Intels moeizame stap naar 10nm: van voorsprong naar achterstand

111 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Halfbakken CPU
  3. 3. Gevolgen
  4. 111 reacties

Gevolgen

Wat zijn voor de gevolgen van de problemen bij Intel? Jaren lang had het per definitie een voorsprong qua efficiëntie op de concurrentie, simpelweg omdat het één of twee producieprocedés voor liep. Die tijden zijn voorbij. In de wereld voor PC-chips zit AMD nu op het 14/12nm procedé van Global Foundries, dat qua efficiëntie nog niet in de buurt komt van het inmiddels extreem geoptimaliseerde 14nm procedé van Intel.

Level playing field voor AMD

Het het heeft er echter inmiddels alle schijn van dat AMD’s volgende generatie Ryzen-processors (Zen 2), geproduceerd op Global Foundries 7nm procedé, aanzienlijk eerder op de markt komen dan Intels 10nm chips. AMD heeft aangegeven nog voor het eind van dit jaar samples van de 7nm Zen 2 chips naar partners te sturen, dus een introductie begin 2019 (twee jaar na de introductie van Ryzen) ligt voor de hand. Tel daarbij op dat AMD qua IPC met de Zen-architectuur al akelig dicht in de buurt komt van Intels architectuur, en we zouden volgend jaar zomaar eens voor het eerst een écht level playing field hebben. Dan heeft Intel nog geluk dat Global Foundries nou niet bepaald een geweldige track record heeft qua snel en succesvol introduceren van nieuwe productieprocedés, wat een van de redenen is dat naast de AMD chips er weinig tot geen high-performance SoC’s bij GF gemaakt worden.

ARM concurrentie

ARM verbeterde de afgelopen jaren elk jaar zijn IPC met double digits.

Intel mag zich echter misschien nog wel meer zorgen gaan maken voor concurrentie uit andere hoek: op dit moment zijn het het Taiwanese TSMC en het Koreaanse Samsung waar de ontwikkelingen rond productieprocedés het meest voorspoedig gaan. Dit zijn de huisleveranciers van de vele ARM-gebaseerde SoC’s die nu nog primair hun weg vinden richting smartphones. Als je bedenkt dat het ARM de afgelopen jaren lukt om jaar in jaar uit zijn IPC met double digits te verbeteren, dat de meest moderne ARM-implementaties zoals gemaakt door ARM zélf en bijvoorbeeld Apple qua IPC al akelig dicht in de buurt komen van Intel én dat Microsoft samen met Qualcomm druk in de weer is om Windows op ARM-gebaseerde laptops te laten draaien, en Apple volgens aanhoudende geruchten bezig is om Macbooks op zelfontwikkelde ARM-chips te draaien, dan mogen we toch wel concluderen dat de hegemonie van Intel in de PC-wereld  in gevaar is.

Nóg een 14nm generatie

Voor nu kan Intel niet anders dan haar uitstekende 14nm procedé nog verder te optimaliseren en langer te gebruiken. Waar de huidige Coffee Lake generatie na Broadwell, Skylake, Kaby Lake al de vierde generatie 14nm Core-CPU’s is (en oorspronkelijk nooit op de roadmap stond), is inmiddels al officieel bekend gemaakt dat de volgende generatie (Whiskey Lake) ook gebruik gaat maken van het 14nm procedé en het gerucht gaat dat er zelfs nóg een 14nm generatie gaat worden ingevoegd voordat de 10nm Cannon Lake en Ice Lake processors daadwerkelijk gemeengoed  worden.

De vanzelfsprekende voorsprong van Intel op de concurrentie is verleden tijd.

Intel gaf tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers aan dat de problemen en vertragingen bij het 10nm procedé verder geen gevolgen hebben voor de planning voor het volgende procedé waar Intel aan werkt. Bij de 7nm node wil Intel wél gebruik gaan maken van de EUV-technologie. Wanneer de eerste Intel 7nm CPU’s in volume op de markt zullen komen blijft echter giswerk en gezien de huidige uitdagingen lijkt de kans klein dat dat eerder gaat zijn dan wanneer TSMC en consorten hun toekomstige 5nm generatie in gebruik kunnen nemen.

Eén ding is zeker; de vanzelfsprekendheid dat Intel op het vlak van chipproductietechnieken een voorsprong op alle concurrentie heeft, is verleden tijd. En dit zou op langere termijn zo maar eens veel meer effect op het marktaandeel van Intel in de PC-wereld kunnen hebben dan we nu kunnen bevroeden.

0
*