Asus ZenFone 5 review: kan het de verwachtingen waarmaken?

Inhoudsopgave
 1. 1. Inleiding
 2. 2. Uiterlijk
 3. 3. Beeldscherm
 4. 4. Camera
 5. 5. Intern
 6. 6. Software
 7. 7. Specificaties
 8. 8. Systeemprestaties: Geekbench
 9. 9. Systeemprestaties: PCMark
 10. 10. Grafische prestaties: 3DMark
 11. 11. Grafische prestaties: GFXBench
 12. 12. Prestaties: Accuduur
 13. 13. Conclusie
 14. 14. Besproken producten
 15. 15. Reacties

Inleiding

Het is al weer even geleden dat techreus Asus tijdens MWC in Barcelona de volgende generatie ZenFone aankondigde. De vijfde serie bestaat uit drie toestellen: de 5 Lite, 5Z en de ZenFone 5 die we hier zullen bespreken.

Asus ZenFone 5 Blue
Asus ZenFone 5

We hebben het al vaak geschreven, de concurrentie op de smartphonemarkt is moordend. Apple en Samsung verdelen het grootste deel van de taart, waardoor gevestigde namen als Sony, Huawei en HTC het niet veel makkelijker hebben dan partijen als het opnieuw leven ingeblazen Nokia, OnePlus en Wiko. Ook Asus, toch bepaald geen nieuwkomer, heeft het op de smartphonemarkt niet makkelijk. 

Concurrentie voor de Nokia 7 Plus?

Naast de intense concurrentiestrijd op een overvolle markt is het bovendien steeds lastiger geworden om onderscheidend te zijn in een concept dat voorlopig behoorlijk uitontwikkeld lijkt. Tot nu wist Asus geen onverdeeld succesnummer te produceren, maar het laat wel zien dat het volhardend is en zijn eigen visie serieus neemt. Dat is wat ons betreft prijzenswaardig, zeker ook omdat de concurrentie naast extreem geprijsde topmodellen ook snel innovaties laat doordringen in betaalbaarder segmenten. Hoe lastiger het is voor fabrikanten, hoe lager de prijzen worden en hoe hoger de druk om met innovatieve en creatieve oplossingen te komen die de techniek sneller vooruit helpen. Althans dat is de theorie. We zullen zien in hoeverre dit op gaat voor de Asus Zenfone 5, die voor een gemiddelde prijs van 399 euro in onze Prijsvergelijker is te vinden en zodoende in de Nokia 7 Plus een geduchte concurrent vindt.

Winkel

Prijs

Belsimpel.nl Nederland

Betaalmogelijkheden
4,50 €
0,00 €
4,50 €
0,00 €
0,00 €
0,00 €
Bestel en betaal voor 23:00 en je hebt het product morgen in huis.

244,95 €

Prijsinformatie
239,00 €
5,95 €
244,95 €
Op voorraad

Uiterlijk

De Asus ZenFone 5 verschijnt in eerste instantie in twee kleuren, te weten zilver (Meteor Silver) en een blauwe (Midnight Blue) uitvoering die wij in de handen kregen. Het toestel ziet er eigentijds uit met de 19:9 beeldverhouding en de bijna onvermijdelijke notch, die overigens softwarematig is uit te schakelen. Ook Asus maakt gebruikt van een glazen behuizing van Corning Gorilla Glass (de versie wordt niet genoemd) in combinatie met een aluminium frame. Het toestel heeft zowel afgeronde hoeken als randen en ook de schermhoeken lopen curved af. De achterzijde van het toestel weerspiegelt nog steeds op de voor Asus smartphones kenmerkende wijze en is weliswaar vlekgevoelig maar ook makkelijk schoon te maken. Enkele keren over je broek strijken en de vingerafdrukken zijn weg. De afwerking van het geheel ziet er ogenschijnlijk keurig uit - zoals je natuurlijk ook mag verwachten. Desondanks is er geen IP-rating die een bepaalde water- en stofdichtheid garandeert.

