Computex: Sharkoon pakt uit: van muizen tot bureaus

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Muizen en muismatten
  3. 3. Toetsenborden
  4. 4. Headsets
  5. 5. Behuizingen: meer glas en staal
  6. 6. Stoelen en ... een bureau
  7. 7. Reacties

Inleiding

Sharkoon bestaat dit jaar 15 jaar. In die tijd ontwikkelde het bedrijf zich van leverancier van kabeltjes en externe hardeschijfbehuizingen tot een ware powerhouse in de budgetmarkt voor pc-randapparatuur, waarin - uiteraard zouden we bijna zeggen - gaming producten steeds belangrijker worden. Het merk had veel te laten zien op Computex dit jaar, en in dit artikel lees je daar alles over. 

Hoewel Sharkoon nog niet zo'n klinkende naam is als de oude bekenden in de markt voor randapparatuur en gaming accessoires, heeft het de afgelopen 15 jaar een eigen plek in de markt weten te veroveren, en breidt nog altijd gestaag uit. Het bedrijf is momenteel actief in 45 landen, en weet veel hardwareliefhebbers te verleiden met producten met een aantrekkelijke prijs en veel features.

Daarbij is het vermeldenswaard dat het ontwerp van alle producten in Duitsland plaatsvindt (het maakt onderdeel uit van hetzelfde bedrijf waar ook distributeur Wave en verkoper Alternate toe behoren), waar ook de kwaliteitscontrole wordt gedaan tijdens en na productie. Ongeveer 25 medewerkers zitten op het kantoor in Duitland, nog eens 15 werken in Taiwan, waar ook de ontwikkeling van de software voor bijvoorbeeld randapparatuur en verlichting wordt gedaan. 

Sinds de start van het bedrijf is het assortiment fors uitgebreid. Behuizingen werden al vroeg toegevoegd en zijn nog altijd een belangrijk segment, zo vernamen we, maar gaming headsets, toetsenborden en muizen zijn inmiddels ook grote en goed gevulde productcategorieën. Daarnaast was het een van de eerste merken die als niet-specialist de markt voor gamingstoelen betrad; de SGS1 kostte bij introductie 179 euro en was vermoedelijk mede daardoor bijzonder populair.  Inmiddels treffen we ook voedingen, headphone stands, muismatten en binnenkort zelfs een heus bureau in het assortiment aan.

Deze Computex toonde Sharkoon ons weer veel nieuwe producten, reden voor ons om ze hier op een rijtje te zetten.

Muizen en muismatten

Sharkoon liet deze Computex maar liefst drie nieuwe muizen zien, waarvan twee in twee uitvoeringen. De eerste daarvan is de Skiller SGM2 - het Skiller merk hanteert het bedrijf voor producten voor fervente gamers, en tot dusver was er slechts één muis in het assortiment die daaronder viel (al waren er ook de nodige gamingmuizen die deze naam niet droegen).


Sharkoon Skiller SGM2

De SGM2 heeft een behoorlijk strak design vergeleken met het oudere model, dat veel knoppen en een wat meer uitgesproken vormgeving heeft. Dit model is voorzien van zes knoppen, een niet nader omschreven optische sensor met een maximale resolutie van 6400 dpi en een polling rate van 1000 Hz. Het snoer is verstevigd met een gevlochten textuur en de muis is voorzien van rgb-verlichting. Het is een simpel muisje, maar de verwachte adviesprijs van 13 euro is dan ook zeer bescheiden.


Sharkoon Drakonia II

De tweede nieuwe muis is geen Skiller model, maar een opvolger van de Drakonia. Hoewel wij over de eerste versie niet bijzonder enthousiast waren, was dit volgens Sharkoon een ware bestseller en een opvolger lag dan ook voor de hand. Het nieuwe model is iets minder breed en heeft wat minder uitgesproken steunen voor duim en pink. Gebleven zijn zes macrotoetsen voor een totaal van 13 programmeerbare knoppen, onboard geheugen voor ingestelde profielen, Omron-schakelaars onder de linker- en rechtertoets, een PixArt PMW3360 sensor met 12.000 dpi, rgb-verlichting en een gevlochten kabel. Hij is verkrijgbaar in groen en grijs, in beide gevallen met een soort schubbenstructuur - een verwijzing naar de naam, uiteraard.


