Corsair Crystal 280X RGB review: Slimme kubus

14 reacties
Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Intern en koeling
 4. 4. Testprocedure
 5. 5. Testresultaten koeling 
 6. 6. Testresultaten geluidsproductie
 7. 7. Foto's
 8. 8. Specificaties
 9. 9. Conclusie
 10. 10. Besproken producten
 11. 11. Reacties

Inleiding

De laatste tijd verzuchten we wel eens dat behuizingen steeds meer op elkaar gaan lijken qua opbouw, maar met de nieuwe Crystal 280X laat Corsair zien dat het ook anders kan. Deze compacte kast voor micro-atx moederborden plaatst de voeding áchter het moederbord in plaats van eronder, met als resultaat een lagere en bredere behuizing dan we gewend zijn. Voeg daar drie gehard glazen panelen en - bij de door ons geteste versie - rgb-casefans aan toe, en je hebt een opvallende en fraaie kast. Tijd om uit te zoeken hoe deze behuizing presteert.

De kubus-behuizing is niet nieuw voor Corsair. In 2013 testten wij de Carbide Air 540 voor atx-moederborden en een jaar later reviewden we ook de kleinere Carbide Air 240. Die laatste krijgt nu een opvolger met de Crystal 280X. Uiteraard is de nieuwe kast aangepast aan de wensen en eisen die we anno 2018 aan een behuizing stellen. De overstap van de Carbide naar de Crystal series betekent bovendien dat we nu tempered glass panelen krijgen in plaats van plexiglas.

Mede daardoor is de prijs wel wat hoger dan de 100 euro die je op dit moment gemiddeld voor de Carbide Air 240 betaalt. De basisversie van de 280X heeft een adviesprijs van 120 euro, de rgb-versie die wij testen moet 175 euro opbrengen. Bij die rgb-versie krijg je wel meteen een rgb-controller en twee addressable rgb-casefans uit de LL-serie, voorzien van maar liefst 16 leds per stuk. Los betaal je daar per stuk gemiddeld zo'n 30 euro voor.

In de vergelijking

We vergelijken de Corsair Crystal 280X RGB met andere geteste micro-atx behuizingen. De meeste daarvan zijn overigens normale mini- of midi-towers, omdat het kubus-formaat van de Crystal 280X niet zo gangbaar is dat we veel direct vergelijkingsmateriaal hebben.

Uiterlijk

Hoewel de beschrijving 'kubus' wellicht niet zo inspirerend klinkt, heeft Corsair een aantal slimme dingen gedaan om de Crystal 280X een spannend uiterlijk te geven. Kubus is sowieso ook geen helemaal juiste omschrijving, want hoewel de hoogte (35cm) en diepte (40cm) vrijwel gelijk zijn, is de breedte (28 cm) duidelijk minder. Corsair speelt bovendien slim met inkepingen aan de voor-, zij- en bovenkant, waar drie glazen panelen met afstandhouders zodanig zijn gemonteerd dat ze gelijk vallen met de metalen panelen van de kast. 

De kast is beschikbaar in zwart en in wit. Die laatste versie oogt wat uitbundiger, en is echt een opvallende verschijning. Het kunststof voorpaneel is aan de rechterzijde gesloten, terwijl het linkerdeel voorzien is van een glazen zijpaneel. Die glasplaat is voor een inkeping in het voorpaneel gemonteerd, zodanig dat er rechts, onder en boven lucht aangezogen kan worden door de achterliggende casefan(s).

Corsair Crystal 280X RGB Window White

Standaard is er één intake fan gemonteerd, maar er is ruimte voor twee ventilatoren. Het bovenpaneel, gemaakt van metaal, is gelijk van opzet: de rechterzijde gesloten, terwijl de linkerkant wat lager ligt en wordt afgedekt door een gehard glazen paneel. Ook hier is een een luchtspleet beschikbaar, waardoor het mogelijk is om via de bovenzijde van de behuizing, langs de glazen plaat warme lucht af te voeren.

