MSI op Computex 2018: B450-moederborden, Prestige-laptops en monitoren

Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Componenten: B450-moederborden
 3. 3. Componenten: Radeon Mech 2-videokaarten en GTX 1070 Ti Titanium
 4. 4. Componenten: Xpander Aero voor vier M.2-SSD's
 5. 5. Randapparatuur: Vigor GK80-toetsenbord
 6. 6. Randapparatuur: monitoren met G-sync & Freesync
 7. 7. Systemen: Trident A-desktop
 8. 8. Systemen: draagbare Prestige-laptops
 9. 9. Systemen: gaminglaptops
 10. 10. Systemen: workstationlaptops
 11. 11. Extra: blockchain
 12. 12. Extra: Intel Optane
 13. 13. Reacties

Inleiding

Hardware.Info was deze week te gast op de Computex-stand van MSI, waar heel wat nieuwe producten werden getoond in tal van categorieën. Sommige aankondigingen waren redelijk te verwachten, zoals de eerste AMD B450-moederborden, maar er waren ook onverwachte introducties, zoals complete nieuwe notebooklijnen voor consumenten en zakelijke gebruikers.

De stand van MSI op de Computex-beurs in Taipei is vrij groot, maar vooral heel erg druk. Er wandelen de nodige MSI-medewerkers rond om alle nieuwe producten toe te lichten en alles in goede banen te leiden. Ook veel bezoekers zijn echter benieuwd naar wat MSI dit jaar voor hen in petto heeft.

In dit artikel lopen we alle aankondigingen af, waarbij we beginnen met de componenten en eindigen met de nieuwe laptops. Waar MSI zich de afgelopen jaren juist profileerde als een gamingmerk, gaat het nu namelijk ook notebooks verkopen die weliswaar over krachtige hardware beschikken, maar niet direct gamers als primaire doelgroep hebben.

Klik snel verder naar de volgende pagina's voor alle producten die MSI dit jaar heeft meegenomen naar Computex.

Componenten: B450-moederborden

Net als een aantal andere moederbordfabrikanten, introduceerde MSI op de Computex-beurs zijn eerste moederborden op basis van de AMD B450-chipset. Dat is uiteraard de opvolger van de B350-chipset en naar verluidt mogen moederborden met de nieuwe chipset vanaf 31 juli worden verkocht. Volledige reviews volgen dan uiteraard, maar de uiterlijke kenmerken verraadden al heel wat over wat we kunnen verwachten.

Het eerste moederbord dat MSI tentoonstelt is de B450 Tomahawk, een ATX-moederbord met twee PCI-Express x16-sloten. De eerste daarvan heeft zestien 3.0-lanes en is versterkt met metaal. MSI voorziet het bord van serieuze heatsinks op de stroomvoorziening en heeft bovendien gedacht aan zes sata600-poorten en een m.2-slot. Het m.2-slot is handig boven het pcie-slot gepositioneerd, zodat het niet door de videokaart wordt overlapt.

Een opvallende feature is bios flashback, waarmee je een nieuwe bios kan flashen zonder dat je een cpu hebt geïnstalleerd. Dat is super handig, want als er nieuwe cpu's uitkomen kun je die direct gebruiken in plaats van eerst de bios te flashen met een oude chip. Het is voor het eerst dat we dit op een mid-range moederbord zien en we hopen van harte dat deze trend zich gaat doorzetten.

Verder liet MSI ons de B450-A Pro zien, een lager gepositioneerd moederbord dat heel wat opsmuk en bijvoorbeeld ook de bios flashback-feature moet missen. Ook is het wat bruinige pcb minder luxe afgewerkt. Met onder andere usb 3.1, een m.2-slot en zes sata-poorten aan boord is de featureset desondanks aardig compleet.

Overigens toonde MSI ook een extreem high-end AMD Threadripper-moederbord, de X399 MEG Creation, waarover we eergisteren een uitgebreid nieuwsbericht publiceerden.