Asus ZenFone 5 Blue

Veel scherm en luide speakers

Het toestel ligt op zich goed in de hand maar voelt wel enigszins bulky aan, of je dat aanspreekt zal je zelf moeten bepalen. De ZenFone 5 meet 153 x 75,7 x 7,9 en weegt zo'n 155 gram. Aan de voorkant prijkt een display op basis van ips-techniek met een beelddiagonaal van 6,2 inch, waarmee de toestel-scherm ratio op 83,6 % uitkomt. Een uitstekende score die bewijst dat de bezels door Asus prima in toom gehouden kunnen worden. Eventuele extra winst is vooral te halen aan de onderzijde van het scherm. Aan de achterkant van het toestel treffen we linksboven een dubbele cameramodule met daaronder een led-flitser. In het midden zien we de ronde, gladde vingerafdrukscanner, die zijn werk prima doet.

Aan de rechterzijde van het toestel vinden we een enkele tuimelknop voor het volume met daaronder de powertoets. De knoppen vertonen weinig speling en geven op prettige wijze feedback. Aan de andere kant is er plek ingeruimd voor de uitprikbare simtray waarin twee sloten beschikbaar zijn, zodat je ofwel twee nanosim-kaarten, of een simkaart met een micro sd-kaartje (maximaal 2 TB) kan combineren. Aan de onderzijde treffen we een speaker die samen met de oorspeaker een opmerkelijk volume weet te produceren. Iets meer body hadden we zeker kunnen waarderen, maar lang niet slecht voor een smartphone uit deze categorie. Voor wie liever via headphones of een externe speaker naar muziek luistert is er de vertrouwde 3,5 mm jack, die geschikt is voor Hi-Res audio (192kHz/24-bit standaard) en DTS Headphone:X 7.1 surround sound ondersteunt. Tot slot treffen we hier nog een usb-c poort waarop je de meegeleverde lader met een maximaal vermogen van 10 W (5 V x 2 A) kan aansluiten. 

Beeldscherm

De Asus ZenFone 5 is voorzien van een 6,2 inch super ips scherm met een 2246 x 1080 full hd resolutie (19:9) en een pixeldichtheid van 402 ppi. De DCI-P3 kleurruimte wordt ondersteund en je krijgt als gebruiker de beschikking over een schermkleurmodus waarin je onder andere de kleurtemperatuur naar wens kan aanpassen. Uit onze test met een X-Rite i1 Display Pro colorimeter in combinatie met de SpectraCal CalMAN 5 analysesoftware blijkt dat het scherm van de Asus ZenFone 5 twee gezichten heeft. 

De piekhelderheid wit komt uit op een keurige 552 cd/m², daarmee zal je ook buiten met direct zonlicht het scherm prettig moeten kunnen aflezen. De waarde is nagenoeg gelijk aan die van de voorganger, de ZenFone 4, en geeft recht op een plek in de subtop van dit testveld. De zwartwaarde van 0,37 cd/m² is ternauwernood nog acceptabel en het contrast komt zodoende uit op 1492 : 1. Als we vervolgens kijken naar de afstelling van het scherm, valt op dat er een enorm gat zit tussen de kleur- en de grijsafwijking. De grijsafwijking komt uit op 6, net boven de grens van 5 tot waar wij het scherm nog als goed beschouwen. De kleurafwijking daarentegen komt uit op 2,5, ruim onder de grens van 3, waaronder het menselijk oog niet in staat is om afwijkingen waar te nemen. Zowel de afwijking van het gamma (0,29 onder 2,2) als de kleurtemperatuur van 7702 K zijn dan weer een domper. Daar moet wel bij gezegd worden dat de kleurtemperatuur bij diverse toestellen uit het testveld nog een stukje hoger en zodoende voorbij de 8000 K ligt. 

