grijs-grijs transitie komt op net geen 20 ms uit, oftewel te langzaam om zonder ghosting 60 fps te tonen. Ook de zwart-wit rise is niet geweldig, maar met 14,8 ms nog wel voldoende snel dat je bij het snel scrollen door tekst geen lelijke vertraging hoeft te vrezen. Toch lijkt het erop dat MSI meer aandacht moet besteden aan de overdrive van het paneel, iets wat we bij heel wat meer gaming laptops hebben opgemerkt. 

Onder de motorkap

De MSI GT75 Titan 8RG mag dan bergachtige trekjes hebben, het is dan wel een ijsberg: 90% zit onder het oppervlak, oftewel onder de motorkap. Als we die openen - wat niet heel ingewikkeld is als je weet hoe je een schroevendraaier moet vasthouden - krijgen we een aanblik waar elke hardwareliefhebber van gaat likkebaarden: heel veel koperen heatpipes en ventilatoren, in een minutieus volgestouwd binnenwerk waar zowaar nog wat ruimte over is.

MSI GT75 Titan 8RG-086NL

Mocht je die willen benutten, dan kom je van een koude kermis thuis: behoudens een afstandsbalkje is deze ruimte loos. MSI levert de GT75 zoals gezegd ook met een sli-configuratie, en de aansluiting voor de tweede mxm-module zit onder de linker ventilator op de foto, links van de m.2 aansluitingen in het midden. Aangezien de hiervoor benodigde heatpipes (uiteraard) niet aanwezig zijn, zit een tweede videokaart erbij prikken er zelfs voor de meest avontuurlijke modder niet in.

MSI GT75 Titan 8RG-086NL

Je moet het dus doen met een enkele gpu, maar aangezien dat een Nvidia GeForce GTX 1080 is in de niet-Max-Q uitvoering, en dus lekker snel, hoef je niet lang te treuren. Het is een videokaart met 8GB GDDR5X werkgeheugen en dan ook een van de meest begerenswaardige grafische opties die je in een notebook kunt aantreffen. 

Core i9?

We maakten er al melding van: de MSI GT75 8RG heeft een Core i9 processor aan boord in onze uitvoering. Dat wekt de nieuwsgierigheid, want tot dusver kenden we die alleen van de in de zomer van 2017 geïntroduceerde Skylake-X processors - afgeleides van Xeon server cpu's met 10 cores of meer (de 8-core Skylake-X heet nog Core i7). Echter, het gaat hier om een cpu op basis van de Coffee Lake architectuur, en wel de i9-8950HK. De Coffee Lake-H serie brengt zes cores naar de mobiele markt, nadat eerder dit jaar Kaby Lake-R mobiele quadcores mainstream maakte. 

Deze K-editie is het topmodel, met zes fysieke cores en simulatie van 12 cores met behulp van HyperThreading, een basisfrequentie van 2,9 GHz en een maximale turbo van niet minder dan 4,8 GHz. Deze cpu beschikt over 12 MB cache en heeft een tdp van 45W, hetgeen de serieuze hoeveelheden koper in het binnenwerk van de GT75 verklaart. Intel vraagt overigens een slordige 583 dollar per stuk voor deze processor, mits je er minimaal 1000 afneemt - waarmee in elk geval een deel van de stevige vraagprijs van de GT75 ook is verklaard.

Een dijk van een processor dus, maar dat laat onverlet dat het ook een typisch staaltje marketing is. Intel introduceerde de i9 vorig jaar mede als een soort antwoord op AMD's Ryzen en Threadripper geweld, maar nu de marketingboys in Santa Clara eenmaal weet hebben van dit fenomeen, plakken ze het label dus ook op een processor die op de desktop gewoon een topmodel uit het mainstream segment zou zijn. Aan de andere kant: wat snel is in een laptop, is doorgaans mainstream op de desktop, dus in die zin is er weinig nieuws onder de zon. 