Sharkoon Skiller SGM3

De laatste muis kwam echt vers van de pers, want Sharkoon had alleen twee prototypes die rechtstreeks waren meegevlogen uit Duitsland. De Skiller SGM3 is een draadloze muis die je ook bedraad kunt gebruiken, met ingebouwde lithium-ion accu en rgb-verlicht logo. Afgezien daarvan ziet hij er behoorlijk strak uit, met prettige rubberen vlakken aan weerszijden voor een goede grip. Hij beschikt over 7 programmeerbare knoppen (met behulp van meegeleverde software), Omron-schakelaars en een 6400 dpi sensor. Oorspronkelijk moest dit model draadloos oplaadbaar worden, maar dat bleek te elfder ure niet mogelijk. Voor de prijs zal dat ongetwijfeld hebben gescheeld, want de SGM3 moet 59,99 euro gaan kosten en eind dit jaar op de markt komen in een zwarte en witte uitvoering.

Muismatten - met RGB, nu ook XL

Sharkoon had al een tijdje een stoffen muismat met rgb-verlichting in het assortiment - de zeker niet bijzonder dure 1337rgb - en die is er straks ook in een XL-variant, die ongeveer twee keer zo groot is. Bijzonder aan de 1337rgb-matten is dat de rgb-verlichting met visgaren is bevestigd aan de (ook apart netjes gestikte) rand van de muismat. Alleen op deze manier wist het bedrijf te voorkomen dat de combinatie tijdens transport en wisselende temperaturen ging vervormen. Een XXL-versie wil men overigens ook graag op de markt brengen, maar dat blijkt lastig: de verlichting mooi evenwichtig verdeeld krijgen is daarbij de uitdaging. Dat is bij de XL uiteindelijk gelukt, maar nog groter vereist meer experimenteren. Voor de XL 1337rgb betaal je straks 39,99 euro, een tientje meer dan voor de L-versie die we al kenden.

Toetsenborden

Het is alweer een tijdje geleden dat we ons erg enthousiast konden betonen over de Sharkoon Shark Zone MK80, maar sindsdien heeft het bedrijf niet stil gezeten. Het assortiment bestaat momenteel uit vier verschillende mechanische toetesenborden, in diverse uitvoeringen. De SGK1 is een standaardmodel met helderwitte monoochrome verlichting, de SGK2 is daar de tkl-uitvoering van. Dan heeft het nog de SGK3 met rgb-verlichting en de Purewriter modellen (full-szie en tkl) met monochrome en rgb-verlichting, en low profile mechanische schakelaars en keycaps. 


Een greep uit het Sharkoon toetsenbordenassortiment - onder de twee nieuwe modellen SGK4 en SGK5.

Aan dit assortiment voegt Sharkoon deze beurs nog twee modellen toe, dit keer met dome/membraan switches - maar wel met rgb-verlichting en een flinke hoeveelheid extra toetsen - en N-key rollover, oftewel geen limiet aan de hoeveelheid signalen die tegelijk kunnen worden doorgegeven. De Skiller SGK4 is het simpeler model van de twee, met de verlichting in zes zones, instelbaar via de bijbehorende software. Het toetsenbord heeft een 1000Hz polling rate, 4 profieltoetsen om verschillende in het bord opgeslagen game-profielen te laden en vier verlichtingstoetsen om verschillende presets te selecteren. De F-toetsen doubleren als multimediaknoppen en het is mogelijk de wasd- en de cursortoetsen dezelfde functie te laten vervullen. De SGK4 gaat 29,99 euro kosten.


