Intels moeizame stap naar 10nm: van voorsprong naar achterstand

111 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Halfbakken CPU
  3. 3. Gevolgen
  4. 111 reacties

Halfbakken CPU

Hoe zit het dan met die Core i3 8121U codenaam Cannon Lake die op de markt is gekomen? Deze processor is eerder bewijs dat Intel inderdaad moeite heeft met 10nm dan van het tegenovergestelde. Wanneer we kijken naar de ARK-pagina van de CPU vallen een paar zaken op. Allereerst, de chip heeft geen GPU, terwijl het Cannon Lake chipontwerp die zonder enige twijfel aan boord heeft. Uit diverse bronnen horen we dat de GPU simpelweg niet werkt en daarom noodgedwongen is uitgeschakeld. Waar Cannon Lake volgens onofficiële roadmaps AVX512 zou moeten ondersteunen, schittert ook deze functionaliteit door afwezigheid. Misschien simpelweg uitgeschakeld omdat deze instructiesetuitbreiding vooralsnog geen toegevoegde waarde heeft in laptops, maar volgens dezelfde bronnen ook omdat het simpelweg niet werkt.


De ARK-pagina van de Core i3 8121U toont netjes dat de chip middels 10nm geproduceerd is, maar ook dat er geen GPU is.

Wat echter nog het meest een teken aan de wand is dat zaken niet helemaal gaan zoals gepland, is dat de dual-core Cannon Lake ineens als U-processor is geïntroduceerd, terwijl de chip als zuinigere Y-processor op de roadmap stond. Vermoedelijk is de efficiëntie van het 10nm procedé op dit moment zo belabberd dat het doel van een TDP van rond de 5W niet werd behaald en de chip nu als 15W model op de markt is gekomen.

10nm: in feite niet meer dan sampling

Waarom is de Core i3 8121U überhaupt geïntroduceerd? En waarom spreekt Intel over “low volume 10nm production” terwijl “sampling” de betere term is gezien het zeer beperkte aantal chips dat van de band rolt? Boze tongen beweren dat de bonus van een aantal topmanagers van Intel afhankelijk was van het in 2017 in productie nemen van 10nm CPU’s. Waar of niet waar, dat 10nm CPU’s in groten getale in het ergste geval nog 18 maanden op zich laten wachten is inmiddels een feit. De Core i3 8121U is daarmee primair een processor waarmee Intel kan zeggen dat het 10nm in productie heeft, maar geen chip die de komende tijd in zinnige aantallen op de markt zal komen.


Een Lenovo laptop met Core i3 8121U was heel even te koop.

Wat is het probleem met het 10nm procedé? Exact krijgen we het niet te weten, maar het heeft er alle schijn van dat Intel simpelweg tegen de limieten van conventiële chipproductmogelijkheden aanloopt. Om met de bestaande methode van lithografie met ultraviolet licht met een golflengte van 193 nm structuren te maken die een factor 10 kleiner zijn, moeten allerhande trucs worden uitgehaald, zoals het meerdere keren overdoen van het proces (multi patterning). Dat blijkt in de praktijk toch niet zo eenvoudig. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers gaf de Intel CEO aan dat in sommige gevallen de 10nm CPU zelfs een vijf- of zesvoudige behandeling zou  moeten krijgen. Bij elke stap wordt de kans op uitval groter en nemen de kosten toe.

EUV pas na 10nm

Eén van de oplossingsrichtingen voor de toekomst is de door het Nederlandse ASML ontwikkelde EUV-technologie, waar Intel ook mee experimenteert, maar waarvan het heeft besloten te wachten met daadwerkelijk implementatie tot de generatie ná 10nm, aangezien ook deze EUV-technieken nog in de kinderschoenen staan.

0
*