Zoals bovenstaande resultaten laten zien, is de GT75 met zijn i9-8950HK de snelste 17,3" notebook die we hebben getest - als we de van een desktop Core i7-8700K voorziene BTO 17CL89 even buiten beschouwing laten. Wanneer je gaat overklokken, kan je nog beduidend hogere scores verwachten, met prestaties die die van de BTO evenaren of zelfs overtreffen. Wij kwamen zonder veel moeite op een Cinebench score van 1402 punten, met alle cores op 4,5 GHz, Turbo Boost op maximaal vermogen en met een power time window van 28 seconden in de Intel Extreme Tuning Utility. Dit was met een Vcore van 1,19V.

Geheugen en opslag

MSI rustte onze uitvoering van de GT75 8RG uit met 32 GB werkgeheugen, verdeeld over twee modules die tamelijk onbereikbaar ergens tussen toetsenbord en moederbord geplaatst zijn. Dat mag de pret niet drukken, want er zijn nog twee so-dimm sloten vrij op een wel uitstekend bereikbare plaats, direct na het verwijderen van de bodemplaat. Zo kan je dus eenvoudig uitbreiden naar 64GB, mocht je daaraan behoefte hebben. Voor games is die kans vooralsnog nihil, 32 GB is meer dan voldoende.

MSI GT75 Titan 8RG-086NL

De opslag is ook goed geregeld, met twee m.2 ssd's (Samsung MZVLW256HEHP, beter bekend als PM961, oftewel de tegenhanger van de 960 Evo) in een raid-0 configuratie, bijgestaan door een 7200 rpm HGST harde schijf van 1 TB. 

MSI GT75 Titan 8RG-086NL

Teleurstellende opslagsnelheid

MSI GT75 Titan 8RG-086NL

De ssd's komen in de PCMark 8 Storage Bandwidth test niet heel lekker uit de verf. Op zich is de in PCMark8 gemeten doorvoersnelheid best vlot, maar het is niet wat je zou verwachten van de gebruikte ssd. In de synthetische AS SSD test meten we veel hogere snelheden: ruim 3000 MB/s voor lezen en net geen 2400 MB/s voor schrijven. De real world traces van PCMark8 vallen echter dus tegen. Nadere inspectie leert dat de Samsung NVMe driver niet is geïnstalleerd - en dat kan ook niet, want die weigert installatie bij een raid-array. Dat roept het vermoeden op dat MSI de verkeerde keuze heeft gemaakt met deze configuratie.

Gelukkig kan je dat zelf achteraf aanpassen, wat we dan ook zouden adviseren. Beter draai je de ssd's niet in raid, gebruik er een voor OS en de ander voor je favoriete en qua laadsnelheden meest veeleisende games.

Audio, netwerk, gaming features

De basis van de MSI GT75 Titan 8RG is zeer solide, zoveel moge duidelijk zijn - ook al kan je aanmerkingen hebben op gekozen configuratie-instellingen. Maar, hoe zit het met de meer perifere onderdelen, die toch de nodige impact hebben op het spelplezier? We hebben het dan uiteraard over de geluid- en netwerkvoorzieningen.

ALC1220 en ESS Sabre DAC

MSI monteert een ALC1220 chip van Realtek in de GT75, gecombineerd met een ESS Sabre dac - bepaald niet de minste combinatie. Doorgaans testen we geen audio op notebooks, onder andere omdat daarvoor zowel een in- als een uitgang vereist zijn; die komen we zelden nog tegen. MSI plaatst echter niet minder dan vier vergulde analoge audio-aansluitingen met jack-sensing op deze gaming notebook, dus draaiden we de bij lezers van onze moederbord reviews bekende RightMark Audio Analyzer 6.4.1 software om te kijken hoe de audio hardware presteert in de praktijk.

MSI GT75 Titan 8RG-086NL

Dat valt niet tegen, we zien waardes die vergelijkbaar zijn met moederborden met dezelfde chip. Dat betekent een zeer lage vervorming en een zeer groot dynamisch bereik. In de praktijk zijn de meeste audiobronnen minder goed van kwaliteit dan deze chip kan weergeven.