Rechts bovenop het voorpaneel vinden we het bedieningspaneel. Naast een grote powerknop en een kleinere resetknop, heeft Corsair hier ruimte gemaakt voor twee usb 3.0 type A poorten en een microfoon- en headsetaansluiting. Een usb-c aansluiting ontbreekt helaas.

Corsair Crystal 280X RGB Window White

Het linker zijpaneel is zoals we tegenwoordig gewend zijn geheel vervaardigd van glas. Anders dan we bij de meeste behuizingen zien is het paneel niet voorzien van een zwart geverfde rand, waardoor het metalen frame van de behuizing dus zichtbaar is achter het zijpaneel. Een klein minpuntje, maar we snappen dat Corsair dit heeft gedaan om het uiterlijk van het zijpaneel gelijk te houden met die van de andere glasplaten, die ook geheel doorzichtig zijn.
De rechter zijkant van de kast is gesloten, op een rooster na dat voorzien is van een met magneetstrippen bevestigd stoffilter. Ook aan de onderzijde komen we een ventilatierooster tegen, dat wederom voorzien is van een verwijderbaar stoffilter.

Corsair Crystal 280X RGB Window White

Bekijken we de achterkant, dan zien we duidelijk hoe Corsair de kast heeft opgebouwd: de hoogte van de Crystal 280X is net iets hoger dan een micro-atx moederbord, dat op ongeveer een derde vanaf het midden van de kast op de moederbordtray wordt gemonteerd. In het compartiment daarnaast wordt de voeding rechtop onderin de kast gemonteerd, met daarboven een afneembaar metalen rooster dat toegang biedt tot twee posities voor 3,5 inch schijven.

Intern en koeling

Hoewel de Corsair Crystel 280X een compacte behuizing is, heb je intern voldoende ruimte om een krachtig systeem samen te stellen én te koelen. Het kunststof voorpaneel is in één stuk te verwijderen; als we dat doen komen we een stoffilter tegen dat met magneetstrips twee fanposities afdekt. Bij de rgb-variant die wij testen is de bovenste fanpositie voorzien van een 12 cm ventilator uit de LL-serie van Corsair, de positie eronder is vrij. Je kan aan de voorzijde naar keuze twee 12 of twee 14 cm fans kwijt, of één 12 cm radiator en een 12 cm ventilator.

Corsair Crystal 280X RGB Window White

Bovenin de behuizing zijn nog twee 12/14 cm fanposities beschikbaar, waar je naar keuze naast ventilatoren ook een 24 of 28 cm radiator kwijt kunt. Ook hier treffen we standaard één LL120 rgb-ventilator aan. Omdat het moederbord niet helemaal bovenin de behuizing is gemonteerd, zal je bovendien niet snel in de knoop komen qua ruimte. Onderin het hoofdcompartiment kan je nog twee 12 of 14 cm ventilatoren monteren, al geldt dat dit alleen mogelijk is bij gebruik van een mini-itx moederbord. 

Corsair Crystal 280X RGB Window White

Het hoofdcompartiment is verder helemaal leeg en hoewel de ruimte beperkt is, kan je cpu-koelers met een hoogte tot 15 cm kwijt, en zijn videokaarten met een maximale lengte van 30 cm ook geen probleem. De moederbordtray is voorzien van een groot gat achter de cpu, en van drie kunststof grommets om kabels naar het rechter compartiment te leiden. 

Corsair Crystal 280X RGB Window White

Verwijderen we het metalen rechterzijpaneel van de behuizing, dan krijgen we zicht op die tweede kamer van deze 'dual-chamber' behuizing zoals Corsair het noemt. Aan de bovenzijde zien we twee cages voor harddisk en ssd's, beide voorzien van kunststof sledes waarin de drives zonder gereedschap gemonteerd kunnen worden. De 2,5" cage biedt ruimte voor drie SSDs of harddisks die vanaf de onderzijde naar boven geschoven en vastgeklikt worden. De 3,5" cage kan maximaal twee harddisks herbergen, die via het klepje achterop de behuizing te monteren zijn. Onderin het tweede compartiment is ruimte voor een voeding met een maximale lengte van ruim 22 centimeter, die via het rooster in het zijpaneel frisse lucht kan aanzuigen van buiten de behuizing.