 • Piekhelderheid wit
 • Zwartwaarde

 • Kleurafwijking
 • Grijsafwijking

 • Kleurtemperatuur
 • Gamma
 • Gamma afwijking

Asus ZenFone 5 Blue
Asus ZenFone 5 Blue

Camera

Bij dit onderdeel staan we stil bij de specificaties van de verschillende camera's die in de Asus ZenFone 5 aanwezig zijn. Daarbij testen we in de praktijk de werking van de camera waarbij we onder andere een vergelijking maken met een vast referentietoestel. 

Asus ZenFone 5 Blue

Cameratechniek

Aan de voorzijde is de ZenFone 5 voorzien van een 8 megapixel camera met een 84° gezichtsveld en een lens met een diafragma van F/2.0. De selfiecamera biedt diverse beauty effecten, selfie-panorama, gif-animatie, diverse filters, een portretmode en nacht hdr. 

Aan de achterzijde treffen we een dubbele camera-opstelling op basis van de Sony IMX363 sensor (1/2.55 inch) bestaande uit een 12 megapixel (83° / f/1.8 / 1,4 µm) en een 8 megapixel (120° / f/2.0 / 1,12 µm) exemplaar. Video opnemen kan bij een maximale resolutie van 3840x2160 (30 fps), met slow motion schaalt dit terug tot 1080p (120 fps) of 720p (240 fps). De hoofdcamera biedt daarbij onder andere fase-detectie autofocus, 4-assige, 4-stops optische beeldstabilisatie en eerder genoemde nacht hdr. Bovendien is er ondersteuning voor AI-functionaliteit ingebouwd die objecten en taferelen kan herkennen en de instellingen al naar gelang kan aanpassen.  

Cameratest

Bij elke smartphone die we bij Hardware.Info binnenkrijgen doen we een vergelijkende cameratest met een vast referentietoestel. Op dit moment gebruiken we daarvoor de camera van de Samsung Galaxy S9+, wat ons betreft op dit moment een van de beste camera's die in een smartphone te vinden is. De S9+ is een high-end, en dus ook duurder toestel. Je kan natuurlijk niet zonder meer verwachten dat een camera van een (veel) goedkopere smartphone vergelijkbare prestaties levert, maar de lat moet ergens liggen om een goede vergelijking te kunnen maken.  

We nemen onder verschillende omstandigheden een foto met zowel de Asus ZenFone 5 als de Samsung Galaxy S9+ waarbij we de resultaten naast elkaar leggen. In het eerste en tweede scenario schieten we plaatjes met beide toestellen in onze onverlichte fotostudio, waarbij we de deur op een kier laten en we eerst geen, en vervolgens wel gebruik maken van de aanwezige flitsers.

Als we de resultaten van de foto's die we onder het eerste scenario hebben geschoten bekijken zijn we niet ontevreden. De S9+ maakt duidelijk de betere foto: meer details, minder ruis en een evenwichtiger kleurweergave. Dat gezegd hebbende is de foto van de ZenFone 5 gezien de prijsstelling niet slecht.


Asus ZenFone 5 (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) zonder flitser

Ook met de flits aan verandert er niet veel aan de verhoudingen, al is het verschil in kwaliteit wel wat groter in het nadeel van de ZenFone. Met name de scherpte en de detailweergave zijn hier het probleem, de kleurweergave is hier een stuk beter.


Asus ZenFone 5 (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts) met flitser

In eerste instantie lijkt er misschien niet enorm veel verschil te zitten tussen beide foto's, maar als je op ware grootte gaat kijken zie je duidelijk dat vooral het verschil in detailweergave en scherpte hier erg groot is.  