Verder vermeldenswaard is dat MSI de Nahimic software meelevert om de geluidsweergave verder naar smaak aan te passen en surround sound simuleren. Met deze software kan je ook audiobronnen visualiseren - in een 3D game kan je zo zien waar je tegenstanders zich bevinden, reden voor serieuze gamers om dit als een soort cheat te zien. Overigens is dit een functie die met meer audio software mogelijk is, onder andere van Creative. Mocht je je hiervan willen bedienen, dan biedt MSI je in elk geval de mogelijkheid.

MSI GT75 Titan 8RG-086NL

Ten slotte kunnen we het nog even over de speakers hebben, MSI monteert twee midrange drivers met een 3W versterker en een aparte 5W woofer. Die zorgen voor een betere geluidsweergave dan van een standaard laptop, maar heel veel moet je je er toch niet van voorstellen, het Dynaudio logo niettegenstaande. Bovendien produceert de GT75 Titan zoveel fan geluid wanneer hij echt hard aan het werk gaat, dat een (gaming) headset veruit te prefereren valt boven luisteren naar de ingebouwde speakers. Prima voor een achtergrondmuziekje dus, maar niet de beste keuze voor je games.

MSI GT75 Titan 8RG-086NL

10 gigabit

Ook op het gebied van netwerkvoorzieningen heeft MSI zich er niet simpel vanaf gemaakt. De RJ45 bedrade aansluiting wordt aangestuurd door een Aquantia Aqtion 10Gbit chip, terwijl de draadloze netwerkverbinding uitbesteed is aan een Killer AC-1550 chip. Dat is een 2x2 oplossing met een theoretische maximale doorvoersnelheid van 1,73 Gbps - bij gebruik van 160 MHz brede kanalen. Dat is in de Nederlandse praktijk een onmogelijkheid, tenzij je in een bootje op de Peel gaat zitten of in een vergelijkbaar afgelegen gebied. Desalniettemin is de 866 Gbps die realistischer is ook niet verkeerd, al hadden we een 3x3 oplossing helemaal mooi gevonden. Die treffen we echter zelden aan in notebooks.

We testen draadloze wifi interfaces al een tijdje in onze kooi van Faraday. Daarmee krijgen we een duidelijk beeld van de maximale prestaties onder ideale omstandigheden. De realiteit van een door tientallen netwerken omgeven appartement zal daar uiteraard van verschillen, maar op deze manier hebben we wel een duidelijke baseline.

 • 2,4 GHz send
 • 2,4 GHz receive
 • 5 GHz send
 • 5 GHz receive

Helaas hebben we nog niet zoveel vergelijkingsmateriaal in deze klasse notebooks als we zouden willen, maar de MSI GT75 Titan 8RG blijft in elk geval niet achter bij de twee andere modellen die we wel al konden onderwerpen aan deze test. De behaalde snelheden zijn prima.

Dragon Center

Met de Dragon Center software kan je alle hardware-instellingen van de GT75 beheren. Hier kan je schakelen tussen diverse profielen waarmee je prestaties, geluidsproductie en accuduur in balans kunt houden, van een zuinige en stille Eco Mode tot een energieslurpende, oorverdovende Turbo Mode. Een custom profiel aanmaken kan uiteraard ook. Met deze software kan je ook sleutelen aan de snelheid van de Core i9 cpu, al kan het nog veel uitgebreider met de bekende Intel Extreme Tuning Utility.

Voor het toetsenbord is zoals gezegd de aparte SteelSeries Engine 3 software beschikbaar, waarmee je naar hartenlust kleurpatronen kunt aanpassen. Hiermee kan je ook snelkoppelingen definiëren en de functie van elke toets wijzigen.

Testresultaten gaming

De MSI GT75 Titan 8RG is een gaming laptop pur sang, dus uiteraard draaien we een aantal echte games naast de synthetische benchmarks. Daarbij moeten we wel opmerken dat onze games wat ouder zijn, maar ze zijn er dan ook op geselecteerd dat ze goed meeschalen met moderne processors dan wel videokaarten. Metro Last Light en Far Cry Primal laten goed de kracht van de videokaart zien, de prestaties in GTA V worden meer mede door de cpu bepaald.