Corsair Crystal 280X RGB Window White

Bij de rgb-versie die wij testen vinden we hier bovendien een Lighting Node Pro rgb-controller en een Lighting Hub, waarop tot zes rgb-casefans van Corsair aangesloten kunnen worden. De Lighting Node Pro wordt met een interne usb-2 header van het moederbord verbonden, en wordt via Corsair's Link of de nieuwe iCue software aangestuurd. De twee LL120 fans zijn voorzien van 12 rgb-leds in de rand en vier leds in het hart van de ventilator. De software maakt het mogelijk om daarmee fraaie effecten te genereren.

Wat opvalt als we de kast demonteren en componenten monteren, is dat de afwerking erg goed is. Scherpe randen komen we niet tegen, de zijpanelen passen netjes op de behuizing, de sledes passen netjes in de cages en de kast voelt solide aan.

Testprocedure

We hanteren altijd dezelfde testprocedure om de koelprestaties van behuizingen te meten. We hebben hiervoor verschillende testopstellingen bedacht en uitgeprobeerd en zijn uiteindelijk op een redelijk simpel, maar effectief en consistent testplatform uitgekomen.

Zoals bekend bevinden zich in elke computer warmtebronnen die ervoor zorgen dat de temperatuur in de behuizing oploopt, wanneer deze niet voor voldoende ventilatiemogelijkheden zorgt. De grootste warmtebronnen binnen een krachtige PC zijn de processor en grafische kaart. Afhankelijk van het type kan een processor zonder veel moeite 90 tot 100 watt aan warmte produceren en bij nieuwe high-end processors kan dat zelfs oplopen tot 130 watt. Ga je de processor overklokken, dan kan het verbruik nog aanzienlijk stijgen.

De tweede warmtebron is de grafische kaart. Een moderne high-end kaart heeft al snel een opgegeven verbruik van 250 watt, terwijl dat voor exemplaren met twee GPU's zelfs nog hoger kan oplopen. Een redelijke processor en videokaart kunnen samen dus zonder al te veel moeite zorgen voor een verbruik van 300 tot 350 watt, energie die vrijwel geheel in warmte wordt omgezet. Neem daarbij nog het verbruik van het moederbord, de harde schijf en een optische drive en de 400 watt komt al snel in zicht.

Om een warmteafgifte van 400 watt stabiel en herhaalbaar te kunnen produceren hebben wij ervoor gekozen om te werken met twee controleerbare wamtebronnen van elk 200 watt. De keuze is daarbij uiteindelijk gevallen op het gebruik van professionele 200W gloeilampen. Met een efficiency van minder dan 3% geeft een 200 watt gloeilamp effectief zo’n 195 watt aan warmte af, en op een zeer constante manier. Onze testopstelling bestaat dan ook uit een defect moederbord waarop we twee fittingen hebben geschroefd, zodanig dat één lamp zich bij benadering op de positie van de processor bevindt, en de tweede op de plaats waar de videokaart normaal in het systeem steekt.

Door één of beide lampen  te laten branden simuleren we een systeem dat bijna 200, respectievelijk bijna 400 watt aan warmte afgeeft. Op het geprepareerde moederbord hebben we ook een temperatuursensor gemonteerd waarmee we de temperatuur binnen de kast meten. Na de temperatuur te laten stabiliseren meten we deze bij een belasting van 200 watt om een midrange systeem te simuleren en bij 400 watt om een high-end systeem na te bootsen. Beide scenario’s voeren we uit met de in de behuizing aanwezige casefans op 12 volt en op 7 volt. Alle gemeten temperaturen worden genormaliseerd op een omgevingstemperatuur van 20 graden.

We testen behuizingen altijd met de meegeleverde koeling (ventilatoren), op de positie waar die standaard gemonteerd is.