Sharkoon Skiller SGK4

Voor een tientje meer heb je dan de Skiller SGK5, dat grotendeels dezelfde mogelijkheden biedt als de SGK4, maar daar nog het nodige aan toevoegt. Zo kan je de verlichting van dit model zonder tussenkomst van software instellen (al kan je ook van software gebruik maken), beschikt het over drie profieltoetsen, vijf macrotoetsen en een set aparte multimediatoetsen aan de rechterkant, en een gaming-modus waarin de Windows-toets wordt uitgeschakeld.


Sharkoon SGK5

Headsets

Sharkoon heeft ook een aardige verzameling headsets in het assortiment, maar voegt er deze Computex nog twee aan toe, waarvan een met een wel heel scherpe prijs. Het eerste model is denkelijk belangrijker voor het merk, want de SGH3 wordt voor 69,99 euro in de markt gezet en daarmee rechtstreeks tegenover de Kingston Cloud gepositioneerd. 


Sharkoon Skiller SGH3

Voor dat bedrag ontvang je een uit de kluiten gewassen headset met 5,3 cm drivers, zelfstellende hoofdband, aluminium frame, SB1 usb-geluidskaart met 7.1 surround, een afneembare microfoon en een bediening in een verlengsnoer voor microfoon en volume. Dat verlengsnoer is handig voor bij de desktop-pc, voor notebooks kan je ook gebruik maken van de bijna 1 meter lange standaardkabel met 4-polige stekker. Ook voor smartphones is dat de aangewezen aansluiting (voor zover smartphones nog over 3,5 mm aansluitingen beschikken, maar laten we het daar nu niet over hebben). 

De SGH3 wordt als tegenhanger van de al beschikbare SGH2 op de markt gebracht. Dat model was met een vaste microfoon en rgb-verlichting duidelijk op een ander type koper gericht, de SGH3 is meer bedacht op de luisteraar die minder hecht aan blitse lampjes en meer aan geluidskwaliteit. Dat laatste konden we op de beursvloer niet beoordelen, maar het draagcomfort was bij eerste indruk in elk geval uitstekend - licht, niet-klemmend en met prettig zachte oorkussens. 


Sharkoon Rush ER3

De tweede introducé voor op het hoofd is een geheel andere klasse. De Rush ER3 is een instapmodel, gericht op jongere gamers met een klein budget. De drivers zijn 40 mm exemplaren, de microfoon is vast bevestigd aan de linker oorschelp in het gevlochten snoer zijn een volumeregeling en mic mute-knop geïntegreerd. De aansluiting gaat met twee 3,5 mm stekkers.  Het is een simpel, lichtgewicht model dat minder dan 20 euro moet gaan kosten, waarmee het nog goedkoper wordt dan de al beschikbare Rush ER2.  De ER3 komt beschikbaar in zwart/oranje en wit/blauw.

Behuizingen: meer glas en staal

Kasten zijn al jaren een belangrijk onderdeel van het assortiment van Sharkoon, en ook deze Computex introduceert het merk een aantal nieuwe modellen. Daarbij is duidelijk te zien dat het 'gaming' uiterlijk waar het merk om bekend staat steeds meer naar de achtergrond verdwijnt, al is er ook deze beurs nog wel een model te voorzien met wat extremere looks.


Sharkoon VS7

De Sharkoon VS7 is een eenvoudig nieuw model, met twee keer usb 3.0 en audio in- en uitgangen, dat zich moet kenmerken door montagegemak (zo kan je het voorpaneel eenvoudig verwijderen zonder dat er draden voor de frontpanel connectors aan hangen) en een combinatie van een redelijke featureset en een aantrekkelijke prijs. Het uiterlijk is neutraal. De kast is leverbaar met en zonder venster en wordt geleverd met twee 12 cm fans. Je kan een cpu-koeler van maximaal 16,5 cm kwijt dankzij het uitgeklopte linkerpaneel en een videokaart met een maximale lengte van 40 cm. Voor de voeding is 24,5 cm beschikbaar. Ook aan waterkoeling is gedacht, je kunt tot een 240 mm exemplaar monteren met een maximale dikte inclusief fan van 5,9 cm.