Asus ZenFone 5 (links) en Samsung Galaxy S9+ (rechts)

Bij het laatste scenario zien we wederom dat er een fors verschil is tussen beide camera's. De ZenFone 5 heeft in dit geval vooral moeite met de detailweergave en scherpte op de voorgrond en de foto komt ook behoorlijk donker over. We concluderen dat er onder de streep een behoorlijk verschil in camerakwaliteit zit - dat is geen verrassing - maar dat zit er ook in de aanschafprijs. Toch weet de camera van de ZenFone 5 wat ons betreft niet te overtuigen. De camera voldoet eigenlijk nog het meest bij weinig licht, maar er zijn betere opties op dit onderdeel. 


Asus ZenFone 5 (links) Samsung Galaxy S9+ (midden) en Asus ZenFone 5 groothoekcamera (rechts)

Intern

Onder de motorkap is de Asus ZenFone 5 uitgerust met de Snapdragon 636 van Qualcomm, die we nog niet eerder voorbij zagen komen in een toestel dat bij ons op de testbank lag. De Snapdragon 636 is in feite een mix tussen de Snapdragon 630 en 660. De krachtige CPU-kernen en DSP van de 660 zijn overgenomen, maar de geheugenondersteuning en wifi zijn van de 630. De SoC bevat acht Kryo 260 kernen die op maximaal 1,8 GHz draaien en worden bijgestaan door de Adreno 509 gpu.

High end configuratie

Wat betreft de geheugenconfiguratie heeft de Asus ZenFone 5 de beschikking over een combinatie van 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslagcapaciteit. Dat is voor dit prijspunt een uitstekende configuratie - diverse vlaggenschepen maken gebruik van dezelfde opstelling - en normaal gesproken ruim voldoende voor een prettige gebruikservaring. Mocht je onverhoopt toch meer ruimte willen, dan kan je er altijd voor kiezen om een micro sd-kaartje te plaatsen, al geef je dan wel de dual-sim functionaliteit op. Wat betreft de connectiviteit zien we eigenlijk geen verrassingen; Bluetooth-versie 5.0, 4G, nfc en 802.11ac wifi zijn allemaal aanwezig. Ondanks de glazen behuizing is er geen ondersteuning voor draadloos laden aanwezig, al hoeven we daar wat ons betreft niet al te zwaar aan te tillen. 

Asus ZenFone 5 Blue

Software

De Asus Zenfone 5 is out of the box voorzien van Android 8 Oreo, versie 8.0. Enigszins opmerkelijk aangezien versie 8.1 al weer enige tijd beschikbaar is, al ligt een update in de komende periode voor de hand. Net als bij eerdere versies zijn er in de nieuwste Android-editie tal van verbeteringen op de gebieden van stroomvoorziening en beveiliging doorgevoerd. Tevens komt Android 8.0 met een picture-in-picture optie en een feature die Notification Dots heet, waarmee je notificaties kan oproepen door een bolletje op een app-icoon in te drukken. Verder zijn er meer achtergrondbeperkingen voor locatie en wifi in te stellen en worden er kleurenspectra als AdobeRGB en DCI-P3 ondersteund.

ZenUI 5: minder bloatware

Bovendien is het ook voor fabrikanten van smartphones die werken met een eigen schil dankzij Project Treble een stuk makkelijker geworden om Android updates uit te rollen. Onder Project Treble wordt het besturingssysteem voortaan namelijk modulair opgebouwd. Hierdoor moeten updates van Google's OS enkel in Android zelf worden aangepast en kan de eigen schil van de fabrikant ongemoeid blijven. Zodoende heeft een fabrikant in principe significant minder tijd nodig voordat het nieuwe firmware beschikbaar kan stellen aan eindgebruikers. Dit is goed nieuws voor gebruikers die een smartphone hebben van een fabrikant die een eigen skin hanteert - zoals Asus, dat de ZenFone 5 heeft uitgerust met de nieuwste versie van de eigen schil, ZenUI 5.