Op onderstaande foto kan je de testopstelling aan het werk zien:

Geluidsproductie

We testen de geluidsproductie in een geluidsdichte box, waarin alle geluid boven de 17 dB(A) gedetecteerd kan worden. Voor alle duidelijkheid: standaard omgevingsgeluid is ongeveer 30 dB(A). In de behuizing plaatsen we een Scythe Mugen 2 CPU-koeler, een Scythe Gouriki 700W voeding en een oude Hitachi 80GB 7200 rpm harde schijf. We testen iedere kast zonder dat de casefans draaien, om het dempend vermogen vast te stellen. Daarnaast testen we de totale geluidsproductie met de casefans op lage draaisnelheid (7V) en hoge draaisnelheid (12V).

Testresultaten koeling 

We doen dus in totaal vier metingen. De eerste set is bij een warmteproductie van 200 watt, de tweede bij een warmteproductie van 400 watt. Beide sets voeren we uit met de fans draaiend op lage en op hoge rotatiesnelheid. Dat bewerkstelligen we door het voltage van de fans in te stellen op 7, respectievelijk 12 volt. Wanneer een behuizing bij de eerste set (200 watt) temperaturen boven de 30 graden laat noteren, voeren we doorgaans geen tweede set metingen op 400 watt uit. Wanneer de temperaturen de 40 graden overstijgen, staken we doorgaans de test.

De koelprestaties van de Corsair Crystal 280X zijn heel behoorlijk. Wij testten de kast met de twee meegeleverde LL120 rgb-fans, op de posities aan de voor- en bovenzijde waar ze standaard gemonteerd zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid warmte die we opwekken en de draaisnelheid van de ventilatoren, noteren we temperaturen variërend van 25 tot 34 graden. Dat is niet opzienbarend goed, maar wel gewoon afdoende. Door zowel voor als boven extra fans bij te plaatsen kan je de koelprestaties bovendien gemakkelijk verbeteren.

 • 200 W 12 V
 • 200 W 7 V
 • 400 W 12 V
 • 400 W 7 V

Testresultaten geluidsproductie

We testen behuizingen allereerst altijd zonder draaiende fans, puur om te kijken hoe effectief ze geluid dempen. Bij modellen die voorzien zijn van extra voorzieningen daarvoor is die grafiek interessant genoeg om op te nemen in de review - te zien is dat er kleine maar duidelijke verschillen zijn. 

Hoewel de openingen rond de glazen panelen anders doen vermoeden, wordt het geluid van onze relatief luidruchtige harddisk  goed gedempt. Dat komt ongetwijfeld mede omdat deze in de gesloten 'kamer' rechts zit. De gebruikte LL120 casefans zijn bovendien relatief stil, zowel bij lage als bij hoge draaisnelheid vinden we de Corsair Crystal 280X daarom bijna bovenaan de grafieken van de geluidsproductie terug.

 • Zonder casefans
 • Casefans 7 V
 • Casefans 12 V

Foto's

Hieronder zie je alle foto's van de Corsair Crystal 280X.

Specificaties

Hieronder vind je alle specificaties van Corsair Crystal 280X.