Componenten: Radeon Mech 2-videokaarten en GTX 1070 Ti Titanium

Uiteraard liet MSI ook een aantal nieuwe videokaarten zien. De Radeon Mech 2-serie werd getoond als zowel Radeon RX 570 als RX 580. De aanwezige technicus gaf min of meer toe dat deze serie oorspronkelijk is ontwikkeld vanwege Nvidia's GeForce Partner Program, maar nu dat van de baan is wordt de Mech 2 gepositioneerd tussen de bestaande Armor- en Gaming-reeksen in. De koeler is wat beter en bovendien kleurrijker dan die van de eerstgenoemde serie.

Volgens MSI komt de Mech 2 echter goed van pas om nieuw leven te blazen in de AMD-lineup, aangezien die fabrikant al enige tijd geen nieuwe gpu's heeft uitgebracht. Of de reeks ook in de toekomst zal worden voortgezet, kon de woordvoerder vooralsnog niet zeggen.

Ook op Nvidia-front was er een nieuwtje, namelijk de GeForce GTX 1070 Ti Titanium. Eerdere zilverkleurige videokaarten waren voorbehouden aan de Aziatische markten, maar de Titanium komt ook naar Europa. Aangezien de kleur perfect aansluit bij de Titanium-moederborden van MSI, kunnen we ons goed voorstellen dat je graag een passende videokaart met zo'n moederbord wil combineren. Er komt overigens ook een bijpassende zilveren versie van de Core Frozr XL-processorkoeler met rgb-fans.

Componenten: Xpander Aero voor vier M.2-SSD's

MSI had eerder al de Xpander-Z voor het monteren van extra m.2-ssd's, maar komt nu met een nieuwe versie die in eerste instantie wel heel erg op een videokaart lijkt. Dat is niet gek, want men heeft het ontwerp van de koelers van Aero ITX-videokaarten hergebruikt voor dit product.

Op het pcb kan je maximaal vier m.2-ssd's kwijt die elk een eigen temperatuursensor hebben, op basis waarvan de ventilator van de koeler wordt aangestuurd. Die extra koeling is zeker welkom als je vier snelle nvme-drives combineert, want dat is doorgaans een hete bedoening.

Randapparatuur: Vigor GK80-toetsenbord

Waar we MSI traditioneel vooral kennen van de componenten en de systemen, timmert de fabrikant sinds enige tijd ook hard aan de weg op het vlak van randapparatuur. Op Computex introduceert het de Vigor GK80, een nieuw topmodel toetsenbord.

De Vigor GK80 heeft een aluminium frame en maakt gebruik van diverse soorten Cherry MX-schakelaars. Er zullen onder andere modellen met rode en met Speed-switches op de markt komen - uiteraard gaat het daarbij steeds om de variant met rgb-verlichting. Ook op het toetsenbord zelf zijn lampjes aangebracht.

Er worden een aantal extra keycaps meegeleverd zodat je bepaalde toetsen kan highlighten. Die kun je handig kwijt in een rail aan de onderzijde van de meegeleverde polssteun, die overigens niet aan het keyboard vastklikt. Ook handig is dat de usb pass-through is gesitueerd aan de bovenzijde van het toetsenbord, een plek die een stuk makkelijker te bereiken is dan aan de achterkant, zoals we dat meestal zien.

Randapparatuur: monitoren met G-sync & Freesync

Recent bespraken we de eerste gamingmonitor van MSI en op Computex deed men verscheidene nieuwe modellen uit de doeken. Naast de Optix-serie, bestaande uit monitoren met ondersteuning voor AMD Freesync, komt MSI met de Oculux-reeks voor Nvidia G-sync monitoren. Het eerste model is de Oculux NXG251, een 25"-monitor met een full hd-resolutie en een refreshrate van 240 Hz.

MSI Oculux NXG251

Waar rgb-verlichting tot nu toe een grote rol speelde bij de MSI-monitoren, is er bij de Oculux NXG251 alleen wat sfeerverlichting aangebracht op de achterkant. Die wordt verder overigens gesierd door MSI Gaming- en Nvidia G-sync-logo's. Opvallend is dat MSI voor het tn-paneel van AU Optronics een responstijd van slechts 0,5 milliseconde belooft. Deze monitor komt wel pas begin volgend jaar op de markt.