Metro Last Light

In Metro Last Light is de GT5 meteen de snelste laptop van allemaal. Zelfs als je gaat gamen op de native resolutie van het paneel met de instellingen op 'Very High', kun je nog een redelijk goede framerate verwachten, die evenwel gemiddeld de 60 Hz niet aantikt. Daarvoor is gelukkig G-sync voorhanden.

 • Full HD medium
 • Full HD very high
 • Ultra HD medium
 • Ultra HD very high

Far Cry Primal

In Full HD draait de GT75 ook Far Cry Primal op zijn sloffen, ook met alle instellingen aan. In Ultra HD worden wat lagere framerates genoteerd; gemiddeld 47 fps op de hoogste settings is niettemin speelbaar, als je G-sync aan laat staan.

 • Full HD low
 • Full HD high
 • Ultra HD low
 • Ultra HD high

Grand Theft Auto V

GTA V is afhankelijk van een snelle cpu en op dat punt heeft de BTO 17CL879 met zijn desktopprocessor toch nog wat betere papieren dan de laptop van MSI. Dat geldt zeker als je de instellingen op 'Normal' zet: de scores in Full HD en Ultra HD ontlopen elkaar weinig, wat erop duidt dat de cpu een limiterende factor is. In de 'High'-preset moet de videokaart meer werk verzetten, maar met gemiddeld 69,5 fps in Ultra HD kunnen we wel stellen, dat die daartegen opgewassen is.

 • Full HD normal
 • Full HD high
 • Ultra HD normal
 • Ultra HD high

Accuduur

Gezien de krachtige processor en videokaart moet je geen wonderen verwachten van de MSI GT75 Titan 8RG als het aankomt op de werking op een acculading. MSI heeft een redelijk grote 78 Wh-accu ingebouwd, maar in de browse-test is de GT75 niettemin hekkensluiter. Na tweeënhalf uur moeten de twee stekkers alweer in het stopcontact. Ga je aan het werk, wat we simuleren middels PCMark Creative, dan houdt hij het nog geen twee uur vol.

 • Browser
 • PCMark Creative
 • PCMark Creative (accu)

Overige testresultaten

Hieronder vind je alle verdere testresultaten van de MSI GT75 Titan 8RG. Met PCMark 8 en 7 wordt een groot aantal realistische workloads gedraaid, gebaseerd op echte applicaties. Hiermee krijg je dus een realistische indruk van de relatieve prestaties in vergelijking tot de andere modellen in de grafieken. 3DMark is een synthetische benchmark die een indruk geeft van de relatieve prestaties van de videokaart. Cinebench laat de prestaties van de processor zien, zowel in singlethreaded (één core) als multithreaded (meerdere cores en met HyperThreading) versies.

Van de PCMark en 3DMark benchmarks laten we de resultaten zien die wij het belangrijkste vinden, de rest vind je op het tabblad met testresultaten op de productpagina.

PCMark 8 v2

 • Home
 • Creative
 • Work

PCMark 7

3DMark

 • Fire Strike
 • Fire Strike Extreme
 • Time Spy

Cinebench

 • Multi
 • Single

Foto's en specificaties

Op deze pagina vind je alle foto's, screenshots en specificaties van de MSI GT75 Titan 8RG.