We treffen dan ook een behoorlijk aangepaste Android interface aan waarbij zaken als icoontjes, menu's en lettertypen naar de visie van Asus zijn omgevormd. Of je hier blij van wordt is aan jou, maar wat ons betreft biedt een Android One smartphone voordelen op het gebied van softwareupdates en beveiligingspatches waar een andere vormgeving niet tegenop weegt. Vermeldenswaard is ten slotte nog de beperkte hoeveelheid bloatware. De ongevraagd vooraf geïnstalleerde apps zijn er wel, maar het dient gezegd te worden dat Asus zijn leven op dit punt aanzienlijk verbeterd heeft ten opzichte van een paar jaar geleden.

Specificaties

Algemeen
 
MerkAsus
ProductnaamZenFone 5 Blue
ProductcodeZE620KL-1A009EU
DetailsProductinfo
Besturingssysteem
BesturingssysteemAndroid
Besturingssysteem versieGoogle Android 8.0
Android One
Geheugen
Werkgeheugen4096 MB
Opslaggeheugen64 GB
Beschikbaar opslaggeheugen52.1 GB
Geheugenkaartlezer
Beeldscherm
SchermtypeLCD
Schermdiagonaal6.2 inch
Schermresolutie2246x1080
Pixeldichtheid402 ppi
Relatieve schermgrootte83.6 %
Touchscreen
Touchscreen typeCapacitief
Tweede scherm
Processor
Processor / SoCQualcomm Snapdragon 636
ARM-architectuurARMv8
Aantal cores totaal8
Multi cluster
Type cluster 1Qualcomm Kryo 260
Snelheid cluster 11800 MHz
Aantal cores cluster 14
Type cluster 2Qualcomm Kryo 260 LP
Snelheid cluster 21600 MHz
Aantal cores cluster 24
GPUAdreno 509
Camera
Camera (achter)
Cameraresolutie (achter)12 MPixel
Tweede camera (achter)
Tweede cameraresolutie (achter)8 MPixel
Camera (voor)
Cameraresolutie (voor)8 MPixel
Tweede camera (voor)
Flitser
Autofocus
Optische beeldstabilisatie
Maximale video opnameresolutie3840x2160
Maximale resolutie bij 30 fps3840x2160
Maximale resolutie bij 60 fps1920x1080
Maximale resolutie bij 120 fps1920x1080
Video framerate120 fps
Toestel
Model typeBar
SIM typeNanosim
Dual SIM
Volwaardig toetsenbord
Stylus
VoedingsaansluitingUSB Type-C
Koptelefoon aansluiting (3,5mm jack)
Accu
Gesprekstijd25 uur
Stand-by tijd528 uur
Verwisselbare accu
Accucapaciteit3300 mAh
AccutypeLi-Ion
Snelladen
Connectiviteit / Netwerk
2G
3G
4G
WiFi
WiFi Direct
WiFi-standaard (hoogste)WiFi 5 (802.11ac)
Dual-band WiFi
Bluetooth
Bluetooth-versieBluetooth 5.0
Near Field Communication (NFC)
Uiterlijk
Lengte153 mm
Breedte75.7 mm
Dikte7.9 mm
Gewicht155 gram
KleurBlauw
Functionaliteit
Barometer
GPS
Elektronisch kompas
Gyroscoop
Proximity sensor
Accelerometer
Draadloos opladen
Irisscanner
Vingerafdrukscanner
Ondersteunde Bluetooth profielen
Advanced Audio Distribution Profile (A2DP)
Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP)
Hands-Free Profile (HFP)
Headset Profile (HSP)
Overige
Garantie2 jaar

Systeemprestaties: Geekbench

Met de benchmarks van Geekbench testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. Onder Geekbench weet de Asus ZenFone 5 zich op beide onderdelen keurig in de subtop te nestelen.

 • Single
 • Multi

Systeemprestaties: PCMark

Met de benchmarks van PCMark testen we op verschillende onderdelen hoe het systeem als geheel werkt. Onder PCMark zien we eigenlijk dezelfde noteringen van de Asus ZenFone 5 terug als we bij Geekbench ook al zagen. Het toestel nestelt zich meestal in de subtop, of anders in de middenmoot van het testveld.