MSI Optix MAG491C

Gloednieuw is de MSI Optix MAG491C - op het moment van schrijven krijgen we geen enkele hit in Google als we zoeken op deze monitor. Het betreft een 49"-monitor met een extreem brede resolutie van 3840 bij 1080 pixels, wat neerkomt op een beeldverhouding van 32:9. De monitor gebruikt hetzelfde Samsung va-paneel als de Samsung C49HG90 en de tevens op Computex aangekondigde ASUS VG49V.

MSI heeft het scherm gebogen (1800R) en bouwt ondersteuning voor HDR in, al blijft de maximale helderheid beperkt tot 400 nit. Wel heeft de monitor een verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteunt hij Freesync - volgens de aanwezige medewerker met een range tussen de 48 en 144 Hz, maar dat wist hij niet helemaal zeker. Qua aansluitingen heb je de beschikking over driemaal hdmi en één keer displayport.

MSI Optix MAG271CR & MAG241CR

Ten slotte liet MSI ook twee nieuwe reguliere Optix-monitoren zien, namelijk de MAG271CR en de MAG241CR. Het zijn de opvolgers van de MAG24C en MAG27C, maar dan voorzien van een facelift. Het nieuwe ontwerp laat zich kenmerken door de strook rgb-verlichting op de achterzijde, waarvan de lichteffecten kunnen worden gesynchroniseerd met het in-game geluid.

Qua techniek zien we met een va-paneel op 144 Hz en een full hd-resolutie weinig veranderingen. Net als bij sommige andere MSI-moederborden, maar nog niet bij de directe voorgangers, kun je het osd ook via een Windows-tool bedienen. Verwar de MAG271CR overigens niet met de MAG271CQ, een duurder model met een wqhd-resolutie. Die monitor krijgt vooralsnog geen opvolger.

Systemen: Trident A-desktop

Dan over naar de systemen. Om te beginnen toont MSI de Trident A, een gamingdesktop die weliswaar wat groter is dan de voorgaande Tridents, maar dan ook veel krachtigere hardware kan huisvesten. Zo wordt hij leverbaar met een Intel Core i7 8700-processor uit de Coffee Lake-generatie en een MSI GeForce GTX 1080 Ti, waar de reguliere Trident 3 tot een GTX 1070 gaat. Afhankelijk van de configuratie zit er een 450 of 600 watt SFX-voeding met een Gold-certificaat in.

Bijzonder aan het uiterlijk van de MSI Trident A is dat een van de zijkanten is voorzien van een glazen paneel. Aan de andere kant is mesh aangebracht, waardoorheen je de MSI Armor-videokaart ziet zitten.

Systemen: draagbare Prestige-laptops

De meest opvallende aankondiging van MSI op Computex is toch wel die van de Prestige-laptops. Waar MSI zich doorgaans exclusief positioneert als gamingmerk en zelfs de slogan 'Some are pc, we are gaming' voert, zijn deze dunne, draagbare laptops allesbehalve bedoeld om op te gamen. Om te beginnen introduceerde men de 14-inch PS42, maar er staan ook 15,6" (PE62) en 17,3" (PE72) varianten op stapel.

MSI bouwt een Intel Kaby Lake-R processor in de Prestige PS42, die wordt gecombineerd met een Nvidia GeForce MX150-videokaart. Het 14"-paneel is van het ips-type en heeft een full hd-resolutie. Het aluminium geheel is slechts 1,6 centimeter dik, weegt 1,2 kilo en heeft bovendien smalle bezels.

Je kunt makkelijk inloggen dankzij de Windows Hello-vingerafdruklezer en het is mogelijk om te kiezen voor een gekalibreerd paneel, resulterend in een goede kleurechtheid. Waar veel monitoren tegenwoordig standaard worden gekalibreerd, is dat bij laptops nog vaak niet het geval. MSI belooft een batterijduur van 10 uur.