Sharkoon Nightshark

De Nightshark is een nieuwe behuizing die Sharkoon heeft ontworpen ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan. De kast heeft aan de zij- én voorkant een glazenpaneel, met voorop een kunststof overlay waarachter twee casefans schuilgaan. Hij komt beschikbaar met rgb fans, monochroom verlichte ventilatoren en in een simpele 'light' editie zonder verlichting. De Nightshark beschikt over twee keer usb 3.0 en twee keer 2.0, kan videokaarten met een lengte tot 42 cm bevatten, cpu-koelers tot 16 cm hoog en voedingen tot 29,5 cm. Er is ruimte voor maximaal 8 casefans of drie radiatoren. De rgb-versie heeft adressable verlichting met 14 verschillende modi en kan tot 8 rgb apparaten aansturen. 

Ten slotte toonde Sharkoon een concept van een behuizing die later dit jaar in productie genomen moet worden. Deze volledig metalen behuizing heeft een andere layout dan gangbaar: de voeding en storage moet bovenin worden geplaatst, achter een shroud. De rest van het binnenwerk is leeg en zichtbaar door het gehard glazen zijpaneel. Aan de andere kant bevindt zich een stalen paneel met gedeeltelijk een uitgestanst honingraatpatroon. De kenner zal ongetwijfeld denken aan  de In Win 303, maar Sharkoon geeft aan dat de twee door verschillende fabrikanten worden vervaardigd. Over de verschijningsdatum en prijs is nog niets bekend.

Stoelen en ... een bureau

Zoalsl we aan het begin van dit verslag al schreven heeft Sharkoon naar eigen zeggen aardig succes gehad met zijn gamingstoelen en het mag dan ook niet verbazen dat het deze Computex weer twee nieuwe modellen aan het assortiment toevoegde. De SGS4 kan een significant hoger gewicht torsen dan de oudere modellen, 150 in plaats van 100 kilo. Het zitgedeelte is aanmerkelijk breder, waardoor je minder het gevoel hebt dat je door een kuipstoel in een bepaalde houding wordt gedowngen. 

Deze stoel komt beschikbaar in zowel een variant met kunstleer als een met echt leer. Die laatste zal wel flink aan de prijs worden, Sharkoon rept van zo'n 500 euro. Daarnaast wordt er gewerkt aan een uitvoering die meer als gewone bureaustoel wordt gepositioneerd, met een volledig dichte rugleuning en nog wat minder ver opstaande zijkanten van de zitting. Een prijs of beschikbaarheid hiervan is nog niet bekend, de SGS4 is sinds kort leverbaar voor 329 euro.

We besteedden er al een nieuwsberichtje aan, maar volledigheidshalve laten we het hier niet onbenoemd: Sharkoon is van plan naast stoelen ook een bureau te gaan leveren. Het positioneert het als gamingbureau, met een bladconstructie waardoor je wat dichter op toetsenbord en scherm kunt zitten en je wat meer ondersteuning hebt ter linker en rechterzijde. Ook de blauw metalen poten in een wat buitenissig design onderstrepen het gebruiksdoel. Bij het model dat we ter demonstratie te zien kregen konden we nog geen kabelgeleiders of andere features ontwaren die liefhebbers van hardware (en een opgeruimd bureau) zouden waarderen, maar het was dan ook een vroeg ontwerp.

Het bureau is voldoende groot om twee 27-inch beeldschermen te plaatsen (op de foto's staat er een 32-inch scherm op), meer wordt vermoedelijk lastig. Sharkoon gaat het bureau leveren in een flat pack, zelf monteren zou in 15 minuten te doen moeten zijn. Het geheel weegt 30 kilo, wat vrij bescheiden is. De verwachte adviesprijs is 149 euro. 

0