Algemeen
 
MerkMSI
ProductnaamGT75 Titan 8RG-086NL
Productcode9S7-17A311-086
DetailsProductinfo
Apparaat type
Apparaat typeLaptop
ToetsenbordindelingQwerty US
Processor / Chipset / Geheugen
Processor serieIntel Core i9
Processor typeIntel Core i9 8950HK
Processor klokfrequentie2.9 GHz
Processor klokfrequentie (max. turbo)4.8 GHz
Aantal processorcores6
Geheugen capaciteit32 GB
Type geheugenDDR4
Geheugen klokfrequentie2400 MHz
SODIMM sloten4
Vrije SODIMM sloten2
Werkgeheugen uitbreidbaar tot48 GB
Scherm
Scherm diagonaal17.3 inch
Resolutie3840x2160
Verhouding16:9
Pixeldichtheid255 ppi
Scherm type (mat/glans)Mat
PaneeltypeIPS
Touchscreen
Geschikt voor peninvoer
3D-scherm
Maximale verversingsfrequentie60 Hz
Graphics
GPU typeNvidia GeForce GTX 1080
Geïntegreerde / losse GPULosse chip
Videogeheugen8 GB
Opslag
Totale opslagcapaciteit1512 GB
SSD opslagcapaciteit512 GB
Harddisk opslagcapaciteit1000 GB
Harddisk toerental7200 rpm
Beschikbaar opslaggeheugen1412.7 GB
Aantal harddisks / SSD's3
Harddisk/SSD 1 capaciteit512 GB
Harddisk/SSD 1 soortSSD/Flash
Harddisk/SSD 1 merk/product2x Samsung MZVLW256HEHP
Harddisk/SSD 1 form factorM.2
Harddisk/SSD 2 capaciteit1000 GB
Harddisk/SSD 2 soortHarddisk
Harddisk/SSD 2 merk/productHGST HTS721010A9E630
Optische drive merk/product
DVD branden
Blu-ray lezen
Blu-ray branden
Connectiviteit / Netwerk
LAN Aansluiting (RJ45)
LAN adapterAquantia Aqtion 10Gbit
LAN snelheid10000 Mbit/s
WLAN / WiFi standaard802.11ac (Wi-Fi 5)
WLAN adapterKiller Wireless AC-1550
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
3G (HSPA/UMTS)
4G (LTE)
Aansluitingen
Smartcard
USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)6
USB Type-C
Thunderbolt1
Cardreader - SD
Cardreader - MicroSD
DVI-uitgang
VGA-uitgang
HDMI-uitgang
Micro HDMI-uitgang
HDMI-versie1.4
DisplayPort-uitgang
Mini DisplayPort-uitgang
DisplayPort-versie1.2
Analoge audio aansluitingen4
Aansluiting dockingstation
Kensingtonslot
Camera
Geïntegreerde camera
Cameraresolutie2 MPixel
Tweede camera
Flitser
Sensors
Accelerometer
Vingerafdruklezer
GPS
Kompas
NFC
Overige hardware
Trusted Platform Module (TPM)
Geïntegreerde microfoon
Maten en gewichten
Accu capaciteit (Wh)78 Wh
Verwisselbare accu
Gewicht totaal4560 gram
Afmeting - Breedte42.3 cm
Afmeting - Diepte31 cm
Afmeting - Hoogte/Dikte6 cm
Software
BesturingssysteemMicrosoft Windows 10 Home
Besturingssysteem (serie)Windows
Overige
Garantie2 jaar
Numeriek toetsenbord
Windows benchmarks
3DMark - Ice Storm141845
3DMark - Cloud Gate33389
3DMark - Cloud Gate Graphics95357
3DMark - Cloud Gate Physics10197
3DMark - Fire Strike16735
3DMark - Fire Strike Graphics19233
3DMark - Fire Strike Physics16296
3DMark - Fire Strike Combined8657
3DMark - Fire Strike Extreme8955
3DMark - Time Spy6796
3DMark - Time Spy Graphics6701
3DMark - Time Spy CPU6213
Cinebench R15 - Single187
Cinebench R15 - Multi1308
PCMark 7 - PCMark Score8215
PCMark 7 - Lightweight Score7012
PCMark 7 - Productivity Score6464
PCMark 7 - Entertainment Score8461
PCMark 7 - Creativity Score14003
PCMark 7 - Computation Score26936
PCMark 7 - System Storage Score5979
