Nvidia G-sync HDR preview: vloeiend gamen, beter beeld

55 reacties
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Eerste G-sync HDR-monitoren
  3. 3. 'Next-gen' G-Sync-scaler
  4. 4. De toekomst van G-sync-monitoren
  5. 55 reacties

'Next-gen' G-Sync-scaler

Om een goede hdr-ondersteuning te kunnen bieden, bevatten de nieuwe schermen ook een vernieuwde 'Next-gen' G-sync scaler. Nog steeds is Nvidia daarvoor verantwoordelijk. Het next-gen aspect zit hem in snellere elektronica, nodig om de hdr-signalen te kunnen verwerken. Ook is er ondersteuning voor Displayport 1.4. Eerdere G-sync schermen kwamen niet verder dan Displayport versie 1.2.

Displayport 1.4 biedt meer bandbreedte dan eerdere displayport-versies, noodzakelijk om de binnenkort verschijnende monitoren een 4K hdr-signaal met 10-bit kleur te kunnen doorgeven. De interface is echter nog steeds niet snel genoeg om dat op 144 Hz te doen. Vanaf 98 Hz schakelen de Predator X27 en PG27UQ daarom automatisch terug naar 4:2:0 chroma-subsampling. Daarbij wordt de helft van de verticale kleurinformatie weggegooid, zodat het beeld alsnog over de connector past.

De compressie klinkt ingrijpender dan het in de praktijk uitpakt. Ook veel videomateriaal wordt bijvoorbeeld op zo'n manier opgeslagen. Zelfs wanneer je goed kijkt, is het kwaliteitsverlies vaak nauwelijks zichtbaar. Bovendien schakelt het display automatisch terug naar weergave zonder compressie, wanneer de refreshrate weer zakt. Ga je na het spelen terug naar de Windows-desktop op 60 Hz, dan laat het scherm ook weer alle kleurinformatie zien.

De snellere scaler biedt volgens Nvidia ook 'vrijwel geen inputlag', ondanks de aanwezigheid van het 384-zone local dimming backlight. Bij de PA32UC-K zagen we ook al, dat fald tegenwoordig niet meer hoeft samen te gaan met extra lag, zolang de scaler snel genoeg is. Wel had dat scherm last van een storende vertraging bij de aansturing van de backlight zelf. Het duurde ongeveer een seconde voordat een fel brandende zone weer volledig was gedimd.

Volgens Sharma zit de meerwaarde van de speciale G-sync scaler er onder andere in, dat de backlight zo snel mogelijk reageert op de beeldinhoud. We hebben dat al even in de praktijk kunnen zien op de twee monitoren die Nvidia had opgesteld. Inderdaad lijkt de backlight van de G-sync gaming-schermen behoorlijk veel sneller te reageren dan bij de PA32UC-K. In het filmpje hieronder kun je dat zelf zien.

Om de achterliggende backlight goed zichtbaar te maken in de normaal verlichte ruimte, hebben we het scherm onder een hoek gefilmd. Recht van voren zijn de backlightzones die je in het filmpje ziet oplichten, bij deze lichtomstandigheden veel minder zichtbaar. Je ziet dat de zones vrij snel reageren op de beeldinhoud - dat zie je bijvoorbeeld goed bij de felle straatlampen in de nachtelijke omgeving.

0
*