Algemeen
 
MerkCorsair
ProductnaamCrystal 280X RGB Window White
ProductcodeCC-9011137-WW
DetailsProductinfo
Specificaties
Type behuizingTower
Moederbord formaatMicro ATX
MateriaalStaal / Glas / Plastic
KleurZwart/Wit
Afmeting - Breedte27.7 cm
Afmeting - Diepte39.8 cm
Afmeting - Hoogte35 cm
Deurtje in voorpaneel
Deurtje afsluitbaar
Kast afsluitbaar
Venster
Geluidsdempende matten aan binnenzijde
Volume (op basis van afmetingen)38.59 dm³
Inbouwmogelijkheden
5,25 inch extern0
2,5 inch / 3,5 inch intern combinatie0
2,5 inch intern exclusief3
3,5 inch intern exclusief2
2,5 inch intern totaal5
3,5 inch intern totaal2
2,5 inch maximaal3
3,5 inch maximaal0
3,5 inch extern0
2,5 inch hot swap0
3,5 inch hot swap0
Slimline optische drive ruimte
Aantal insteekkaarten4
Low profile
Standaard lengte videokaart30 cm
Maximale lengte videokaart35 cm
Maximale hoogte CPU-koeler15 cm
Standaard lengte voeding20 cm
Maximale lengte voeding20 cm
Formfactor voedingATX
Casefans
80 mm fan posities0
92 mm fan posities0
120 mm fan posities7
140 mm fan posities7
180 mm fan posities0
200 mm fan posities0
230 mm fan posities0
250 mm fan posities0
Meegeleverde casefans2 fans
Totaal aantal fan posities7
Type fanaansluiting4-pins (PWM)
Verlichting casefans
Stoffilter(s)
Waterkoeling
Inbouwmogelijkheid all-in-one waterkoeling
Ruimte voor 120 mm radiator2
Ruimte voor 140 mm radiator2
Ruimte voor 240 mm radiator2
Ruimte voor 280 mm radiator2
Ruimte voor 360 mm radiator0
Ruimte voor 420 mm radiator0
Ruimte voor 480 mm radiator0
Openingen voor custom waterkoeling
Gebruiksvriendelijkheid
Kast zonder schroevendraaier te openen
Bovenpaneel te verwijderen
Frontpaneel zonder schroevendraaier te verwijderen
5,25 inch drives zonder schroeven in te bouwen
3,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
2,5 inch drives zonder schroeven in te bouwen
Drives met rails of slede te bevestigen
Rubberen/siliconen geluidsdemping voor harddisks
Insteekkaarten zonder schroevendraaier vast te zetten
Scherpe randenGeen (0)
Uitsparing in moederbordplaat voor CPU koeler montage
Gaten in moederbordplaat voor kabelmanagement
Uitneembare kooi voor harddisks
Frontaansluitingen
Frontaansluitingen positieBovenpaneel
Frontaansluitingen - Audio
Frontaansluitingen - USB 2.0
Frontaansluitingen - USB 2.0 (aantal)0
Frontaansluitingen - eSATA
Frontaansluitingen - USB 3.0
Frontaansluitingen - USB 3.0 (aantal)2
USB Type-C0
USB Type-C standaard
Frontaansluitingen - HDMI
Frontaansluitingen - HDMI (aantal)0
Overige Hardware
Cardreader
Fan-controller
Temperatuur sensor(s)
LED display
Chassis open detectie
Verlichting

Conclusie

De Crystal 280X van Corsair is een prima keuze voor wie wat anders wil dan een standaard mini- of miditower. De kast is niet geschikt voor atx-moederborden, maar als je een micro-atx systeem gaat bouwen zou je de Crystal 280X zeker moeten overwegen. Het kubus-concept is weliswaar niet nieuw, maar met zijn drie glazen panelen geeft de Crystal 280X er wel een moderne twist aan.

De kast is beschikbaar in zwart en wit en vooral die laatste valt lekker op, zeker als je kiest voor de versie met meegeleverde rgb-verlichting. De adviesprijs van 175 euro lijkt in eerste instantie érg stevig, maar de meegeleverde LL120 fans en rgb-controller kosten los aanzienlijk meer dan meerprijs die je betaalt ten opzichte van de basisversie die voor 120 euro op de prijslijst staat.

Dat maakt dat we ronduit enthousiast zijn over de Corsair Crystal 280X. Zelfs als we op zoek gaan naar minpunten komen we eigenlijk niet verder dan het ontbreken van een usb-c aansluiting op het voorpaneel. De Crystal 280X RGB is onze Excellent Choice Award dan ook meer dan waard!


Corsair Crystal 280X


Besproken product

Vergelijk  

Product

Prijs

Excellent Corsair Crystal 280X RGB Window White

Corsair Crystal 280X RGB Window White

 • Tower
 • Micro ATX
 • Zwart/Wit
 • Venster
 • 2 fans

166,85 €

8 winkels
0
*