Opstarttijd13 sec.
PCMark 8 v2 - Home4401
PCMark 8 v2 - Creative6024
PCMark 8 v2 - Work3464
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Score5052
PCMark 8 - Storage 2.0 - Storage Bandwidth418.95 MB/s
WiFi speedtest 2.4GHz receive223.4 Mbit/s
WiFi speedtest 2.4GHz send198.83 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz receive551.74 Mbit/s
WiFi speedtest 5.0GHz send644.55 Mbit/s
Geekbench4 - Multi24991
Geekbench4 - Multi crypto17989
Geekbench4 - Multi integer30270
Geekbench4 - Multi float30329
Geekbench4 - Multi memory6858
Geekbench4 - Single5940
Geekbench4 - Single crypto5677
Geekbench4 - Single integer5926
Geekbench4 - Single float5809
Geekbench4 - Single memory(33)6234
Geekbench4 - OpenCL181573
Energieverbruik / Accu
Energieverbruik uit2.1 W
Energieverbruik adapter (zonder laptop)0.7 W
Energieverbruik idle54.7 W
Browser accutest - 180 cd/m2151 min.
PCMark Creative accutest - 180 cd/m2118 min.
PCMark Creative (Accu)2633
Testresultaten beeldscherm
Kleurtemperatuur7532 K
Helderheid wit328.67 cd/m²
Helderheid zwart0.35 cd/m²
Contrast939.1 : 1
Gamma2.12
Gamma (afwijking van 2,2)0.08
Kleurafwijking rood (Delta E 1994)1.14
Kleurafwijking groen (Delta E 1994)0.63
Kleurafwijking blauw (Delta E 1994)2.21
Kleurafwijking cyaan (Delta E 1994)4.53
Kleurafwijking magenta (Delta E 1994)2.8
Kleurafwijking geel (Delta E 1994)1.15
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 1994)2.1
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 1994)6.3
Kleurafwijking rood (Delta E 2000)1.22
Kleurafwijking groen (Delta E 2000)0.54
Kleurafwijking blauw (Delta E 2000)1.71
Kleurafwijking cyaan (Delta E 2000)4.57
Kleurafwijking magenta (Delta E 2000)2.37
Kleurafwijking geel (Delta E 2000)1.22
Gemiddelde kleurafwijking (Delta E 2000)1.9
Gemiddelde grijsafwijking (Delta E 2000)5.5
Reactietijd 0%-100%14.8 ms
Reactietijd 100%-0%9.7 ms
Reactietijd 20%-80%19.4 ms
Reactietijd 80%-20%14.1 ms
Windows Game Benchmarks (2016-2017)
Metro Last Light -1920x1080 - Medium167.4 fps
Metro Last Light - 1920x1080 - Very High139 fps
Metro Last Light - 3840x2160 - Medium98.4 fps
Metro Last Light - 3840x2160 - Very High55 fps
Far Cry Primal - 1920x1080 - Low (HD Textures off)144 fps
Far Cry Primal - 1920x1080 - High113 fps
Far Cry Primal - 3840x2160 - Low (HD Textures off)60 fps
Far Cry Primal - 3840x2160 - High47 fps
GTA V - 1920x1080 - Normal117.1 fps
GTA V - 1920x1080 - High93.1 fps
GTA V - 3840x2160 - Normal120.5 fps
GTA V - 3840x2160 - High69.5 fps
Windows Game Benchmarks 2018
Far Cry 5 - 1920x1080 - Medium125 fps
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra106 fps
Far Cry 5 - 3840x2160 - Medium49.5 fps
Far Cry 5 - 3840x2160 - Ultra41.5 fps
GTA V - 1920x1080 - Medium94.2 fps
GTA V - 1920x1080 - Ultra129 fps
GTA V - 3840x2160 - Medium77.7 fps
GTA V - 3840x2160 - Ultra41.7 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Medium120.9 fps
Rise of the Tomb Raider - 1920x1080 - Ultra153.1 fps
Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Medium52.6 fps
Rise of the Tomb Raider - 3840x2160 - Ultra40.6 fps