 • Work
 • Writing
 • Browsing
 • Photo
 • Video
 • Storage

Grafische prestaties: 3DMark

Met de benchmarks van 3DMark gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. Onder 3DMark weet de Asus Zenfone 5 geen hoge ogen te gooien, maar het toestel zakt ook niet door het ijs. 

 • Sling Shot (GT1 & GT2)
 • Sling Shot Unlimited (GT1 & GT2)

Grafische prestaties: GFXBench

Met de benchmarks van GFXBench gaan we na hoe het systeem scoort op verschillende onderdelen die verband houden met de grafische prestaties. Aan consistentie ontbreekt het de Asus Zenfone 5 zeer zeker niet; ook onder GFXBench komt het toestel als een solide middenmoter uit de bus.

 • Manhattan 3.0
 • Manhattan 3.1
 • T-Rex

Prestaties: Accuduur

De accuwerktijd van smartphones brengen we met vier benchmarks in kaart, waarbij we de schermhelderheid vastzetten op 250 cd/m². Bij onze eerste test laten we in een eindeloze loop een H.264 hd-videobestand afspelen. Daarnaast draaien we de accutest uit de PCMark 2.0 benchmark, die je kan beschouwen als een simulatie van 'normaal' gebruik. Deze test bestaat uit scrollen door webpagina's, het bekijken van foto's en filmpjes en andere gangbare zaken. Ten slotte voeren we ook nog een test uit waarbij we de smartphone in kwestie door websites laten scrollen tot de accu het opgeeft. Deze test voeren we zowel uit met een 4G als een wifi-verbinding.

De Asus ZenFone 5 is uitgerust met een niet-verwisselbare Li-Ion batterij met een capaciteit van 3300 mAh. De resultaten van de accutesten zijn net als die van de systeem en grafische benchmarks zeer consistent. De accu brengt het toestel steevast naar de bovenkant van de middenmoot van het testveld. Dat is op zichzelf niet slecht, maar we hadden natuurlijk gehoopt op wat meer vuurwerk op dit belangrijke onderdeel.

 • Accutest
 • Webbrowse test 4G & wifi
 • Laadtesten

Conclusie

De vijfde generatie van Asus's ZenFone laat duidelijk zien dat de fabrikant weer een stapje verder is. Met de bouwkwaliteit van de ZenFone 5 is niets mis, de notch en een 19:9 beeldverhouding zijn aanwezig, de hoeveelheid bloatware wordt in toom gehouden en de prestaties in zowel de grafische als de accubenchmarks zijn over de hele linie redelijk solide - al zijn er beter presterende toestellen. De resultaten van de systeembenchmarks behoren tot de subtop en ook het scherm heeft enkele aansprekende eigenschappen. De camera weet zonder licht een heel behoorlijke plaatje te schieten, iets waar het vaak aan ontbreekt bij toestellen uit het middensegment. Helaas zet het deze lijn niet door bij de andere scenario's en de camera weet zodoende niet te overtuigen. En dat is eigenlijk exemplarisch voor de ZenFone 5 als geheel: het toestel heeft zeker zijn verdiensten, maar brengt te weinig om echt te overtuigen. 

Asus ZenFone 5 Blue


Besproken producten

Vergelijk alle producten

Vergelijk  

Product

Prijs

Asus ZenFone 5 Blue

Asus ZenFone 5 Blue

 • Android 8
 • 64 GB
 • 6.2 inch
 • 2246x1080
 • 12 MPixel
 • 4G
Niet verkrijgbaar
Asus ZenFone 5 Silver

Asus ZenFone 5 Silver

 • Android 8
 • 64 GB
 • 6.2 inch
 • 2246x1080
 • 12 MPixel
 • 4G
Niet verkrijgbaar
0