De grotere varianten hebben uiteraard een groter scherm, maar ook krachtigere hardware: maximaal een Core i7-processor, GTX 1050 Ti en een 120Hz-scherm.

Systemen: gaminglaptops

Uiteraard waren er ook genoeg laptops te vinden die wel worden gericht op gamers. Neem bijvoorbeeld de GF63, een mid-range exemplaar met een Coffee Lake-cpu, GTX 1050 Ti en 15-inch full hd-paneel. Dit is een wat minder luxe model en het toetsenbord doet dan ook geen rgb, maar is volledig rood verlicht.

Wat luxer is de GP63 Leopard, wederom met Coffee Lake maar dan met een GTX 1060 en keuze uit drie typen schermen: 120Hz tn, 60Hz ips en 60Hz met 94% NTSC-kleurdekking. Het Steelseries-toetsenbord van deze laptop beschikt wel over rgb-verlichting.

Nog een trede hoger vinden we de GE63 Raider RGB, met maximaal een GTX 1070 en een 120Hz 1080p-scherm of zelfs een 4K-paneel met ips-techniek. Een unieke feature van alle nieuwe gaminglaptops is overigens de MSI App Player, een soort Android-emulator waarmee je mobiele games op je pc kan spelen.

Systemen: workstationlaptops

MSI doet echter nog een stapje buiten gaming, en wel in het workstationsegment. Van het MSI Gaming-embleem met draak is vakkundig een MSI Workstation logo gemaakt, terwijl de behuizingen van deze serie er wat zakelijker en soberder uitzien. Er is afscheid genomen van de rgb-verlichting en ook de bekende draak is dus geheel afwezig.

Onder de motorkap is de consumentenhardware vervangen voor servervarianten: het terrein van de Intel Xeon en Nvidia Quadro. Bovendien zijn de schermen standaard IPS en wordt er Windows 10 Pro op de machines geïnstalleerd. Op de voorgenoemde aanpassingen na zijn de WS63, WE63, WE73 en WT75 echter identiek aan hun gamingbroertjes.

Verder liet MSI ook een workstation-desktopje en een set van muis en toetsenbord uit de serie zien, maar daarbij leek het verwisselde logo de enige aanpassing.

Extra: blockchain

Uiteraard pikt ook MSI een graantje mee van de mininghype. Op zijn booth liet het de Blockchain F-12 RX470 zien, een systeem met twaalf speciale 'Miner'-varianten van de AMD Radeon RX 470 met 8 GB geheugen. In totaal heeft het systeem een hashpower van 336 MH/s. Als basis is het MSI H310-F Pro miningmoederbord gebruikt, terwijl een Pentium Gold G5400 het systeem aanstuurt.

MSI voorziet in twaalf ventilators, namelijk zes voor de aanvoer van frisse lucht en zes voor de afvoer van opgewarmde lucht. Eenmaal gemonteerd weegt het geheel bijna 32 kilo. Er zijn overigens ook varianten te koop met twaalf Nvidia P104's (in totaal 492 MH/s) of zonder videokaarten, als barebone voor het bouwen van je eigen miningrig.

Extra: Intel Optane

Ten slotte had MSI een demonstratie van Intel Optane op zijn booth staan. De Optane-ssd werd gebruikt voor caching, waardoor GTA V bijna 40 seconden sneller laadde dan op een traditionele harde schijf. Overigens zijn er sinds kort speciale 'Core i5/i7+' varianten van diverse Coffee Lake-processors te koop, waar je een Optane-module bij krijgt.

Een test van de werking van Intel Optane ssd-caching in de praktijk vind je in het komende Hardware.Info Magazine, #3/2018.

Na twaalf pagina's vol nieuwe hardware kunnen we concluderen dat MSI dit jaar flink heeft uitgepakt op Computex. Als afsluiter zijn we benieuwd naar jouw mening: wat vind jij het tofste product dat MSI dit jaar heeft gepresenteerd op Computex? Laat het weten in de comments!

0