Conclusie

MSI levert met de GT75 Titan 8RG een statement af: desktop prestaties zijn mogelijk in een mobiele form factor. Dat deed het eerder met de GT-serie, maar deze uitvoering gaat duidelijk weer een stap verder. De gekozen componenten zijn van topniveau, het toetsenbord zouden we ook met alle plezier bij een desktop gebruiken. Ook qua aansluitingen en constructiekwaliteit hebben we niets te klagen. De enige smet op het blazoen is het touchpad: het is afdoende, maar het kan gewoon nog beter en dat is wat we verwachten in een machine als deze.

De configuratie zoals getest is grotendeels om van te likkebaarden, met een extreem krachtige 6-core processor met HyperThreading, een GTX 1080 met 8GB GDDR5X, 32 GB werkgeheugen, 512GB aan ssd's en een 1TB harde schijf. Enig kritiekpunt op die zaken is de ssd configuratie, die functioneert blijkens onze test niet optimaal als raid-0. Dat kan je aanpassen, dus daar kunnen we niet heel erg wakker van liggen. Dat Intel een Coffee Lake-generatie processor als Core i9 market, kunnen we niet waarderen, maar MSI ook niet aanrekenen.

Het beeldscherm is een vreemde keuze - we begrijpen de wens om op het duurste model het paneel met de meeste pixels te zetten, maar voor gaming is een 120 Hz full hd exemplaar gewoon te prefereren boven een ultra hd 60 Hz model, en AdobeRGB is voor gaming ook geen toegevoegde waarde. De afstelling van dit paneel is bovendien niet dusdanig dat we deze machine zouden aanraden als buitenissige optie voor de video- of fotobewerking onderweg.

Afgezien van deze kanttekeningen is de GT75 een droommachine voor wie mobiel wil gamen, met de beperking van het gewicht en die vermaledijde dubbel uitgevoerde voedingsadapter. Het is een compromisloze configuratie, waarbij de high-end audio- en netwerkoplossingen de kers op de slagroom op de taart zijn. Ook kunnen we het waarderen dat MSI met het Dragon Center, Nahimic en SteelSeries Engine 3 nuttige toepassingen meelevert.

Je kan je afvragen of je, als je dit soort prestaties wilt, het beste uit bent met een laptop - met een mini-ITX systeem zou je voor minder geld vergelijkbare prestaties kunnen realiseren. Echter, dan kan je niet echt onderweg gamen, zelfs niet voor de minder dan twee uur die je met de GT75 8RG kunt verwachten. Kortom, dit is een ultieme gaming laptop en daar hoort maar één award bij.


MSI GT75 Titan 8RG


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Ultimate MSI GT75 8RG-016NL

MSI GT75 8RG-016NL

 • Intel Core i7 8750H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1080
 • 1512 GB
 • Qwerty
 • 4600 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
MSI GT75 8RG-017BE

MSI GT75 8RG-017BE

 • Intel Core i7 8750H
 • 16 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1080
 • 1512 GB
 • Azerty
 • 4560 gram
 • Windows

2.410,00 €

3 winkels
MSI GT75 8RG-033

MSI GT75 8RG-033

 • Intel Core i7 8850H
 • 32 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1080
 • 1512 GB
 • 4560 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
MSI GT75 8RG-087BE

MSI GT75 8RG-087BE

 • Intel Core i9 8950HK
 • 32 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1080
 • 1512 GB
 • Azerty
 • 4560 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
MSI GT75 8RG-216NL

MSI GT75 8RG-216NL

 • Intel Core i7 8750H
 • 32 GB
 • 17.3 inch
 • 1920x1080
 • Nvidia GeForce GTX 1080
 • 1128 GB
 • Qwerty
 • 4560 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
MSI GT75 8RG-220BE

MSI GT75 8RG-220BE

Niet verkrijgbaar
MSI GT75 Titan 8RG-086NL

MSI GT75 Titan 8RG-086NL

 • Intel Core i9 8950HK
 • 32 GB
 • 17.3 inch
 • 3840x2160
 • Nvidia GeForce GTX 1080
 • 1512 GB
 • Qwerty
 • 4560 gram
 • Windows
Niet verkrijgbaar
0
*